Witam, mam następujący problem. Usiłuje przeprowadzić "ATA Secure Erase" SSD w moim MBA z początku 2015 za pomocą najnowszego Parted Magic na bootowalnym USB. Niestety dysk cały czas posiada status "Frozen". Podczas próby usypiania Maca z poziomu programu (co powinno odblokować dysk) ekran na chwile gaśnie a następnie sam wybudza się ale niemal bez podświetlenia i juz pozostaje w takim stanie do ponownego uruchomienia komputera (tu z pomocą przychodzi fizyczna latarka). W internecie wygrzebałem rożne porady jak np. odłączenie wszelkich urządzeń pod USB przy usypianiu macbooka lub ręczne odłączenie zasilania dysku (co w tym wypadku jest niemożliwe) ale niestety okazały się nieprzydatne. Może ktoś miał podobny problem bądź ma jakiś pomysł w jakiś sposób odmrozić niesforny Z góry zaznaczam, że zależy mi właśnie na wykonaniu Secure Earse a nie wymazywaniu dysku przy użyciu Applowskiego zestawu narzędzi dyskowych.

Unfreeze dysku SSD MBA do Secure Erase w Parted Magic
Rozpoczęty przez
wiligraph
, 03 maj 2016 13:53
1 odpowiedź w tym temacie
Napisano 03 maja 2016 - 13:53
Napisano 03 maja 2016 - 17:16
Secure Erase możesz zrobić normalnie z Terminala i nie trzeba do tego żadnych magicznych programów. Trzeba uruchomić komputer z instalatora usb lub partycji Recovery, włączyć Terminal i tam robi się to przy pomocy komendy diskutil secureErase
Jedyny serwis sprzętu Apple w Małopolsce polecany przez MyApple.pl
ul. Kadecka 10, 30-078 Kraków
kom: 889 566 455 ; tel: 12 421 65 91
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych