Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Złapałem Trojana

• Please log in to reply
32 replies to this topic

#26 imrik

imrik
  • 3471 posts
  • SkądWrocław, Poland

Posted 12 May 2016 - 11:28

Każdy z nasz co tutaj odpowiada dał się strolować i tyle.

Być użytkownikiem komputerów Apple jakieś 13-14 lat i nie umieć zrobić reinstala?

Korzystać z komputera ponad dekadę i nie umieć wstawić zdjęcia na forum?

Korzystać z czegokolwiek i w tak kryzysowej sytuacji wbijać na jakieś polskie forum zamiast na wsparcie techniczne?

Jeździć obcych ludzi na forum gdy dają rady zamiast szukać pomocy u specjalisty?

Poza tym historia nie trzyma się kupy wcale.

Myślicie, że ktoś przejął kontrolę nad kompem tylko po to by go przeinstalować?

Mimo przeinstalowania nadal korzysta ze zgromadzonych materiałów? Musiał je gdzieś przegrać. W takiej sytuacji to już dawno po ptokach.

Wykorzystuje je na facebook?

Mając takie umiejętności obrałbym sobie na cel panią z księgowości jakiejś firmy a nie Wieśniaczka z Masłowa. Z całym szacunkiem ;)

Mając dostęp do metasploita mogącego przeżyć format dysku (czyli infekującego firmware) chyba atakujący byłby bardziej ambitny niż atakować jakiegoś Wieśniaczka z Masłowa.

Pic na wodę i fotomontaż, albo mamy do czynienia z niezłą gimbazą Panowie.

Pewnie brat koledze kompa "hakuje" jak jest w szkole.

Jeśli faktycznie autor wątku ma takie jazdy o których pisze to jeszcze raz bo widać że nie dociera:

- format dysku + reinstal z dysku zewnętrznego

- alternatywnie format + reinstal z trybu internet recovery

W obu przypadkach instrukcje na google.pl i apple.pl

Lub

- oddać sprzęt profesjonalnej firmie celem wykonania analizy powłamaniowej i tyle.

Historia nadaje się do niebezpiecznika w takim przypadku, będzie się czym chwalić na konferencji White Hat.

• cooper69, roger1801 and bolec71 like this

#27 cronopioverde

cronopioverde

¿Le gusta este jardin?

• 3838 posts

Posted 12 May 2016 - 14:06

Nie jest to do końca kulturalna wypowiedź, choć ma w sobie nieco racji.

Każdy z nas co tutaj odpowiada dał się strollować i tyle.

Stwierdzenie mija się z prawdą. Użytkownik naprawdę ma kłopoty, może tylko nie umie ich precyzyjnie opisać, bo dotychczas miał profesjonalnie do czynienia ze zupełnie inną branżą niż informatyczna.

Być użytkownikiem komputerów Apple jakieś 13-14 lat i nie umieć zrobić reinstala?

Korzystać z komputera ponad dekadę i nie umieć wstawić zdjęcia na forum?

Cóż, wierzcie lub nie, ale są na tym świecie ludzie, i są w przygniatającej większości, którzy korzystają z komputera jako narzędzia do zadanych mu przez nich celów, podobnie jak korzysta się z mikrofalówki albo odkurzacza – nie znając mechanizmu ich działania. Być może wiodą szczęśliwsze życie.

Co do zdjęcia, to rzeczywiście, nawet z tego z imgura (245 × 180 pikseli – pomsta z nieba!) niewiele da się wywnioskować.

Jeździć obcych ludzi na forum gdy dają rady zamiast szukać pomocy u specjalisty?

Tu całkowicie się zgadzam. Obycie Wieśniaczka jest nieco szorstkie. W pewnym momencie sądziłem nawet, że moderacja straci cierpliwość.

Poza tym historia nie trzyma się kupy wcale.

Myślicie, że ktoś przejął kontrolę nad kompem tylko po to by go przeinstalować?

Mimo przeinstalowania nadal korzysta ze zgromadzonych materiałów? Musiał je gdzieś przegrać. W takiej sytuacji to już dawno po ptokach.

Wykorzystuje je na facebook?

Wydaje się to nieprawdopodobne, ale nie mamy tutaj kompetencji do analizy motywów psychologicznych złodzieja, prawda?

Mając takie umiejętności obrałbym sobie na cel panią z księgowości jakiejś firmy a nie Wieśniaczka z Masłowa. Z całym szacunkiem ;)

Każdy z uważnych tutejszych użytkowników komputerów po przeczytaniu postu, w którym Wieśniaczek nieopatrznie ujawnił nam swoje dane, zorientuje się, że istnieje prawdopodobieństwo stania się celem – może nie złodziajaszków dokumentów księgowych zaraz, bardziej własności intelektualnej, zważywszy na jego zawód, a i miejsca na świecie, w których przebywał (i zapewne łączył się z internetem).

Mając dostęp do metasploita mogącego przeżyć format dysku (czyli infekującego firmware)

Z tego, co wnioskuję, żadnego reinstalu z formatem jeszcze nie było. Chyba, że się mylę. Także nie mówimy tu na tę chwilę o infekcji firmware’u.

Pic na wodę i fotomontaż, albo mamy do czynienia z niezłą gimbazą Panowie.

Pewnie brat koledze kompa "hakuje" jak jest w szkole.

Ten „kolega” ma niemal dwa razy tyle lat, co też niezmiernie łatwo zweryfikować, więc napomknienie o gimnazjum uważam za co najmniej nie na miejscu.

Jeśli faktycznie autor wątku ma takie jazdy o których pisze to jeszcze raz […]:

- format dysku + reinstal z dysku zewnętrznego

- alternatywnie format + reinstal z trybu internet recovery

W obu przypadkach instrukcje na google.pl i apple.pl

Lub

- oddać sprzęt profesjonalnej firmie celem wykonania analizy powłamaniowej i tyle.

Tutaj jest clue całego postu i do tego mógł się ograniczyć. A merytorycznie dodam jeszcze, że poprosiłbym Cię, Wieśniaczku, o ten wstawiany w poście #27 zrzut ekranu w normalnych rozmiarach. Możliwe, że po czystej instalacji trzeba będzie przed przywróceniem danych z kopii zapasowych uważniej się im przyjrzeć, żeby nie przywrócić czegoś zainfekowanego, o ile infekcja w ogóle była, bo na podstawie informacji z tego wątku bardzo trudno to stwierdzić i stąd pewnie nieuzasadniona frustracja „ortodoksyjnych” użytkowników forum. Ale vide moje drugie zdanie w tym poście. Stąd też zupełnie niepotrzebne przepychanki słowne.

Dodatkowa porada, również bezpośrednio do autora wątku. Pobierz, proszę: https://www.malwareb...ntimalware/mac/

Zrób skan. Naprawdę, nie zajmie to wiele czasu, kilka minut ledwie. Wykrywa coś? Nic? Nie szkodzi, to też możliwe i uwzględnia to autor aplikacji. Przejdź wówczas do pozycji Scanner w górnym pasku menu i wybierz Take system snapshot. Otrzymasz mnóstwo informacji systemie. Zechcesz zaznaczyć całość (skrót klawiszowy ⌘A) i skopiować (⌘C) i podzielić się z nami za pomocą serwisu pastebin.com (bo tekstu jest naprawdę sporo, upośledziłoby to znacznie czytelność powyższego wątku). Dzięki i powodzenia.

Edited by cronopioverde, 12 May 2016 - 14:11.

• Gregory and tomekkos like this

Po pierwsze: na priv mogę zbereźne żarty poopowiadać, pomagam na forum.

Po drugie: brak mojej odpowiedzi na łamaną polszczyznę to wybór purysty. Z tym się nie walczy.
Po trzecie: postawy roszczeniowe zostawiamy dla BOK.
Zmian traffic lights nie przewiduję…

#28 virgin71

virgin71

• 12562 posts
  • SkądWrocław

Posted 13 May 2016 - 11:12

Moim zdaniem, powinieneś poprosić o namiar na specjalistę, bo całego wątku wyraźnie wynika, że "nie ogarniasz" tematu softu i tłumaczenie na niewiele się zdaje, jak @macsupport słusznie zauważył. Nie chodzi o to, że jesteś 100 lat za murzynami, tylko o to, że akurat nie ogarniasz tego tematu. Ja nie ogarniam samochodów i jak ktoś mi to powie, to się nie obruszam, tylko przyznaję rację i oddaję auto do mechanika, zamiast kręcić śrubokrętem.

Wydaje mi się, że w tej rozmowie doszliśmy do etapu, z którego wynika, że musisz poszukać lokalnego specjalisty. W trójmieście jest ispot albo cortland, zatem, polecam się tam udać.

P.S. W internecie, a w szczególności na forach i grupach dyskusyjnych pisze się per Ty/Kolego/Koleżanko i nie trzeba wcześniej razem krów pasać, ani brudzia pić. Wiek nie ma tu żadnego znaczenia.

:!: Dyski SSD i RAM do wszystkich Maków, części  Apple.
MacMall na Allegro | Serwis pogwarancyjny Apple.

"w ogóle" piszemy osobno!!

#29 macsupport

macsupport

• 8620 posts
  • SkądKraków

Posted 13 May 2016 - 12:21

Wiem, że nie życzysz sobie abym się wypowiadał w Twoich tematach ale skoro coś o mnie piszesz to jednak odpowiem...

Na forach internetowych zwracanie się do innych "kolego" nie jest niczym niezwykłym, jest normalne nawet jeśli Tobie się to nie podoba i odbierasz to jakoś po swojemu to już jest Twoja interpretacja. Nikt na forum nie będzie się do Ciebie zwracał słowami "szanowny panie". Jeśli spotkamy się na ulicy albo w firmie to będziemy sobie mówić na pan zgodnie z obowiązującymi zasadami kultury.

Odnośnie tematu to, jak już pisałem, potrzebujesz pomocy kogoś kto ma choć elementarną wiedzę na temat systemów OS X i pomoże Ci nawet jeśli wydaje Ci się, że Twoje problemy są nie z tego świata i do ich rozwiązania konieczne są ponadprzeciętne kompetencje. Możesz wysłać komputer nawet do nas, bo nie takie cuda rozwiązujemy klientom, firmom, korporacjom, więc i pewnie tutaj się uda. A najlepiej wejdź w dział serwis na samej górze tej strony, tam jest lista polecanych serwisów i każdy z nich powinien rozwiązać te wszystkie problemy.

Jedyny serwis sprzętu Apple w Małopolsce polecany przez MyApple.pl

ul. Kadecka 10, 30-078 Kraków

kom: 889 566 455 ; tel: 12 421 65 91

#30 kubalon1

kubalon1
  • 641 posts

Posted 13 May 2016 - 12:25

Ma Pan stare zasady i za to szacunek ja ich też używam, ale nadal nie chcesz zrozumieć co piszą inni i każda porada to jak grochem o ścianę.

Proszę uwierzyć, naprawdę jestem starszy od Pana a wpis   "Skąd to MEGA UPROSZCZENIE, że jak młody to głupi i nic nie wie...?" zaskoczył mnie kompletnie bo nigdzie nie napisałem coś podobnego ani nie wynika to z mojej wypowiedzi.

Na tym kończę dyskusje  i życzę powodzenia.

#31 Wieśniaczek

Wieśniaczek
  • 147 posts
  • SkądObywatel Świata

Posted 13 May 2016 - 12:26

Wiem, że nie życzysz sobie abym się wypowiadał w Twoich tematach ale skoro coś o mnie piszesz to jednak odpowiem...

Na forach internetowych zwracanie się do innych "kolego" nie jest niczym niezwykłym, jest normalne nawet jeśli Tobie się to nie podoba i odbierasz to jakoś po swojemu to już jest Twoja interpretacja. Nikt na forum nie będzie się do Ciebie zwracał słowami "szanowny panie". Jeśli spotkamy się na ulicy albo w firmie to będziemy sobie mówić na pan zgodnie z obowiązującymi zasadami kultury.

Odnośnie tematu to, jak już pisałem, potrzebujesz pomocy kogoś kto ma choć elementarną wiedzę na temat systemów OS X i pomoże Ci nawet jeśli wydaje Ci się, że Twoje problemy są nie z tego świata i do ich rozwiązania konieczne są ponadprzeciętne kompetencje. Możesz wysłać komputer nawet do nas, bo nie takie cuda rozwiązujemy klientom, firmom, korporacjom, więc i pewnie tutaj się uda. A najlepiej wejdź w dział serwis na samej górze tej strony, tam jest lista polecanych serwisów i każdy z nich powinien rozwiązać te wszystkie problemy.

Dzięki za podpowiedź. Skontaktuję się z osobą która wie z czym mam do czynienia. Jeśli takowa się nie znajdzie będę się posiłkował tym co już tu mi zaproponowali, ale to po powrocie z podróży. Tak więc daję sobie na to minimum tydzień. Możliwe że do tego czasu jeszcze coś wyniknie.

#32 Wieśniaczek

Wieśniaczek
  • 147 posts
  • SkądObywatel Świata

Posted 14 May 2016 - 16:18

Zdjęcie obrazujące wynik sprawdzenia stanu komputera pod względem obecności wirusów:

http://imgur.com/XcpLxQS

Ani komputer ani telefon nie był w posiadaniu nikogo innego.

Pozostałe kwestie dotyczące nie dotyczące merytorycznie tematu już zostawiam. Każdy wie swoje i niech tak zostanie.

Za wszystkie cenne rady i podpowiedzi bardzo dziękuję.

Będę je sukcesywnie sprawdzał i wprowadzał w życie.

Edited by Wieśniaczek, 14 May 2016 - 17:59.

#33 Wieśniaczek

Wieśniaczek
  • 147 posts
  • SkądObywatel Świata

Posted 18 May 2016 - 12:48

Temat już załatwiam z kompetentnymi specjalistami. Oczywiście jestem otwarty na wszelkie MERYTORYCZNE sugestie.

Temat obrazka może nie bez powodu nie jest widoczny dla innych, wszystko robię poprawnie, ale efekt jest taki.

Co do wpisów typu, że czegoś nie potrafię czy nie umiem, pozostawię bez komentarza. Wystarczy wniknąć w to co piszę, ale dla wielu tu jest to wysiłek nie do przejścia, więc zostanie tak jak jest.

Za wszystkie podpowiedzi, wiedzę i informacje jeszcze raz bardzo dziękuję. :)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users