która firma oferuje najlepsze ubezpieczenie w podróży, macie może jakieś pozytywne/negatywne doświadczenia którymi możecie się podzielić? szukam teraz czegoś na wakacje i nie wiem czy brać po prostu znośne finansowo, czy sugerować się czymś jeszcze?

najlepsze ubezpieczenie turystyczne
Posted 10 June 2016 - 23:17
Posted 11 June 2016 - 04:50
iP Xs; rMBP 2015 13', AW5 44 LTE
Posted 13 June 2016 - 09:53
ja mogę polecić Allianz, dwa lata temu kupowałam pakiet bodajże srebrny, za dwie osoby na dwa tygodnie wyszło coś ok. 150 zł, to chyba przyzwoicie.
Posted 13 June 2016 - 12:29
Jeżeli chodzi o biura podróży - to polecam wybrać coś z TUI. 2 lata temu korzystałem z pomocy lekarskiej na wyspie Fuerteventura i nie było najmniejszego problemu.
Posted 14 June 2016 - 17:32
Pytanie, co to jest stosunek jakości do ceny?
Tak naprawdę można coś powiedzieć, gdy coś się stanie, i poprosi się firmę o pomoc.
Lepiej mieć np. dostać 80000 NWW, niż mieć na papierze 100000, i spędzić najbliższe 10 lat w sądach.
Zadałem niedawno podobne pytanie na grupie poświęconej Japonii, i akurat pierwsza wypowiedziała się osoba, która stwierdziła, że Allianz wystawił ją do wiatru - gdy byli w Nepalu, kazali zgłosić się do lekarza w Delhi - najbliższego miejsca, gdzie Allianz miał podpisany kontrakt - proszę popatrzeć na mapę, jaka to odległość. Być może ubezpieczenie Allianz sprawdziłoby się w jakimś mniej egzotycznym kraju, w Nepalu dla tych konkretnych osób w tamtej sytuacji okazało się bezużyteczne.
Jakiś czas temu dyskutowana była sprawa firmy Signal Iduna, która odmówiła wypłaty z OC, ponieważ wg firmy wg polskiego prawa klinika nie może zażądać rachunku od sprawcy szkody, choć wg austriackiego prawa może - towarzystwo sprzedając OC na wyjazd do Austrii zakłada, że w Austrii obowiązuje polskie prawo.
http://samcik.blox.p...-7000-euro.html
Sam teraz wybieram się do Japonii. Wykupiłem ubezpieczenie PZU Wojażer. Nie mam żadnych złych ani dobrych doświadczeń w tym zakresie - nigdy nie było mi potrzebne. Chyba jednak nie ośmieliłbym się na "polecanie", bo nie wiem, jak to w praktyce zadziała.
Posted 16 June 2016 - 09:46
Ja akurat wybieram się do Chorwacji, to chyba niezbyt egzotyczny kraj
@burczybass, czy przy zakupie wycieczki z TUI ubezpieczenie było już w cenie? ja chyba jednak zdecyduję się na organizację na własną rękę, bo prawdopodobnie uderzymy na camping, taniej wyjdzie.
Posted 16 June 2016 - 22:52
Pytanie, co to jest stosunek jakości do ceny?
Tak naprawdę można coś powiedzieć, gdy coś się stanie, i poprosi się firmę o pomoc.
Lepiej mieć np. dostać 80000 NWW, niż mieć na papierze 100000, i spędzić najbliższe 10 lat w sądach.
Zadałem niedawno podobne pytanie na grupie poświęconej Japonii, i akurat pierwsza wypowiedziała się osoba, która stwierdziła, że Allianz wystawił ją do wiatru - gdy byli w Nepalu, kazali zgłosić się do lekarza w Delhi - najbliższego miejsca, gdzie Allianz miał podpisany kontrakt - proszę popatrzeć na mapę, jaka to odległość. Być może ubezpieczenie Allianz sprawdziłoby się w jakimś mniej egzotycznym kraju, w Nepalu dla tych konkretnych osób w tamtej sytuacji okazało się bezużyteczne.
Jakiś czas temu dyskutowana była sprawa firmy Signal Iduna, która odmówiła wypłaty z OC, ponieważ wg firmy wg polskiego prawa klinika nie może zażądać rachunku od sprawcy szkody, choć wg austriackiego prawa może - towarzystwo sprzedając OC na wyjazd do Austrii zakłada, że w Austrii obowiązuje polskie prawo.
http://samcik.blox.p...-7000-euro.html
Sam teraz wybieram się do Japonii. Wykupiłem ubezpieczenie PZU Wojażer. Nie mam żadnych złych ani dobrych doświadczeń w tym zakresie - nigdy nie było mi potrzebne. Chyba jednak nie ośmieliłbym się na "polecanie", bo nie wiem, jak to w praktyce zadziała.
Oczywiście - zgadzam się z Tobą. Chociaż z pomocy Allianz nie korzystałem (szczęśliwie) jeszcze za granicą, to od kilku lat korzystam z ich pakietu zdrowotnego i na tej podstawie mogę z czystym sumieniem wyrazić się jak najbardziej pozytywnie o tej firmie.
Ja akurat wybieram się do Chorwacji, to chyba niezbyt egzotyczny kraj
@burczybass, czy przy zakupie wycieczki z TUI ubezpieczenie było już w cenie? ja chyba jednak zdecyduję się na organizację na własną rękę, bo prawdopodobnie uderzymy na camping, taniej wyjdzie.
Tak - w TUI podstawowy pakiet w cenie, inne pakiety (rozszerzone ubezpieczenie) można dokupić (dopłacić).
Co do Allianz to wykupowałem ubezpieczenie właśnie na pobyt w Chorwacji w zeszłym roku. Dwójka dorosłych + jedno dziecko (4 lata). Wyszło jakieś 270 zł ? za pakiet Medium (koszty leczenia do 100 tys.)
Przy okazji - jeżeli jedziecie samochodem, polecam dowiedzieć się u swojego ubezpieczyciela o assistance zagraniczny. U mnie była to jakaś śmieszna kwota do dopłaty - a głowa spokojniejsza.
Edited by burczybass, 16 June 2016 - 22:53.
Posted 16 June 2016 - 23:00

MBP 15" 2015 iPhone 6s iPad 4 Apple TV3
Posted 16 June 2016 - 23:07
Jeśli wybierasz się do krajów należących do EU to polecam wyrobienie karty EKUZ. Oczywiście rownolegle z ubezpieczeniem podróżnym. Znam parę ciężkich przypadków (wypadki motocyklowe w krajach EU), które zakończyły się długą hospitalizacją. Większość kosztów poszło z NFZ przez kartę EKUZ (operacje i cały pobyt w specjalistycznym szpitalu). Jedynym kosztem z dodatkowego ubezpieczenia był transport medyczny i pokrycie kosztów zakwaterowania współmałżonki. Moim zdaniem genialna opcja, nawet jeśli boli Cie ząb idziesz do stomatologa z kartą EKUZ i pełen luz
...no chyba, że chcesz implanty - to raczej nie przejdzie
Fakt - to też dobra opcja
Posted 20 June 2016 - 12:38
Jeśli wybierasz się do krajów należących do EU to polecam wyrobienie karty EKUZ. Oczywiście rownolegle z ubezpieczeniem podróżnym. Znam parę ciężkich przypadków (wypadki motocyklowe w krajach EU), które zakończyły się długą hospitalizacją. Większość kosztów poszło z NFZ przez kartę EKUZ (operacje i cały pobyt w specjalistycznym szpitalu). Jedynym kosztem z dodatkowego ubezpieczenia był transport medyczny i pokrycie kosztów zakwaterowania współmałżonki. Moim zdaniem genialna opcja, nawet jeśli boli Cie ząb idziesz do stomatologa z kartą EKUZ i pełen luz
...no chyba, że chcesz implanty - to raczej nie przejdzie
gdzie można taką kartę wyrobić?
Posted 20 June 2016 - 20:20

- burczybass-0636a41136 likes this
MBP 15" 2015 iPhone 6s iPad 4 Apple TV3
Posted 20 June 2016 - 23:28
ja też dziękuję
Posted 21 June 2016 - 11:12
podrzucam Ci przy okazji kalkulator którego ja zawsze używam, może skorzystasz: https://kalkulator.wakacyjnapolisa.pl/kalkulator/ubezpieczenia-turystyczne/#/s/first
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users