Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Synchronizacja kalendarza w tle

Najlepsza odpowiedź eBadger , 15 maja 2016 - 19:50

Zrobiłem tak:

1. W Ustawienia->Poczta, kontakty, inne->Pobierz nowe dane->Push ustawiłem na OFF;

2. Jak Push jest wyłączone to obowiązuje częstość pobierania maili i eventów kalendarzowych ustawiana w: Ustawienie->Poczta, kontakty, inne->Pobierz nowe dane->sekcja Fetch

Po tych zmianach zaczęło się synchronizować w tle. Nie twierdze że to prawidłowe rozwiązanie problemu, ale na razie lepszego pomysłu nie mam.

Przejdź do postu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 eBadger

eBadger
  • 31 postów
  • SkądBiałystok, PL

Napisano 14 maja 2016 - 11:02

Witam,

Jak to jest z synchronizacją kalendarza między iOS i OSX. Ustawiam sobie na Maku zdarzenie na konkretną godzinę (w systemowej aplikacji Kalendarz), dodaję też alarm np. na 5 min przed zdarzeniem, zapisuję i czekam. O odpowiedniej porze na Maku wyskakuje mi powiadomienie (i alarm) ale na urządzeniach powiązanych z tym samym Apple ID (iPhone i iPad) nic się nie dzieję. Jakby w ogóle takie zdarzenie nie istniało. Urządzenia się synchronizują dopiero jak wejdę do aplikacji Kalendarza na iPhone/iPad. Widać wtedy jak się przeładowują zdarzania. Czy to normalne zachowanie i nic nie da się zrobić? Chciałbym dodawać zdarzenie na jednym urządzeniu i nie musieć potem odpalać kolejno wszystkich swoich urządzeń aby mieć to zsynchronizowane. Czy ktoś wie co można z tym zrobić?

Dodam tylko że od momentu dodania zdarzenia do kalendarza do godziny rozpoczęcia zdarzenia było 1-2h różnicy. Być może to się synchronizuje 1-2 razy dziennie w tle (np w nocy)? O ile w ogóle jest taka sync w tle możliwa (bez uruchamiania aplikacji).

Pozdrawiam

M.

Użytkownik eBadger edytował ten post 14 maja 2016 - 11:04

#2 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 14 maja 2016 - 12:16

Nie masz na urządzeniach poblokowanego dostępu do internetu czy zablokowanych w tle? Kalendarz po paru sekundach powinien być zaktualizowany wszędzie.

Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.
PDAClub.pl - Wortal i forum miłośników technologii Mobilnych
CyfrowyJa.pl - Wszystko o Smartwatch, Smartband, Activity Tracker i gadżetach

#3 eBadger

eBadger
  • 31 postów
  • SkądBiałystok, PL

Napisano 14 maja 2016 - 12:56

* Ustawienia->Ogólne->Odświeżanie w tle-> przełącznik 'Odświeżenie w tle' jest ON

* Ogólne->Odświeżanie w tle-> Kalendarza jako aplikacji której można włączyć/wyłączyć odświeżanie nie ma liście więc nic więcej tu nie mogę zrobić

* WIFI jest zawsze ON

* Ustawienia->Sieć komórkowa->Dane sieci kom. jest ON (czyli LTE działa)

* Ustawienia->Sieć komórkowa->Używaj sieci komórkowej dla: Kalendarz jest ON

* Ustawienia->iCloud: Kalendarze jest ON

* Ustawienie->Poczta, kontakty, inne->Konto Gmail gdzie dodawałem zdarzenie -> Kalendarze jest ON

* Ustawienie->Poczta, kontakty, inne->Pobierz nowe dane->Push jest ON

* Ustawienie->Poczta, kontakty, inne->Pobierz nowe dane->konto Gmail gdzie dodawałem zdarzenie jest ustawione na Fetch

* Ustawienie->Poczta, kontakty, inne->Pobierz nowe dane->sekcja Fetch wybrane: 'Co godzinę' - ale to chyba nie istotne bo jest informacja że jak PUSH jest ON to wartość FETCH nie istotna.

Co jeszcze można ustawić ?

Użytkownik eBadger edytował ten post 14 maja 2016 - 13:51

#4 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 14 maja 2016 - 16:16

Ale chwila... Ty korzystasz z Kalendarza Gmail czy Applowego?

Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.
PDAClub.pl - Wortal i forum miłośników technologii Mobilnych
CyfrowyJa.pl - Wszystko o Smartwatch, Smartband, Activity Tracker i gadżetach

#5 eBadger

eBadger
  • 31 postów
  • SkądBiałystok, PL

Napisano 14 maja 2016 - 16:46

Mowa oczywiście o natywnej aplikacji Kalendarz. Jednak w tej app mam również pokazywane kalendarze z kont mailowych gmail. Mam wiele kont mailowych a domyślnym kalendarzam jest kalendarz z konta gmailowego. Jak się dodaje zdarzenie w aplikacji kalendarza to zawsze sie okresla do jakiego kalendarza ma  byc przypisane. W ramach testu dodalem nowe zdarzenie i przypisalem je do kalendarza z konta icloud - telefonu nie dotykałem, alarmu nie było, ani też w chwili startu zdarzenia nic sie nie pokazało. Po wciśnięciu Home nic nie ma na liscie zaległych zdarzeń. Czyli nie ma to znaczenia do jakiego kalendarza zdarzenie należy. Po prostu sie nie synchronizuje dopóki nie wejdę do aplikacji. Lipa.

Użytkownik eBadger edytował ten post 14 maja 2016 - 17:19

#6 eBadger

eBadger
  • 31 postów
  • SkądBiałystok, PL

Napisano 15 maja 2016 - 19:50   Najlepsza odpowiedź

Zrobiłem tak:

1. W Ustawienia->Poczta, kontakty, inne->Pobierz nowe dane->Push ustawiłem na OFF;

2. Jak Push jest wyłączone to obowiązuje częstość pobierania maili i eventów kalendarzowych ustawiana w: Ustawienie->Poczta, kontakty, inne->Pobierz nowe dane->sekcja Fetch

Po tych zmianach zaczęło się synchronizować w tle. Nie twierdze że to prawidłowe rozwiązanie problemu, ale na razie lepszego pomysłu nie mam.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych