Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Gasnąca dioda w zasilaczu. Normalne?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
20 odpowiedzi w tym temacie

#1 josio

josio
  • 41 postów

Napisano 26 grudnia 2007 - 09:21

Zauwazylem ze czasami zielona dioda w zasilaczu mojego mbp po prostu gasnie. Bateria na pasku ma status charged, nie mam i nie mialem nigdy problemow z jej ladowaniem, czasem trzymania itd. Kiedy dioda w zasilaczu zgasnie odpinam magsafe i podpinam ponownie - znowu pali sie na zielono. Wszystko jest ok. Normalne?

#2 mattek

mattek
  • 391 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 26 grudnia 2007 - 09:40

normalne to chyba nie jest, ale mi tez sie tak robi :/

#3 josio

josio
  • 41 postów

Napisano 26 grudnia 2007 - 10:08

Udalo Ci się moze zauwazyc w jakim momencie to się dzieje?

#4 mattek

mattek
  • 391 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 26 grudnia 2007 - 10:22

wydaje mi sie, ze najczesciej dzieje sie to w jakis czas po naladowaniu baterii... ale chyba reguly nie ma.

#5 set2004

set2004
  • 95 postów
  • SkądKaToWiCe

Napisano 26 grudnia 2007 - 11:49

miałem tak w poprzednim macbook'u jest to winna zasilacza, gasła mi dioda w różnych momentach, nie ma reguły raz przy podpięciu a innym razem podczas pracy ale i tak nadal zasila mac'a wydaje mi się to nie szkodliwe a w SAD będzie to ciężko udowodnić bo wygasanie diody było zbyt rzadkie a na serwisie nie poświecą tygodnia żeby obserwować diodę ale jak jesteś z wawy to spróbować możesz zawsze może wymienią ci na miejscu.

#6 elKopyt0

elKopyt0
  • 46 postów
  • SkądElbląg

Napisano 26 grudnia 2007 - 14:31

Potwierdzam, miałem identyczny problem w swoim MB. Wymiana zasilacza pomogła.

#7 lukaszbaj

lukaszbaj
  • 24 postów
  • SkądWysoka, Poland

Napisano 01 marca 2008 - 15:53

Potwierdzam, u mnie też się to dzieje. Przez pierwszy miesiąc od zakupu sprawowała się bez zarzutu, ale ostatnio zauważyłem, że zielona dioda czasami się wyłącza. Co lepsze, bateria wtedy pracuje na zasilaczu i z tym nic się nie zmienia, oprócz tego, że dioda nie świeci. Po ponownym podłączeniu wszystko wraca do normy... na jakiś czas. Zastanawiam się nad zamiarem skorzystania z rękojmi w sprawie tej wtyczki... ale to musi poczekać jeszcze jakieś 3 tygodnie. Jeżeli uda mi się to załatwić polubownie... powiadomię o procedurze jaką zastosowałem w stosunku do Cort***d Sp. z o.o. oddział w Katowicach. Nadmieniam, iż jestem prawnikiem, i tak łatwo się mnie ze sklepu nie pozbędą... :)

#8 anx239

anx239
  • 679 postów
  • SkądWrocław

Napisano 01 marca 2008 - 19:25

Mam MacBooka z pierwszej serii. U mnie dioda też często (raz w tygodniu) gaśnie. Najczęściej po prostu nie zapala się po podpięciu laptopa do zasilacza. Chyba nieszkodliwe.

#9 lukaszbaj

lukaszbaj
  • 24 postów
  • SkądWysoka, Poland

Napisano 06 marca 2008 - 15:05

Dobrze... powoli rozpoczynam procedurę wymiany. Dzwoniłem ostatnio do Cortlandu. Rozmawiałem z pracownikiem serwisu (rozmowa bardzo przyjemna i rzeczowa). Dowiedziałem się, że próbują się kontaktować z SADem w sprawie zasad przyjęcia reklamacji. Nadmienię, że sprzętu jeszcze oficjalnie nie reklamowałem. Z tym muszę poczekać aż wrócę do domu, i aż wróci moja żona z drugą ładowarką od swojego maca. Niestety dowiedziałem się również, że nie będę mógł wymienić ładowarki od ręki. Najpierw analiza diagnostyczna, potem wymiana. O moich dalszych poczynaniach będę informował niezwłocznie

#10 enigma

enigma
  • 151 postów

Napisano 23 marca 2008 - 21:11

tez mam ten problem. co robic ? dzownic do sadu czy kupowac nowy magsafe warty 300 zl? :shock:

#11 owz

owz
  • 3 360 postów
  • SkądPoznań

Napisano 24 marca 2008 - 08:25

ktoś pisał,*że to bolce we wtyczce się zacinają, mi pomógł o dziwo reset PRAM na ten problem :)

#12 enigma

enigma
  • 151 postów

Napisano 24 marca 2008 - 09:45

a co to jest resest PRAM? sorry za ignorancje ale niewiem . moze mi pomoze?

#13 struś1417244586

struś1417244586
  • 83 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 24 marca 2008 - 09:54

Po co robicie z igły widły???? Mam ten sam "problem", też wyłącza mi się dioda w zasilaczu, ale co z tego???? Przecież to tylko lampka!!!!! A tak wogóle to się całkowicie nie wyłącza tylko świeci bardzo słabym światłem. Dopóki zasilacz działa to nie wiem po co stwarzacie sobie problemy, a zasilacz na pewno będzie działał bo jedna dioda świecąca nie ma żadnego wpływu na działanie praktycznie żadnego układu elektronicznego a tym bardziej zasilacza - wiem co mówie.

A co do resetu pamięci PRAM to polecam google:
PRAM - Wikipedia, wolna encyklopedia

mówiąć po chłopsku wymazanie danych z pamięci opisanej w w/w linku

#14 dawid_wojcik

dawid_wojcik
  • 211 postów
  • SkądPiekary Śląskie, Poland

Napisano 24 marca 2008 - 11:20

A ja mam pokrewne pytanko. Jak to jest z zasilaczem do iBooka G4 widać przez obudowę wtyczki że we wnętrzu są zamontowane 2 rodzaje diód zielona i pomarańczowa. Pomarańczowa mi świeci cały czas gdy ładuje się bateria a czy kiedykolwiek zaświeci się ta zielona a może to jakaś inna zasada działania może się mylę i są to 2 kolory diód np czerwona i lekko zielona i gdy świecą razem to dają światło pomarańczowe. Proszę o odpowiedź i powiedzcie czy te diódki kiedykolwiek przestają świecić i w którym momencie powinna która świecić. Dzięki i wesołych świąt Dawid.

#15 dudi

dudi
  • 337 postów
  • SkądWrocław

Napisano 24 marca 2008 - 14:11

z kolorami poszczegolnych diod nie wiem jak jest ale wiem napewno jak sie laduje jest pomaranczowe a jak jest naladowane to zielone swiatelko:) narzekacie ze sie nie swieci czasem u was a mnie to wlasnie wkurza ze nie idzie tych lampek wylaczyc..o ile przy wylaczonym kompie to sie lampki przydaja bo wiem czy sie naladowalo juz czy nie, o tyle jak korzystam z kompa to mnie to denerwuje i najchetniej bym sie tego swiecenie pozbyl;)

#16 enigma

enigma
  • 151 postów

Napisano 24 marca 2008 - 14:13

MacBook Magsafe Charging, But No Light? Webomatica - Technology and Entertainment Digest

wjedzcie na te stronke i tam 4 od dolu jest ciekawy komentarz ktory ponoc rozwiazuje ten problem. szkoda ze nie mam teraz macbooka przy sobie. ktos to probowal?:idea:

#17 owz

owz
  • 3 360 postów
  • SkądPoznań

Napisano 24 marca 2008 - 17:04

Po co robicie z igły widły???? Mam ten sam "problem", też wyłącza mi się dioda w zasilaczu, ale co z tego???? Przecież to tylko lampka!!!!! A tak wogóle to się całkowicie nie wyłącza tylko świeci bardzo słabym światłem. Dopóki zasilacz działa to nie wiem po co stwarzacie sobie problemy, a zasilacz na pewno będzie działał bo jedna dioda świecąca nie ma żadnego wpływu na działanie praktycznie żadnego układu elektronicznego a tym bardziej zasilacza - wiem co mówie.

A co do resetu pamięci PRAM to polecam google:
PRAM - Wikipedia, wolna encyklopedia

mówiąć po chłopsku wymazanie danych z pamięci opisanej w w/w linku

kolego ale u mnie bywało tak, że jak gasła dioda to zasilacz nie ładował. Ale jak wspominałem reset PRAMu i jak ręką odjął :)

#18 struś1417244586

struś1417244586
  • 83 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 24 marca 2008 - 17:24

No u mnie ładuje cały czas mimo że dioda się czasem wyłączy

#19 dawid_wojcik

dawid_wojcik
  • 211 postów
  • SkądPiekary Śląskie, Poland

Napisano 26 marca 2008 - 00:27

W takim bądź razie mam pytanko do jasnej cholerki dlaczego mój zasilacz do iBooka zawsze świeci na pomarańczowo nawet po doładowaniu do max baterii?

#20 enigma

enigma
  • 151 postów

Napisano 26 marca 2008 - 10:08

ok postanowilem ze zadzownie do sadu. ale ale. ta wtyczka nieraz dziala dobrze caly tydzien a jednego dnia co 10 min sie pi...... w wzwiaku z tym pytanie moze byc i ewentualny teelfon od sadu ze nie widza usterki i wszystko jest ok. co myslicie? czy beda juz znali ten problem bo jest w sumie w miare powszechny8-)

#21 wieslawo

wieslawo
  • 3 698 postów
  • SkądL-no/P-ń

Napisano 26 marca 2008 - 11:00

w moim PB dioda gaśnie i nie ładuje, wyciągnięcie i włożenie nie działa, działa tylko i wyłącznie wyciągnięcie zasilacza z gniazdka i włożenie na nowo ;) ale jakoś przestałem się tym przejmować, około 3-4 godzin pracuje na baterii więc po tym czasie mogę się schylić i ponowić procedurę, acz może zrobię mu reset pramu. Dodam że gaśnie dopiero po naładowaniu, nigdy nie gaśnie w trakcie ładowania, świeci się jakiś czas zielona, potem gaśnie i przestaje ładować i już nic nie pomaga.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych