Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MacBook Pro 2015 - spadek czasu pracy na baterii + zwiększone obciążenie procesora

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 wiatrak2

wiatrak2
  • 4 postów

Napisano 27 kwietnia 2016 - 16:32

Jestem posiadaczem Maca od sierpnia, sprzęt póki co sprawował się bez jakiegokolwiek problemu, jednakże 3-4 dni temu zauważyłem, że czas pracy na baterii spadł o ok. 15% oraz nagle zwiększyło się obciążenie procesora. Do tego komputer, który pracował nie wydając jakiegokolwiek dźwięku zaczął delikatnie dawać znać o obecności wentylatora. Dokładnie sprawdziłem wszelkie procesy, z poziomu terminala odciążyłem całkowicie procesor, jednakże nic to nie pomogło. Wykres monitora aktywności CPU, który dotąd był stale linią prostą zaczął pokazywać, że procesor jest bardziej aktywny, do tego temperatura dotąd trzymająca się stale w okolicach 33 stopni nie spada obecnie poniżej 40. Do tego Mac zostawiony w stanie spoczynku pokazywał, że do rozładownia przy 100% baterii pozostało ok. 13 h. Obecnie pokazuje już 10 h. Mam świadomość, że wciąż są to jak najbardziej zadowalające osiągi, jednakże tak nagła zmiana dość mocno mnie zaniepokoiła. Czy ktoś miał może podobną sytuacje i potrafił temu jakoś zaradzić ? Dodam, że komputer jest mi niezwykle potrzebny w codziennej pracy więc nie mogę oddać go do serwisu, gdzie zapewne powiedzieliby mi (i to bez większego kłamania), że komputer trzyma się znakomicie. Zamieszczam jeszcze screena iStats Menu na którym widać skoki obciążenia procesora. 

Pozdrawiam

4h9n65i.png

#2 putin1991

putin1991
  • 44 postów

Napisano 27 kwietnia 2016 - 18:57

pokaż ss z monitora aktywności. Miałem podobną sytuację po instalacji sterowników drukarki hp. Prawdopodobnie masz proces który działa w tle 

#3 wiatrak2

wiatrak2
  • 4 postów

Napisano 27 kwietnia 2016 - 19:14

Hmm ostatnio instalowałem kompilator języka Haskell i był on dość mocno obciążający Maca, jednak później z poziomu terminala za pomocą killall wybiłem wszystkie procesy. W międzyczasie przeprowadziłem mały test - utworzyłem nowe konto z uprawnieniami administratora i zobaczyłem jak na nim komputer będzie się zachowywał. Nie zabawiłem na nim długo (co jednak jeszcze uczynię), jednak tam Mac pracował jak należy. Kwestia nie leży jednak raczej w starcie systemu bo jest tam tylko iTunes Helper. Procesy z htop i monitora aktywności: ZMSNMOK.png

EINls8b.png

#4 crazyperson1

crazyperson1
  • 146 postów

Napisano 28 kwietnia 2016 - 00:45

Hmm ostatnio instalowałem kompilator języka Haskell i był on dość mocno obciążający Maca, jednak później z poziomu terminala za pomocą killall wybiłem wszystkie procesy. W międzyczasie przeprowadziłem mały test - utworzyłem nowe konto z uprawnieniami administratora i zobaczyłem jak na nim komputer będzie się zachowywał. Nie zabawiłem na nim długo (co jednak jeszcze uczynię), jednak tam Mac pracował jak należy. Kwestia nie leży jednak raczej w starcie systemu bo jest tam tylko iTunes Helper. Procesy z htop i monitora aktywności:

Czy masz uruchomionego iCloud na tym komputerze?

Czy zmieniły Ci się czasy związane z zamknięciem/ponownym uruchomieniem systemu?

Nie widzę mdworker wśród procesów. Masz Spotlight wyłączone?

Sprawdź co masz w katalogach .../Bilioteki/LaunchAgents i LaunchDemons (zarówno w Biliotece w katalogu użytkownika, jak i w katalogu systemowym). Lista programów startowych w Preferencjach systemowych może być niekompletna.

Zapuść Onyxa+reset PRAM i SMC. Jeśli nie pomoże to zaloguj się w Safe Mode i w Preferencjach systemowych -> Dysk startowy wybierz raz jeszcze swój dysk i uruchom ponownie komputer.

Jeśli po wykonaniu wszystkich powyższych czynności nic się nie zmieniło to możesz zainstalować jeszcze raz aktualizację swojego systemu (zakładam, że masz El Capitan'a 10.11.4) w wersji Combo. Jeśli to nie pomoże to pozostanie reinstalacja systemu lub bardzo uważna analiza logów Konsoli.

Użytkownik crazyperson1 edytował ten post 28 kwietnia 2016 - 00:47

Komputer: PB G4 12 (2005), MBP 13 (2008),MBP 15 (2011), MBP 13 (2012) Telefon: iPhone 5, iPhone 6

#5 wiatrak2

wiatrak2
  • 4 postów

Napisano 28 kwietnia 2016 - 11:37

Tak, komputer ma połączenie z iCloud, Czas zamykania również potrafi się wydłużyć, przy włączaniu widoczny jest znaczny skok aktywności procesora. z plików znajdujących się w folderach odpowiedzialnych za start poza tymi zaczynającymi się od com.apple znajdują się przedstawione niżej na zdjęciach oraz agent ssh. Reset SMC również już robiłem. Komputer na koncie tesotwym (nie połączonym z iCloud) zachowuje się znacznie lepiej. Onyxa postaram się uruchomić jeszcze dzisiaj. Nawet podczas pisania tego posta temperatura waha się w granicach 42 stopni czyli wyniku o ok. 8 wyższym niż to miał w zwyczaju

flRhBzr.pngvIempH3.png

2S6GTdy.png

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych