Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Złapałem Trojana

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
32 odpowiedzi w tym temacie

#1 Wieśniaczek

Wieśniaczek
  • 147 postów
  • SkądObywatel Świata

Napisano 25 kwietnia 2016 - 21:37

Witam, wykrył go Sophos.

Niestety krótko po tym ruchu, komputer kiedy go odpaliłem na nowo, zaczął instalować na czysto El Captaina, wcześniej miałem Yosemite.

Trwało to niespełna 2 dni...

Usłyszałem od mojego dostawcy internetu, że można się tego pozbyć, ale trzeba znać numer.

Niestety, nie zdążyłem go zapisać...

Kolejne wieści które usłyszałem i się potwierdzają, to te że ktoś może zrobić na tym komputerze wszystko.

Już mam 1-szą jaskółkę. Zostało utworzone konto na FB ze zdjęciem którego nigdy nie publikowałem tam, a więc zostało pobrane z komputera.

Szukam dobrej rady w tej sytuacji.

#2 imrik

imrik
  • 3 471 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 25 kwietnia 2016 - 22:53

Reinstal z formatem? Aby zrobić tip top będzie potrzebny dysk z instalatorem. Jak nie masz dostępu to najbliższy APR (iSpot czy Cortland) z pewnością Ci pomoże za nieduże pieniądze.

#3 Wieśniaczek

Wieśniaczek
  • 147 postów
  • SkądObywatel Świata

Napisano 26 kwietnia 2016 - 07:49

Reinstal z formatem? Aby zrobić tip top będzie potrzebny dysk z instalatorem. Jak nie masz dostępu to najbliższy APR (iSpot czy Cortland) z pewnością Ci pomoże za nieduże pieniądze.

Jesteś pewien tego co piszesz? Do czego nie mam dostępu, do dysku, pendrive?

Co do dysku z instalatorem to wątek który rozpocząłem jakiś czas temu, bez odpowiedzi niestety:

http://myapple.pl/fo...-2-gim-dysku/

Użytkownik Wieśniaczek edytował ten post 26 kwietnia 2016 - 08:14

#4 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 26 kwietnia 2016 - 08:03

Na przyszłość polecam bo sam używam od prawie dwóch lat "Open 360 Total Security", jest to malutkich, darmowy i sprawnie działający program antywirusowy. Jego działanie nie jest nawet odczuwalne bo zajmuje on zaledwie 30MB na dysku i 9MB pamięci RAM. W komplecie z nim mam darmowy "Malwarebytes Anti-Malware" który skutecznie eliminuje dziadostwo instalowane przez strony internetowe.

Użytkownik seb235 edytował ten post 26 kwietnia 2016 - 08:04

• Wieśniaczek lubi to

#5 torik-78856f3ad1

torik-78856f3ad1
  • 1 818 postów
  • SkądToruń

Napisano 26 kwietnia 2016 - 08:24

Jesteś pewien tego co piszesz? Do czego nie mam dostępu, do dysku, pendrive?

Co do dysku z instalatorem to wątek który rozpocząłem jakiś czas temu, bez odpowiedzi niestety:

http://myapple.pl/fo...-2-gim-dysku/

Kolego odpowiedź na Twoje pytanie padła w wątku, który przytaczasz. Zatem uznano temat za wyczerpany.

Co do złapania wirusa to gratuluję, nie znam nikogo kto by cokolwiek na osx złapał, pewnie wychodzi instalowanie śmieci na kompie z niewiadomego źródła.

Tutaj też masz odpowiedź, nie wiesz jak uleczyć to tylko całkowity format dysku pozostaje i ponowna instalacja od zera systemu.

• bolec71 lubi to

MBA 13" | iPhone 4S + iPhone 5S | iPad 2

#6 Wieśniaczek

Wieśniaczek
  • 147 postów
  • SkądObywatel Świata

Napisano 26 kwietnia 2016 - 09:48

Kolego odpowiedź na Twoje pytanie padła w wątku, który przytaczasz. Zatem uznano temat za wyczerpany.

Co do złapania wirusa to gratuluję, nie znam nikogo kto by cokolwiek na osx złapał, pewnie wychodzi instalowanie śmieci na kompie z niewiadomego źródła.

Tutaj też masz odpowiedź, nie wiesz jak uleczyć to tylko całkowity format dysku pozostaje i ponowna instalacja od zera systemu.

Ok. Padła, ale w szczegółach nie wiem co zrobić i niestety na to nie mam odpowiedzi...

Rozumiem że dla Ciebie, autora tej wypowiedzi i wielu wielu innych jest to jasne jak słońce, ale nie dla mnie.

Po prostu robię to po raz pierwszy w życiu...

Przekopałem wiele stron innych w poszukiwaniu odpowiedzi i jej nie znalazłem.

Pytanie jest proste co mam pobrać z AppStora, aby móc zainstalować system z pendrive'a?

Powiem szczerze, że często słyszę że jestem prekursorem w wielu tematach...

Dobrze jest być 1-szym nieprawdaż?

Nie jesteś 1-szy który wykazuje zdziwienie.

Powiem tylko tyle, błogostan użytkowników jabłkowych systemów, jakoby system dawał radę jest powoli mitem i o tym mam nadzieję się powoli Ty także przekonasz.

Czego Tobie jak i innym oczywiście nie życzę. 

Ale powoli staje się to faktem i trzeba się obudzić z błogiej nieświadomości.

Poza tym od zarania jabłko było systemem dla KAŻDEGO użytkownika, dlatego jest takie intuicyjne.

A więc wśród użytkowników może być bardzo dużo takich którzy nie są informatykami, czy młodymi ludźmi którzy wyrośli w tym świecie razem z maszynami.

Dlatego prośba o zrozumienie...

Pracuję na jabłku od kilkunastu lat, nigdy nie miałem innego (oprócz ZX Spektrum ponad 20 lat temu) więc wśród ludzi w moim wieku uchodzę, za nieźle oblatanego.

Ale my takrze przypominamy komputery, uznajmy że jestem bardzo starym modelem jabłkowym, pracuję, przetwarzam dane ale w swoim tempie.

Pozdrówki. Peace and Love :)

PS

Do tego momentu ściągałem muzę z torrentów aby słuchać w całości i kupować te które potrzebne mi będą do pracy, bo nie odpowiadało mi słuchanie w kawałkach.

Teraz już od paru miesięcy mam subskrypcję Apple Music i to musi wystarczyć, bo nie ma tam pełnych dyskografii, ale wolę to niż torrenty.

Użytkownik Wieśniaczek edytował ten post 26 kwietnia 2016 - 10:02

#7 torik-78856f3ad1

torik-78856f3ad1
  • 1 818 postów
  • SkądToruń

Napisano 26 kwietnia 2016 - 19:24

Podpowiem Ci w kilku prostych krokach:

- jeżeli w zakupionych w Mac App Store masz do pobrania system czy do El Capitan czy Yosemite po prostu kliknij Pobierz.

- plik ten waży ze 4GB i jest to system w jednym pliku, system pobrany zostanie do katalogi Programy (Applications)

aby zrobić pendrive (min 8GB pojemności) wykonaj jedną czynność w Terminalu (terminal  odpalasz najprościej używając skrótu Command + Spacja i wpisując Terminal i Enter - lub myszką na ikonkę w prawym górnym roku symbolizującym lupę) odpali się wiersz poleceń

sudo /Applications/Install\ OS\ X\ El\ Capitan.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/OSX\ El\ Capitan --applicationpath /Applications/Install\ OS\ X\ El\ Capitan.app --nointeraction

na czerwono masz wpisany akurat El Capitan ale dla Yosemite jest tak samo tylko trzeba zmienić nazwę

Jak wszytko pójdzie dobrze zobaczysz prośbę o podanie hasła admina, następnie formatowanie dysku (Erasing Disk - wiadomo 100% to proces formatowania zakończony i kopiowanie instalera na dysk: polecenie widoczne w konsoli: Copying installer files to disk...

Jak zakończy będzie komunikat, chyba Done. Zamukasz Terminal i jak chcerz instalować na czysto resetujesz kompa i podczas startu naciskasz przycisk Option (czyli lewy ALT) i z listy wybierasz dysk na którym ma być zainstalowany system. 

Przed instalacją trzeba zrobić backup danych bo podczas instalacji trzeba sformatować dysk.

Polecam wejść na tę stronę i pobrać świetną i nadal aktualną ksiażke która w wersji PDF autor udostępnił dla ogółu: http://www.poradnikiosx.pl

#8 JEDI_V-03965dee98

JEDI_V-03965dee98
  • 2 630 postów

Napisano 27 kwietnia 2016 - 06:14

seb235, gdzie w komplecie z tym antywirem jest "Malwarebytes Anti-Malware"?

Mac Mini i7(Late2012)-2.3GHz/16GB/128GB SSD+1TB/HD4000/10.12+DELL U2412M,iMac24"C2D(Late2006)2.16GHz/4GB/320GB/7300GT/10.6.8,PM G5 Quad Core(Late2005)-2.5GHz/8GB/2.5TB/7800GT/10.5.8,iPhone 6+ 16GB

#9 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 27 kwietnia 2016 - 08:28

seb235, gdzie w komplecie z tym antywirem jest "Malwarebytes Anti-Malware"?

To "w komplecie" to tak w przenośni, w znaczeniu iż oba zainstalowane jednocześnie. 

#10 Wieśniaczek

Wieśniaczek
  • 147 postów
  • SkądObywatel Świata

Napisano 28 kwietnia 2016 - 11:41

Podpowiem Ci w kilku prostych krokach:

- jeżeli w zakupionych w Mac App Store masz do pobrania system czy do El Capitan czy Yosemite po prostu kliknij Pobierz.

- plik ten waży ze 4GB i jest to system w jednym pliku, system pobrany zostanie do katalogi Programy (Applications)

aby zrobić pendrive (min 8GB pojemności) wykonaj jedną czynność w Terminalu (terminal  odpalasz najprościej używając skrótu Command + Spacja i wpisując Terminal i Enter - lub myszką na ikonkę w prawym górnym roku symbolizującym lupę) odpali się wiersz poleceń

sudo /Applications/Install\ OS\ X\ El\ Capitan.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/OSX\ El\ Capitan --applicationpath /Applications/Install\ OS\ X\ El\ Capitan.app --nointeraction

na czerwono masz wpisany akurat El Capitan ale dla Yosemite jest tak samo tylko trzeba zmienić nazwę

Jak wszytko pójdzie dobrze zobaczysz prośbę o podanie hasła admina, następnie formatowanie dysku (Erasing Disk - wiadomo 100% to proces formatowania zakończony i kopiowanie instalera na dysk: polecenie widoczne w konsoli: Copying installer files to disk...

Jak zakończy będzie komunikat, chyba Done. Zamukasz Terminal i jak chcerz instalować na czysto resetujesz kompa i podczas startu naciskasz przycisk Option (czyli lewy ALT) i z listy wybierasz dysk na którym ma być zainstalowany system. 

Przed instalacją trzeba zrobić backup danych bo podczas instalacji trzeba sformatować dysk.

Polecam wejść na tę stronę i pobrać świetną i nadal aktualną ksiażke która w wersji PDF autor udostępnił dla ogółu: http://www.poradnikiosx.pl

Dziękuję za szczególne pochylenie się nad tematem.

Nie wiem czy zrobię tak jak piszesz, bo sposoby o wiele prostsze podano mi w wątku który cytowałem wyżej myślę o użyciu DiskMaker'a, albo skorzystania z tych stron: http://mackofff.waw....m-snow-leopard/

http://www.tonymacx86.com/ .

Ale mam 3 bardzo istotne pytania.

1./ Czy w takiej sytuacji mogę i jakich danych mogę zrobić backup

2./ Ale przecież Yosemite i El Captain jest za darmo...

3./ Faktycznie, ta książka jest stara, ale skoro mówisz że warto, to napewno zajrzę i przedrę się przez gąszcz oczywistości, bo rozumiem, że nowszej jeszcze nie ma?

#11 Wieśniaczek

Wieśniaczek
  • 147 postów
  • SkądObywatel Świata

Napisano 30 kwietnia 2016 - 10:44

Dziękuję za szczególne pochylenie się nad tematem.

Nie wiem czy zrobię tak jak piszesz, bo sposoby o wiele prostsze podano mi w wątku który cytowałem wyżej myślę o użyciu DiskMaker'a, albo skorzystania z tych stron: http://mackofff.waw....m-snow-leopard/

http://www.tonymacx86.com/ .

Ale mam 3 bardzo istotne pytania.

1./ Czy w takiej sytuacji mogę i jakich danych mogę zrobić backup

2./ Ale przecież Yosemite i El Captain jest za darmo...

3./ Faktycznie, ta książka jest stara, ale skoro mówisz że warto, to napewno zajrzę i przedrę się przez gąszcz oczywistości, bo rozumiem, że nowszej jeszcze nie ma?

Podbijam temat, bo olśnienie przyszło...

Otóż temat który poruszyłem tu: http://myapple.pl/fo...-biblioteki/

jest związany z trojanem.

Otóż typ który w tej chwili może wirtualnie zrobić wszystko w tym komputerze zmienił uprawnienia. I m.in. nie mogę uporządkować biblioteki, bo nie mam uprawnień.

I o tym mowa w cytowanym wątku.

Znalazłem rozwiązanie, co prawda na około ale zawsze...

Rzecz w tym, że wolę na tej maszynie zbyt dużo nie robić, jeśli mam wszystko stracić. To bez sensu jest.

Dlatego proszę o namiar na jakiegoś dobrego softwarowego ktosia, który mi powie na 100% co mam, a czego nie mam zrobić.

Bo rozumiem, że milczenie m.in. z tego powodu wynika, że nie macie pewności...

Użytkownik Wieśniaczek edytował ten post 30 kwietnia 2016 - 10:45

#12 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 30 kwietnia 2016 - 11:37

Jeżeli dane są dla Ciebie bardzo ważne to nie rób nic na własną rękę, skontaktuj się z firmami które się tym zajmują i lepiej niech to zrobią za Ciebie.

Używanie tego komputera a tym bardziej podłączanie go do sieci może jeszcze bardziej pogorszyć sprawę. 

• Wieśniaczek lubi to

#13 Wieśniaczek

Wieśniaczek
  • 147 postów
  • SkądObywatel Świata

Napisano 30 kwietnia 2016 - 11:58

Jeżeli dane są dla Ciebie bardzo ważne to nie rób nic na własną rękę, skontaktuj się z firmami które się tym zajmują i lepiej niech to zrobią za Ciebie.

Używanie tego komputera a tym bardziej podłączanie go do sieci może jeszcze bardziej pogorszyć sprawę. 

Możesz polecić kogoś?

#14 torik-78856f3ad1

torik-78856f3ad1
  • 1 818 postów
  • SkądToruń

Napisano 30 kwietnia 2016 - 12:05

Jest nowa: http://ebookpoint.pl...wski,macpoy.htm ale specjalnych rewelacji co do tej podanej wcześniej nie ma, lub zmiany kosmetyczne.

• Wieśniaczek lubi to

#15 Wieśniaczek

Wieśniaczek
  • 147 postów
  • SkądObywatel Świata

Napisano 30 kwietnia 2016 - 12:11

Jest nowa: http://ebookpoint.pl...wski,macpoy.htm ale specjalnych rewelacji co do tej podanej wcześniej nie ma, lub zmiany kosmetyczne.

Dzięki i tak mam El Captaina, ale przyda się jak odpalę wreszcie na drugiej partycji Yosemite.

Ale to później, teraz ważne jest aby złapać się z kompetentną osobą w temacie softwarowych rozgrywek, że to tak nazwę...

Rozumiem, że na pozostałe pytania nie znasz odpowiedzi?

Bo chyba dobrze myślę, że zrobiłeś błąd pisząc o kupowaniu, tego co jest darmowe...

Ale mniejsza o to. :)

Dalej nie wiem co pobrać z AppStore'a... :(

Użytkownik Wieśniaczek edytował ten post 30 kwietnia 2016 - 12:19

#16 torik-78856f3ad1

torik-78856f3ad1
  • 1 818 postów
  • SkądToruń

Napisano 30 kwietnia 2016 - 12:27

Dzięki i tak mam El Captaina, ale przyda się jak odpalę wreszcie na drugiej partycji Yosemite.

Ale to później, teraz ważne jest aby złapać się z kompetentną osobą w temacie softwarowych rozgrywek, że to tak nazwę...

Rozumiem, że na pozostałe pytania nie znasz odpowiedzi?

Bo chyba dobrze myślę, że zrobiłeś błąd pisząc o kupowaniu, tego co jest darmowe...

Ale mniejsza o to. :)

Dalej nie wiem co pobrać z AppStore'a... :(

A czemu do swojego problemu z wirusem nie zainstalujesz ze strony Kasperskiego progeamy dla mac i spróbujesz go tą metodą usunąc? Może Kaspersky Antywirus pomoże, warto sprawdzić. 

Ale w czym masz problem z MAS, jak chcesz Yosemite, to wchodzisz w kupione i masz tam pozycję OS X Yosemite i po prawej pobierz, pobierasz robisz diskmakerem bootowalnego pendriva i tyle. Masz system do postawienia.

#17 Wieśniaczek

Wieśniaczek
  • 147 postów
  • SkądObywatel Świata

Napisano 30 kwietnia 2016 - 12:34

A czemu do swojego problemu z wirusem nie zainstalujesz ze strony Kasperskiego progeamy dla mac i spróbujesz go tą metodą usunąc? Może Kaspersky Antywirus pomoże, warto sprawdzić. 

Ale w czym masz problem z MAS, jak chcesz Yosemite, to wchodzisz w kupione i masz tam pozycję OS X Yosemite i po prawej pobierz, pobierasz robisz diskmakerem bootowalnego pendriva i tyle. Masz system do postawienia.

Sprawdzić można, ale nie masz pewności...

Wolę zabrać się do tego dobrze i mieć pewność, że to co robię da efekt...

Naprawdę mam co robić i szkoda mi czasu, na działanie a nóż widelec...

Poza tym użyłem już Sophos'a i dalej jest kłopot i to coraz większy...

Tam była informacja że wykryto, ale ten program nie był w stanie tego usunąć, jak pytam znajomych w miarę oblatanych to mówią, że to nie będzie łatwe i proste usunięcie trojana...

Potrzebuję wiedzieć, czy można odnaleźć gdzieś jego numer, myślę że to jest trop...

Co to jest MAS? Teraz zrozumiałem i się pobiera dziękuję bardzo. :)

Użytkownik Wieśniaczek edytował ten post 30 kwietnia 2016 - 12:37

#18 imrik

imrik
  • 3 471 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 10 maja 2016 - 12:49

Więc jak podpowiesz jak to pokazać to to zrobię dla rozwiania wszelkich mitów. Też używam jabłka od początku od iBooka G3, ale co to ma do rzeczy niezbyt rozumiem...

Używasz maków od G3 i nie wiesz jak reinstall zrobić?

Irytujesz się, że nikt od razu nie zapodał instrukcji krok po kroku choć takie coś to jedno zapytanie do google?

https://support.appl.../pl-pl/HT204904

Sekcja wymazanie dysku i ponowna instalacja systemu.

Albo ten link: http://lmgtfy.com/?q... reinstall OS X

Co do bakcyli - to że trudniej złapać je na OS X nie znaczy, że na maka nie ma bakcyli.

Większość to kaliber typu wtyczka w Safari co reklamy podrzuca, ale są też i większe śmieci.

