Skocz do zawarto艣ci

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj si臋 aby uzyska膰 pe艂ny dost臋p do forum.

Zdj臋cie
* * * * * 1 g艂osy

[iPhone 6/6S Plus] Bardzo cichy g艂o艣nik rozm贸w

• Zaloguj si臋, aby doda膰 odpowied藕
21 odpowiedzi w tym temacie

#1 Kaminsky

Kaminsky
  • 21 post贸w

Napisano 22 kwietnia 2016 - 19:01

Witajcie,

Zapewne niejednokrotnie na forum przewija艂 si臋 temat cichego g艂o艣nika rozm贸w (r贸wnie偶 w starszych modelach iPhone'贸w). Rozwi膮zaniem zawsze by艂a wysy艂ka na serwis w ramach naprawy/wymiany gwarancyjnej. To co jednak ostatnio mnie spotyka to jaki艣 dramat.

W raz z premier膮, jakie艣 1,5 roku temu kupi艂em 6 Plusa - do lutego tego roku by艂 trzykrotnie w serwisie ze wzgl臋du na wspomnian膮 usterk臋. Dwa razy telefon wymieniono na nowy egzemplarz (lub te偶 refuba, ale wygl膮daj膮cy jak nowy), za trzecim razem zdecydowano si臋 na napraw臋 (wymiana g艂o艣nika rozm贸w oraz siateczki os艂aniaj膮cej wspomniany g艂o艣nik. Maj膮c tego do艣膰 (obawiaj膮c si臋, 偶e to wada tego modelu i problem si臋 powt贸rzy), zdecydowa艂em si臋 na sprzeda偶 obecnego modelu (ze spor膮 strat膮) i zakup 6S Plusa. Po nieco 2 miesi膮cach u偶ytkowania zn贸w to samo.

Tak jakby g艂o艣nik si臋 "zapycha艂". Problem jest tylko taki, 偶e nie oba modele nie mia艂y ku temu warunk贸w. Oba modele (czyli w sumie 4 szt.) przez ca艂y czas u偶ytkowania by艂y noszone w case, nigdy nie zosta艂y fizycznie uszkodzone (dos艂ownie 偶adnych rys czy obi膰, zawsze wygl膮da艂y jak nowe). Nigdy te偶 nie znajdowa艂y si臋 w miejscach o nadmiernym zapyleniu. Ze wzgl臋du na m贸j charakter pracy 90% czasu sp臋dza艂y na biurku. Podejrzewam, 偶e jedynym miejscem gdzie mog艂oby dochodzi膰 do zabrudzenia czy zapychania g艂o艣nika, mog艂y by膰 kieszenie spodni. Ale z 偶adnym innym modelem telefonu nie mia艂em takich problem贸w jak ze wspomnianymi iPhone'ami.

Obecny zn贸w p贸jdzie na serwis i pewnie zn贸w zostanie wymieniony/naprawiony, ale od tego wszystkiego o wiele bardziej problematyczne jest takie wachlowanie telefonami i przenoszenie danych mi臋dzy nimi.

I teraz moje pytanie - czy tylko ja mam takie (nie)szcz臋艣cie z tym g艂o艣nikiem rozm贸w? Czy mo偶e ju偶 wszyscy si臋 przyzwyczaili, 偶e z czasem g艂o艣nik jest coraz cichszy, czy mo偶e po prostu radz膮 sobie innymi sposobami (niekt贸rzy sugeruj膮 "przek艂uwanie siateczki ig艂膮", ale ja takich patent贸w nie uznaj臋). Da si臋 tego jako艣  unikn膮膰 czy pozostaje mi ju偶 tylko wymiana na urz膮dzenie konkurencji? Bo moja cierpliwo艣膰 w艂a艣nie si臋 sko艅czy艂a.

