Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

akcesorium może nie być obsługiwane po wymianie taśmy i ory kablu

• Please log in to reply
22 replies to this topic

#1 szakal.aw

szakal.aw
  • 23 posts

Posted 11 May 2016 - 18:56

Witam wszystkich..

aktualizacje do IOS 9.3.1 na iPhonie 5 zrobiłem jakies 3tygodnie temu..

telefon ładował normalnie.. nagle wyskoczyl komunikat akcesorium może nie być obsługiwane..

ok.. jeden drugi trzeci kabel.. trzy rozne ladowarki nic.. wizyta w appel store.. podłaczyli oryginalny kabel.. to samo..

kupiłem wymieniłem tasme.. dziala! z niedzieli na poniedzialek ladowal.. z pon na wtorek tez.. z wtorku na srode znowu to samo na akcesorium może nie być obsługiwane..

i znow zadne ory kable i ładowarki nie pomagaja..

ktos wie co moze byc przyczyną? lub jak zaradzic problemowi?

czy jak telefon byl w miedzy czasie w serwisie gdzie byl w lutowany kondensator to czy taki serwis specjalnie mogl cos zaprogramowac zeby do nich wrocic? ale po serwisie telefon 2tygodnie normalnie dzialal..

pozdrawiam

#2 bee3

bee3
  • 3841 posts

Posted 11 May 2016 - 20:54

Paragon w dłoń i ... skorzystaj z gwarancji na wykonaną usługę serwisową.

Pomogłem ?   -  Lubię to 

#3 virgin71

virgin71

• 12562 posts
  • SkądWrocław

Posted 11 May 2016 - 20:58

A nie zapchało ci się złącze po prostu. Mam ten błąd przy zapchaniu lightening.

:!: Dyski SSD i RAM do wszystkich Maków, części  Apple.
MacMall na Allegro | Serwis pogwarancyjny Apple.

"w ogóle" piszemy osobno!!

#4 szakal.aw

szakal.aw
  • 23 posts

Posted 12 May 2016 - 06:17

Witam,

na gwarancje to powiedzą mi ze mnie nie dotyczy bo zerwałem plombe zeby wymienic tasme ladowania..

tym samym odpada propozycja druga.. bo zlacze nie jest zabrudzone.. :/

moze to byc wina ukladu U2? ktos ma jakies doswiadczenie z tym czy to moze byc to i czy te uklady na allegro beda dobre?

#5 macsupport

macsupport

• 8620 posts
  • SkądKraków

Posted 12 May 2016 - 08:24

Tak, może to być wina układu U2 oraz innych układów na płycie głównej. Można to sprawdzić i zrobi to serwis do którego oddasz sprzęt do naprawy.

Jedyny serwis sprzętu Apple w Małopolsce polecany przez MyApple.pl

ul. Kadecka 10, 30-078 Kraków

kom: 889 566 455 ; tel: 12 421 65 91

#6 szakal.aw

szakal.aw
  • 23 posts

Posted 12 May 2016 - 14:23

to jeszcze jedno pytanie..

jak to wyglada z tym ukladem u2 w IP5 czy on jest przyklejony i przez to bardziej utrudniony niz w przypadku np. modelu 5s?

czy mozna taki uklad wymienic samemu z lutownicą na gorace powietrze i ukladem kupionym z allegro?

jak bede mial wiecej informacji jak sprawa wyglada to was poinforumuje..

#7 indu

indu
  • 972 posts
Posted 12 May 2016 - 14:36

W 5 jest klejony, w 5s nie . 

#8 macsupport

macsupport

• 8620 posts
  • SkądKraków

Posted 12 May 2016 - 14:39

to jeszcze jedno pytanie..

jak to wyglada z tym ukladem u2 w IP5 czy on jest przyklejony i przez to bardziej utrudniony niz w przypadku np. modelu 5s?

Tak, w iPhone 5 układ jest klejony, a w iPhone 5S nie, czyli naprawa jest trudniejsza. Poza tym około milimetr obok jest procesor, więc jak przesadzisz z temperaturą to iPhone będzie do śmietnika.

czy mozna taki uklad wymienic samemu z lutownicą na gorace powietrze i ukladem kupionym z allegro?

Zawsze można spróbować ale trzeba życzyć powodzenia. Będzie potrzebne.

#9 szakal.aw

szakal.aw
  • 23 posts

Posted 13 May 2016 - 19:25

wiec byłem w serwisie.. tylko troche dziwny ten serwis.. po pierwsze twierdzili ze na calą polske sa tylko 3 serwisy ktore potrafia wymienic układ u2.

a inna ciekawostka jest taka ze po otworzeniu i odchyleniu ekranu na oryginalnym kablu zaczal ladowac.. po zamknieciu obudowy znow przestal..

serwis do konca telefonu nie zbadal bo bylo za malo czasu.. ale na wstepie juz mowil ze to 99% uklad u2 potem juz nie byli sie tacy pewni ale nadal chcieli jego wymienic.. cos wam takie zachowanie telefonu podpowiada?

do tego wszystkiego nie objecuja ze po zabiegu telefon nie padnie calkiem..

ja na probe jutro telefon rozbiore jeszcze raz i sprawdze czy mi rowniez wtedy zacznie ladowac.. to go podladuje i sprobuje zgrac dane..

#10 szakal.aw

szakal.aw
  • 23 posts

Posted 15 May 2016 - 12:38

witam ponownie.. wiec dzisaj wymienilem znowu tasme na nowa.. i podlaczylem telefon z oryginalnym kablem.. i nic.. dalej to samo..

zauwazylem ze telefon po odlaczeniu baterii i podlaczeniu ponownie.. zaczyna ladowac i to pradem ok0,85A ale tylko na ok. 10sekund.. po czym przestaje..

czy ktos moze podac jakies pewno zrodlo ukladu U2.. i powiedziec jaka temperatura i nawiewem najlepiej to lutowac? jestem osobą uparta i juz zawsze starałem sie robic wszystko sam.. wiec i tym razem chcial bym podjac wyzwanie.. :)

tym bardziej ze serwis rowniez nie daje mi pewnosci ze im sie uda..

#11 macsupport

macsupport

• 8620 posts
  • SkądKraków

Posted 15 May 2016 - 17:27

Nie rozumiem dlaczego tak uparłeś się na wymianę tego U2, sprawdziłeś ten układ i wiesz, że jest zepsuty? Bo z tego co opisujesz to wszystko wskazuje na to, że problem jest inny albo U2 i jeszcze coś.

Po pierwsze sprawdź czy telefon działa i ładuje po podłączeniu naładowanej baterii. Jeśli podłączysz naładowaną baterię to ma działać normalnie, ładować tylko prąd ładowania może być niższy czyli nie 1A tylko 0.5A. Jeśli na naładowanej baterii nadal się nie uruchamia albo coś nie działa poprawnie to usterka jest zupełnie inna, a nie to U2.

#12 szakal.aw

szakal.aw
  • 23 posts

Posted 15 May 2016 - 18:35

Cześć, ja sie wcale nie uparłem na wymiane U2 i szczerze wolał bym tego nie robić, tylko tak dotychczas wszędzie słysze ze to może być to.

telefon sie włącza! i normalnie działa! mam ostatnie 29% na baterii i je oszczędzam dlatego wyłączoną mam komórkę cały czas.

wiec jak są jeszcze jakieś inne alternatywy to chętnie z nich skorzystam i wypróbuje..

#13 bee3

bee3
  • 3841 posts

Posted 15 May 2016 - 21:00

wiec byłem w serwisie.. tylko troche dziwny ten serwis.. po pierwsze twierdzili ze na calą polske sa tylko 3 serwisy ktore potrafia wymienic układ u2.

...

Mógłbyś nazwę tych 33% polskich serwisów umiejących wymieniać U2 ?

Pomogłem ?   -  Lubię to 

#14 szakal.aw

szakal.aw
  • 23 posts

Posted 17 May 2016 - 17:00

Witam was ponownie..

wiec już wiem na 100% że to wina układu U2...

pytanie czy ktoś może mi pomóc aby naprawa przeszła jak najlepiej.. czy ktoś posiada z was doswiadczenie w tym jaki nadmuch i jaka temperaturą wlutować i wylutować taki układ?

i skąd taki układ kupic aby byl oryginalny? bo na allegro jest tego trochę..

kolego bee3 to jest chyba domena wiecej serwisów.. bo od drugiego własnie słyszałem ze są jedyni.. i że mają monopol na to.. :) bo są tacy dobrzy..

#15 bee3

bee3
  • 3841 posts

Posted 17 May 2016 - 23:59

...

kolego bee3 to jest chyba domena wiecej serwisów.. bo od drugiego własnie słyszałem ze są jedyni.. i że mają monopol na to.. :) bo są tacy dobrzy..

No to napisz który to serwis jest 1/3 najlepszych serwisów w Polsce, a który jest jedyny.

Umieram z ciekawości.

Pomogłem ?   -  Lubię to 

#16 virgin71

virgin71

• 12562 posts
  • SkądWrocław

Posted 18 May 2016 - 09:08

pytanie czy ktoś może mi pomóc aby naprawa przeszła jak najlepiej.. czy ktoś posiada z was doswiadczenie w tym jaki nadmuch i jaka temperaturą wlutować i wylutować taki układ?

Zaryzykuję stwierdzenie, że zadając takie pytanie, nie powinieneś tego sam lutować.

#17 macsupport

macsupport

• 8620 posts
  • SkądKraków

Posted 18 May 2016 - 09:18

Ja uważam dokładnie tak samo dlatego niczego nie doradzam. Lutowanie tego  jest trudne i jak nie ma się bardzo dużego doświadczenia to nic z tego nie będzie.

To nie jest tak, że ktoś Ci napisze, że masz ustawić np. 250 stopni i grzać pięć minut. Każda lutownica jest inna, grzałka, nozzle szerszy albo węższy też powoduje inne dogrzewanie płyty. 

U nas lutuje technik, który robi to spokojnie z piętnaście lat od czasów Nokii 3210 i ma sprzęt jaki większość serwisów widziała jedynie w katalogu, a i tak czasem coś się nie udaje. 

#18 szakal.aw

szakal.aw
  • 23 posts

Posted 18 May 2016 - 15:09

to nie jest tak że ja nie mam wogóle doswiadczenia w lutowaniu i w elektronice.. ze chce sobie kupic lutownice i zacząć od zera..

poprostu dotychczas nie lutowałem jeszcze Hotairem tylko normalna lutownicą Weller..

a na pewno nie zaczą bym grzac odrazu iphona.. tylko próbował bym na innych układach..

Ja nie twierdze ze mam nie wiadomo jakie doswiadczenie i wiedze.. choc bawiłem sie juz w telefonach od Nokii 5110 i 6130 programowanie simlocki a lutowac lutuje w sumie juz przez jakies 25lat..

nie twierdze ze mi sie uda.. ale chce spróbować. zawsze wszystko starałem sie robic sam.. jak to sie mówi czlowiek uczy sie na błedach.. więc szukam pomocy tutaj aby zwiekszyc moje szanse na udany zabieg. nie robie tego zawodowo tylko jestem poprostu osobą która lubi sie uczyc i stara sie robic jak naj wiecej rzeczy sama.

bardzo bym również chciał niebawem zagłebic sie w temat kabli i programu serwisowego do iphonów.. kiedys takie zestawy miałem do kazdej swojej nokii. ale to juz osobny temat. narazie staram sie uporac z tym problemem..i bardzo licze na waszą pomoc.. :)

#19 macsupport

macsupport

• 8620 posts
  • SkądKraków

Posted 18 May 2016 - 15:21

Nie ma żadnych kabli ani programów serwisowych do iPhonów. Przewód USB (nie kabel) kupuje się oryginalny u autoryzowanego sprzedawcy lub otrzymuje w komplecie razem z iPhonem. A jedynym obecnie potrzebnym programem serwisowym jest iTunes, który ściąga się ze strony Apple.

Odnośnie U2 to zobacz np. filmy na YouTube, pełno tego jest, np. albo  .

#20 szakal.aw

szakal.aw
  • 23 posts

Posted 18 May 2016 - 19:30

super dzieki.. już kilka takich filmików widziałem ale nigdy ich za wiele..

nie wiem czy dobrze to rozumie.. z tymi kablami serwisowymi chodzilo mi o diagnostyke iphona.. tzn.. ze mogę podłaczyc tel. chyba do pinów serwisowych na plycie (tak przynajmniej bylo kiedys w nokiach i np. przeprowadzic diagnostyke co jest zepsute. albo sprawdzic kiedy byla wymieniana bateria i rozne inne rzeczy.. w itunes chyba tego nie ma czy sie myle?

#21 virgin71

virgin71

• 12562 posts
  • SkądWrocław

Posted 26 May 2016 - 09:16

Nie ma takich kabli serwisowych do iPhona. Trochę różna technologia, iPhone vs. Nokia 3310.

#22 szakal.aw

szakal.aw
  • 23 posts

Posted 27 May 2016 - 13:31

@virgin71 ok.. a wiesz w takim bądź razie jak serwisowo się sprawdza iphona? przeciez musi byc inny sposob który pokazuje np. co jest zepsute.. ktory bada obwody telefefonu.. itp.. tak jak to np. serwisy mają.. przecież wiecie o co chodzi :)

inne pytanie do tego tematu.. ile v powinna miec bateria w iphonie 5? wiem ze jest to standardowe 3.8v ale czy tyle faktycznie powinna trzymac?

pytam dlatego ponieważ naładowałem tą baterie zewnetrznie.. do ok. 85% a napięcie pokazuje mi na niej 4,23v! czy to jest normalne czy układ sie własnie popsuł po tym jak wymieniłem jakies 2-3msc temu baterie na nowa? (z pewnego niby zródła firmy Apple.. logo Sony..)

ile wasze maja po pełnym naładowaniu?

#23 OleYek

OleYek

• 17478 posts

Posted 27 May 2016 - 14:53

@virgin71 ok.. a wiesz w takim bądź razie jak serwisowo się sprawdza iphona? przeciez musi byc inny sposob który pokazuje np. co jest zepsute.. ktory bada obwody telefefonu.. itp.. tak jak to np. serwisy mają.. przecież wiecie o co chodzi :)

Nie sprawdza się. Wymienia się całą płytę. Nikt nie bada tego. Stara idzie do utylizacji.

Po resztę pytań typowo serwisowych zapraszam do działu serwis.
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.
PDAClub.pl - Wortal i forum miłośników technologii Mobilnych
CyfrowyJa.pl - Wszystko o Smartwatch, Smartband, Activity Tracker i gadżetach

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users