Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Regularne przerywanie internetu - Macbook Pro Retina

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
12 odpowiedzi w tym temacie

#1 Pawelek___

Pawelek___
  • 71 postów
  • SkądGdynia

Napisano 27 maja 2016 - 21:06

Witam, mam rMBP z 2015 roku, laptop ma 4 miesiace, ale od poczatku jest problem z internetem. Regularnie, co 20-30 minut przerywa. Mianowicie albo przerywa i po kilkunastu sekundach łączy albo trzeba odlaczyc sie od sieci i przylaczyc z powrotem. Jest to strasznie drażniące. Postawiłem na nogi UPC, przyjechali wymienili modem ale problem dalej jest. Co ciekawe, dziewczyna na Air ma ten sam problem, a mama na Windowsie juz tego problemu nie ma. Czy znacie ten problem? Widzialem juz rozne poradniki z usuwaniem plikow, DNS itd jednak nic nie działa.

Kolejna sprawa, chcę sobie sprawić adapter pod Ethernet, wiadomo do downloadu, kabel o wiele lepszy, mniejsze straty itd. Jaki lepszy? USB czy Thunderbolt?

iPhone 6 & Macbook Pro Retina 13" 2015 & iPad Mini IV & iPod Touch

#2 ddeb151741-29af395f6f

ddeb151741-29af395f6f
  • 86 postów

Napisano 29 maja 2016 - 19:04

Adapter pod USB to 100mb/s, pod thunderbolt natomiast 1000mb/s. Oczywiście mowa o oryginalnych applowskich.

Co do internetu to nie masz możliwości dokupienia i podłączenia własnego routera? Zazwyczaj te od dostawców internetowych są mocno budżetowe i niskiej jakości.

Użytkownik bbart79 edytował ten post 29 maja 2016 - 19:05

#3 Murgal

Murgal
  • 911 postów

Napisano 29 maja 2016 - 19:23

Wcale taki kabel nie lepszy. Uruchom na tym UPC 5ghz i AC lub kup porządny router np Asus AC68U i nie będziesz miał problemów. 

Macbook Pro 15" 2018 i7 2.6/560X/32GB/512GB | iPhone 11 Pro MAX | AW V 44mm | iPad Pro 12.9 WiFi+Cell 3gen | HomePod | AirPods 

#4 Pawelek___

Pawelek___
  • 71 postów
  • SkądGdynia

Napisano 30 maja 2016 - 09:13

No wlasnie chcialem dac 5GHz, ale "technik" stwierdził, że bedzie jeszcze gorzej. Swoją drogą, jest dziwna sprawa. Mianowicie w pokoju gdize stoi router na wifi mam download na poziomie 90mb/s, natomiast u mnie w pokoju, doslownie 10 metrów dalej (2 sciany) okolo .... 5-10mb/s..

iPhone 6 & Macbook Pro Retina 13" 2015 & iPad Mini IV & iPod Touch

#5 douglas

douglas
  • 613 postów

Napisano 30 maja 2016 - 09:30

Wygląda na słaby router, też kiedyś miałem z UPC jakiegoś Thompsona i do teoretycznego limitu n brakowało mu sporo i sygnał też był słaby. Podłączenie dobrej jakości własnego routera załatwiło temat. 5GHz niby ma słabszy zasięg ale za to nie ma takiego zagęszczenia innych sieci jak na 2.4GHz, jak będzie to dobry router powinien dać radę. Najlepiej byłoby od kogoś pożyczyć i samemu sprawdzić zanim wydasz parę stówek.

#6 Murgal

Murgal
  • 911 postów

Napisano 02 czerwca 2016 - 07:03

Technik jest chyba kretynem. Masz pewnie tone 2.4 w okolicy. Spinaj go na piątce. 

Macbook Pro 15" 2018 i7 2.6/560X/32GB/512GB | iPhone 11 Pro MAX | AW V 44mm | iPad Pro 12.9 WiFi+Cell 3gen | HomePod | AirPods 

#7 mkev

mkev
  • 20 postów

Napisano 10 czerwca 2016 - 15:03

pfi, mi na 5GHz też się zrywa 10.9.5 z Time Capsule. Pomaga uruchomione i odłożone do docka "narzędzie AirPort".
Nie wiem czy przesadzam, ale wydaje mi się, że jak przejeżdża tramwaj 5 pięter niżej i ok 50m dalej to się wtedy rwie.

#8 uaru

uaru
  • 256 postów
  • SkądWrocław, Haga, Sendai, Tokyo

Napisano 10 czerwca 2016 - 21:51

Ja mam MBPr 2015. Do niedawna nie miałem takiego problemu, ale teraz mam. Ruter to Airport któraś z poprzednich generacji.

Co gorsza, Mac rozłącza połączenie z tym ruterem, a łączy się z tym  po drugiej stronie domu, gdzie zasięg jest tak słaby, że nie działa nic.

Hipotezy mam dwie: 

- kłopoty zbiegły się z wykonaniem update'u do 10.11.5.

- być może pojawiły się jakieś obce rutery w okolicy, które szkodzą. W okolicy ciągle się ktoś buduje, parę lat temu w okolicy nie było innych sieci WiFi, a teraz jest coraz więcej. 

#9 burczybass-0636a41136

burczybass-0636a41136
  • 473 postów
  • SkądWars i Sawa

Napisano 11 czerwca 2016 - 10:23

Też mam ten sam problem - jest to ewidentny bład OS X.

Dlaczego tak uważam ? - bo odkąd w MBP mam drugi dysk i zainstalowałem na nim Windows 8 to mam porównanie.

Mam trzy routery. Dwa podłączone na stałe (dziadowski thomson z UPC ustawiony na 5Ghz i Airport Express na 2,4 GHz). Trzeci używałem tylko do testów - Pentagram P6363). Oddalenie kanału maksymalnie możliwie od największego zagęszczenia, zmiana DNS, wybór 2,4-5GHz niewiele pomaga. Jak korzystam z Win 8 nie ma problemu na żadnym routerze. 

Któraś aktualizacja El Capitan to załatwiła, wcześniej był spokój nawet na dziadowskim Thomsonie ustawionym na 2,4 GHz.

#10 uaru

uaru
  • 256 postów
  • SkądWrocław, Haga, Sendai, Tokyo

Napisano 13 czerwca 2016 - 21:18

Też mam ten sam problem - jest to ewidentny bład OS X.

Dlaczego tak uważam ? - bo odkąd w MBP mam drugi dysk i zainstalowałem na nim Windows 8 to mam porównanie.

Mam trzy routery. Dwa podłączone na stałe (dziadowski thomson z UPC ustawiony na 5Ghz i Airport Express na 2,4 GHz). Trzeci używałem tylko do testów - Pentagram P6363). Oddalenie kanału maksymalnie możliwie od największego zagęszczenia, zmiana DNS, wybór 2,4-5GHz niewiele pomaga. Jak korzystam z Win 8 nie ma problemu na żadnym routerze. 

Któraś aktualizacja El Capitan to załatwiła, wcześniej był spokój nawet na dziadowskim Thomsonie ustawionym na 2,4 GHz.

To ja stawiam na ostatnią. Właściwie to mam ochotę wrócić do poprzedniej wersji, z backupu, ale jak sobie pomyślę, ile roboty, to mi się nie chce. 

Mam nadzieję, że to naprawią w kolejnej wersji

#11 steo

steo
  • 278 postów
  • SkądWrocław / Wałbrzych

Napisano 14 czerwca 2016 - 08:47

Ja miałem takie objawy właśnie gdy włączałem sieć 5GHz na Thomsonie od UPC, na 2.4GHz działało ok. Dodatkowo 5GHz zrywało za każdym razem gdy Mac wchodził w idla, a nawiązanie nowego połączenia trwało z 30 sekund. 

Twitter: @steo85 | Game Center: Steo85! | Instagram: Steoenex
Macbook Air '13 | iPhone 8 Plus 64GB Space Gray | iPad Mini Retina 64GB Silver |  Watch Sport 42mm Space Gray | Apple TV 3

#12 mkev

mkev
  • 20 postów

Napisano 15 czerwca 2016 - 21:48

nowy soft na Time Capsule (7.7.7) też za wiele nie pomógł. Powrót do starszej wersji nie wiem czy ma sens, bo ja mam w sumie starego 10.9.5 i mam to samo. Już taki jego -psia kość- urok.

#13 burczybass-0636a41136

burczybass-0636a41136
  • 473 postów
  • SkądWars i Sawa

Napisano 16 czerwca 2016 - 23:04

U mnie jedna rzecz (chyba) pomogła (odpukać..) i na razie jest stabilnie - od 3 dni.

Nie jestem w stanie zagwarantować, że komuś to pomoże - ani udowodnić, że to jest jakieś rozwiązanie problemu - czy czysty przypadek.

Ale:

Sporo podróżuję i w: "preferencje sieci --> zaawansowane --> wifi" miałem całą masę zapamiętanych sieci.

W oknie "Preferowane sieci" przede wszystkim przesunąłem na liście moją sieć domową na pierwszą pozycję, potem te z których korzystam najczęściej (praca, etc.) a całą masę innych wywaliłem (jakieś hotele, galerie handlowe, restauracje, sieci zapamiętane za granicą itp. itd).

Może i u kogoś to poskutkuje.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych