Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone 5s - ręczna zmiana operatora

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
15 odpowiedzi w tym temacie

#1 Aroox

Aroox
  • 24 postów

Napisano 04 czerwca 2016 - 00:48

Witam, mam problem ze swoim iUrządzeniem. Otóż mieszkam blisko granicy Czeskiej i nieraz jadę bardzo, bardzo blisko Czech. Używam karty sim operatora Lycamobile i o ile w mojej miejscowości nie mam problemu z siecią ani niczym innym, o tyle przejeżdżając właśnie praktycznie po samej granicy telefon łapie mi operatora (tam w zakładce "Ogólne"->"To urządzenie") o nazwie "vf nl 24.0". Zdziwiło mnie to NL, bo jak mniemam to skrót od Holandii; tak czy inaczej telefon automatycznie traci wtedy sieć (wyświetla się komunikat "brak sieci") i nie pomaga już nic - resetowanie ustawień sieci, ponowne uruchomienie telefonu, ręczna zmiana dostawcy sieci komórkowej czy włączenie i wyłączenie trybu samolotowego. Non stop widnieje operator "vf nl 24.0". Pomaga jedynie przełożenie tej karty po powrocie do domu do innego telefonu i ponowne włożenie do iPhone'a. Wtedy łapie już normalnego operatora, a sieć wraca. Stąd moje pytanie - czy można tego powyższego operatora zmienić jakoś z poziomu telefonu czy za każdym razem muszę fatygować się z wyciąganiem i przekładaniem karty SIM?
Telefon bez JB, zakupiony w Media Expert.
Z góry dziękuję za pomoc.

#2 dkownacki

dkownacki
  • 90 postów

Napisano 04 czerwca 2016 - 07:52

Spróbuj ustawienia -> operator -> wyłącz automatycznie i wybierz swojego, powinien go wtedy trzymać "na sztywno"

#3 Aroox

Aroox
  • 24 postów

Napisano 04 czerwca 2016 - 13:54

Spróbuj ustawienia -> operator -> wyłącz automatycznie i wybierz swojego, powinien go wtedy trzymać "na sztywno"

No właśnie nie bardzo. Miałem ustawionego operatora jak to określiłeś - "na sztywno", a mimo wszystko po zbliżeniu się do granicy (nie przekraczaniu jej przypominam) wita mnie napis "brak sieci", a operator wskakuje na tego nieszczęsnego "vf nl 24.0".

#4 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 04 czerwca 2016 - 18:05

Nie masz czasem jakiejś podgładki do ominięcia simlocka, bo wychodzi na to, że telefon jest z holenderskiego Vodafone.

Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.
PDAClub.pl - Wortal i forum miłośników technologii Mobilnych
CyfrowyJa.pl - Wszystko o Smartwatch, Smartband, Activity Tracker i gadżetach

#5 Aroox

Aroox
  • 24 postów

Napisano 04 czerwca 2016 - 19:00

Nie masz czasem jakiejś podgładki do ominięcia simlocka, bo wychodzi na to, że telefon jest z holenderskiego Vodafone.

Telefon kupiony w Media Expert miałby mieć założonego simlocka, a tym bardziej holenderskiej sieci?

Nie wiem czy wyjaśniłem to dosyć jasno, więc napiszę jeszcze raz - dzieje mi się tak TYLKO w momentach kiedy jadę po niemal samej granicy. W mojej miejscowości i wszystkich innych jest zupełnie w porządku.

Jak mógłbym sprawdzić czy telefon ma simlock i ewentualnie czy przy wykryciu tejże blokady powinienem udać się z tym do sklepu?

#6 Arekko

Arekko
  • 292 postów

Napisano 04 czerwca 2016 - 19:42

Jest to niemożliwe zeby miał simlocka jesli kupiłeś w mediamarkt i to jeszcze pewnie Polskim prawda?

#7 Aroox

Aroox
  • 24 postów

Napisano 04 czerwca 2016 - 19:48

Jest to niemożliwe zeby miał simlocka jesli kupiłeś w mediamarkt i to jeszcze pewnie Polskim prawda?

Nie Media Markt, tylko Media Expert i tak, Polskim. Dlatego zdziwiła mnie informacja, że może mieć simlocka

#8 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 05 czerwca 2016 - 08:05

Pudełko miało polskie napisy i instrukcję? Bo to, że kupiony w Polsce nie wyklucza, że oryginalnie pochodzi np. z tej Holandii.

#9 Aroox

Aroox
  • 24 postów

Napisano 05 czerwca 2016 - 11:36

Pudełko miało polskie napisy i instrukcję? Bo to, że kupiony w Polsce nie wyklucza, że oryginalnie pochodzi np. z tej Holandii.

Tak, wszystko było po Polsku. Zarówno napisy na pudełku, jak i cała instrukcja. Wszystko w naszym ojczystym języku.

#10 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 05 czerwca 2016 - 14:13

To trochę dziwne zachowanie w takim razie. Nie mam pojęcia czemu. Może ktoś inny będzie wiedział.

#11 Arekko

Arekko
  • 292 postów

Napisano 05 czerwca 2016 - 14:45

A czy próbowałeś na tej samej karcie ale w innym telefonie przebywać w tych miejscach, w których iPhone gubi sieć? 

#12 Aroox

Aroox
  • 24 postów

Napisano 05 czerwca 2016 - 23:51

A czy próbowałeś na tej samej karcie ale w innym telefonie przebywać w tych miejscach, w których iPhone gubi sieć?

No niestety, ale na innym telefonie jest wszystko ok, nie wskakuje żaden podejrzany operator :/

#13 Arekko

Arekko
  • 292 postów

Napisano 06 czerwca 2016 - 08:22

Spróbowałbym jeszcze ewentualnie na innej karcie jak działa, a jesli nie to gwarancja? Powód: po zmianie operatora sieci iPhone nie moze połączyć sie z macierzystą siecią.

#14 steo

steo
  • 278 postów
  • SkądWrocław / Wałbrzych

Napisano 06 czerwca 2016 - 08:42

Prawdopodobnie uszkodzona jest karta SIM i błędnie są wysyłane numery MNC i MCC, przez co MME operatora błędnie je mapuje. 

2gą przyczyną może być niewłaściwa konfiguracja PLMN po stronie eNB operatora, do którego się attachujesz, 

Na Twoim miejscu zgłosił bym się do operatora.

Użytkownik steo edytował ten post 06 czerwca 2016 - 08:47

Twitter: @steo85 | Game Center: Steo85! | Instagram: Steoenex
Macbook Air '13 | iPhone 8 Plus 64GB Space Gray | iPad Mini Retina 64GB Silver |  Watch Sport 42mm Space Gray | Apple TV 3

#15 Kronos_Iphone

Kronos_Iphone
  • 354 postów
  • Skądopolszczyzna

Napisano 07 czerwca 2016 - 05:58

Masz ustawioną się na sztywno, w miejscu w którym jesteś nie ma zasięgu więc karta sim łapie operatora partnera roamingowego Twojego macierzystego operatora. Ot i po zagadce. 

Użytkownik Kronos_Iphone edytował ten post 07 czerwca 2016 - 05:59

#16 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 07 czerwca 2016 - 07:07

Masz ustawioną się na sztywno, w miejscu w którym jesteś nie ma zasięgu więc karta sim łapie operatora partnera roamingowego Twojego macierzystego operatora. Ot i po zagadce.

No... tylko gdzie Czechy a gdzie Holandia....

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych