Witajcie,
Zapewne niejednokrotnie na forum przewija艂 si臋 temat cichego g艂o艣nika rozm贸w (r贸wnie偶 w starszych modelach iPhone'贸w). Rozwi膮zaniem zawsze by艂a wysy艂ka na serwis w ramach naprawy/wymiany gwarancyjnej. To co jednak ostatnio mnie spotyka to jaki艣 dramat.
W raz z premier膮, jakie艣 1,5 roku temu kupi艂em 6 Plusa - do lutego tego roku by艂 trzykrotnie w serwisie ze wzgl臋du na wspomnian膮 usterk臋. Dwa razy telefon wymieniono na nowy egzemplarz (lub te偶 refuba, ale wygl膮daj膮cy jak nowy), za trzecim razem zdecydowano si臋 na napraw臋 (wymiana g艂o艣nika rozm贸w oraz siateczki os艂aniaj膮cej wspomniany g艂o艣nik. Maj膮c tego do艣膰 (obawiaj膮c si臋, 偶e to wada tego modelu i problem si臋 powt贸rzy), zdecydowa艂em si臋 na sprzeda偶 obecnego modelu (ze spor膮 strat膮) i zakup 6S Plusa. Po nieco 2 miesi膮cach u偶ytkowania zn贸w to samo.
Tak jakby g艂o艣nik si臋 "zapycha艂". Problem jest tylko taki, 偶e nie oba modele nie mia艂y ku temu warunk贸w. Oba modele (czyli w sumie 4 szt.) przez ca艂y czas u偶ytkowania by艂y noszone w case, nigdy nie zosta艂y fizycznie uszkodzone (dos艂ownie 偶adnych rys czy obi膰, zawsze wygl膮da艂y jak nowe). Nigdy te偶 nie znajdowa艂y si臋 w miejscach o nadmiernym zapyleniu. Ze wzgl臋du na m贸j charakter pracy 90% czasu sp臋dza艂y na biurku. Podejrzewam, 偶e jedynym miejscem gdzie mog艂oby dochodzi膰 do zabrudzenia czy zapychania g艂o艣nika, mog艂y by膰 kieszenie spodni. Ale z 偶adnym innym modelem telefonu nie mia艂em takich problem贸w jak ze wspomnianymi iPhone'ami.
Obecny zn贸w p贸jdzie na serwis i pewnie zn贸w zostanie wymieniony/naprawiony, ale od tego wszystkiego o wiele bardziej problematyczne jest takie wachlowanie telefonami i przenoszenie danych mi臋dzy nimi.
I teraz moje pytanie - czy tylko ja mam takie (nie)szcz臋艣cie z tym g艂o艣nikiem rozm贸w? Czy mo偶e ju偶 wszyscy si臋 przyzwyczaili, 偶e z czasem g艂o艣nik jest coraz cichszy, czy mo偶e po prostu radz膮 sobie innymi sposobami (niekt贸rzy sugeruj膮 "przek艂uwanie siateczki ig艂膮", ale ja takich patent贸w nie uznaj臋). Da si臋 tego jako艣 unikn膮膰 czy pozostaje mi ju偶 tylko wymiana na urz膮dzenie konkurencji? Bo moja cierpliwo艣膰 w艂a艣nie si臋 sko艅czy艂a.