Witam, zakupiłem na allegro nowy Iphone 5s za 1239zł. Sprzedający obiecywał fabrycznie nowy, zafoliowany telefon i rzeczywiście tak było. Telefon zafoliowany, brak nalepek 'rebubrished', 'recertified' itd. W środku nieskazitelny telefon, pełny komplet sprzętu, jedynie brak naklejek, które widywałem czasem w unboxingach.
Pierwszy problem pojawił się gdy próbowałem wysłać SMS. Pomogło wyłączenie iMessage, jednak od tej pory telefon traci zasięg. Potrafi działać stabilnie na 3-4 kreskach, jednak po chwili spada do 0-1/brak sieci. Nie da się wysyłaś SMS, nie działa transmisja danych. Czy odpowiedzialna za to może być, karta którą sam dociąłem do rozmiaru nano? Teorię obalę w poniedziałek jak uzyskam nową kartę nano.
Powyższy problem na pewien czas naprawia albo wyjęcie/włożenie karty albo reset ustawień.
Jednak co wyrwało mnie z butów to to, że po wprowadzeniu numeru IMEI na stronie apple check dostałem :
Potwierdzona data zakupuPotwierdzona data zakupu pozwala firmie Apple na szybkie znalezienie Twojego produktu i udzielenie Ci pomocy, jakiej potrzebujesz.
Zakres napraw i serwisu: termin upłynąłTelefoniczne wsparcie techniczne: termin upłynąłZ naszych danych wynika, że zgodnie z szacowaną datą wygaśnięcia Twój produkt nie podlega naprawie sprzętowej i serwisowi w ramach ograniczonej gwarancji firmy Apple ani planu AppleCare Protection Plan.
Mogą Ci przysługiwać prawa konsumenta — na obszarze EOG i w Szwajcarii konsument może, zgodnie z przepisami prawa konsumenckiego obowiązującego w jego kraju, dochodzić od sprzedawcy nieodpłatnej naprawy lub wymiany produktu z tytułu jego niezgodności z umową przez minimum 2 lata od wydania (lub dłużej w niektórych krajach). Aby uzyskać więcej informacji, kliknij tutaj.
Telefon kupiłem dwa dni temu. Inna strona tego typu mówi też, że Simlock na telefonie ma status Unknown.
Miał ktoś kiedyś przypadek z czymś takim? To mój pierwszy IPhone, więc nie wiem czy to normalne ale zdaję mi się, że raczej nie.
Mogę zwrócić produkt jeszcze przez 12 dni, jednak boje się tego bo kupiłem go przez Raty PayU.
Proszę o pomoc, dziękuję.
Teraz odkryłem, że po wzięciu telefonu w rękę i dynamicznym ruszaniu, całe bebechy latają w środku (?)