Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Macbook Pro Retina 13' początek 2015, dziwna rysa na ekranie

• Please log in to reply
10 replies to this topic

#1 michass

michass
  • 10 posts
  • SkądMilicz, PL

Posted 30 May 2016 - 17:12

Witajcie, 

Mam dosyć dziwny problem z moim niespełna 4 miesięcznym Makiem, długo zastanawiałem się czy napisać bo przecież rysy same się nie robią jednak trafiłem na zdjęcia komputerów z wadą polegającą na odklejającej się warstwie antyodblaskowej w Retinach.

Czy możliwe jest, że usterka ta także dotyczy komputerów z 2015 roku?

Rysa na samym środku ekranu jest na tyle mała, że nie mogę jej uchwycić na zdjęciu jednak wygląda jak te z komputerów objętych usterką- tylko że jest jedna, malutka. Widoczna tylko przy wyłączonym ekranie- jeśli podświetlenie jest aktywne, nawet na najniższym poziomie, staje się zupełnie niewidoczna.

Sam laptop czyszczony jest bardzo miękką pluszową mikrofibrą, przenoszony pomiędzy domem a biurem w etui Thule- oczywiście nie wykluczam, że gdzieś zarysował się przez nieuwagę jednak jest to o tyle dziwne miejsce na uszkodzenie mechaniczne, że wolę się upewnić- nawet gdyby w fibrę wpadło ziarnko piasku czy coś innego rysogennego, rysa byłaby dłuższa nić 3-4mm...

Z góry dziękuję za wszelkie opinie.

#2 Iro

Iro
  • 6955 posts

Posted 30 May 2016 - 17:16

Warstwa antyodblaskowa po prostu się ściera.

Właśnie teraz piszę z AIRa, który ma tą wadę.

Wszystkie Retiny też to mają lub będą miały. Po prostu jest to wada konstrukcyjna jak w iMakach plamy w matrychach, czy w pierwszych AIRach zawiasy.

Muzyka i Komputery
https://iro.myapple.pl

#3 avalon18

avalon18
  • 249 posts

Posted 30 May 2016 - 17:25

Nie przejmowałbym się zbytnio. W 2015 o problemie na masową skalę jest cicho ale to stosunkowo krótki okres czasu by potwierdzić.

Przy odpadającej warstwie to nie były rysy a całkiem duże ubytki które bardzo łatwo było rozprzestrzenić na resztę ekranu.

Za pewne masz zwykła mikro ryskę i tyle. Jak się bardziej przyjrzysz to na większości ekranów takie dostrzeżesz.

Edited by avalon18, 30 May 2016 - 17:27.

#4 michass

michass
  • 10 posts
  • SkądMilicz, PL

Posted 06 September 2016 - 13:05

No więc jednak to co wydawało się rysą jest najprawdopodobniej ubytkiem warstwy antyodblaskowej... Obszar dookoła rysy zaczął się powiększać a także pojawiła się druga plama, póki co niewielkie ale chyba z serwisem nie będę czekał...  24ew8ih.jpg

#5 krissolek

krissolek
  • 431 posts
  • SkądLubań/Wrocław

Posted 06 September 2016 - 19:32

Zdecydowanie zanieś do serwisu. Bezproblemowo wymienią Ci na nową. Jest to "cicha" akcja Apple, ponieważ nie jest oficjalnie prezentowana na ich stronie jednak problem jest na tyle znany, że laptopy są przyjmowane bez marudzenia. 

 iPhone X  iPad Pro 12,9  Pencil  Macbook Pro 13" Retina  Watch Steel

#6 luck1985

luck1985
  • 924 posts
  • SkądPoznań

Posted 06 September 2016 - 20:31

Właśnie teraz piszę z AIRa, który ma tą wadę.

Air też miał z tym problem? :o 1 czytam. Idę szukać w necie. Myślałem, że Pro ma ten problem. 

#7 mateusxzz

mateusxzz
  • 242 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 06 September 2016 - 21:35

Zanieś, Pan powie, że muszą wysłać bo w sumie tego nie obejmuje gwarancja (tak mi mówili), ale postarają się coś zaradzić... Po 4 dniach wrócił z nowym TopCasem.

#8 krissolek

krissolek
  • 431 posts
  • SkądLubań/Wrocław

Posted 06 September 2016 - 21:46

Zanieś, Pan powie, że muszą wysłać bo w sumie tego nie obejmuje gwarancja (tak mi mówili), ale postarają się coś zaradzić... Po 4 dniach wrócił z nowym TopCasem.

Z ciekawości - sprzęt był na gwarancji ?

Mam to samo w rMBP 2013 i się zastanawiam czy jest sens go nieść.

 iPhone X  iPad Pro 12,9  Pencil  Macbook Pro 13" Retina  Watch Steel

#9 mateusxzz

mateusxzz
  • 242 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 06 September 2016 - 22:32

Z ciekawości - sprzęt był na gwarancji ?

Mam to samo w rMBP 2013 i się zastanawiam czy jest sens go nieść.

Był, oddałem tydzień przed końcem gwarancji... Powiedzieli, że gdyby był już po to skasowaliby mnie na 2500 zł.

#10 bee3

bee3
  • 3841 posts

Posted 11 September 2016 - 22:10

Przy plamach na matrycy wymieniany jest chyba ekran (całe skrzydło), a nie topcase.

Pomogłem ?   -  Lubię to 

#11 mateusxzz

mateusxzz
  • 242 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 11 September 2016 - 22:52

Tak. Pomyliłem nazwy.

Przy plamach na matrycy wymieniany jest chyba ekran (całe skrzydło), a nie topcase.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users