Wieśniaczek jako użytkownik komputerów Apple z kilkunastoletnim doświadczeniem powinien wiedzieć że pobieranie oprogramowania z niezaufanego źródła to proszenie się o kłopoty - podjął ryzyko i klops dlatego teraz należy skupić się na temacie.

#19 Wieśniaczek

Wieśniaczek
  • 147 postów
  • SkądObywatel Świata

Napisano 10 maja 2016 - 14:47

Używasz maków od G3 i nie wiesz jak reinstall zrobić?

Irytujesz się, że nikt od razu nie zapodał instrukcji krok po kroku choć takie coś to jedno zapytanie do google?

https://support.appl.../pl-pl/HT204904

Sekcja wymazanie dysku i ponowna instalacja systemu.

Albo ten link: http://lmgtfy.com/?q... reinstall OS X

Co do bakcyli - to że trudniej złapać je na OS X nie znaczy, że na maka nie ma bakcyli.

Większość to kaliber typu wtyczka w Safari co reklamy podrzuca, ale są też i większe śmieci.

Wieśniaczek jako użytkownik komputerów Apple z kilkunastoletnim doświadczeniem powinien wiedzieć że pobieranie oprogramowania z niezaufanego źródła to proszenie się o kłopoty - podjął ryzyko i klops dlatego teraz należy skupić się na temacie.

No widzisz nie wiem... Przechodziłem z systemu na system łagodnie (do czasu...) więc nie było mi to potrzebne...

Z pokorą przyjmuję połajanki, ale nie wiem do końca czy są potrzebne...

Wielka prośba nie dokładaj emocji tam gdzie ich nie ma, albo daaaawno poszły w niepamięć...

Gdyś w ostatnim zdaniu dorzucił emotikon mądrali z okularkami, można byłoby się pośmiać, a tak to cóż...

Pozostawię to bez komentarza, bo szkoda strzępić język.

A teraz do konkretów, bo widzę że nie doczytałeś jednej ISTOTNEJ informacji.

Ten komputer (a mówię o MacPro), został z automatu wyczyszczony i został w nim zainstalowany El Captain.

Trwało to 2 dni...

Domyślam się że jest to robota hakera który zawiaduje moim komputerem, bo nigdy (i to wie każdy) instalacja systemu nie trwa tyle czasu.

Został postawiony na czysto, a człek używa sobie moich danych, materiałów zawartych na dysku (których nigdy nie publikowałem), zdjęć jak swoich.

Odpalił m.in. profil na FB z moim Imieniem i Nazwiskiem, używając zdjęcia nigdy nigdzie nie publikowanego.

czyli dał mi znać, że jest i przejął kontrolę nad moim kompem.

Niestety działania moderatorów FB ograniczyły się do skasowania konta, czyli zrobili tylko kiepską robotę informując mr.X. że go tak nazwę, o tym że wiem o tym co robi...

Więc zagrożenie jest coraz większe.

Szczerze to działania które tu proponujesz nic nie dadzą i to już wiem na 100%.

Ale dziękuję i za to... :)

PS

Info o problemie tu:

file:///Users/piotrdrzazgowski/Desktop/Zrzut%20ekranu%202016-05-09%20o%2019.32.08.png

Nie wiem czy będzie widać, bo pliki w załączniku do 8,17kb to jakiś żart chyba...

#20 YABBA235

YABBA235
  • 476 postów

Napisano 10 maja 2016 - 17:47

Czytam, czytam i chyba nie do końca rozumiem problem:

ktoś przejął zawartość twojego komputera po czym go wykasował zdalnie i postawił system od nowa ?

cały czas zdalnie ?

I cały czas ma kontrolę nad komputerem ?

Czyli jeżeli TY sformatowałeś dysk i SAM instalowałeś system to ten ktoś dalej miał kontrolę nad komputerem, czy po prostu nie robiłeś tego i czekasz od dwóch dni aż skończy instalować system ?

