HTPC powiadasz... OK - zrób wycenę tego zestawu. Będziesz się musiał ostro spiąć żeby się zamknąć w cenie przywołanego przeze mnie Meda o ile w ogóle dasz radę (limit 500zł w tym wifi, kasta, pilot i legalny soft) 
W 500 zł się nie zmieścisz, ale w 1000-1300 już tak, a tyle kosztuje porządny player, bo wcześniej rozważałem inne, ale za tą samą cenę wolę otwarty system bez ograniczeń niż za parę lat znów się z czymś bujać bo nie działa, albo chińczyk porzucił wsparcie...
Do tego doliczmy sobie czas na ogarnięcie tego (złożenie, instalację, testy).... szczerze ? Mi by się zwyczajnie nie chciało 
No jaki czas, proszę Ciebie... Poza tym możesz kupić gotowego NUCa Intela czy Gigabyte... ale wychodzi drożej.
Przede wszystkim dlatego że sprzęt o którym piszę jest - zostaję przy swoim - wygodniejszy, prostszy w obsłudze, szybszy i w 99% spełniający moje oczekiwania (a są one niemałe) Ten 1 % to brak wsparcia dla 4K ale do tego mam już Popcorna (no, ale PCh jest 2x droższy)
Żartujesz?
Wygodniejszy w czym? Jest tak samo wygodny, a nawet bardziej, bo możesz sobie map[ować funkcje Kodi jak chcesz wg. swojej wygody jak Ci coś nie pasuje, nie jesteś ograniczony ustawieniami producenta. Potrzebujesz wyciągnąć funkcję przesuwania napisów w trakcie oglądania? Proszę bardzo dwa kliki i niżesz podmapować pod pilota i nie musisz przekopywać się przez menu, żeby np. przesunąć o 500ms napisy bo się nagle rozjechały. Twój player tak umie?
No i jeszcze szybszy... na prawdę porównujesz 750MHz Realteka do dwurdzeniowego 3,5GHz Core i3 i 4GB RAM?
Ja nie neguję playerów, bo sam lata używałem chyba z 5 różnych modeli. Działają dobrze, ale świat się zmienia i po jakimś czasie przestały dawać radę bo się zmieniały technologie a po jakimś czasie support coraz słabszy. Drugie życie dali pasjonaci, którzy zaczęli tworzyć własny firmware, ale później się dochodzi do ściany sprzętowej. Więc musząc wydać 1300 na player, który by spełniał moje oczekiwania wybrałem Kodi, któy nie ma ograniczeń - najbardziej zależało mi na dowolnej możliwości konfiguracji funkcji z których korzystam, czego nie da się osiągnąć na zamkniętych systemach. Co nie oznacza, ze one są złe, ale w moim przypadku się nie sprawdzają.