Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Pages - jak poprawnie wstawiać obrazki?

• Please log in to reply
4 replies to this topic

#1 bleze

bleze
  • 44 posts

Posted 08 May 2016 - 17:02

Wstawiam sobie obrazek przez menu Wstaw -> Wybierz, ustawiam oblewanie tekstem "Nad i pod" oraz wybieram "Zostaw na str.". Nie wiem co jeszcze powinienem zrobić żeby obrazek na sztywno trzymał się przed danym tekstem na stronie? Kiedy robię eksport do Word i otwieram w Wordzie to obrazki są w innym miejscu niż jak sobie je ustawiłem w Pages. Czy da się coś z tym zrobić?

#2 torik-78856f3ad1

torik-78856f3ad1
  • 1818 posts
  • SkądToruń

Posted 08 May 2016 - 18:08

Da się to zrobić czego dowodem jest stworzony na szybko przykład:

Zrzut-ekr_sahspsa.jpg

Metoda wstawienia obrazka jest mało ważna, natomiast ważne są jego ustawienia. Przy zaznaczonym obrazku w inspektorze musisz mieć zaznaczone Położenie obrazka: Zostaw na stronie, dodatkowo ja blokuje element na stronie by przez przypadek nie zmienił miejsca zakotwiczenia, to masz w tej same sekcji na dole przycisk Zablokuj lub z klawiatury (CMD + L). Zauważ że na moim zrzucie masz dwa identyczne ułożenie obrazka i tekstu. Dokument przygotowany w Pages (najnowsza aktualna wersja) i zapisana jako .docx i otwarta w najnowszej wersji Word 2016 po aktualizacji.

MBA 13" | iPhone 4S + iPhone 5S | iPad 2

#3 bleze

bleze
  • 44 posts

Posted 08 May 2016 - 20:10

Widzę że u Ciebie idealnie się dopasowało, a u mnie mimo zastosowanych takich ustawień jak napisałeś jest różnica w umieszczeniu obrazka (ustawienia widać na screenshotcie). Jeszcze istnieje opcja, że to może być wina starego Worda 2007.

word.jpg

pages.png

#4 torik-78856f3ad1

torik-78856f3ad1
  • 1818 posts
  • SkądToruń

Posted 08 May 2016 - 20:20

Podczas exportu spróbuj w oknie wybrać z "Opcje zaawansowane" z listy rozwijanej format .doc może to pomoże. A Word 2007 na pewno ma swój udział z rozwaleniu pliku.

MBA 13" | iPhone 4S + iPhone 5S | iPad 2

#5 bleze

bleze
  • 44 posts

Posted 08 May 2016 - 21:39

Niestety. Wygląda na to, że to wina starej wersji Worda. Wybrałem .doc i wyświetla obrazek dokładnie w tym samym złym miejscu co w przypadku .docx.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users