Zona na Acera Swift 3, pierwsza córka ma Yogę 520, druga ma Yogę 530, ja mam MacBooka Pro 16" '19 (OC Hackintosh Razer Blade) oraz  iphone XS, backupy i TM ASUSTOR Nimbustor

#21 Gregory

Gregory

• 2 740 postów
  • Skądᴧ̊

Napisano 10 maja 2016 - 17:47

file:///Users/piotrdrzazgowski/Desktop/Zrzut%20ekranu%202016-05-09%20o%2019.32.08.png

http://imgur.com/

• Wieśniaczek lubi to

PYM Player 8.2.4 — działa od Cataliny po Tahoe

Klawiatura PYM też jest fajna – ma przecinek na klawiaturze numerycznej, twardy łącznik, jabłko  i symbol bitcoina ₿

VR, AR, XR – wszystko, co potrzebujecie wiedzieć, i czego nie potrzebujecie też.

> [ pym.uce.pl ]

#22 Wieśniaczek

Wieśniaczek
  • 147 postów
  • SkądObywatel Świata

Napisano 10 maja 2016 - 20:23

Czytam, czytam i chyba nie do końca rozumiem problem:

ktoś przejął zawartość twojego komputera po czym go wykasował zdalnie i postawił system od nowa ?

cały czas zdalnie ?

I cały czas ma kontrolę nad komputerem ?

Czyli jeżeli TY sformatowałeś dysk i SAM instalowałeś system to ten ktoś dalej miał kontrolę nad komputerem, czy po prostu nie robiłeś tego i czekasz od dwóch dni aż skończy instalować system ?

Jest dokładnie tak jak piszesz. Dobrze zrozumialeś. Instalowanie systemu skończyło się 21.04.2016 r. i zaczęło się po ponownym uruchomieniu z guzika. Tak musiałem wybrać zainstalowanie na nowo całego systemu, tak brzmiał komunikat. Nie miałem innego wyjścia.... :(

Podziękował i kłania się po pas!

http://imgur.com/A5I5r5s

Użytkownik Wieśniaczek edytował ten post 10 maja 2016 - 20:24

#23 YABBA235

YABBA235
  • 476 postów

Napisano 11 maja 2016 - 13:24

To w taim razie zainstalowałbym system od nowa z pena bez podłączonego netu i potem zmienił hasło do appleid.

No chyba że zainfekowany jest efi kompa, wtedy trzeba poszukać sposobu na jego sflaszowanie bez dostępu do neta.

Zona na Acera Swift 3, pierwsza córka ma Yogę 520, druga ma Yogę 530, ja mam MacBooka Pro 16" '19 (OC Hackintosh Razer Blade) oraz  iphone XS, backupy i TM ASUSTOR Nimbustor

#24 macsupport

macsupport

• 8 620 postów
  • SkądKraków

Napisano 11 maja 2016 - 14:37

Nie pamiętam kiedy ostatnio takie głupoty czytałem jak w tym temacie. Hakery, zdalne przejęcie komputera itd. 

Kolego oddaj ten komputer komuś kto ma choć elementarną wiedzę o makach, systemie itd. bo Ty przecież nawet systemu nie potrafisz zainstalować - pamiętam jak Ci kilka razy to opisywałem w innym Twoim temacie, a i tak nie podołałeś. To prawdopodobnie rozwiąże problem hakera, włamania, trojanów i innych abstrakcji.

• roger1801 i bolec71 lubią to

Jedyny serwis sprzętu Apple w Małopolsce polecany przez MyApple.pl

ul. Kadecka 10, 30-078 Kraków

kom: 889 566 455 ; tel: 12 421 65 91

#25 kubalon1

kubalon1
  • 641 postów

Napisano 12 maja 2016 - 05:55

Tak czytam i poraża mnie jedna rzecz , upartość w swoim przekonaniu Wieśniaczka,chciałoby się zakląć.Panie Wieśniaczek jak nie ogarniasz co masz to pozwól innym zająć się tym a nie ciągłe połajania innych którzy chcą Ci pomóc, jestem z pewnością starszy od Ciebie ale czytam i słucham młodszych bo w wielu sprawach wiedzą więcej i to jest normalne.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych