Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MacBook Pro 5.1 Late 2008 Unibody – rozbudowa

• Zamknięty Temat jest zamknięty
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 meeron

meeron
  • 504 postów

Napisano 01 maja 2016 - 16:43

Zakupiłem ostatnio Macbooka Pro 5.1 Late 2008 Unibody - tak wiem, wyszły już nowsze i szybsze :)

Natomiast myślę, że poczciwe c2d ma jakiś tam jeszcze potencjał w połączeniu z OSX

Niestety posiada on aż całe 2GB ramu, oraz zwykły dysk HDD

Co do dysku, kupiłem już Sandisk SSD Plus, mam nadzieje że zadziała on bez problemu i odpali TRIM, liczę po cichu, że przyspieszy mi on tę już zabytkową maszynę.

Kwestia ramów, planuję wsadzić tam 2X2GB i chce kupić ten ram dosyć tanio, polecacie jakieś tanie bezproblemowe kości do tego modelu?

Myślałem kupić 2 sztuki takiej pamięci, cena śmieszna ale czy to zadziała? http://proline.pl/?p=SODIMM+2GB+1600

Jest ewentualny sens wpychania tam 2x4GB?

Komputer nie będzie wykorzystywany do zadań specjalnych typu przejęcie kontroli nad światem, więc myślę, ze 4GB powinno styknąć do Yosemite, a może się mylę? Jeśli się mylę, proszę tez o polecenie najtańszych kości pamięci 2x4GB wspołpracujących z tym MacBookiem.

Pytanko kolejne, czy obroty obu wentylatorów w spoczynku powinny wynosić 2000rpm, oczywiście je przeczyszczę przy podmiance ramu licząc że się troszkę wyciszy ten delikatny "szumek".

Następne pytanie, czy przy wymianie dysku muszę o czymś wiedzieć, czy zwyczajnie podmienić go z tym starym, i posadzić Yosemite.

Teraz ostatnie zapytanie dot. baterii, są jakies modele szczególnie polecane, czy kupić jakąś pierwszą z brzegu na allegro za około 200zł i będzie dobra?

PS - tak teraz patrzę, że temat postu powinien brzmieć "MacBook Pro 5.1 Late 2008 Unibody - Wymiana dysku ramu oraz baterii"

Proszę moderatora o zmianę tematu, bo ja już nie mam takiej możliwości, z góry dziękuję.

Użytkownik meeron edytował ten post 01 maja 2016 - 16:52

Zawsze najnowszy iOS oraz OSX

#2 wrocu

wrocu
  • 85 postów
  • SkądKraków

Napisano 01 maja 2016 - 17:03

Witaj.

Niestety pamięci które znalazłeś nie nadają się do w/w maczka, potrzebujesz pamięci o taktowaniu dokładnie 1066 MHz.

Istnieje szansa, że jak użyjesz jednej kości pamięci 1066 MHz i drugiej szybszej to komputer będzie funkcjonował.

Max można użyć 2 x 4GB ram więc jeżeli dokupisz 4GB w jednej kości i zatrzymasz jedną z obecnie zainstalowanych to 5GB Ram powinno juz całkiem dobrze funkcjonować.

Co do dysku to wystarczy że podmienisz go ze swoim starym i zainstalujesz system.

Obroty wentylatora na poziomie 2000 rpm w stanie spoczynku to norma.

Co do baterii z Allegro to loteria, jedną wywaliłem po 3 miesiącach, a jeszcze inna już 3 rok funkcjonuje w komputerze siostry - obie kupione w tym samym momencie w tym samym sklepie.

• meeron lubi to

#3 macsupport

macsupport

• 8 620 postów
  • SkądKraków

Napisano 02 maja 2016 - 08:06

Odnośnie pamięci to tak jak Kolega wyżej napisał - musi być ona na 1066MHz, przy dzisiejszych cenach warto założyć od razu 2x4GB, bo to wyjdzie około 200-250 złotych. 

Wentylator działa w zakresie 2000-6000 obrotów, więc u Ciebie jest wszystko w porządku.

Dobra bateria kosztuje około 250-300 złotych, popatrz na oferty sklepów internetowych prowadzonych przez serwisy - jest większa szansa, że kupisz coś działającego.

Odnośnie dysku to jest duże prawdopodobieństwo, że ten Sandisk, którego kupiłeś nie będzie się nadawał do tego MacBooka. Wprawdzie nie mogę nigdzie znaleźć informacji jaki kontroler pakują do tego dysku, ale wcześniejsze Sandiski miały SandForce i do starszych MacBooków się nie nadawały. Trzeba sprawdzić jaki kontroler jest w tym dysku.

• meeron lubi to

Jedyny serwis sprzętu Apple w Małopolsce polecany przez MyApple.pl

ul. Kadecka 10, 30-078 Kraków

kom: 889 566 455 ; tel: 12 421 65 91

#4 meeron

meeron
  • 504 postów

Napisano 03 maja 2016 - 15:24

Już jestem, wiem, że mocno tęskniliście  ;-)

No więc, zamontowałem wyżej wspomniany dysk SSD, maszyna uruchamia się w mniej niż 30sek do ukazania biurka. (dalej z 2GB ramu - woow)

Na wcześniejszym HDD, i to nie jakimś lipnym bo WD Black trwało to 2 razy dłużej, okolice minuty (czysty system Kapitan)

@wrocu, namówiłeś mnie na zakup pamięci 4GB w jednej kości, co w połączeniu z pozostałą da mi 5GB i powinno być już fantastycznie, jesli nie bedzie to sie na Ciebie obrażę i foch ;-)

Wybrałem http://www.komputron..._Qualified.html

Kupuję jutro, zmontuje wkrętak, bo śrubki są meeega małe, i wkręcam na weekend.

@macsupport, ruszył ten dyskacz, jest śmiesznie tani i działa świetnie, i co się okazało dodatkowo, te szumy z kompa, to był stary dysk, teraz jest w zasadzie bezszelestnie, co mnie trochę jednak dziwi, bo wentylator rozmiarów jak się domyślam, 60x60 powinien szumieć przy rpm w okolicach 2k a jest ich aż dwa..

Po chwili wysiłku dopiero staja się słyszalne, tak od 4k rpm już szumią, przy 5k są juz wyraźnie szłyszalne.

Jestem ogólnie w szoku działania komputera z 2008 roku, programy ładują się natychmiastowo.

Jedna rzecz mnie tylko niepokoi, hwmonitor wyświetla mi zawsze temp na grafice 129*C (ta wartość się nigdy nie zmienia), natomiast radiatory grafiki pokazują około 60*C

Teoretycznie powinno to sygnalizować brak styku radiatora z rdzeniem, ale nawet w momencie odpalenia czegoś wymagającego typu film FHD temp jest stała, mimo, że grafika nie przełącza się na ta mocniejszą.

Jak wymuszę 9600M GT temp spada.

Aha, czy żeby odpalała się ta mocniejsza grafa, muszę ja sztucznie wymuszać w ustawieniach, czy system sam przełącza, gdy brakuje mocy?

Podejrzewam, że gdyby taką temp osiągał rdzeń 9400M by się artefakciło i to już wyraźnie, obstawiam błąd odczytów z płyty, co o tym myślicie?

Po przełączeniu na grafikę nr2 temp są już normalne, okolice 60*C

Kolejne pytanie, gdy wentylatory przełączą sie w okolice 4-5K powinno wyraźnie dmuchać z kanałów dolotowych?

Jakoś powiewu tam nie czuję, pewnie zapyziałe kurzem są już, trzeba wyczyścić, ale to jak już dorwę wkrętak odpowiedni.

Użytkownik meeron edytował ten post 03 maja 2016 - 16:04

#5 tumpio

tumpio

SERWIS

• 6 245 postów

Napisano 03 maja 2016 - 17:01

1. Pomyliłeś działy - tu nie pytamy o ram ani o dyski. Następnym razem będzie "nagroda"

2. 129 st to efekt braku odczytu czujników. Powinieneś to jak najszybciej naprawić gdyż spowalnia to komputer.

3. Zacna maszynka i jeśli kupiłeś w dobrym stanie posłuży jeszcze kilka lat ;)

• meeron lubi to
Specjalistyczny Serwis Komputerów Apple "Serwis Jabłek®"
ul. Stryjeńskich 10 lok usł 2A.
02-791 Warszawa tel: 533-996-563 lub 796-440-048
http://www.macbook-service.com

#6 666

666

Mac Pro doctor

• 2 401 postów

Napisano 03 maja 2016 - 17:08

Temperatura 9400M w hwmonitorze będzie zawsze 129.

Odczyt dla tej grafiki to temperatura northbridge.

• meeron lubi to

mac-pro.pl

Serwis i (roz)budowa stacji roboczych Apple
Masz problem z Makiem Pro? Brakuje mu mocy?

Pisz lub dzwoń: 501211594

#7 meeron

meeron
  • 504 postów

Napisano 03 maja 2016 - 17:23

Jeśli pomyliłem działy to najmocniej przepraszam, dział Hardware wydał mi się najbardziej odpowiednim działem o pytanie dotyczące sprzętu jakim jest:

- pamięć ram

- wentylatory

- bateria

- dyski

- karty grafiki

@tumpio, jak mam naprawić problem z odczytami 129*C?

Spowolnienia komputera nie zaobserwowałem, bo nie mam porównania w sumie ze stanem tzw fabrycznym.

Macbooka kupiłem w cenie okazyjnej, od znajomego, nie jest w idealnym stanie, za to cena to zrekompensowała.

@666, uspokoiłeś mnie po części, jednak odpowiedz @tumpio mnie troszkę zaniepokoiła.

Użytkownik meeron edytował ten post 03 maja 2016 - 17:46

#8 macsupport

macsupport

• 8 620 postów
  • SkądKraków

Napisano 03 maja 2016 - 17:26

Niczego nie naprawiaj, bo tak ma być. Jak już Kolega napisał nie ma czujnika, więc program pokazuję abstrakcyjną temperaturę. Wentylatory mają być niesłyszalne to normalne w Macbookach. Dopiero przy wyższych obrotach coś może być słychać ale wiatru nie poczujesz ;)

Grafiki przełączają się automatycznie.

• meeron lubi to

Jedyny serwis sprzętu Apple w Małopolsce polecany przez MyApple.pl

ul. Kadecka 10, 30-078 Kraków

kom: 889 566 455 ; tel: 12 421 65 91

#9 meeron

meeron
  • 504 postów

Napisano 03 maja 2016 - 17:48

@macsupport, dziękuję za rzeczowe wyjaśnienie.

Użytkownik meeron edytował ten post 03 maja 2016 - 17:48

#10 666

666

Mac Pro doctor

• 2 401 postów

Napisano 03 maja 2016 - 18:58

http://myapple.pl/fo...-tym-dziale/

Pytania dot. RAMu i SSD mają dedykowane wątki w dziale "Jaki sprzęt wybrać".

Są podklejone więc chyba łatwo zauważyć.

mac-pro.pl

Serwis i (roz)budowa stacji roboczych Apple
Masz problem z Makiem Pro? Brakuje mu mocy?

Pisz lub dzwoń: 501211594

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych