Cześć, dwa lata temu przesiadłem się na jabłka i jestem bardzo zadowolony. Do mojej pracy w zupełności wystarczy mi MBA13 początek 2014r. Do tego dwa IP5s i więcej nie było trzeba.
Problem w tym, że z aira korzystam cały czas, również teraz - w biurze. Bywa, że w domu zostaje moja dziewczyna i czasem przydałby się drugi komp w domu.
Ostatnio mieliśmy sporo wydatków, więc nie chce brać kolejnego laptopa, poza tym podobno niedługo będzie nowa generacja więc czekam, nie chce MB12. Na iMaca nie ma miejsca, bo mieszkanie jest open space i nie ma wydzielonego miejsca na biurko/do pracy.
Ostatnio kupiliśmy 49 calowy TV i padł pomysł, aby z niego skorzystać jako monitora (jest UHD, podpinałem już przez HDMI Aira i wszystko wygląda bardzo ładnie), w szafce schować Maca mini, a na kanapie będą sobie leżały tylko myszka i klawiatura.
Niestety, mini choć to mniejszy wydatek, to jednak trochę kosztuje i popatrzyłem pierwszy raz w życiu na używaną elektronikę. Tego starego mini można kupić już za 200-400 zł, tytuły:
Apple Mac Mini T7200 2Ghz Wifi BT 120GB 2GB
Apple Mac mini A1176 T7200 2Ghz Wifi BT 120GB 4GB
I teraz zastanawiam się:
- domyślam się, że do przegladania internetu, archiwizowania zdjęć na dysku i podstawowych czynności jak pisanie na pages to przecież pewnie wystarczy - co Wy na to? Ktoś ma?
- czym się różnią te wersje? Widziałem kilka A1103, jakiś A1176, ale też ten T7200, który wybrać?
- czy po podłączeniu klawiatury bezprzewodowej można odpalać tego maca jak jest schowany w szafce? Bo wydaje mi się, że na aplowskiej klawiaturze jest przycisk "power"?
- ostatnia, najbardziej śmieszna w tym zamieszaniu sprawa, chcemy sobie z dziewczyną pograć razem w World of Warcraft, to całkiem stara już gra. Czy taki Mac mini ją uciągnie? na MBA działa super płynnie...
Minimalne wymagania dla WOW według Blizzarda to:
- OS® X 10.9.5 (najnowsza wersja)
- Intel® Core™ 2 Duo
- NVIDIA® GeForce® 9600M GT lub ATI™ Radeon™ HD 4850
- 2 GB RAM
Dzięki za podpowiedzi, ewentualnie jakieś inne rozwiązania na komputer podłączony do TV w wersji budżetowej - schowany, podpięta klawiatura i myszka. Ostatnio ma głównej widziałem topic o tym jak jeden z forumowiczów ratuje starego power maca, może takie coś kupić za niewielką kasę? W sensie nie to, ale coś w budżecie jak na dobre wyjście do restauracji.