#2 OleYek

OleYek

• 17聽478 post贸w
  • P艂e膰:
  • Sk膮dPozna艅

Napisano 22 kwietnia 2016 - 22:49

Chyba tylko Ty, bo nie przewin膮艂 si臋 chyba taki problem na forum, albo by艂 jaki艣 pojedynczy przypadek.
  • Zygal lubi to
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.
PDAClub.pl - Wortal i forum mi艂o艣nik贸w technologii Mobilnych
CyfrowyJa.pl - Wszystko o Smartwatch, Smartband, Activity Tracker i gad偶etach

#3 Kaminsky

Kaminsky
  • 21 post贸w

Napisano 22 kwietnia 2016 - 22:56

Ale to nie mo偶e by膰 jaki艣 przypadek. Googluj膮c w sieci jest troch臋 os贸b, kt贸re mia艂y z tym problem. Rozumiem 偶eby si臋 zdarzy艂o raz. Ale 4 razy? Tak jak napisa艂em wcze艣niej, to mo偶na podsumowa膰 tylko w jeden spos贸b - to jest dramat.

#4 Bolsu07

Bolsu07
  • 604 post贸w

Napisano 23 kwietnia 2016 - 08:39

5s i 6s musze 艣cisza膰 bo czasami wr臋cz za g艂o艣no s艂ysz臋 rozmowce i te偶 pierwszy raz o tym czytam. W 4 sztukach? mo偶e warto by zrobi膰 badania s艂uchu w celu wykluczenia wady telefonu

MacBook Pro 13 M1 | iMac 5K 27" 2017 | iPhone 12 Pro 128GB | ATV 3 gen | iPad Air Space Gray WIFI

#5 Kaminsky

Kaminsky
  • 21 post贸w

Napisano 23 kwietnia 2016 - 09:31

W ka偶dej nowej sztuce na pocz膮tku jest ok. Problem pojawia si臋 wraz z up艂ywem czasu. Ka偶dej osobie, kt贸rej da艂em telefon m贸wi艂a, 偶e jest strasznie cicho mimo ustawienia g艂o艣no艣ci na maksimum.

Z kolei jak wezm臋 jakikolwiek inny telefon to s艂ysz臋 g艂o艣no i wyra藕nie. Wi臋c wada s艂uchu odpada.

#6 OleYek

OleYek

• 17聽478 post贸w
  • P艂e膰:
  • Sk膮dPozna艅

Napisano 23 kwietnia 2016 - 09:58

Mo偶e problem jest 偶e sobie 艣ciszasz. Pr贸bowa艂e艣 pog艂a艣nia膰 podczas trwaj膮cej rozmowy?

#7 Kaminsky

Kaminsky
  • 21 post贸w

Napisano 23 kwietnia 2016 - 09:59

Absolutnie, nie 艣ciszam sobie. Pierwsze co sprawdzi艂em. Za ka偶dym razem g艂o艣no艣膰 jest ustawiona na maksimum, a i tak jest bardzo cicho.

#8 OleYek

OleYek

• 17聽478 post贸w
  • P艂e膰:
  • Sk膮dPozna艅

Napisano 23 kwietnia 2016 - 10:02

Ale pog艂a艣niasz podczas TRWAJ膭CEJ rozmowy? Nie przed ani po?

#9 Kaminsky

Kaminsky
  • 21 post贸w

Napisano 23 kwietnia 2016 - 10:04

Oczywi艣cie, 偶e w trakcie, przed rozpocz臋ciem rozmowy czy po reguluj臋 d藕wi臋ki systemowe, a nie d藕wi臋k g艂o艣nika rozm贸w. Poza tym, gdyby nie by艂o wady to nie uznawaliby mi reklamacji, tylko jeszcze obci膮偶ali mnie kosztami ekspertyzy za nieuzasadnione zg艂oszenie usterki...

#10 OleYek

OleYek

• 17聽478 post贸w
  • P艂e膰:
  • Sk膮dPozna艅

Napisano 23 kwietnia 2016 - 11:51

To nie mam poj臋cia. Dziwne troch臋, 偶e w 4 telefonach si臋 to sta艂o i to kolejnych czterech. Zbyt du偶y zbieg okoliczno艣ci...

#11 Kaminsky

Kaminsky
  • 21 post贸w

Napisano 23 kwietnia 2016 - 12:00

Teraz tak licz臋 i w sumie w sumie to mo偶na powiedzie膰, 偶e sta艂o si臋 to trzykrotnie, bo faktycznie by艂y 4, ale 6 Plusa po naprawie od razu sprzeda艂em i wymieni艂em na 6S Plusa w nadziei, 偶e problem zosta艂 poprawiony. Tak czy inaczej to zdecydowanie za du偶y zbieg okoliczno艣ci...

#12 luki4ever

luki4ever
  • 57 post贸w

Napisano 28 kwietnia 2016 - 15:32

Spr贸buj w 6S Plus przywr贸ci膰 telefon do ustawie艅 fabrycznych "wyma偶 iPhone" oczywi艣cie robi膮c wcze艣niej kopi臋 zapasow膮 i sprawd藕 na czystym sofcie czy problem wyst臋puje.

#13 soczekpl

soczekpl
  • 3聽288 post贸w
  • Sk膮dWarszawa, PL

Napisano 28 kwietnia 2016 - 17:15

Nie wiem, czy bardzo cicho, ale w 6 Plus te偶 mia艂em cichy g艂o艣nik. Dopiero po wymianie na 6S (bez plus) poczu艂em r贸偶nic臋. Mo偶e te modele tak maj膮? Albo 藕le przyk艂adasz ucho.

Macbook Pro '14 M4 / iPhone 16 Pro / Apple Watch s10 titanium 46mm / iPad Pro '11 M4 / AirPods Max / AirPods Pro & Pro 2

#14 Kaminsky

Kaminsky
  • 21 post贸w

Napisano 29 kwietnia 2016 - 08:26

luki4ever: sprawdzane. Nie ma zwi膮zku. Ewidentnie usterka sprz臋towa.

soczekpl: po prostu g艂o艣nik cichnie wraz z up艂ywem czasu. Na pocz膮tku jest bardzo g艂o艣ny (u偶ywa艂em go na 2/3 g艂o艣no艣ci i ju偶 wtedy by艂o to bardzo g艂o艣no, teraz mam ustawione na maksimum i s艂ysz臋 bardzo s艂abo). Rozumiem, 偶e z tym "藕le przyk艂adasz ucho" to jaki艣 偶art, tak na rozlu藕nienie? ;-)

#15 najman

najman
  • 953 post贸w

Napisano 03 pa藕dziernika 2017 - 10:31

U mnie podobnie w dziewczyny 6plus ma艂o co s艂ycha膰, w moim obecnym 6s plus to samo a w iPhone 6 jest za g艂o艣no podczas rozm贸w:) W dziewczyny 6plus wymieni艂em g艂o艣nik ale ma艂o co to da艂o, b臋d臋 jeszcze czy艣ci艂 siateczk臋 g艂o艣nika i mo偶e to co艣 pomo偶e w 6s plus wymieni臋 i wyczyszcz臋 siateczk臋 bo ci臋偶ko rozmawia膰.
iPhone 12 PRO, iPad mini 4, Apple Watch 3, MBP 2015

#16 Kaminsky

Kaminsky
  • 21 post贸w

Napisano 03 pa藕dziernika 2017 - 10:35

Ja ju偶 si臋 w sumie przyzwyczai艂em. Wymiana g艂o艣nika nic nie daje, trzeba w艂a艣nie czy艣ci膰 t臋 siateczk臋 os艂aniaj膮c膮 g艂o艣nik. 艢rednio co 3-4 miesi膮ce. Kupi艂em sobie zestaw s艂uchawkowy i jako艣 sobie radz臋. Czekam na X'a, mo偶e tam nie b臋dzie tego problemu.

#17 najman

najman
  • 953 post贸w

Napisano 03 pa藕dziernika 2017 - 12:47

Jak ja czy艣cisz? Ja zdejm臋 ekran i od drugiej strony jaka艣 ig艂膮 mam zamiar to czy艣ci膰 ale mo偶e masz jaki艣 spos贸b? Dolny g艂o艣nik widz臋 tez mam ostro zabrudzony i tech chyba pokusz臋 si臋 o czyszczenie.

U偶ytkownik najman edytowa艂 ten post 03 pa藕dziernika 2017 - 12:48

#18 Kaminsky

Kaminsky
  • 21 post贸w

Napisano 03 pa藕dziernika 2017 - 14:15

Ig艂a raczej nie zda egzaminu. Najpierw przedmuchuj臋 spr臋偶onym powietrzem, potem zdejmuj臋 siatk臋 i przemywam spirytusem. Mam spok贸j na kilka miesi臋cy.

#19 najman

najman
  • 953 post贸w

Napisano 03 pa藕dziernika 2017 - 19:17

Oj ju偶 go z艂o偶y艂em:) wyczy艣ci艂em kratk臋 zaostrzona wyka艂aczka i szczoteczka umoczona lekko w spirycie. Masz jaka艣 instrukcje jak zdj膮膰 te kratk臋? Ca艂ej w艂a艣nie nie wyczy艣ci艂em bo prawa cze艣膰 jest schowana. My艣le ze jak wyczyszcz臋 kratk臋 tak jak Ty zamontuje nowy g艂o艣nik to b臋dzie sporo lepiej

U偶ytkownik najman edytowa艂 ten post 03 pa藕dziernika 2017 - 19:18

#20 najman

najman
  • 953 post贸w

Napisano 05 pa藕dziernika 2017 - 16:49

Oj ju偶 go z艂o偶y艂em:) wyczy艣ci艂em kratk臋 zaostrzona wyka艂aczka i szczoteczka umoczona lekko w spirycie. Masz jaka艣 instrukcje jak zdj膮膰 te kratk臋? Ca艂ej w艂a艣nie nie wyczy艣ci艂em bo prawa cze艣膰 jest schowana. My艣le ze jak wyczyszcz臋 kratk臋 tak jak Ty zamontuje nowy g艂o艣nik to b臋dzie sporo lepiej

Wymienilem siatke i glosnik teraz jest bomba, chyba to samo zrobie z dolnym glosnikiem.

• tomciar lubi to

#21 robroyy

robroyy
  • 411 post贸w
  • Sk膮dPozna艅

Napisano 05 pa藕dziernika 2017 - 17:24

Ig艂a raczej nie zda egzaminu. Najpierw przedmuchuj臋 spr臋偶onym powietrzem, potem zdejmuj臋 siatk臋 i przemywam spirytusem. Mam spok贸j na kilka miesi臋cy.

W艂asnie ze da osobi艣cie czyszcz臋 co jaki艣 czas i pomaga warunki budowlane wiec cz臋sto jest zabrudzone nie nak艂uwanie tylko drapanie po siateczce iP6s idealnie nie wyczy艣ci ale pomaga ,na pewno cze艣膰 si臋 dostanie do 艣rodka  

<p>Komputer MacBook Pro 13 2.4 i5 2.4 GHz iPhone Xr,iPhone Xs  :D

#22 justhe

justhe
  • 2 post贸w

Napisano 07 grudnia 2017 - 21:17

z moich do艣wiadcze艅 wynika 偶e nale偶y dok艂adnie ig艂a wyczy艣ci膰 siatk臋 g艂osnika na wy艣wietlaczu. Robi艂em to ju偶 na kilku telefonach i prawie zawsze pomaga艂o :)

U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten temat: 1

0 u偶ytkownik贸w, 1 go艣ci, 0 anonimowych