Ja właśnie niedawno przesiadłem się z Air 1 na Pro 12,9. Podobne miałem podejście, że za wielki, mało praktyczny, dla kogo to itd. jednak po kilku dniach użytkowania, powiem tylko tyle, że nie sądzę bym chciał jeszcze wrócić do 9,7. Moim zdaniem wszystko zależy jednak od tego, do czego będziesz go wykorzystywać najcześciej i czy będziesz z nim często w podróży/w trasie. Ja praktycznie wiekszość czasu, tak jak mój poprzedni tablet, będę z niego korzystać w domu. Głównie do zadań typu: wstępna obróbka zdjęć, przeglądanie internetu, mediów i w tych kategoriach duży iPad u mnie wygrywa. Wielkość i waga kompletnie mi nie przeszkadza, kiedyś miałem długo iPada 3rd gen., który ważył prawie tyle samo

. Jak na razie dla mnie jedynym jego mankamentem jest to, że nie wszystkie aplikacje (np. Facebook) zoptymalizowane pod duży ekran, ale to samo było na początku jak wyszedł pierwszy iPad z retina czy też iPhone 6/plus. Co do pojemności, wybrałem wersje 128 GB z uwagi na ilość zdjęć, które zamierzam przez niego przepuszczać.