Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Jak odinstalować Photos.app

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 _igi

_igi
  • 3 154 postów

Napisano 13 maja 2016 - 19:01

Uszanowania,

Mam problem z aplikacją Photos.app, która parę lat temu zastąpiła moje ukochane Aperture i w nowszych systemach jest instalowana domyślnie.

Problem polega w sumie na tym, że automatycznie odpala się przy podłączeniu karty pamięci z aparatu, kart mam kilka i dość często formatuję je w aparacie, więc odhaczenie opcji "nie otwieraj dla tego urządzenia" się nie sprawdza.

Rozwiązanie byłoby proste, gdyby dało się to po prostu wyrzucić w czorty, ale nie widzę takiej opcji, myślałem żeby otworzyć "zawartość programu" i randomowo wyrzucić połowę plików, żeby popsuć program, ale boję się, że wtedy poleci również obsługa .CR2 z systemu - nie wiem jak jest teraz, ale kiedyś aktualizacje programów iPhoto / Aperture aktualizowały również listę obsługiwanych przez system rawów.

Może ktoś z Was ma jakiś pomysł co z tym zrobić, szczerze już nie mam siły do tego, bo to jedna prosta aplikacja, ale skutecznie psuję frajdę z każdego maczka, którego używam.

Pozdrawiam,

Ignacy.

#2 torik-78856f3ad1

torik-78856f3ad1
  • 1 818 postów
  • SkądToruń

Napisano 13 maja 2016 - 20:13

Z twgo co widzę Clean My Mac chyba da radę bo jest możliwość usunięcia aplikacji. Nie testowałem i nie zamierzam "na razie" choć też postawiłem ponownie aperture i przewaliłem do programu wszystkie grafiki.

MBA 13" | iPhone 4S + iPhone 5S | iPad 2

#3 ciotka_paszczaka

ciotka_paszczaka
  • 1 052 postów

Napisano 13 maja 2016 - 20:24

Blokowanie Photos (wszystkiego właściwie co sie może automatycznie otwierać) po podłączeniu aparatu, karty itp.

Wpisz w terminalu i sprawdź czy działa.

defaults -currentHost write com.apple.ImageCapture disableHotPlug -bool true 

Użytkownik ciotka_paszczaka edytował ten post 13 maja 2016 - 20:25

• tomekkos lubi to

Nie czytam prywatnych wiadomości.

#4 _igi

_igi
  • 3 154 postów

Napisano 16 maja 2016 - 09:00

Zaryzykowałem, wyrzuciłem jeden plik systemowy i wygląda na to że jest spokój.

Zostawiłem jeszcze zgliszcza tego programu w katalogu, o dziwo samego katalogu tak łatwo wyrzucić się nie da.

Podpinałem już iPhone, tak po prostu i jako hotspot, kilka kart pamięci z aparatu, kamery, samą puszkę przez kabel USB i jest cisza, nie wyrzuca żadnych błędów, jedynie po próbie włączenia programu wywala błąd, ale nie ukrywam, wiąże się to z pewną satysfakcją.

Załączony plik  Zrzut ekranu 2016-05-16 o 09.58.08.png   101,03 KB   0 Ilość pobrań

Załączony plik  Zrzut ekranu 2016-05-16 o 09.51.02.png   334,34 KB   0 Ilość pobrań

#5 Deleted-63c21db09a

Deleted-63c21db09a
  • 4 139 postów
Napisano 16 maja 2016 - 09:17

$ csrutil disable; reboot

$ cd /Applications/
$ sudo rm -Rf Photos.app
$ csrutil enable; reboot

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych