Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
* * * * * 1 głosy

[iPhone 6/6S Plus] Bardzo cichy głośnik rozmów

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
21 odpowiedzi w tym temacie

#1 Kaminsky

Kaminsky
  • 21 postów

Napisano 22 kwietnia 2016 - 19:01

Witajcie,

Zapewne niejednokrotnie na forum przewijał się temat cichego głośnika rozmów (również w starszych modelach iPhone'ów). Rozwiązaniem zawsze była wysyłka na serwis w ramach naprawy/wymiany gwarancyjnej. To co jednak ostatnio mnie spotyka to jakiś dramat.

W raz z premierą, jakieś 1,5 roku temu kupiłem 6 Plusa - do lutego tego roku był trzykrotnie w serwisie ze względu na wspomnianą usterkę. Dwa razy telefon wymieniono na nowy egzemplarz (lub też refuba, ale wyglądający jak nowy), za trzecim razem zdecydowano się na naprawę (wymiana głośnika rozmów oraz siateczki osłaniającej wspomniany głośnik. Mając tego dość (obawiając się, że to wada tego modelu i problem się powtórzy), zdecydowałem się na sprzedaż obecnego modelu (ze sporą stratą) i zakup 6S Plusa. Po nieco 2 miesiącach użytkowania znów to samo.

Tak jakby głośnik się "zapychał". Problem jest tylko taki, że nie oba modele nie miały ku temu warunków. Oba modele (czyli w sumie 4 szt.) przez cały czas użytkowania były noszone w case, nigdy nie zostały fizycznie uszkodzone (dosłownie żadnych rys czy obić, zawsze wyglądały jak nowe). Nigdy też nie znajdowały się w miejscach o nadmiernym zapyleniu. Ze względu na mój charakter pracy 90% czasu spędzały na biurku. Podejrzewam, że jedynym miejscem gdzie mogłoby dochodzić do zabrudzenia czy zapychania głośnika, mogły być kieszenie spodni. Ale z żadnym innym modelem telefonu nie miałem takich problemów jak ze wspomnianymi iPhone'ami.

Obecny znów pójdzie na serwis i pewnie znów zostanie wymieniony/naprawiony, ale od tego wszystkiego o wiele bardziej problematyczne jest takie wachlowanie telefonami i przenoszenie danych między nimi.

I teraz moje pytanie - czy tylko ja mam takie (nie)szczęście z tym głośnikiem rozmów? Czy może już wszyscy się przyzwyczaili, że z czasem głośnik jest coraz cichszy, czy może po prostu radzą sobie innymi sposobami (niektórzy sugerują "przekłuwanie siateczki igłą", ale ja takich patentów nie uznaję). Da się tego jakoś  uniknąć czy pozostaje mi już tylko wymiana na urządzenie konkurencji? Bo moja cierpliwość właśnie się skończyła.

#2 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 22 kwietnia 2016 - 22:49

Chyba tylko Ty, bo nie przewinął się chyba taki problem na forum, albo był jakiś pojedynczy przypadek.
  • Zygal lubi to
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.
PDAClub.pl - Wortal i forum miłośników technologii Mobilnych
CyfrowyJa.pl - Wszystko o Smartwatch, Smartband, Activity Tracker i gadżetach

#3 Kaminsky

Kaminsky
  • 21 postów

Napisano 22 kwietnia 2016 - 22:56

Ale to nie może być jakiś przypadek. Googlując w sieci jest trochę osób, które miały z tym problem. Rozumiem żeby się zdarzyło raz. Ale 4 razy? Tak jak napisałem wcześniej, to można podsumować tylko w jeden sposób - to jest dramat.

#4 Bolsu07

Bolsu07
  • 604 postów

Napisano 23 kwietnia 2016 - 08:39

5s i 6s musze ściszać bo czasami wręcz za głośno słyszę rozmowce i też pierwszy raz o tym czytam. W 4 sztukach? może warto by zrobić badania słuchu w celu wykluczenia wady telefonu

MacBook Pro 13 M1 | iMac 5K 27" 2017 | iPhone 12 Pro 128GB | ATV 3 gen | iPad Air Space Gray WIFI

#5 Kaminsky

Kaminsky
  • 21 postów

Napisano 23 kwietnia 2016 - 09:31

W każdej nowej sztuce na początku jest ok. Problem pojawia się wraz z upływem czasu. Każdej osobie, której dałem telefon mówiła, że jest strasznie cicho mimo ustawienia głośności na maksimum.

Z kolei jak wezmę jakikolwiek inny telefon to słyszę głośno i wyraźnie. Więc wada słuchu odpada.

#6 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 23 kwietnia 2016 - 09:58

Może problem jest że sobie ściszasz. Próbowałeś pogłaśniać podczas trwającej rozmowy?

#7 Kaminsky

Kaminsky
  • 21 postów

Napisano 23 kwietnia 2016 - 09:59

Absolutnie, nie ściszam sobie. Pierwsze co sprawdziłem. Za każdym razem głośność jest ustawiona na maksimum, a i tak jest bardzo cicho.

#8 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 23 kwietnia 2016 - 10:02

Ale pogłaśniasz podczas TRWAJĄCEJ rozmowy? Nie przed ani po?

#9 Kaminsky

Kaminsky
  • 21 postów

Napisano 23 kwietnia 2016 - 10:04

Oczywiście, że w trakcie, przed rozpoczęciem rozmowy czy po reguluję dźwięki systemowe, a nie dźwięk głośnika rozmów. Poza tym, gdyby nie było wady to nie uznawaliby mi reklamacji, tylko jeszcze obciążali mnie kosztami ekspertyzy za nieuzasadnione zgłoszenie usterki...

#10 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 23 kwietnia 2016 - 11:51

To nie mam pojęcia. Dziwne trochę, że w 4 telefonach się to stało i to kolejnych czterech. Zbyt duży zbieg okoliczności...

#11 Kaminsky

Kaminsky
  • 21 postów

Napisano 23 kwietnia 2016 - 12:00

Teraz tak liczę i w sumie w sumie to można powiedzieć, że stało się to trzykrotnie, bo faktycznie były 4, ale 6 Plusa po naprawie od razu sprzedałem i wymieniłem na 6S Plusa w nadziei, że problem został poprawiony. Tak czy inaczej to zdecydowanie za duży zbieg okoliczności...

#12 luki4ever

luki4ever
  • 57 postów

Napisano 28 kwietnia 2016 - 15:32

Spróbuj w 6S Plus przywrócić telefon do ustawień fabrycznych "wymaż iPhone" oczywiście robiąc wcześniej kopię zapasową i sprawdź na czystym sofcie czy problem występuje.

#13 soczekpl

soczekpl
  • 3 288 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 28 kwietnia 2016 - 17:15

Nie wiem, czy bardzo cicho, ale w 6 Plus też miałem cichy głośnik. Dopiero po wymianie na 6S (bez plus) poczułem różnicę. Może te modele tak mają? Albo źle przykładasz ucho.

Macbook Pro '14 M4 / iPhone 16 Pro / Apple Watch s10 titanium 46mm / iPad Pro '11 M4 / AirPods Max / AirPods Pro & Pro 2

#14 Kaminsky

Kaminsky
  • 21 postów

Napisano 29 kwietnia 2016 - 08:26

luki4ever: sprawdzane. Nie ma związku. Ewidentnie usterka sprzętowa.

soczekpl: po prostu głośnik cichnie wraz z upływem czasu. Na początku jest bardzo głośny (używałem go na 2/3 głośności i już wtedy było to bardzo głośno, teraz mam ustawione na maksimum i słyszę bardzo słabo). Rozumiem, że z tym "źle przykładasz ucho" to jakiś żart, tak na rozluźnienie? ;-)

#15 najman

najman
  • 953 postów

Napisano 03 października 2017 - 10:31

U mnie podobnie w dziewczyny 6plus mało co słychać, w moim obecnym 6s plus to samo a w iPhone 6 jest za głośno podczas rozmów:) W dziewczyny 6plus wymieniłem głośnik ale mało co to dało, będę jeszcze czyścił siateczkę głośnika i może to coś pomoże w 6s plus wymienię i wyczyszczę siateczkę bo ciężko rozmawiać.
iPhone 12 PRO, iPad mini 4, Apple Watch 3, MBP 2015

#16 Kaminsky

Kaminsky
  • 21 postów

Napisano 03 października 2017 - 10:35

Ja już się w sumie przyzwyczaiłem. Wymiana głośnika nic nie daje, trzeba właśnie czyścić tę siateczkę osłaniającą głośnik. Średnio co 3-4 miesiące. Kupiłem sobie zestaw słuchawkowy i jakoś sobie radzę. Czekam na X'a, może tam nie będzie tego problemu.

#17 najman

najman
  • 953 postów

Napisano 03 października 2017 - 12:47

Jak ja czyścisz? Ja zdejmę ekran i od drugiej strony jakaś igłą mam zamiar to czyścić ale może masz jakiś sposób? Dolny głośnik widzę tez mam ostro zabrudzony i tech chyba pokuszę się o czyszczenie.

Użytkownik najman edytował ten post 03 października 2017 - 12:48

#18 Kaminsky

Kaminsky
  • 21 postów

Napisano 03 października 2017 - 14:15

Igła raczej nie zda egzaminu. Najpierw przedmuchuję sprężonym powietrzem, potem zdejmuję siatkę i przemywam spirytusem. Mam spokój na kilka miesięcy.

#19 najman

najman
  • 953 postów

Napisano 03 października 2017 - 19:17

Oj już go złożyłem:) wyczyściłem kratkę zaostrzona wykałaczka i szczoteczka umoczona lekko w spirycie. Masz jakaś instrukcje jak zdjąć te kratkę? Całej właśnie nie wyczyściłem bo prawa cześć jest schowana. Myśle ze jak wyczyszczę kratkę tak jak Ty zamontuje nowy głośnik to będzie sporo lepiej

Użytkownik najman edytował ten post 03 października 2017 - 19:18

#20 najman

najman
  • 953 postów

Napisano 05 października 2017 - 16:49

Oj już go złożyłem:) wyczyściłem kratkę zaostrzona wykałaczka i szczoteczka umoczona lekko w spirycie. Masz jakaś instrukcje jak zdjąć te kratkę? Całej właśnie nie wyczyściłem bo prawa cześć jest schowana. Myśle ze jak wyczyszczę kratkę tak jak Ty zamontuje nowy głośnik to będzie sporo lepiej

Wymienilem siatke i glosnik teraz jest bomba, chyba to samo zrobie z dolnym glosnikiem.

• tomciar lubi to

#21 robroyy

robroyy
  • 411 postów
  • SkądPoznań

Napisano 05 października 2017 - 17:24

Igła raczej nie zda egzaminu. Najpierw przedmuchuję sprężonym powietrzem, potem zdejmuję siatkę i przemywam spirytusem. Mam spokój na kilka miesięcy.

Własnie ze da osobiście czyszczę co jakiś czas i pomaga warunki budowlane wiec często jest zabrudzone nie nakłuwanie tylko drapanie po siateczce iP6s idealnie nie wyczyści ale pomaga ,na pewno cześć się dostanie do środka  

<p>Komputer MacBook Pro 13 2.4 i5 2.4 GHz iPhone Xr,iPhone Xs  :D

#22 justhe

justhe
  • 2 postów

Napisano 07 grudnia 2017 - 21:17

z moich doświadczeń wynika że należy dokładnie igła wyczyścić siatkę głosnika na wyświetlaczu. Robiłem to już na kilku telefonach i prawie zawsze pomagało :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych