Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

AW Sport - wymiana na nowy(koszt), gwarancja, AppleCare,

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1 odpowiedź w tym temacie

#1 m.majewski

m.majewski
  • 2 postów

Napisano 04 czerwca 2016 - 13:03

Cześć wszystkim,

Chciałbym się poradzić w kwestii wymiany Apple Watch'a. Wyborem serwisu, oraz innymi problemami, które chciałbym rozwiązać przed zdecydowaniem się na wymianę.

Zacznę od początku: Zegarek Apple Watch Sport 42mm Space Gray zakupił mi znajomy w stanach we wrześniu ubiegłego roku.

Służył przyzwoicie do ubiegłego czwartku. Wypadek na rowerze ( leżę z pękniętą czaszka w szpitalu :unsure: ), AW cały porysowany, ekran jakby ktoś dłutem pisał po nim, obudowa i koronka tragedia [*].

Zacząłem interesować się wymianą zegarka na nowy, przeszukałem trochę internetów, ale niestety nie uzyskałem odpowiedzi na wszystkie pytania, dlatego proszę o pomoc.

Na chwilę obecną, lakoniczne odpowiedzi uzyskałem od serwisu Cortland oraz MacWorks.

• Cortland - 1049,00 zł

• MacWorks - 1199,00 zł

Ceny astronomiczne, fakt. Nauczka żeby kolejnego AW odpowiednio zabezpieczyć oraz pomyśleć o AppleCare.

Czy ktoś ma pojęcie jak jest z gwarancją po takiej wymianie? Czy z racji tego, iż zegarek zostaje wymieniony na nowy gwarancja jest na rok od momentu zarejestrowania?  Od koncultantki z MacWorks otrzymałem taką informację: "Jeśli zegarek został zakupiony po kwietniu ubiegłego roku to powinien otrzymać nową roczną gwarancję. W innym wypadku Apple udziela 3 miesięcznej gwarancji". Nie do końca rozumiem, jak można było wcześniej zakupić Apple Watch'a jeśli sprzedaż chyba ruszyła w kwietniu...

Przypuśćmy, że wymienimy zegarek i otrzymujemy roczną gwarancję na produkt. Czy istnieje w takim momencie możliwość dokupienia AppleCare? Tak, wiem że Apple Care nie można kupić w Polsce, ale chodzi mi o sam fakt po takiej wymianie. Kompletnie nie mam pojęcia na jakiej zasadzie działa AppleCare czy to musi być zakupione koniecznie przy zakupie AW czy jest możliwość dokupienia w jakimś czasie? Oraz czy istnieje możliwość zakupu w Polsce ze strony apple.de? 

Liczę na pomoc z Waszej strony,

Pozdrawiam,

Michał

#2 bee3

bee3
  • 3 841 postów

Napisano 04 czerwca 2016 - 17:29

...

Czy ktoś ma pojęcie jak jest z gwarancją po takiej wymianie? Czy z racji tego, iż zegarek zostaje wymieniony na nowy gwarancja jest na rok od momentu zarejestrowania? 

...

Nowy rok gwarancji po wymianie miałbyś na "polski" zegarek (wprowadzony przez Apple na rynek polski - czyli z polskiej dystrybucji).
Na zegarek pochodzący z USA gwarancja po wymianie w autoryzowanym serwisie Apple ( https://locate.apple.com/pl/pl/ ) - jest kontynuowana.
Jeżeli pozostało jej mniej niż 90dni to korzystniejsze jest skorzystanie z gwarancji na naprawę, która wynosi 90dni.

...  Od koncultantki z MacWorks otrzymałem taką informację: "Jeśli zegarek został zakupiony po kwietniu ubiegłego roku to powinien otrzymać nową roczną gwarancję. W innym wypadku Apple udziela 3 miesięcznej gwarancji". Nie do końca rozumiem, jak można było wcześniej zakupić Apple Watch'a jeśli sprzedaż chyba ruszyła w kwietniu...

...

Wiedzą, że coś dzwoni ale nie wiedzą gdzie.
Poza tym - to nie jest autoryzowany serwis Apple.

..

Przypuśćmy, że wymienimy zegarek i otrzymujemy roczną gwarancję na produkt. Czy istnieje w takim momencie możliwość dokupienia AppleCare? Tak, wiem że Apple Care nie można kupić w Polsce, ale chodzi mi o sam fakt po takiej wymianie. Kompletnie nie mam pojęcia na jakiej zasadzie działa AppleCare czy to musi być zakupione koniecznie przy zakupie AW czy jest możliwość dokupienia w jakimś czasie? Oraz czy istnieje możliwość zakupu w Polsce ze strony apple.de? 

...

W Twoim przypadku gwarancja na wymieniony Watch nie będzie biegła od nowa.
Niezależnie od tego - AppleCare na Watch-a należy zarejestrować w ciągu 60 dni od (pierwotnego) zakupu.

Pomogłem ?   -  Lubię to 

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych