Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Wyblakłe kolory na wyswietlaczu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
14 odpowiedzi w tym temacie

#1 abofaza

abofaza
  • 7 postów

Napisano 26 maja 2016 - 15:59

Cześć. Nie znalazłem podobnego zagadnienia w polskim internecie, stad ten temat.

W moim iPhone 4s który miał zbitą szybkę wymieniłem LCD w pobliskim serwisie. Pierwsze co mi się rzuciło w oczy to ze kolory są wyblakłe a biały jest bardziej żółty, mniejszy kontrast i większa jasność, widać to głownie na jasnych barwach, jako ze moduł nie był całkiem sprawny i nie zawsze reagował na dotyk to złożyłem reklamację i tym razem poprosiłem o wymianę samej szybki.

Dwa dni pózniej odbieram telefon z serwisu z niby naprawionym moim starym LCD, a kolory nadal wyświetlają się blado. Czy to wina szyby? Świeżego kleju? To chyba niemożliwe żeby szybka/digitizer aż tak zmieniły parametry oryginalnego wyświetlacza. Dodał tylko ze przed wymianą gdy wyświetlacz był rozbity kolory wyświetlały się normalnie. Co może być przyczyna takiego stanu rzeczy? Źle wpięta taśma? Podejrzane jest ze serwisant koniecznie mnie namawiał na wymianę ramki mimo ze ja tego nie chciałem (była uszczerbiona), tak mi suszył głowę ze w końcu się zgodziłem dla świetego spokoju. Wyczuwam jakiś wałek.

Tego telefonu używam wyłącznie do obróbki zdjeć i taki stan rzeczy jest dla mnie nie do zaakceptowania. Jutro idę ponownie do tego serwisu i jeżeli dziad będzie jakieś problemy robił to spalę mu tą budę, więc nie wiem czy przeczytacie dalszy ciąg tej historii.

#2 Arekko

Arekko
  • 292 postów

Napisano 26 maja 2016 - 16:03

Wyblakłe i inne odcienie kolorów na wyświetlaczu są stąd, że jest to niskiej jakości zamiennik (nie ma części oryginalnych do kupienia chyba że z odzysku jednak są lepszej jakości i gorszej jakości zamienniki) widocznie trafił Ci się ten gorszej jakości.

Niestety wymiana samej szybki tutaj nic nie zmieni ponieważ jest to wina wyświetlacza czyli tego co wyświetla nam kolory a nie szybki która pełni bardziej funkcję ochronną. 

Zmienić to możesz jedynie próbując dalej udać się na gwarancję o ile Ci to uznają. Jeśli nie to zostaje albo wymiana na następny wyświetlacz albo użytkowanie telefonu takiego.

#3 abofaza

abofaza
  • 7 postów

Napisano 27 maja 2016 - 07:38

Ekhmm..

Kiepskiej jakości zamiennik czego? Szybki? Bo wyświetlacz to jest ten sam który miałem w telefonie od nowości, taka była umowa z serwisem, reklamacje złożyłem po wymianie całego modułu i ustaliliśmy ze nie chce zamiennika. Pan miał tylko przykleić szybę na MÓJ STARY LCD, ten sam który użytkowałem wcześniej.

Wyblakłe i inne odcienie kolorów na wyświetlaczu są stąd, że jest to niskiej jakości zamiennik (nie ma części oryginalnych do kupienia chyba że z odzysku jednak są lepszej jakości i gorszej jakości zamienniki) widocznie trafił Ci się ten gorszej jakości.

Niestety wymiana samej szybki tutaj nic nie zmieni ponieważ jest to wina wyświetlacza czyli tego co wyświetla nam kolory a nie szybki która pełni bardziej funkcję ochronną. 

Zmienić to możesz jedynie próbując dalej udać się na gwarancję o ile Ci to uznają. Jeśli nie to zostaje albo wymiana na następny wyświetlacz albo użytkowanie telefonu takiego.

#4 harti

harti
  • 347 postów

Napisano 27 maja 2016 - 08:29

sama szybka nie zmieniła Ci przecież kolorów, na 99% masz wymieniony wyświetlacz na jakiś lewy...

Użytkownik harti edytował ten post 27 maja 2016 - 08:33

#5 Arekko

Arekko
  • 292 postów

Napisano 27 maja 2016 - 08:34

Mowa o zamienniku wyświetlacza, na 99% kiepskiej jakość zamiennik. Jesli mozesz to idz to reklamować.

#6 abofaza

abofaza
  • 7 postów

Napisano 27 maja 2016 - 09:21

Myślałem ze może taśma źle wpięta. Na ekranie widać smugi (tam gdzie jest biały kolor widać poziomie linie na całej szerokości ekranu) a po restarcie ekran miga jak zużyta świetlówka.

#7 Arekko

Arekko
  • 292 postów

Napisano 27 maja 2016 - 09:36

W taki razie jest to źle wykonany serwis, jeśli serwis, w którym dokonywałeś naprawy zaliczał się do tych "porządnych" to powinni Ci przyjąć telefon i naprawić swoją źle wykonaną pracę...

#8 abofaza

abofaza
  • 7 postów

Napisano 27 maja 2016 - 10:56

Kolego Arekko odnosze wrażenie, że pisze pan tylko po to żeby coś napisać, prosiłbym żeby nie zabierał pan głosu w tym temacie.

Moje pytanie na chwilè obecną, skąd mogę wziąć dobrej jakości zamiennik i czy będzie on wiernie odwzorowywał kolory? Telefonu używam wyłącznie do obróbki zdjeć i mój obecny wyświetlacz się do tego zupełnie nie nadaje, barwy są wyraźnie jaśniejsze i mniej nasycone a ich temperatura wyraźnie cieplejsza. Same zdjęcia w ogóle nie przypominają tego co pamietam sprzed naprawy.

To pytanie bedzie aktualne nawet jeśli jakimś cudem serwis tą usterkę wyeliminuje.

#9 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 27 maja 2016 - 11:28

Nikt Ci nie zagwarantuje, że zamiennik będzie tak samo dobry jak oryginał. Jedynie poszukaj z demontażu, albo biorąc pod uwagę, że taki sabytek jak 4s kosztuje grosze, kup nowy telefon, bo pewnie za wymianę zapłaciłeś już 1/3 ceny używki na Allegro.
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.
PDAClub.pl - Wortal i forum miłośników technologii Mobilnych
CyfrowyJa.pl - Wszystko o Smartwatch, Smartband, Activity Tracker i gadżetach

#10 nie_lubie_jablek

nie_lubie_jablek
  • 2 947 postów

Napisano 27 maja 2016 - 11:32

Pewnie walą ściemę - chiński LCD kosztuje 70zł a wymiana szybki 150-250zł więc pewnie wstawili ci zamiennik i powiedzieli że wymienili szybkę. 

#11 abofaza

abofaza
  • 7 postów

Napisano 28 maja 2016 - 09:23

Nikt Ci nie zagwarantuje, że zamiennik będzie tak samo dobry jak oryginał. Jedynie poszukaj z demontażu, albo biorąc pod uwagę, że taki sabytek jak 4s kosztuje grosze, kup nowy telefon, bo pewnie za wymianę zapłaciłeś już 1/3 ceny używki na Allegro.

Jednak wyszło jeszcze taniej, dogadałem się z gościem że wymieni mi cały moduł bez dodatkowej dopłaty, nie świeci aż tak jasno jak oryginalny, za to kolory są w porządku i jestem w sumie zadowolony. Co ciekawe gość upiera się że jego moduły są oryginalne bo ma do nich dostęp, jeśli są oryginalne zatem to czemu słabiej świecą? :-]  .. ale nie ma co gadac, jakosc obrazu jest naprawde ok.

Reasumując dziwny jest ten cały przypadek, wszystko wskazuje na to, że trefny LCD to jednak był mój oryginalny wyświetlacz , który uszkodził się w procesie rozklejania. Serwis nie chciał wziąć odpowiedzialności za to twierdząć, że jezeli "ekran dostał strzała" to taki scenariusz jest niestety możliwy.

Moje pytanie o zamienniki nadal aktualne. Interesują mnie sprawdzone źródła gdzie mogę nabyć moduły do 4S, 5S oraz SE w ilości detalicznej.

#12 nie_lubie_jablek

nie_lubie_jablek
  • 2 947 postów

Napisano 28 maja 2016 - 12:37

Kit ci wciska - watawil najtanszy zamiennik.

#13 bee3

bee3
  • 3 841 postów

Napisano 28 maja 2016 - 21:41

To już nie pierwszy sygnał, że (głównie dla uzasadnienia niższej ceny usługi i oszczędzenia sobie pracy) niektóre serwisy oferują wymianę "szybki" (a w rzeczywistości wymieniają całe ekrany na takie z najtańszego sortu).

Użytkownik bee3 edytował ten post 28 maja 2016 - 21:41

Pomogłem ?   -  Lubię to 

#14 abofaza

abofaza
  • 7 postów

Napisano 29 maja 2016 - 11:01

Niestety macie panowie racje. Mam teraz porównanie obu wyświetlaczy i widzę wyraźnie ze to była najtańsza tandeta, brak sitka na słuchawce, obracający się przycisk home. Wstawiony przez serwis oryginalny LCD nie swieci aż tak jasno jak powinien do tego widać ze jest po przejściach (gdy ekran swieci na czarno po całości - widać dwa jasniejsze punkty o nieregularnych kształtach, w niczym to nie przeszkadza wprawdzie i trzeba naprawdę mocno się przypatrzeć by to dostrzec) wiecwniosek który sam się nasuwa jest taki, że i tym razem wstawiono mi coś czego chcieli się pozbyć.

Do tego dochodzi wyłudzenie gwarancji, i wymigiwanie się od wystawienia paragonu zarówno za usługę jak i za towar. To wszystko składa się na to, że dla pana prowadzącego tą działalność sprawa będzie miała bardzo przykry finał.

#15 Stadivarius

Stadivarius
  • 216 postów

Napisano 29 maja 2016 - 11:54

Niestety macie panowie racje. Mam teraz porównanie obu wyświetlaczy i widzę wyraźnie ze to była najtańsza tandeta, brak sitka na słuchawce, obracający się przycisk home. Wstawiony przez serwis oryginalny LCD nie swieci aż tak jasno jak powinien do tego widać ze jest po przejściach (gdy ekran swieci na czarno po całości - widać dwa jasniejsze punkty o nieregularnych kształtach, w niczym to nie przeszkadza wprawdzie i trzeba naprawdę mocno się przypatrzeć by to dostrzec) wiecwniosek który sam się nasuwa jest taki, że i tym razem wstawiono mi coś czego chcieli się pozbyć.

Do tego dochodzi wyłudzenie gwarancji, i wymigiwanie się od wystawienia paragonu zarówno za usługę jak i za towar. To wszystko składa się na to, że dla pana prowadzącego tą działalność sprawa będzie miała bardzo przykry finał.

Daj znac jaki jest finał.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych