Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
* * * * * 1 głosy

MacBook Air - usypianie/ wyłączanie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 astonmarcin

astonmarcin
  • 358 postów
  • SkądKłodzko

Napisano 05 czerwca 2016 - 22:59

Cześć,

byłem dziś w iSpocie oraz Mediamarkcie i zadałem następujące pytania:

1.Czy MacBooka można cały czas usypiać i czy to nie wpływa źle na baterię? Czy np. na noc go wyłączać itd.

2.Czy jeśli pracuję w domu to czy pracować na cały czas podpiętym zasilaniu?

Ad.1

iSpot:  Sprzedawca powiedział, że wyłączanie Maca gorzej wpływa na baterię niż usypianie i najlepiej cały czas usypiać i w ogóle nie wyłączać.

MM: Sprzedawca (przeszkolony w sprawach Apple) powiedział, żeby usypiać i raz w miesiącu rozładować i naładować do pełna. (Kojarzę, że Apple w przypadku iPhone'ów coś takiego zaleca)

Ad.2 

iSpot: Sprzedawca powiedział, żeby cały czas trzymać podpięte zasilanie, bo wtedy nie lecą cykle baterii i jest jak to określił "inny, lepszy przepływ" (nie wiem do końca o co mu chodziło(.

MM: Sprzedawca powiedział, że Apple zaleca, żeby bateria była cały czas w użyciu i należy po naładowaniu do pełna odłączyć ładowarkę i pracować na baterii.

Szukałem odpowiedzi w internecie i nie znalazłem jednoznacznych odpowiedzi.

Jakie jest Wasze zdanie na ten temat?

#2 luck1985

luck1985
  • 924 postów
  • SkądPoznań

Napisano 05 czerwca 2016 - 23:42

Temat wałkowany kilkukrotnie na forum. Nie tak dawno był temat o baterii. 

Co ja sądzę? 

Nie po to kupiłem "laptopa" żeby siedzieć na kablu i zamartwiać się czy ma to dobry wpływ czy negatywny wpływ...

Maca nie wyłączam. Zamykam klapę i odkładam. Reset się robi po dużych aktualizacjach- wtedy zeruje mi się ilość dni bez ponownego uruchomienia :D 

Ładuje do 100%, odpinam zasilacz i używam. Spada do 10%, ładuje. 

Nie zawracam sobie głowy takimi bzdurami i Tobie polecam to samo- życie jest łatwiejsze.

#3 DanielF

DanielF
  • 5 765 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 06 czerwca 2016 - 04:10

Moze być nonstop na kablu - elektronika odcina ładowanie tylko trzeba pamietać aby raz w miesiącu sobie popracował na baterii
Fallout ...war, war never changes...

#4 Najwyzszy

Najwyzszy
  • 665 postów
  • SkądStrzegom

Napisano 06 czerwca 2016 - 09:22

Powiem z wlasnego doswiadczenia, ze macbook white (mid 2010), ktorego uzywam do pracy i ktory byl w wiekszosci czasu na zasilaniu ma dzis zajebiscie trzymajaca baterie i prawie 90 procent pojemnosci poczatkowej (ma 6 lat, nic w nim nie grzebane!) zas Macbook Air (2013) do prywatnych pierdol, ktory czesciej byl na samej baterii niestety juz tak wesolo nie wyglada i bateria prkatycznie do niczego sie juz nie nadaje.

Uzywaj jak chcesz i jak potrzebujesz, ale jesli siedzisz przy biurku czy nie targasz co chwile komputerka z jednego miejsce w drugie, to smialo pracuj pod zasialczem. Co do "fachowcow" z mm to nie kierowalbym sie specjalnie ich opinia, czy nawet taka bral do serca. Tam do pracy moze sie dostac praktycznie kazdy i nie musi miec praktycznie zadnego pojecia o tej elektronice. Byleby umial to wcisnal klientowi :)

#5 astonmarcin

astonmarcin
  • 358 postów
  • SkądKłodzko

Napisano 06 czerwca 2016 - 16:03

Powiem z wlasnego doswiadczenia, ze macbook white (mid 2010), ktorego uzywam do pracy i ktory byl w wiekszosci czasu na zasilaniu ma dzis zajebiscie trzymajaca baterie i prawie 90 procent pojemnosci poczatkowej (ma 6 lat, nic w nim nie grzebane!) zas Macbook Air (2013) do prywatnych pierdol, ktory czesciej byl na samej baterii niestety juz tak wesolo nie wyglada i bateria prkatycznie do niczego sie juz nie nadaje.

Uzywaj jak chcesz i jak potrzebujesz, ale jesli siedzisz przy biurku czy nie targasz co chwile komputerka z jednego miejsce w drugie, to smialo pracuj pod zasialczem. Co do "fachowcow" z mm to nie kierowalbym sie specjalnie ich opinia, czy nawet taka bral do serca. Tam do pracy moze sie dostac praktycznie kazdy i nie musi miec praktycznie zadnego pojecia o tej elektronice. Byleby umial to wcisnal klientowi :)

Rozumiem, dzięki za odpowiedź :)

Co do pracownika z MM to był to sprzedawca tylko od sprzętu Apple, z którym chwilę pogadałem i sam faktycznie używa sprzętu Apple (iPhone i MacBook) i raczej był całkiem ogarnięty, ale inni sprzedawcy w MM często tak jak mówisz "byle wcisnąć to co zalega na magazynie".

A z tym Macbookiem white to zazwyczaj go usypiasz czy raczej wyłączasz ?

#6 bee3

bee3
  • 3 841 postów

Napisano 06 czerwca 2016 - 21:20

...

Co do pracownika z MM to był to sprzedawca tylko od sprzętu Apple, ..

W MM był sprzedawca "dedykowany do Apple", w iSpot trudno przypuszczać, żeby był do czego innego niż do Apple - a otrzymałeś dwie różne (częściowo sprzeczne) informacje.

Tak jak wielokrotnie już tu mówiono - używaj komputera normalnie.

Pomogłem ?   -  Lubię to 

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych