Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Publikacja strony "stworzonej" w iWeb

• Please log in to reply
5 replies to this topic

#1 Angela4b

Angela4b
  • 22 posts

Posted 17 April 2016 - 15:24

Witam :)

Mam problem z publikacją strony, którą zrobiłam w iWeb. Tak, wiem, program jest już niewspierany itd., większość odradza go używać. Jednak jest bardzo intuicyjny i taki Macowy, więc bardzo dobrze mi się na nim tworzy. Chciałam opublikować stronę przez Dropbox, ale z racji tego, że katalog Public mają tylko konta Pro i Biznes nie wiem, jak się za to zabrać. Jeśli po prostu wrzucę pliki do stworzonego na dropbox'ie folderu nie mam opcji udostępnienia tak, żeby np. znajomemu pokazała się moja strona. Wszystkie poradniki, niestety, opisują jak udostępnić stronę jeszcze za czasów starego dropa.

Udało mi się opublikować stronę na cba.pl, lecz tam można publikować chyba tylko dwie strony, a ja muszę zrobić przynajmniej trzy projekty... Wolałabym uniknąć bawienia się w zakładanie kilku kont, których i tak nie będę używać po zrobieniu pracy, a dropbox przy okazji umożliwia mi przetrzymywanie ebooków i innych dokumentów, więc fajnie by było, gdyby dawał jeszcze możliwość udostępniania swoich stron.

Nie jestem zbyt obeznana w temacie. Do tej pory zrobiłam tylko kilka stron na weebly i wordpressie, więc nie do końca kumam temat, proszę o wyrozumiałość.

#2 Andaar

Andaar
  • 1688 posts

Posted 17 April 2016 - 15:29

Z tego co pamiętam, to chyba na ugu.pl możesz mieć jednocześnie 3 różne strony (adresy).

MacBook Pro 13" nTB 2017 256GB Silver | iPhone 13 mini 128GB Red | iPad Pro 11 (1st gen) 64GB Silver | iPod Shuffle 4 gen. Blue

Nie pomagam na PW

#3 Angela4b

Angela4b
  • 22 posts

Posted 17 April 2016 - 15:51

Zawsze to o jedna więcej, choć strasznie liczyłam, że jeśli się umiejętnie korzysta z dropboxa, to wciąż jest możliwość udostępniania stron.

Czy możesz mi jeszcze powiedzieć, czy jest jakaś różnica przy wrzucaniu stron przez katalog lokalny (jak zrobił to pan na filmiku, i o dziwo mu się udało, a ja nie sądziłam, że w ogóle jest taka możliwość ominięcia tych wszystkich nazw serwera, użytkowników i haseł), a przez serwer FTP? 

Nie chcę już w tej chwili próbować, bo zaraz coś pomieszam na koncie, ale czy na cba lub ugu też mogę sobie po prostu wybrać opcję katalogu lokalnego?

#4 Andaar

Andaar
  • 1688 posts

Posted 17 April 2016 - 16:57

Osobiście polecam FTP (np. FileZilla, TotalComander) - masz od razu katalog domyślny strony www (przy darmowych hostingach) i potem po prostu wrzucasz pliki na serwer i działa.

Edited by Andaar, 17 April 2016 - 16:57.

MacBook Pro 13" nTB 2017 256GB Silver | iPhone 13 mini 128GB Red | iPad Pro 11 (1st gen) 64GB Silver | iPod Shuffle 4 gen. Blue

Nie pomagam na PW

#5 Angela4b

Angela4b
  • 22 posts

Posted 22 April 2016 - 14:17

Osobiście polecam FTP (np. FileZilla, TotalComander) - masz od razu katalog domyślny strony www (przy darmowych hostingach) i potem po prostu wrzucasz pliki na serwer i działa.

A czy jest jakakolwiek różnica czy wrzucam przez FTP, czy katalog lokalny? Wszystko później działa tak samo? 

Przy katalogu chyba też po prostu do niego wrzucane są pliki na serwer i działa..?

#6 szametu

szametu
  • 27 posts

Posted 22 April 2016 - 14:46

Kwestia ułatwienia i raczej prostoty obsługi ( dla osoby która na co dzień używa klientów FTP. )

Jeśli nie miałaś styczności sproboj. Zawsze możesz zrobić metoda Tobie odpowiadająca

szametu

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users