Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Play LTE

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
15 odpowiedzi w tym temacie

#1 Jaasiu

Jaasiu
  • 45 postów

Napisano 30 maja 2016 - 15:00

Witam przeszedłem dzisiaj do PLAY, które świadczy internet LTE ale po przełączeniu 3G na LTE nadal mam 3G, dlaczego?

Załączone pliki

• Załączony plik  image.png   71,28 KB   0 Ilość pobrań

#2 aquatarion

aquatarion
  • 962 postów
  • SkądZabrze

Napisano 30 maja 2016 - 15:18

Bo nie jesteś w zasięgu? Nawet zwykłego Play nie masz tylko poprzez innego operatora (czyli jesteś w miejscu gdzie sieć PLAY nie ma zasięgu- albo jest bardzo słaby, że się przełączył na inny)

#3 Arekko

Arekko
  • 292 postów

Napisano 30 maja 2016 - 17:06

Sprawdź czy jesteś w zasięgu sieci 4G LTE: http://www.play.pl/pomoc/mapa-zasiegu/

#4 Jacek Zmuda

Jacek Zmuda
  • 4 postów
  • SkądKalisz, Kalisz, Poland, Poland

Napisano 30 maja 2016 - 19:12

LTE jest w play tylko, gdy korzystasz z jego nadajników. Używając nadajników innych sieci, w tym przypdkubt-mobile, nawet będąc w zasięgu lte od t-mobile, jako klient play-a, lte nie dostaniesz. Taka polityka operatorów.

#5 Kronos_Iphone

Kronos_Iphone
  • 354 postów
  • Skądopolszczyzna

Napisano 31 maja 2016 - 05:11

To strzeliłeś sobie w kolano :). Play to najniższa jakość usług. Ich LTE jest słabiutkie, zrywanie połączeń przy zmianie BTS-ów to standard. Ludzie przeważnie 2 razy przechodzą do PLAY - pierwszy i ostatni. :D

#6 MarcinJS

MarcinJS
  • 520 postów

Napisano 31 maja 2016 - 05:30

Naczytał sie jaki to orangutan zły i że w plusie klientów z buta traktują, widział jak fajna blondyna sie w telewizorze wije, no i wojewódzki jest w Play to przeszedł. Typowa ofiara nachalnej reklamy ;)
Trzeba było sprawdzić gdzie jest najbliższy BTS Play i poczytać forum. Co trzeci temat to nie mam tego czy tamtego i wszystko PLAY.

#7 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 31 maja 2016 - 07:55

Witam przeszedłem dzisiaj do PLAY, które świadczy internet LTE ale po przełączeniu 3G na LTE nadal mam 3G, dlaczego?

Bo LTE masz tylko w zasięgu Play. Jak widać na ekranie korzystasz z T-Mobile.
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.
PDAClub.pl - Wortal i forum miłośników technologii Mobilnych
CyfrowyJa.pl - Wszystko o Smartwatch, Smartband, Activity Tracker i gadżetach

#8 uaru

uaru
  • 256 postów
  • SkądWrocław, Haga, Sendai, Tokyo

Napisano 01 czerwca 2016 - 16:44

Jak ja jestem w zasięgu T-Mobile to w ogóle nie mam neta. 

Najgorsze, że jak na chwilę się na tego T-Mobile przełączy, to zanim z powrotem wróci do Playa, trwa to przynajmniej pięć minut...

Chciałbym w ogóle zablokować przełączenie się na T-Mobile, da się jakoś?

#9 van1ty

van1ty
  • 170 postów

Napisano 01 czerwca 2016 - 16:52

Tak, wejdź w ustawienia - > operator, wyłącz automat i ustaw na sztywno Play.

#10 uaru

uaru
  • 256 postów

Napisano 02 czerwca 2016 - 08:22

Tak, wejdź w ustawienia - > operator, wyłącz automat i ustaw na sztywno Play.

To nie załatwia problemu. Takie ustawienie uniemożliwia automatyczne przełączenie się na inną sieć roamingową, gdy jest to potrzebne i wymusza ciągłe żonglowanie ustawieniami.

Są miejsca, gdzie nie ma zasięgu Play, a jest np. Plus. I wtedy zamiast na Plus, który działa, telefon w 99% przełącza się na T-Mobile, który nie działa. 

Oczywiście, mogę w takim miejscu przestawić się ręcznie na Plus, ale trwa to parę minut, zanim telefon przeszuka wszystkie częstotliwości - pieruńsko długo, jeśli cała sieć tak naprawdę potrzebna jest na kilka sekund.

Wyjeżdżając za granicę, znowu trzeba zmienić ustawienia i trzeba pamiętać, by po powrocie znowu je przywrócić. O czym najczęściej przypominam sobie, gdy chcę coś szybko sprawdzić i okazuje się, że znowu przełączyło mi na T-Mobile...

Jakby tak posumować te kilkudziesięcio sekundowe przełączenia, to przez ten <censored> T-Mobile straciłem przynajmniej parę godzin życia. Czy nie powinno być możliwe takie skonfigurowanie telefonu/SIMa, żeby nie zmieniać ustawień przy każdej możliwej sytuacji?

Co ciekawe, mam modem mobilny Huawei. W menu Sieci, gdy wyświetli się listę dostępnych sieci, przy wszystkich wersjach T-Mobile (2G, 3G, 4G) jest napisane 'forbidden'. Ja tego nie ustawiałem;-) ale z jakichś przyczyn chiński modem wie, żeby się z T-Mobile nie łączyć, ale łączyć się ze wszystkim innym. iPhone tego nie wie, bez przerwy łączy się z T-Mobile i jest w stanie wykonywać tylko połączenia głosowe...

To 'forbidden' jest związane z SIMem, nie z telefonem czy modemem - po włożeniu SIMa Plusa, forbidden było napisane przy wszystkich sieciach z wyjątkiem Plusa.

W każdym razie, mój modem nigdy nie próbował łączyć się z T-Mobile, wiedzą, że jest to zupełnie bezsensu - a iPhone najwyraźniej nie portafi skorzystać z tych informacji.

Problem wyjaśniałem konsultantom Playa, ale samo zrozumienie problemu przerosło ich intelektualne możliwości, więc żadnej pomocy nie otrzymałem.

#11 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 02 czerwca 2016 - 08:27

Mogę podsumować to tylko tym, że tak jest jak się kieruje reklamami i po taniości a nie jakością. Żadna sieć nie jest święta, ale tylko Play potrzebuje użyczać od innych infrastrukture, bo zamiast budować swoją wali całą kasę w celebrytów i reklamy. Nic z tym nie zrobisz (poza zmianą operatora).

#12 uaru

uaru
  • 256 postów

Napisano 02 czerwca 2016 - 08:58

Mogę podsumować to tylko tym, że tak jest jak się kieruje reklamami i po taniości a nie jakością. Żadna sieć nie jest święta, ale tylko Play potrzebuje użyczać od innych infrastrukture, bo zamiast budować swoją wali całą kasę w celebrytów i reklamy. Nic z tym nie zrobisz (poza zmianą operatora).

Akurat gdy zobaczyłem KW w reklamie, to miałem ochotę natychmiast rozwiązać wszystkie umowy z Playem, bo nie cierpię typa. To, że nadal mam SIMa z tej firmy jest raczej potwierdzeniem, że nie kieruję się reklamami;-)

Zgadzam się, że każda sieć ma wady i zalety, ale dużo też zależy od miejsca, gdzie przebywa się najczęściej.

Gdy mieszkałem przez dwa lata w Warszawie, w tamtej lokalizacji w praktyce Play był szybszy od Plusa - mieszkałem w jakiejś Plusowej dziurze -  ale na mojej wiosce, gdzie mieszkam teraz, Plus jest z 4 razy szybszy, i działa trochę dalej od północnej ściany domu;-)  W samej Warszawie też przełączanie na T-Mobile nie zdarzało mi się często, więc przez pierwsze lata tego problemu tak nie odczuwałem.

Więc podjąłem decyzję o rezygnacji z Play do rutera przy pierwszej okazji, a właściwie zrobiłbym to, gdybym za 18 dni nie leciał do Japonii na przynajmniej rok - więc problem niejako sam mi się rozwiąże, i to skutecznie;-) 

Na marginesie, Play ma absolutnie chore stawki roamingowe w JP, jakieś 4 PLN za minutę - tymczasem np. holenderski Vodafone już parę lat temu miał w JP 0,75 EUR za połączenie  + lokalną stawkę holenderską za minutę - można było normalnie rozmawiać. 

#13 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 02 czerwca 2016 - 09:02

Sieć należy wybierać też patrząc na to, żeby działało wszędzie a nie tam gdzie się mieszka :)

#14 MarcinJS

MarcinJS
  • 520 postów

Napisano 02 czerwca 2016 - 13:07

Ty z plusem uważaj bo u nich są cyrki z MMSami na iphonach

#15 uaru

uaru
  • 256 postów

Napisano 02 czerwca 2016 - 14:48

Ty z plusem uważaj bo u nich są cyrki z MMSami na iphonach

Nie używam. W ciągu 7 lat wysłałem może z 3, żeby zobaczyć jak to działa. 

A z transmisji danych korzystam codziennie. 

#16 moo

moo
  • 44 postów
  • SkądOpole/Częstochowa

Napisano 02 czerwca 2016 - 17:00

Nie używam. W ciągu 7 lat wysłałem może z 3, żeby zobaczyć jak to działa. 

A z transmisji danych korzystam codziennie. 

Ja zerwałem umowe z Plusem, bo nie dość ze fatalny zasięg, LTE praktycznie w telefonie nie istnieje, to jeszcze mają wieczny problem z aktywacją iMessage i FaceTime.

iPhone 11> iPhone X > iPhone 8 > iPhone 7 > iPhone 6s > iPhone 6 > iPhone 5s > iPhone 4s

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych