Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Bardzo tani Mac mini - czy warto?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 MateuszMiziołek

MateuszMiziołek
  • 21 postów

Napisano 18 maja 2016 - 11:48

Cześć, dwa lata temu przesiadłem się na jabłka i jestem bardzo zadowolony. Do mojej pracy w zupełności wystarczy mi MBA13 początek 2014r. Do tego dwa IP5s i więcej nie było trzeba.

Problem w tym, że z aira korzystam cały czas, również teraz - w biurze. Bywa, że w domu zostaje moja dziewczyna i czasem przydałby się drugi komp w domu.

Ostatnio mieliśmy sporo wydatków, więc nie chce brać kolejnego laptopa, poza tym podobno niedługo będzie nowa generacja więc czekam, nie chce MB12. Na iMaca nie ma miejsca, bo mieszkanie jest open space i nie ma wydzielonego miejsca na biurko/do pracy.

Ostatnio kupiliśmy 49 calowy TV i padł pomysł, aby z niego skorzystać jako monitora (jest UHD, podpinałem już przez HDMI Aira i wszystko wygląda bardzo ładnie), w szafce schować Maca mini, a na kanapie będą sobie leżały tylko myszka i klawiatura.

Niestety, mini choć to mniejszy wydatek, to jednak trochę kosztuje i popatrzyłem pierwszy raz w życiu na używaną elektronikę. Tego starego mini można kupić już za 200-400 zł, tytuły:

Apple Mac Mini T7200 2Ghz Wifi BT 120GB 2GB

Apple Mac mini A1176 T7200 2Ghz Wifi BT 120GB 4GB

I teraz zastanawiam się:

- domyślam się, że do przegladania internetu, archiwizowania zdjęć na dysku i podstawowych czynności jak pisanie na pages to przecież pewnie wystarczy - co Wy na to? Ktoś ma?

- czym się różnią te wersje? Widziałem kilka A1103, jakiś A1176, ale też ten T7200, który wybrać?

- czy po podłączeniu klawiatury bezprzewodowej można odpalać tego maca jak jest schowany w szafce? Bo wydaje mi się, że na aplowskiej klawiaturze jest przycisk "power"?

- ostatnia, najbardziej śmieszna w tym zamieszaniu sprawa, chcemy sobie z dziewczyną pograć razem w World of Warcraft, to całkiem stara już gra. Czy taki Mac mini ją uciągnie? na MBA działa super płynnie...

Minimalne wymagania dla WOW według Blizzarda to:

- OS® X 10.9.5 (najnowsza wersja)

- Intel® Core™ 2 Duo

- NVIDIA® GeForce® 9600M GT lub ATI™ Radeon™ HD 4850

- 2 GB RAM

Dzięki za podpowiedzi, ewentualnie jakieś inne rozwiązania na komputer podłączony do TV w wersji budżetowej - schowany, podpięta klawiatura i myszka. Ostatnio ma głównej widziałem topic o tym jak jeden z forumowiczów ratuje starego power maca, może takie coś kupić za niewielką kasę? W sensie nie to, ale coś w budżecie jak na dobre wyjście do restauracji.

#2 Najwyzszy

Najwyzszy
  • 665 postów
  • SkądStrzegom

Napisano 18 maja 2016 - 13:15

Ten pierwszy z tego co widze ma 2 GB ramu. W dzisiejszych czasach i przy obecnych systemach trzeba byc bardzo zdeterminowanym i cierpliwym do pracy w takich warunkach. Ten z 4 GB ram powinien juz smigac znosnie. 

Na WOWa nie licz nawet na nich. To bedie pokaz slajdow o ile w ogole sie uruchomi.

#3 MateuszMiziołek

MateuszMiziołek
  • 21 postów

Napisano 18 maja 2016 - 13:28

W MBA mam 4 GB 1600 MHz DDR3 i chyba nigdy jeszcze nie pomyślałem, że potrzebuję więcej - czy to amatorski montaż filmu z wakacji, odtwarzanie filmów HD na komputerze czy jakieś proste i niewymagające gry. A ktoś wie jak to jest z systemem operacyjnym? Do jakiej wersji OSX mogę instalować na tych Mac mini? Najwyższy, piszesz że trzeba mieć cierpliwość aby na tym pracować, ale jak wyżej napisałem, to jest klikanie w klawiaturę w internecie czy na pages, to pewnie i stary PC z Windowsem 95 by pociągnął, pytanie tylko czy może o czymś nie wiem, coś mnie negatywnie zaskoczy i po prostu wyrzucę te pieniądze w błoto.

#4 uaru

uaru
  • 256 postów
  • SkądWrocław, Haga, Sendai, Tokyo

Napisano 18 maja 2016 - 13:57

Na tych Makach można zainstalować najwyżej 10.7.5. WoW odpada, wg tych wymagań, które napisałeś.

Nie jest to sprzęt bezużyteczny - właśnie dałem w prezencie 9 letniej siostrzenicy Macbooka będącego mniej więcej technologicznym odpowiednikiem w/w miniaków, i sprawia wiele radości. Do niedawna tego komputera używał mój ojciec do neta i oglądania filmów na temat tenisa.... Ale są ograniczenia, najnowszych aplikacji nie zainstalujesz. Najnowsze Pages - zapomnij. Nie wiem, jaka maksymalna wersja pójdzie z Lionem - z iWork 9 chyba tak, ale co dalej - nie wiem. Więcej tu: http://myapple.pl/fo...#entry2060060

Czy chcesz mieć komputer z takimi ograniczeniami, tylko ty możesz zdecydować.

#5 macsupport

macsupport

• 8 620 postów
  • SkądKraków

Napisano 18 maja 2016 - 14:14

Te komputery to zabytki i nawet do komfortowego przeglądania Internetu się nie nadają. Tym bardziej jeśli Ty to chcesz do dużego telewizora podłączyć w wysokiej rozdzielczości.

Jedyny serwis sprzętu Apple w Małopolsce polecany przez MyApple.pl

ul. Kadecka 10, 30-078 Kraków

kom: 889 566 455 ; tel: 12 421 65 91

#6 klnt

klnt
  • 2 043 postów
  • SkądOpole

Napisano 18 maja 2016 - 20:24

Na Allegro masz teraz 20 rat 0% - zastanów się nad tą opcją i kupnem normalnego sprzętu, a nie zabytków. Przez kilka miesięcy możesz sobie spłacać jakieś groszowe sprawy co miesiąc, a jak uzbierasz więcej gotówki to możesz spłacić taki kredyt za jednym zamachem. Nic nie stracisz, bo to faktycznie 0%.

#7 MateuszMiziołek

MateuszMiziołek
  • 21 postów

Napisano 19 maja 2016 - 12:06

Wiem - fajnie, bo już tak spłaciłem Aira, ale już mam w ratach telewizor, iPhona 5s, cały system HUE Philipsa (swoją drogą świetna sprawa :D ) i inwestycje w wynajem nieruchomości na większa kwotę, więc nie chce kolejnej pętli na szyję :D

#8 harti

harti
  • 347 postów

Napisano 19 maja 2016 - 12:17

ja bym pomyślał o mac mini late 2009, w dobrym stanie do dostania poniżej 1000 zł spokojnie

4 GB ramu raczej to minimum

będzie chodzić nawet El Capitan

i filmy - wszystkie

do tych zastosowań co piszesz spokojnie wystarczy..

sam właśnie planuję taki kupić do zastosowań typowo multimedialnych.. dla mnie właśnie mini late 2009 to takie rozsądne minimum do ew. rozbudowy.

dysk najlepiej od razu SSD ale to spory wydatek więc myślę że na początek zaopatrzę się w wersję z dyskiem 7200, a potem wymienię..

#9 MateuszMiziołek

MateuszMiziołek
  • 21 postów

Napisano 19 maja 2016 - 13:49

uaru - dzięki za podpowiedź i linkę do innego topica. No może mi trochę chodzi zakup nowego sprzętu na zasadzie wezmę na codzień nowy, a aktualny Air będzie do zastosowań w domu ale i tak wychodzi, że jeżeli bym brał nowego lapka to teraz z wszelkich informacji jakie uzyskuje, warto poczekać bo za chwilę mają być nowe laptopy, czyż nie?

Harti - a jaka to różnica dla osoby takiej jak ja, czyli która z góry właśnie nie wie jaka różnica, czyli się nie znam :) Prędkość działania, więcej GB, poziom hałasu urządzenia?

#10 harti

harti
  • 347 postów

Napisano 19 maja 2016 - 19:06

Harti - a jaka to różnica dla osoby takiej jak ja, czyli która z góry właśnie nie wie jaka różnica, czyli się nie znam :) Prędkość działania, więcej GB, poziom hałasu urządzenia?

pytasz jaka jest różnica w specyfikacji miedzy mac mini z 2006 a z 2009

głównie taka że te drugie są szybsze, mają szybsze procesory, pamięci, o wiele lepsze karty graficzne itp. bo z wyglądu to praktycznie to samo :)

na mini 'late 2009' chodzi najnowszy MacOS i, z tego co wszędzie czytam, z tych starszych "budżetowych" modeli jest to najrozsądniejszy wybór, bardzo zachwalany model.. a po włożeniu dysku SSD i pamięci 8 GB pewnie nie widać dużych różnic między nowymi wersjami mini.

myślę że za 800 da się go dostać, ale nie śledziłem ostatnio cen..

chętnie posłucham opinii osób które go używają.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych