Jestem posiadaczem Maca od sierpnia, sprzęt póki co sprawował się bez jakiegokolwiek problemu, jednakże 3-4 dni temu zauważyłem, że czas pracy na baterii spadł o ok. 15% oraz nagle zwiększyło się obciążenie procesora. Do tego komputer, który pracował nie wydając jakiegokolwiek dźwięku zaczął delikatnie dawać znać o obecności wentylatora. Dokładnie sprawdziłem wszelkie procesy, z poziomu terminala odciążyłem całkowicie procesor, jednakże nic to nie pomogło. Wykres monitora aktywności CPU, który dotąd był stale linią prostą zaczął pokazywać, że procesor jest bardziej aktywny, do tego temperatura dotąd trzymająca się stale w okolicach 33 stopni nie spada obecnie poniżej 40. Do tego Mac zostawiony w stanie spoczynku pokazywał, że do rozładownia przy 100% baterii pozostało ok. 13 h. Obecnie pokazuje już 10 h. Mam świadomość, że wciąż są to jak najbardziej zadowalające osiągi, jednakże tak nagła zmiana dość mocno mnie zaniepokoiła. Czy ktoś miał może podobną sytuacje i potrafił temu jakoś zaradzić ? Dodam, że komputer jest mi niezwykle potrzebny w codziennej pracy więc nie mogę oddać go do serwisu, gdzie zapewne powiedzieliby mi (i to bez większego kłamania), że komputer trzyma się znakomicie. Zamieszczam jeszcze screena iStats Menu na którym widać skoki obciążenia procesora.
Pozdrawiam