Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Ipad Pro 12,9 czy 9,7

• Please log in to reply
16 replies to this topic

#1 mikas4

mikas4
  • 42 posts

Posted 17 April 2016 - 09:57

Przymierzam się do zakupu ipada i kusi mnie ten duży 12,9, ale nie wiem czy do przenoszenia i obsługi będzie wygodny. Widzę że sporo osób go odsprzedaje na allegro, wiec chyba nie do końca są z niego zadowoleni.

Chciałbym na nim przeglądać strony www, sprawdzać pocztę i oglądać filmy i zdjęcia.

Nowy 9,7 ma podobno lepszy obraz i szybszy internet, może pomoże ktoś w zakupie i miał podobny dylemat.

I jaką wielkość pamięci brać pod uwagę, 32GB to chyba za mało, lepsze będzie 128GB?

#2 zorak

zorak
  • 299 posts
  • SkądToruń

Posted 17 April 2016 - 14:42

Ja osobiście mam wersje 9,7, ale Air 2 i wersji 12 bym nie kupił. Za wielki jest i dla mnie mało praktyczny

iPhone14 Pro 256GB // iPad Pro 11 256GB

#3 pagal

pagal
  • 35 posts

Posted 18 April 2016 - 21:24

Ja właśnie niedawno przesiadłem się z Air 1 na Pro 12,9. Podobne miałem podejście, że za wielki, mało praktyczny, dla kogo to itd. jednak po kilku dniach użytkowania, powiem tylko tyle, że nie sądzę bym chciał jeszcze wrócić do 9,7. Moim zdaniem wszystko zależy jednak od tego, do czego będziesz go wykorzystywać najcześciej i czy będziesz z nim często w podróży/w trasie. Ja praktycznie wiekszość czasu, tak jak mój poprzedni tablet, będę z niego korzystać w domu. Głównie do zadań typu: wstępna obróbka zdjęć, przeglądanie internetu, mediów i w tych kategoriach duży iPad u mnie wygrywa. Wielkość i waga kompletnie mi nie przeszkadza, kiedyś miałem długo iPada 3rd gen., który ważył prawie tyle samo :). Jak na razie dla mnie jedynym jego mankamentem jest to, że nie wszystkie aplikacje (np. Facebook) zoptymalizowane pod duży ekran, ale to samo było na początku jak wyszedł pierwszy iPad z retina czy też iPhone 6/plus. Co do pojemności, wybrałem wersje 128 GB z uwagi na ilość zdjęć, które zamierzam przez niego przepuszczać.

#4 Alex885

Alex885
  • 87 posts
  • SkądBielsko-Biała, PL

Posted 18 April 2016 - 21:31

iPad Pro 9,7" - ma więcej funkcji, a na iPadzie trudno odróżnić 2GB od 4GB RAMu. 

 iMac 27" 5K /  iPhone XS Max

#5 pagal

pagal
  • 35 posts

Posted 18 April 2016 - 22:11

Przy multitaskingu i otwartych wielu zakładkach w safarii szybko zobaczysz na iPadzie różnicę pomiędzy 2GB a 4GB RAMu, polecam sobie zrobić podobny test przed zakupem w sklepie.

filmik

Edited by pagal, 18 April 2016 - 22:15.

#6 Molimo

Molimo
  • 3695 posts
  • SkądPoznań

Posted 19 April 2016 - 07:35

To musisz mieć z 20 zakładek i 10 programów pokroju Photoshop aby zapchać go. 2 sprawa czy jak już zapchasz to czy przeładowanie strony które trwa błyskawicznie na tych sprzętach przeszkadza.
Ja gdybym miał do wyboru 9.7" a 12.9" brałbym 9.7". Większego w życiu. Za te pieniądze SP4. Do obróbki zdjeć na pewno lepszy.

#7 528eae9968

528eae9968
  • 7222 posts
Posted 19 April 2016 - 08:27

Nie lubię iPadów ale brał bym 12,9 bo ma większy ekran i lepsze podzespoły. Mniejszy iPad to i tak krowa w porównaniu z iPhone. 

MacBook Air 13 + ThinkPad X260

#8 mikas4

mikas4
  • 42 posts

Posted 19 April 2016 - 08:32

Powiem szczerze że jak oglądałem 12,9 to przyjemnie się na nim przeglądało strony, wszystko było wyraźne, przypuszczam że oglądanie filmów to też inny komfort.

Ale już same zabieranie jego i trzymanie w plecaku mogło by sprawiać kłopot.

Zastanawia mnie jedno, jak w samym użytkowaniu się sprawuje, czy trzymając go na kolanie, lub leżąc nie jest za duży i przez to kiepsko się na nim pracuje. 

Bo sama wielkość jak dla mnie na plus.

#9 pagal

pagal
  • 35 posts

Posted 19 April 2016 - 08:43

@Molimo, no cóż, Tobie może nie przeszkadza, a innym już przeszkadzać będzie :). Wiesz ja sobie też mówię, że 4,7" w iPhone to max i większego w życiu, więc wszystko jest kwestią już własnych preferencji. Co do argumentu pieniędzy, to dodam tylko, że udało mi się kupić 12,9" wersję 128GB za cenę niewiele większą niż można teraz dostać iPada 9,7" Pro 32GB a Surface Pro i Windows to kompletnie nie moja bajka.

#10 Molimo

Molimo
  • 3695 posts
  • SkądPoznań

Posted 19 April 2016 - 09:47

Nie lubię iPadów ale brał bym 12,9 bo ma większy ekran i lepsze podzespoły. Mniejszy iPad to i tak krowa w porównaniu z iPhone.

Lepsze podzespoły?

@pagal dla każdego co innego. Zainteresowany chce oglądać zdjęcia, a nie obrabiać więc wszystko rozchodzi się o wagę. Idziemy do sklepu i decyzja w 5min.

@mikas4 utrzymanie go w rękach na dłuższy czas to zły pomysł. Nadgarstki wysiadają. Waga praktycznie to samo co SP4 więc jego nigdy nie zabieram aby poczytać czy oglądać coś do łóżka. Za ciężki. + taki, że ma podpórkę ale to nie na ten temat rozmawiamy.
Chcesz trzymać go na biurku, kolanach to będzie ok większy Pro. Inaczej zameczysz nadgarstki.

Co do szybkości iPadów:

Edited by Molimo, 19 April 2016 - 10:00.

#11 mikas4

mikas4
  • 42 posts

Posted 22 April 2016 - 06:17

Jednak kupiłem 9,7 bo to jest najlepszy rozmiar do pracy w fotelu.
Zastanawia mnie czy Apple Smart Keyboard byłby też wygodny do tego modelu, czy tylko sprawdza się jeśli klawiatura ipad leży na stole.

#12 AdiGITAL

AdiGITAL
  • 400 posts

Posted 22 April 2016 - 10:48

Ta (a może inne też) kompletnie nie nadaje się do pracy na kolanach. Technicznie można (choć dla faceta pozycja ze ściśniętymi kolanami jest wbrew naturze) to jednak nie na więcej niż wpisanie paru słów. Jest zbyt mała. Najlepiej sprawdza się na stole i jako cover.

#13 Mirko791

Mirko791
  • 4558 posts
  • SkądJaworzno

Posted 29 April 2016 - 02:07

Wybralem model 12.9 cala, nie mam zadnego problemu z mobilnością. Pisanie na kolanach z klawiaturą, bardzo wygodne, trzymanie w ręku, tak jak trzymanie pierwszego iPada, bo ta sama waga, tylko lepiej rozłożona,  chowanie do plecaka, jak chowanie Macbooka Air 13. Różnica w obszarze roboczym i ilosci pikseli między 9.7 a 12.9 cala jest ogromna, o RAMie nie wspominam nawet, uważam, że warto, jeśli lubi się iPada i umie go wykorzystać. Nie wracam już do 9.7 cali, duży Pro to zupełnie nowe, mocno wzbogacone doświadczenie korzystania z tabletu

Edited by Mirko791, 29 April 2016 - 02:09.

#14 mikas4

mikas4
  • 42 posts

Posted 29 April 2016 - 08:00

Wybralem model 12.9 cala, nie mam zadnego problemu z mobilnością. Pisanie na kolanach z klawiaturą, bardzo wygodne, trzymanie w ręku, tak jak trzymanie pierwszego iPada, bo ta sama waga, tylko lepiej rozłożona,  chowanie do plecaka, jak chowanie Macbooka Air 13. Różnica w obszarze roboczym i ilosci pikseli między 9.7 a 12.9 cala jest ogromna, o RAMie nie wspominam nawet, uważam, że warto, jeśli lubi się iPada i umie go wykorzystać. Nie wracam już do 9.7 cali, duży Pro to zupełnie nowe, mocno wzbogacone doświadczenie korzystania z tabletu

12,9 faktycznie jest lepszy i lepiej się na nim przegląda strony www i ogląda filmy, ale jeśli ktoś używa w 99% do tego laptopa i ipada traktuje bardziej jak zabawkę i dodatek do telefonu i komputera to nie ma sensu kupować 12,9 który jest większy i bardziej kłopotliwy do przenoszenia.

Też miałem podobny dylemat i klika razy byłem w idream przed zakupem, ale wywnioskowałem że skoro nie będę go często używał, nic na nim notował pencil to nie ma sensu kupować 12,9.

Ale faktycznie przyznam że rożnego rodzaju treści lepiej się przegląda na 12,9

Więc każdy musi sobie zadać pytanie do czego będzie ipada używał i jak często.

#15 Pietruszex

Pietruszex
  • 141 posts

Posted 08 May 2016 - 07:43

12,9 faktycznie jest lepszy i lepiej się na nim przegląda strony www i ogląda filmy, ale jeśli ktoś używa w 99% do tego laptopa i ipada traktuje bardziej jak zabawkę i dodatek do telefonu i komputera to nie ma sensu kupować 12,9 który jest większy i bardziej kłopotliwy do przenoszenia.

Też miałem podobny dylemat i klika razy byłem w idream przed zakupem, ale wywnioskowałem że skoro nie będę go często używał, nic na nim notował pencil to nie ma sensu kupować 12,9.

Ale faktycznie przyznam że rożnego rodzaju treści lepiej się przegląda na 12,9

Więc każdy musi sobie zadać pytanie do czego będzie ipada używał i jak często.

Jak ktoś traktuje iPada jako zabawkę i dodatek do telefonu to w ogóle nie warto brać żadnego iPada Pro i lepiej zainwestować w Aira 2 lub Mini 4. Kupno iPada Pro ma sens tylko wtedy gdy faktycznie ktoś będzie go używał zamiast laptopa i wtedy lepiej brać moim zdaniem większego bo masz większą przestrzeń roboczą i pełnowymiarową klawiaturę. Mniejszy ma sens wtedy gdy będziesz go często przenosił z miejsca na miejsce bo jest poręczniejszy.

Komputer: iMac 21,5 Late 2013, Intel Iris Pro, Intel Core i5 2,7ghz, 8gb ram Sprzęt Mobilny: iPhone 6s Plus 64gb Gwiezdna Szarość, Macbook 12 Early 2015 Gwiezdna Szarość 

#16 Molimo

Molimo
  • 3695 posts
  • SkądPoznań

Posted 08 May 2016 - 15:17

Na kanapie mniejszy również idealnie sprawdza się. Nadgarstki nie męczą się. A dlaczego Pro? Mocy nigdy za wiele. ;)

#17 mikas4

mikas4
  • 42 posts

Posted 08 May 2016 - 15:20

Na kanapie mniejszy również idealnie sprawdza się. Nadgarstki nie męczą się. A dlaczego Pro? Mocy nigdy za wiele. ;)

Dokładnie, jak już kupuje się nowy sprzęt to lepiej kupić coś szybszego.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users