Zakupiłem ostatnio Macbooka Pro 5.1 Late 2008 Unibody - tak wiem, wyszły już nowsze i szybsze
Natomiast myślę, że poczciwe c2d ma jakiś tam jeszcze potencjał w połączeniu z OSX
Niestety posiada on aż całe 2GB ramu, oraz zwykły dysk HDD
Co do dysku, kupiłem już Sandisk SSD Plus, mam nadzieje że zadziała on bez problemu i odpali TRIM, liczę po cichu, że przyspieszy mi on tę już zabytkową maszynę.
Kwestia ramów, planuję wsadzić tam 2X2GB i chce kupić ten ram dosyć tanio, polecacie jakieś tanie bezproblemowe kości do tego modelu?
Myślałem kupić 2 sztuki takiej pamięci, cena śmieszna ale czy to zadziała? http://proline.pl/?p=SODIMM+2GB+1600
Jest ewentualny sens wpychania tam 2x4GB?
Komputer nie będzie wykorzystywany do zadań specjalnych typu przejęcie kontroli nad światem, więc myślę, ze 4GB powinno styknąć do Yosemite, a może się mylę? Jeśli się mylę, proszę tez o polecenie najtańszych kości pamięci 2x4GB wspołpracujących z tym MacBookiem.
Pytanko kolejne, czy obroty obu wentylatorów w spoczynku powinny wynosić 2000rpm, oczywiście je przeczyszczę przy podmiance ramu licząc że się troszkę wyciszy ten delikatny "szumek".
Następne pytanie, czy przy wymianie dysku muszę o czymś wiedzieć, czy zwyczajnie podmienić go z tym starym, i posadzić Yosemite.
Teraz ostatnie zapytanie dot. baterii, są jakies modele szczególnie polecane, czy kupić jakąś pierwszą z brzegu na allegro za około 200zł i będzie dobra?
PS - tak teraz patrzę, że temat postu powinien brzmieć "MacBook Pro 5.1 Late 2008 Unibody - Wymiana dysku ramu oraz baterii"
Proszę moderatora o zmianę tematu, bo ja już nie mam takiej możliwości, z góry dziękuję.
Użytkownik meeron edytował ten post 01 maja 2016 - 16:52