Play LTE
Posted 30 May 2016 - 15:00
Posted 30 May 2016 - 15:18
Bo nie jesteś w zasięgu? Nawet zwykłego Play nie masz tylko poprzez innego operatora (czyli jesteś w miejscu gdzie sieć PLAY nie ma zasięgu- albo jest bardzo słaby, że się przełączył na inny)
Posted 30 May 2016 - 17:06
Sprawdź czy jesteś w zasięgu sieci 4G LTE: http://www.play.pl/pomoc/mapa-zasiegu/
Posted 30 May 2016 - 19:12
Posted 31 May 2016 - 05:11
To strzeliłeś sobie w kolano . Play to najniższa jakość usług. Ich LTE jest słabiutkie, zrywanie połączeń przy zmianie BTS-ów to standard. Ludzie przeważnie 2 razy przechodzą do PLAY - pierwszy i ostatni.
Posted 31 May 2016 - 05:30

Trzeba było sprawdzić gdzie jest najbliższy BTS Play i poczytać forum. Co trzeci temat to nie mam tego czy tamtego i wszystko PLAY.
Posted 31 May 2016 - 07:55
Witam przeszedłem dzisiaj do PLAY, które świadczy internet LTE ale po przełączeniu 3G na LTE nadal mam 3G, dlaczego?
Bo LTE masz tylko w zasięgu Play. Jak widać na ekranie korzystasz z T-Mobile.
PDAClub.pl - Wortal i forum miłośników technologii Mobilnych
CyfrowyJa.pl - Wszystko o Smartwatch, Smartband, Activity Tracker i gadżetach
Posted 01 June 2016 - 16:44
Jak ja jestem w zasięgu T-Mobile to w ogóle nie mam neta.
Najgorsze, że jak na chwilę się na tego T-Mobile przełączy, to zanim z powrotem wróci do Playa, trwa to przynajmniej pięć minut...
Chciałbym w ogóle zablokować przełączenie się na T-Mobile, da się jakoś?
Posted 01 June 2016 - 16:52
Tak, wejdź w ustawienia - > operator, wyłącz automat i ustaw na sztywno Play.
Posted 02 June 2016 - 08:22
Tak, wejdź w ustawienia - > operator, wyłącz automat i ustaw na sztywno Play.
To nie załatwia problemu. Takie ustawienie uniemożliwia automatyczne przełączenie się na inną sieć roamingową, gdy jest to potrzebne i wymusza ciągłe żonglowanie ustawieniami.
Są miejsca, gdzie nie ma zasięgu Play, a jest np. Plus. I wtedy zamiast na Plus, który działa, telefon w 99% przełącza się na T-Mobile, który nie działa.
Oczywiście, mogę w takim miejscu przestawić się ręcznie na Plus, ale trwa to parę minut, zanim telefon przeszuka wszystkie częstotliwości - pieruńsko długo, jeśli cała sieć tak naprawdę potrzebna jest na kilka sekund.
Wyjeżdżając za granicę, znowu trzeba zmienić ustawienia i trzeba pamiętać, by po powrocie znowu je przywrócić. O czym najczęściej przypominam sobie, gdy chcę coś szybko sprawdzić i okazuje się, że znowu przełączyło mi na T-Mobile...
Jakby tak posumować te kilkudziesięcio sekundowe przełączenia, to przez ten <censored> T-Mobile straciłem przynajmniej parę godzin życia. Czy nie powinno być możliwe takie skonfigurowanie telefonu/SIMa, żeby nie zmieniać ustawień przy każdej możliwej sytuacji?
Co ciekawe, mam modem mobilny Huawei. W menu Sieci, gdy wyświetli się listę dostępnych sieci, przy wszystkich wersjach T-Mobile (2G, 3G, 4G) jest napisane 'forbidden'. Ja tego nie ustawiałem;-) ale z jakichś przyczyn chiński modem wie, żeby się z T-Mobile nie łączyć, ale łączyć się ze wszystkim innym. iPhone tego nie wie, bez przerwy łączy się z T-Mobile i jest w stanie wykonywać tylko połączenia głosowe...
To 'forbidden' jest związane z SIMem, nie z telefonem czy modemem - po włożeniu SIMa Plusa, forbidden było napisane przy wszystkich sieciach z wyjątkiem Plusa.
W każdym razie, mój modem nigdy nie próbował łączyć się z T-Mobile, wiedzą, że jest to zupełnie bezsensu - a iPhone najwyraźniej nie portafi skorzystać z tych informacji.
Problem wyjaśniałem konsultantom Playa, ale samo zrozumienie problemu przerosło ich intelektualne możliwości, więc żadnej pomocy nie otrzymałem.
Posted 02 June 2016 - 08:27
Posted 02 June 2016 - 08:58
Mogę podsumować to tylko tym, że tak jest jak się kieruje reklamami i po taniości a nie jakością. Żadna sieć nie jest święta, ale tylko Play potrzebuje użyczać od innych infrastrukture, bo zamiast budować swoją wali całą kasę w celebrytów i reklamy. Nic z tym nie zrobisz (poza zmianą operatora).
Akurat gdy zobaczyłem KW w reklamie, to miałem ochotę natychmiast rozwiązać wszystkie umowy z Playem, bo nie cierpię typa. To, że nadal mam SIMa z tej firmy jest raczej potwierdzeniem, że nie kieruję się reklamami;-)
Zgadzam się, że każda sieć ma wady i zalety, ale dużo też zależy od miejsca, gdzie przebywa się najczęściej.
Gdy mieszkałem przez dwa lata w Warszawie, w tamtej lokalizacji w praktyce Play był szybszy od Plusa - mieszkałem w jakiejś Plusowej dziurze - ale na mojej wiosce, gdzie mieszkam teraz, Plus jest z 4 razy szybszy, i działa trochę dalej od północnej ściany domu;-) W samej Warszawie też przełączanie na T-Mobile nie zdarzało mi się często, więc przez pierwsze lata tego problemu tak nie odczuwałem.
Więc podjąłem decyzję o rezygnacji z Play do rutera przy pierwszej okazji, a właściwie zrobiłbym to, gdybym za 18 dni nie leciał do Japonii na przynajmniej rok - więc problem niejako sam mi się rozwiąże, i to skutecznie;-)
Na marginesie, Play ma absolutnie chore stawki roamingowe w JP, jakieś 4 PLN za minutę - tymczasem np. holenderski Vodafone już parę lat temu miał w JP 0,75 EUR za połączenie + lokalną stawkę holenderską za minutę - można było normalnie rozmawiać.
Posted 02 June 2016 - 09:02

Posted 02 June 2016 - 13:07
Posted 02 June 2016 - 14:48
Ty z plusem uważaj bo u nich są cyrki z MMSami na iphonach
Nie używam. W ciągu 7 lat wysłałem może z 3, żeby zobaczyć jak to działa.
A z transmisji danych korzystam codziennie.
Posted 02 June 2016 - 17:00
Nie używam. W ciągu 7 lat wysłałem może z 3, żeby zobaczyć jak to działa.
A z transmisji danych korzystam codziennie.
Ja zerwałem umowe z Plusem, bo nie dość ze fatalny zasięg, LTE praktycznie w telefonie nie istnieje, to jeszcze mają wieczny problem z aktywacją iMessage i FaceTime.
iPhone 11> iPhone X > iPhone 8 > iPhone 7 > iPhone 6s > iPhone 6 > iPhone 5s > iPhone 4s
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users