Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Konto iClound poprzedniego właściciela.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
23 odpowiedzi w tym temacie

#1 sw2

sw2
  • 3 postów

Napisano 10 maja 2016 - 22:07

Witam,

zakupiłem na aukcji telefon iphone 5 i niestety jak się okazało było aktywowane na nim konto icloud i po aktualizacji wymaga on podania hasła i loginu, udało mi się przez facebooka odnaleźć poprzedniego właściciela, potwierdził on że posiadał ten telefon ale powiedział że nie ma czasu na usuwanie go z konta apple. Moje pytanie jest takie, czy można jakoś zmusić tego Pana do usunięcia telefonu z konta, prośby wielokrotne niestety nie dają skutku :(

Pozdrawiam Artur.

#2 Arshe

Arshe
  • 800 postów
  • SkądŁódź

Napisano 10 maja 2016 - 22:29

Możesz jedynie cały czas uderzać do właściciela, ewentualnie do sprzedawcy z informacją, że chcesz się wycofać z transakcji, chyba, że masz pierwotny dowód zakupu to możesz próbować na infolinii Apple. 

 iPhone 12 mini   iPhone 5s  iPad 8 th  HomePod mini 

#3 sw2

sw2
  • 3 postów

Napisano 28 maja 2016 - 18:15

Możesz jedynie cały czas uderzać do właściciela, ewentualnie do sprzedawcy z informacją, że chcesz się wycofać z transakcji, chyba, że masz pierwotny dowód zakupu to możesz próbować na infolinii Apple. 

Cały czas piszę do poprzedniego właściciela ale on niestety nie ma zamiaru usunąć telefonu z konta, nie wiem dlaczego jego postawa jest taka? Trafiłem na jakiegoś niereformowalnego typa chyba? Co do sprzedającego to kontaktu z nim nie ma niestety, czy nie da się jakoś zmusić tamtego właściciela o usunięcie konta? Pozdrawiam.

#4 soczekpl

soczekpl
  • 3 288 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 28 maja 2016 - 19:10

Nie da się, chyba że prawnie. Możesz go jakoś "postraszyć" konsekwencjami prawnymi.

Macbook Pro '14 M4 / iPhone 16 Pro / Apple Watch s10 titanium 46mm / iPad Pro '11 M4 / AirPods Max / AirPods Pro & Pro 2

#5 sw2

sw2
  • 3 postów

Napisano 28 maja 2016 - 19:52

Tylko czy prawnie da się to jakoś załatwić, jest jakaś nadzieja żeby zmusić Go do usunięcia telefonu z konta?

#6 soczekpl

soczekpl
  • 3 288 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 28 maja 2016 - 20:12

A jak można go zmusić? Wojsko nasłać? Możliwe, że ktoś Cię po prostu oszukał.

Użytkownik soczekpl edytował ten post 28 maja 2016 - 20:12

Macbook Pro '14 M4 / iPhone 16 Pro / Apple Watch s10 titanium 46mm / iPad Pro '11 M4 / AirPods Max / AirPods Pro & Pro 2

#7 nie_lubie_jablek

nie_lubie_jablek
  • 2 947 postów

Napisano 28 maja 2016 - 20:33

Kiboli naslij ;) - w zaden sposob go nie zmusisz - do sprzedawcy sie zglos.

#8 bee3

bee3
  • 3 841 postów

Napisano 28 maja 2016 - 20:59

Cały czas piszę do poprzedniego właściciela ale on niestety nie ma zamiaru usunąć telefonu z konta, nie wiem dlaczego jego postawa jest taka? Trafiłem na jakiegoś niereformowalnego typa chyba? Co do sprzedającego to kontaktu z nim nie ma niestety, czy nie da się jakoś zmusić tamtego właściciela o usunięcie konta? Pozdrawiam.

Z właścicielem nie łączą Cię obecnie żadne stosunki prawne, a jakby był złośliwy to jeszcze mógłby próbować Ci zrobić problem - z oczywistych względów nie napiszę jaki.
Roszczenia kieruj do (przeciwko) sprzedawcy - to jedyna (chociaż żmudna) droga (i bez 100% gwarancji sukcesu) do odzyskania pieniędzy (o ile koszty nie przekroczą wartości przedmiotu sporu - czytaj: zapłaconej przez Ciebie ceny).

Użytkownik bee3 edytował ten post 28 maja 2016 - 21:04

Pomogłem ?   -  Lubię to 

#9 soczekpl

soczekpl
  • 3 288 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 28 maja 2016 - 21:15

Skoro było na aukcji, to - jak rozumiem przez Allegro/eBay - można zgłosić sprawę w odpowiednie miejsce.

#10 bee3

bee3
  • 3 841 postów

Napisano 28 maja 2016 - 22:00

Przede wszystkim "zabezpiecz" opis aukcji (screenshot, wydruk, ew. korespondencja ze sprzedającym) i upewnij się, że opis przedmiotu nie był zgodny z tym co otrzymałeś - bo czym innym jest wprowadzenie kupującego w błąd, a czym innym wyobrażenie kupującego o tym co wydaje mu się że kupuje.
Następnie możesz przejść np. do tzw. założenia sporu (Allegro), a w przypadku (prawdopodobnego) braku odzewu ze strony sprzedawcy wykorzystać procedury (dostępne dla takiego typu przypadku) przewidziane przez administratorów platformy aukcyjnej (program ochrony kupujących, etc.).

Byłoby łatwiej, gdyby sprzedawca był przedsiębiorcą, a nie osobą fizyczną.

Pomogłem ?   -  Lubię to 

#11 Nefryt

Nefryt
  • 53 postów

Napisano 12 czerwca 2016 - 11:37

Witam!

Mam pytanie odnośnie iPhone'a 5s, którego chcę zakupić, ponieważ na stronie ( https://www.icloud.com/activationlock/) po nr imei telefon widnieje jako zablokowany, a właściciel przysłał screenshota, ze swojej strony Apple, iż telefon został wylogowany z konta.

Obecny właścicel twierdzi, iż dowiadywał się gdzieś w serwisie i mu powiedzieli, że telefon zmieni status na stronie ActivationLock dopiero jak go włączę.

Sprzedawca posiada do telefonu pudełko ze zgodnym nr imei oraz dowód zakupu.

Jak Wam się wydaję z tą blokadą, kiedy powinien się zaktualizować status skoro z konta użytkownika telefon został wylogowany ?

Dla jasności telefon jest do naprawy więc nie mogę go teraz włączyć w celu sprawdzenia :)

Dzięki za info !

• burczybass-0636a41136 lubi to

#12 burczybass-0636a41136

burczybass-0636a41136
  • 473 postów
  • SkądWars i Sawa

Napisano 12 czerwca 2016 - 13:29

Kiedy na telefonie wyłączy Find My iPhone ?

#13 Nefryt

Nefryt
  • 53 postów

Napisano 12 czerwca 2016 - 23:59

A jak wykasował telefon ze swojego konta iCloud to nie jest równoznaczne ze zdjęciem blokady find my iPhone ?
Jak wtedy zlokalizujesz tel skoro nie jest przypisany do konta ?
Chyba że ja błędnie myślę

#14 burczybass-0636a41136

burczybass-0636a41136
  • 473 postów
  • SkądWars i Sawa

Napisano 13 czerwca 2016 - 07:05

Sluchaj - najlepiej sprawdź tutaj:
https://www.icloud.com/activationlock/

#15 nie_lubie_jablek

nie_lubie_jablek
  • 2 947 postów

Napisano 13 czerwca 2016 - 08:01

Sluchaj - najlepiej sprawdź tutaj:
https://www.icloud.com/activationlock/

A nie zauważyłeś że pisał że sprawdził ?

Jeśli blokada aktywacji jest włączona to po resecie poprosi o hasło nieważne jakiej bajeczki ci sprzedawca tego złomu nie wymyśli. 

A tak w ogóle to skąd wiesz że ten telefon był przypisany do jego konta?

Użytkownik nie_lubie_jablek edytował ten post 13 czerwca 2016 - 08:01

#16 burczybass-0636a41136

burczybass-0636a41136
  • 473 postów
  • SkądWars i Sawa

Napisano 13 czerwca 2016 - 10:09

Zauważyłem, ale nie mam w zwyczaju za każdym razem czytać całego wątku od początku. Wiec zapewne mi to umknęło. Wybacz jeżeli Cię to poruszyło. (;
Czyli musi sie wylogować z Find My iPhone na telefonie

Użytkownik burczybass edytował ten post 13 czerwca 2016 - 10:15

#17 Nefryt

Nefryt
  • 53 postów

Napisano 13 czerwca 2016 - 10:29

Po nr imei zidentyfikowaniem telefon

#18 nie_lubie_jablek

nie_lubie_jablek
  • 2 947 postów

Napisano 13 czerwca 2016 - 10:33

Zauważyłem, ale nie mam w zwyczaju za każdym razem czytać całego wątku od początku. Wiec zapewne mi to umknęło. Wybacz jeżeli Cię to poruszyło. (;
Czyli musi sie wylogować z Find My iPhone na telefonie

Nie musisz czytać całego wątku w tym wypadku informacja o tym była 2 posty wyżej. 

Jakbyś przeczytał tego posta to wiedziałbyś też że nie wyloguję się z Find My iPhone na telefonie bo telefon jest uszkodzony. 

Po nr imei zidentyfikowaniem telefon

A skąd wiesz jaki imei ma telefon ? W teorii jeśli na telefon jest pierwotna FV zakupu to można wyłączyć blokadę przez apple. W praktyce to nie wiesz czy ta FV jest oryginalna nie wiesz czy telefon ma ten sam imei co na fv oraz na obudowie.

Nie martw się jeśli dałoby się naprawić ten telefon to właściciel by to dawno zrobił.

Użytkownik nie_lubie_jablek edytował ten post 13 czerwca 2016 - 11:19

#19 Nefryt

Nefryt
  • 53 postów

Napisano 13 czerwca 2016 - 10:38

To mnie pocieszyles

#20 nie_lubie_jablek

nie_lubie_jablek
  • 2 947 postów

Napisano 13 czerwca 2016 - 11:21

To pocieszam - okazja życia, w telefonie wystarczy wgrać softa, a właściciel lepiej wie niż apple i nie ma na nim blokady. Kupuj bo zaraz ktoś inny to zrobi.

#21 Nefryt

Nefryt
  • 53 postów

Napisano 13 czerwca 2016 - 11:32

Czyli śpieszyć się z zakupem ;)

Wydaje mi się, że komentarz zbędny :P  ale każdy ma prawo dodać coś ponadto od siebie :unsure:

#22 macsupport

macsupport

• 8 620 postów
  • SkądKraków

Napisano 13 czerwca 2016 - 11:51

Komentarz raczej niezbędny, bo kilka osób próbuje Ci wytłumaczyć, że to mina i sprzedawca coś ściemnia, że wtopisz kasę ale do Ciebie średnio to trafia, bo się napaliłeś. Pewnie jest stówkę taniej niż inne. 

Jedyny serwis sprzętu Apple w Małopolsce polecany przez MyApple.pl

ul. Kadecka 10, 30-078 Kraków

kom: 889 566 455 ; tel: 12 421 65 91

#23 Nefryt

Nefryt
  • 53 postów

Napisano 14 czerwca 2016 - 01:54

Ostatnie pytanie;
Czy jest możliwość sprawdzenia historii urządzeń przypisanych do konta Apple ?

Użytkownik Nefryt edytował ten post 14 czerwca 2016 - 01:56

#24 nie_lubie_jablek

nie_lubie_jablek
  • 2 947 postów

Napisano 14 czerwca 2016 - 08:11

Jest możliwość sprawdzenia jakie jest aktualnie zalogowane wraz z danymi właściciela konta - koszt ok 150zł - może zainwestuj bo warto :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych