Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Plan zakupu MacBook Pro 2015, a może coś innego?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 bajdas

bajdas
  • 5 postów

Napisano 12 czerwca 2016 - 12:32

Witam, jeśli pisze w złym dziale to z góry bardzo Przepraszam i proszę o przeniesienie ale już mówię o co mi chodzi.

Chodzi mi o zakup komputera ale takiego komputera który posłuży mi kilka lat.
Miałem juz kilka komputerów ale żaden nie przekroczył kwoty 4 tys zł i w każdym czegoś mi brakowało teraz przesiadłem się na dell 5548 gdzie mam dysk ssd ale zaoszczędziłem mając matrycę 1366x768, korzystanie z niej można porównać do krojenia cebuli (łzy same lecą)

Patrzyłem obecnie na:
*Asus UX501 ale wersję z 2016 roku gdzie jest i7 skylake, 24gb ram i gt960m 4gb

*Dell xps 15 infinite EDGE gdzie procesor jest ten sam 16gb ddr4 i ta sama nVidia tylko ze z 2gb pamięcią

I zbieram się na zakup laptopa a poprzeczka nadal rośnie bo najpierw asus który jest najtańszy potem znalazłem della a brat kupił teraz macbooka pro 15 którego biorąc na ręce pomyślałem "ŁAŁ ALE CUDO"
Ma ekran Retina na który nie mogę się napatrzeć no i ciężko się dziwić patrząc codziennie na ekran 1366x768 a nagle widząc takie cudo juz zgłupiałem i teraz mam problem ponieważ o asusie czytałem że potrafi zapaść się touchpad, że ramki na około ekranu wyglądają mało elegancko i podświetlanie klawiatury które działa jak chce (nierówne podświetlenie). Co do della - ehhh piękny ekran 4k bo widziałem go osobiście ale wystarczy trochę poogooglowac żeby na różnych forach poczytać przypadki pekacjacego digitizera ekranu co jest dość śmieszne w sprzęcie za prawie 10tys zł. I co z bratem rozmawiam co kupić zawsze słysze

"i co z tego ze częściami jest lepszy to nadal nie jest MacBook Pro"

I mam pytanie dlaczego ciągle tak słysze... Chodzi mi o jakiś głębszy sens tego zdania

Ostrzegam że jestem laikiem jeśli chodzi o sprzęt Apple, zawsze korzystałem z komputerów z Windowsem ale po tym jak widzę MacBooka brata to też zaczynam widzieć w nim przyszłość

I teraz tak mniej więcej opiszę do czego potrzebuje komputer
-Chce kupić komputer pod koniec sierpnia
-Budżet to 11 000 zł
W tym roku idę na studia informatyczne gdzie będę pewnie używał laptopa do programowania.
Obecnie komputera nie wyobrażam sobie bez:
-Photoshop
-Lightroom
-After Effects
-Pakiet Office (obojętnie jaki)
-Spotify
-Sony Vegas (wiem ze apple ma jakis swoj pakiet i Adobe AE jest nawet lepszy ale jestem przyzwyczajony do Vegasa)

a obecnie na codzień pracuje u dystrybutora telefonów z Chin gdzie potrzebuje Windowsa ponieważ program do odblokowania bootloaderów udostępnieniony przez Chińczyków jest tylko na windowsa (rozumiem że da się zrobić dual boot ewentualnie maszynę wirtualna?)
Pakietów graficznych do grafiki na strony i allegro.
Na codzień także serwisie komputery "znajomym" gdzie potrzebuje tworzyć bootowalne pendrive ale domyślam się że na 110 procent jest taka możliwość :P

Wiec obecnie mam dylemat czy kupić MacBooka pro 2015 Retina i dlaczego go wybrać, a po drugie czy warto kupić go teraz jak na horyzoncie czuć Nowego MacBooka Pro 2016?
Prosze jakąś miła i pomocna osobę o przyblizenie mi tematu

A jak macbook pro to z grafiką Iris czy z dedykowaną Grafiką radeona?
Kusi mnie ostanim czasem żeby przejść tytuly z dzieciństwa: może jakiegoś gothica i wszystkie części gta, co do gta 5 to widziałem że ludzie grali na macbooku ale jeśli chodzi o gry jak Wiedzmin 3 albo Battlefield 1 to mogę zupełnie zapomniec? Jeszcze raz przepraszam za chaos jaki panuje w moim temacie i liczę na sensowne odpowiedźi

#2 zackusek

zackusek
  • 5 postów

Napisano 30 października 2016 - 21:48

czemu nikt nie odpowiedział ;(, poszukuje identycznej odpowiedzi, a nawet juz dokładniej

A jak macbook pro to z grafiką Iris czy z dedykowaną Grafiką radeona?

Proszę o pomoc

Z

#3 North

North
  • 1 336 postów

Napisano 30 października 2016 - 22:36

Kupić podstawę Macbooka Pro Retinę 15 z Iris Pro, a za zaoszczędzone pieniądze kupić PS4/Xbox One.

#4 MiL

MiL
  • 1 489 postów
Napisano 30 października 2016 - 23:19

To można kupić pro z sama zintegrowana grafika?

#5 North

North
  • 1 336 postów

Napisano 31 października 2016 - 09:38

Mowa raczej o poprzedniej generacji, nie 2016.

#6 zackusek

zackusek
  • 5 postów

Napisano 31 października 2016 - 10:34

Dzieki, za info,

pracuje od przeszło 10 lat z Adobe, ( PS, ID, AI) teraz od pewnego czasu dochodzi prosty montaz, filmów pod YT, krótkie reklamowe, spoty), Moj Vaio mimo ze z sdd  juz po latach 6-u jak wiadomo nie daje rady..

Roznica miedzy Iris a Radeon to prawie 2 tys. ( nie mowie o wiekszym dysku, czy szybszym procku)..

stad moje pytanie,,,

kupic drozszy czy podstawowy 15`

Z

#7 bajdas

bajdas
  • 5 postów

Napisano 31 października 2016 - 11:24

Witam witam,
Nie otrzymałem tu pomocy a dużo wtedy szukałem. Patrzyłem tego Della, potem Macbooka Pro.
Miałem bigos w głowie do momentu aż obu nie dostałem do ręki. Ten chłód Macbooka, ten powiew profesjonalizmu i dopracowania w każdym detalu :o ale ceny w sklepach były dość przerażające. Dell był około 10 tys a macbook około 11 tys ale ktoregoś dnia na forum spotkałem kolesia z Poznania (mieszkam 100km dalej), chciał się spotkać bo jego brat mieszka w Stanach i powiedział że za 8900zł załatwi mi MacBooka Pro 15 Retina z Radeonem i 512gb PCie tylko że klawisz enter jest długi (inny układ klawiatury ale klawisze te same) więc szybka kalkulacja i zdrowy rozsądek bo koleś mówi że mam się z nim spotkać i nie mieć przy sobie żadnych pieniędzy ale chociaż na papierze chce mieć że kupię więc taka umowa na kolanie że jestem zainteresowany kupnem macbooka z datą tydzień późniejszą. Jego brat wrócił, spotkaliśmy się pod iSpot w Poznaniu, Macbook był oryginalny (folia na pudełku, plomba w środku), 100 procent legalny z papierami i gwaracją więc jeśli coś to polecam zakup w internecie z zaufanych źródeł.

Więc powiem tak:
KUPUJ MACBOOKA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
To chyba największe cudo i dzieło :o Za 8900zł kupiłem coś co sprawia mi codziennie radość.
Macingtosh jest poprostu boski, mówienie o Retinie gdzie zawsze korzystałem z matryc HD chyba nie będzie potrzebne, te głośniki ehhh poprostu bajka a do tego ten touchpad który miażdzy konkurencję (pamiętam jak się jarałem kilkoma gestami w dellu i asusie).
Studiuję i pracuję ale czasami potrzebuję też windowsa do wgrywania oprogramowania do telefonów Xiaomi więc Bootcamp to coś pięknego, żadnych wirtualnych maszyn tylko asystent partycjonowania który prowadzi Cię za rękę jak ślepe dziecko przy czym nawet zainstaluje sam sterowniki do Windowsa.

Do niczego nie namawiam ale jeśli musiałbym kupić teraz coś nowego to bez chwili zastanowienia byłby to Macbook Pro właśnie z 2015 (ten nowy 2016 to jakaś porażka poza tym panelem dotykowym)
Jeśli chodzi o kartę radeona to ciężko mi się wypowiedzieć bo nie korzystałem z wersji z Irisem :D Grałem w Grid Autosport bo w steam pokazało mi się MacGames więc sprawdziałem to na rozdzielczosci FullHD da się grać na wysokich detalach :P inych gier nie sprawdzałem ale pewnie na YouTube znajdziesz jakieś gameplaye gier które Cie interesuja.

i teraz jesli chcesz kupic maca to pamietaj ze na macu zrobisz bootcampa z windowsem bez problemu a na zwykłym komputerze niby da sie zrobic OSx86 ale z tego co pamiętam zawsze było z tym więcej problemów niż przyjemności z korzystania, srednio 15 min i wracałem do windowsa.

Wiec jeśli mam coś polecić to w ciemno kupuj Macbooka Pro 15 Retina teraz opcja czy Iris czy Radeon należy do Ciebie, dysk tak samo zależy z czego korzystasz, ja musiałem mieć 512 gb bo czasem lubię coś zaciągnać jakiś film każdy wie skąd i obejrzeć sobie w FullHD albo 4K ale nie wygodne jest korzystanie z dysku przenego np w pociągu, to samo ze zdjęciami bo czasami mam fazę na fotografię... więc kilka set zdjęć w .NEF przy 25Mpx to już jest z 30gb i tak leci leci a miejsca coraz mniej dlatego 250gb dla mnie odpada.
Przez Maca przesiadłem się nawet z S7 Edge na Iphone 6s :D mimo że ekran trochę mniejszy to uważam że jest to najlepsza rzecz którą zrobiłem. Jesli masz iphone to ten ekosystem jest boski :P najbardziej lubie odbierac polaczenie z iphone na Macbooku gdzie nawet nie musze wstawac szukac telefonu. Ogólnie jeszcze raz polecam Macbooka :P

#8 zackusek

zackusek
  • 5 postów

Napisano 31 października 2016 - 11:46

Witam witam,
Nie otrzymałem tu pomocy a dużo wtedy szukałem. Patrzyłem tego Della, potem Macbooka Pro.
Miałem bigos w głowie do momentu aż obu nie dostałem do ręki. Ten chłód Macbooka, ten powiew profesjonalizmu i dopracowania w każdym detalu :o ale ceny w sklepach były dość przerażające. Dell był około 10 tys a macbook około 11 tys ale ktoregoś dnia na forum spotkałem kolesia z Poznania (mieszkam 100km dalej), chciał się spotkać bo jego brat mieszka w Stanach i powiedział że za 8900zł załatwi mi MacBooka Pro 15 Retina z Radeonem i 512gb PCie tylko że klawisz enter jest długi (inny układ klawiatury ale klawisze te same) więc szybka kalkulacja i zdrowy rozsądek bo koleś mówi że mam się z nim spotkać i nie mieć przy sobie żadnych pieniędzy ale chociaż na papierze chce mieć że kupię więc taka umowa na kolanie że jestem zainteresowany kupnem macbooka z datą tydzień późniejszą. Jego brat wrócił, spotkaliśmy się pod iSpot w Poznaniu, Macbook był oryginalny (folia na pudełku, plomba w środku), 100 procent legalny z papierami i gwaracją więc jeśli coś to polecam zakup w internecie z zaufanych źródeł.

Więc powiem tak:
KUPUJ MACBOOKA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
To chyba największe cudo i dzieło :o Za 8900zł kupiłem coś co sprawia mi codziennie radość.
Macingtosh jest poprostu boski, mówienie o Retinie gdzie zawsze korzystałem z matryc HD chyba nie będzie potrzebne, te głośniki ehhh poprostu bajka a do tego ten touchpad który miażdzy konkurencję (pamiętam jak się jarałem kilkoma gestami w dellu i asusie).
Studiuję i pracuję ale czasami potrzebuję też windowsa do wgrywania oprogramowania do telefonów Xiaomi więc Bootcamp to coś pięknego, żadnych wirtualnych maszyn tylko asystent partycjonowania który prowadzi Cię za rękę jak ślepe dziecko przy czym nawet zainstaluje sam sterowniki do Windowsa.

Do niczego nie namawiam ale jeśli musiałbym kupić teraz coś nowego to bez chwili zastanowienia byłby to Macbook Pro właśnie z 2015 (ten nowy 2016 to jakaś porażka poza tym panelem dotykowym)
Jeśli chodzi o kartę radeona to ciężko mi się wypowiedzieć bo nie korzystałem z wersji z Irisem :D Grałem w Grid Autosport bo w steam pokazało mi się MacGames więc sprawdziałem to na rozdzielczosci FullHD da się grać na wysokich detalach :P inych gier nie sprawdzałem ale pewnie na YouTube znajdziesz jakieś gameplaye gier które Cie interesuja.

i teraz jesli chcesz kupic maca to pamietaj ze na macu zrobisz bootcampa z windowsem bez problemu a na zwykłym komputerze niby da sie zrobic OSx86 ale z tego co pamiętam zawsze było z tym więcej problemów niż przyjemności z korzystania, srednio 15 min i wracałem do windowsa.

Wiec jeśli mam coś polecić to w ciemno kupuj Macbooka Pro 15 Retina teraz opcja czy Iris czy Radeon należy do Ciebie, dysk tak samo zależy z czego korzystasz, ja musiałem mieć 512 gb bo czasem lubię coś zaciągnać jakiś film każdy wie skąd i obejrzeć sobie w FullHD albo 4K ale nie wygodne jest korzystanie z dysku przenego np w pociągu, to samo ze zdjęciami bo czasami mam fazę na fotografię... więc kilka set zdjęć w .NEF przy 25Mpx to już jest z 30gb i tak leci leci a miejsca coraz mniej dlatego 250gb dla mnie odpada.
Przez Maca przesiadłem się nawet z S7 Edge na Iphone 6s :D mimo że ekran trochę mniejszy to uważam że jest to najlepsza rzecz którą zrobiłem. Jesli masz iphone to ten ekosystem jest boski :P najbardziej lubie odbierac polaczenie z iphone na Macbooku gdzie nawet nie musze wstawac szukac telefonu. Ogólnie jeszcze raz polecam Macbooka :P

dzuekuje, działam ;)

#9 Murgal

Murgal
  • 911 postów

Napisano 31 października 2016 - 13:55

Nie sądze.

Ja bym brał XPS 15", zdecydowanie. O wiele wydajniejszy. 

Macbook Pro 15" 2018 i7 2.6/560X/32GB/512GB | iPhone 11 Pro MAX | AW V 44mm | iPad Pro 12.9 WiFi+Cell 3gen | HomePod | AirPods 

#10 bajdas

bajdas
  • 5 postów

Napisano 31 października 2016 - 14:00

Nie sądze.

Ja bym brał XPS 15", zdecydowanie. O wiele wydajniejszy. 

Może i wydajniejszy ale to nadal nie Macingtosh, byłem specjalnie oba ogladać w sklepie gdzie leżały obok siebie. Może ten ekran InfinityEdge jest fajny i może ta wydajność jest wyższa to po dotknieciu obu dell jest taki gumowany, ten karbon zbiera palce tak bardzo że wygląda jakbym jadł chipsy i usiadł do komputera.. Pomijając fakt że koleś ze sklepu w którym oglądałem odmawiał oba Della miedzy innymi dlatego że były dwie próby zwrotów pękniętych ekranów tak słaba jest podobno kontrukcja (obie oczywiscie odrzucone z winy użytkownika , znowu na maca mówił że urządzenie nie warte swojej ceny nie mające windowsa.... Ale teraz jak już siedze z 3 miesiace na Macbooku nie potrafię sobie wyobrazić używania innego komputera. 

#11 ndev

ndev
  • 3 postów

Napisano 31 października 2016 - 14:38

Ktoś wie kiedy spadną w Polsce ceny Macbooka Pro 2015?
Myślałem że po premierze 2016 starsze modele od razu stanieją, ale na razie nie widać tego. 

#12 Starky

Starky
  • 22 postów

Napisano 31 października 2016 - 16:51

Myślałem że po premierze 2016 starsze modele od razu stanieją, ale na razie nie widać tego. 

Apple, nie obniżyło cen MBP z 2015 r. nawet o złotówkę na swojej stronie, więc nie spodziewałbym się szybko przecen.

#13 jaco88

jaco88
  • 781 postów

Napisano 31 października 2016 - 17:03

MBP 15" u reseller-ów zaczyna być przeceniany :) 

nie każdy ma taką możliwość, ale ze zniżką edu podstawka ostatnio była za 7,5k w Cortnald - myślę że warta swojej ceny. 

#14 bee3

bee3
  • 3 841 postów

Napisano 01 listopada 2016 - 22:44

Bo modele z Touch Bar-em weszły do oferty dodatkowo, a nie "zamiast".

Poza tym nowych modeli jeszcze praktycznie nie ma, a jak się pojawią - to w cenach jak w AOS, natomiast modele z 2015 są przecież sprzedawane (nawet w autoryzowanych sklepach) taniej niż w AOS.

Pomogłem ?   -  Lubię to 

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych