Dysk SSD - nasz nowy szybszy stary Mac
Napisano 29 czerwca 2013 - 12:19
Napisano 29 czerwca 2013 - 12:24
Napisano 29 czerwca 2013 - 12:39
Napisano 01 lipca 2013 - 09:16
Niestety nie działa "download link" ze strony cindori.se. Czy może ktoś podesłać plik na: mirkowski małpa orange.pl?Miałem ten sam objaw po blisko roku. Polecam Cindori.se ściągnij, włącz,
zrestartuj maszynę i zapomnij, ciesząc się za kilka godzin może dzień pełnym speed’em
Sprawdzone, potwierdzone.
A ja mam pytanie z innej beczki, dla czego ADATA SP900 Premier Pro 256GB mający mieć parametry 530/550
pracuje z mocno niższymi w MBP 2012, w teście pokazuje 320/430 w porywach, tak samo albo słabiej jak S830 128GB
Z góry dziękuję.
Napisano 01 lipca 2013 - 10:46
Napisano 04 lipca 2013 - 20:17
Napisano 05 lipca 2013 - 08:44
Napisano 05 lipca 2013 - 09:04
Napisano 05 lipca 2013 - 09:53
Napisano 05 lipca 2013 - 09:58
No tak, ale czy istnieje jakiś prosty sposób by ustawić dysk zamontowany w miejsce SD jako główny startowy dysk systemowy?
Tak. Za pierwszym razem zbootować z wciśnięty altem, albo poczekać aż system sam sobie znajdzie. Potem wybrać właściwy dysk w "system preferences".
Czy trzeba zamienić miejscami SSD w miejsce HDD a HDD w miejsce napędu?
Nie.
No i jak "przenieść" system na ten dysk SSD - na komputerze mam zainstalowany OS 10.8.4 i przy tym chciałbym zostać natomiast instalował go poprzedni właściciel - nie mam żadnych płytek instalacyjnych ani pliku na pendrive - ja mam płytkę instalacyjną 10.7 ale nie chciałbym przesiadać się wstecz, a poza jak już wymienię napęd na dysk to nie mam jak odczytać płyty - oczywiście wiem że mogę pod usb podpiąć napęd zewnętrzny ale całe przenoszenie systemu jakieś komplikowane mi się wydaje - dodam że mam małe doświadczenie z OSX
CarbonCopyCloner
Napisano 05 lipca 2013 - 10:20
Tak. Za pierwszym razem zbootować z wciśnięty altem, albo poczekać aż system sam sobie znajdzie. Potem wybrać właściwy dysk w "system preferences".
Nie.
CarbonCopyCloner
Krótko i konkretnie, a najważniejsze że wszystko zrozumiałem
Jeszcze jedno pytanie - mam nadzieję że ostatnie w tym wątku - czy faktycznie odczuję szybszą pracę komputera w ten sposób - pracuję głównie z obróbką fotografii i obróbką video, no i czy programy instaluję potem na tym dysku SSD czy na HDD by mi szybciej działały? Logika podpowiada że na SSD jednak ten ma stosunkowo małą pojemność (przynajmniej mnie nie będzie stać na większy niż 128GB). Po dogłębnym wczytaniu się w wątek mam jeszcze jedno pytanie-której generacji SATA I II czy III obsługuje mój macbook pro MB470LL/A bo nigdzie tego nie mogę znaleźć - to dość istotne przy dopborze dysku bo póki co skłaniam się ku Plextorowi M5S 128Gb ale nie wiem czy mój mac obsługuje SATA II?
Napisano 08 lipca 2013 - 13:53
Napisano 08 lipca 2013 - 15:17
@wittek, sata 2.
Ok wszystko zatem jasne, skłaniam się ku temu plextorowi128 GB który jest w Twojej ofercie-jaka byłaby finalna cena z opti i przesyłką? Oferujesz jakieś zniżki dla forumowoczów?
No i pytanie odnośnie wymiany - czy jakiś Mac-pasjonat z Wa-wy pomógłby mi zamontować ssd z opti za symboliczny czteropak albo może ktoś poleci jakieś miejsce w Warszawie gdzie zamontują mi dysk z opti , przegrają system na ssd i nie skasują za samą usługę 250 czy nawet 400zł bo uważam to za lekkie przegięcie a tylko takie oferty na razie znalazłem. Sam raczej nie podejmę się rozkręcania macbooka i wymiany.
Napisano 08 lipca 2013 - 15:24
Zajrzyj do chłopaków z MacLifeOk wszystko zatem jasne, skłaniam się ku temu plextorowi128 GB który jest w Twojej ofercie-jaka byłaby finalna cena z opti i przesyłką? Oferujesz jakieś zniżki dla forumowoczów?
No i pytanie odnośnie wymiany - czy jakiś Mac-pasjonat z Wa-wy pomógłby mi zamontować ssd z opti za symboliczny czteropak albo może ktoś poleci jakieś miejsce w Warszawie gdzie zamontują mi dysk z opti , przegrają system na ssd i nie skasują za samą usługę 250 czy nawet 400zł bo uważam to za lekkie przegięcie a tylko takie oferty na razie znalazłem. Sam raczej nie podejmę się rozkręcania macbooka i wymiany.
Tu masz pokazane co i jak:Installing MacBook Pro 13" Unibody Mid 2009 Dual Hard Drive - iFixit
Napisano 10 lipca 2013 - 13:48
Pytanie ważniejsze. Musze zreanimować powerbook g4 i chce zamiast super drive wstawić hdd case i ssd. Bedzie działać dobrze ssd pod złączem pata dvd czy kupic ssd pata i wymienić główny dysk ?
Bedzie pasować każda obudowa PATA/SATA 12,7 mm ? te same zdjęcia 2 różne ceny ? drożej bo apple ?
http://www.ebay.com/...d=300764866899
http://www.ebay.com/...k-/300764866899
Napisano 10 lipca 2013 - 14:06
Od 4 miesięcy posiadam Macbooka Pro 13" mid 2012 i chciałbym dołożyć mu dysk SSD zamiast napędu optycznego. Dysk ostał mi się z hackintosha, którego uruchomiłem w zeszłym roku i jest to Corsair Force Series GT 120 GB (Serial ATA3) 555 MB/s 515 MB Trim. Rozumiem, że ten dysk mogę śmiało wkładać do mojego maczka? Drugie pytanie - czy SSD zamontować w miejscu napędu optycznego czy jednak wsadzić go w miejsce starego dysku a ten przełożyć do optibay? Wiem, że w tym modelu Macbooka oba interfejsy są SATA 3 ale może są jakieś inne powody do konkretnej instalacji? TRIM też lepiej będzie włączyć na dzień dobry? Ramkę optibay i obudowę na SD już mam.
Chcę też za jednym zamachem rozszerzyć pamięć z 4GB na... I tu mam zagwozdkę - czy kupować 2x4GB a może od razu 2x8GB czy lepiej dołożyć jedną kość 8GB i mieć 10GB - są jakieś przeciwwskazania by łączyć różne pamięci? Zastosowania maczka standardowe (biurowe) + muzyka w ProTools. No i czy są jakieś konkretne sprawdzone pamięci czy można wkładać wszystkie spełniające wymogi specyfikacji. A może ktoś ma do sprzedania oryginalny RAM 2x4GB, które zostały mu po wymianie na 2x8GB? Jestem z Warszawy.
Z góry dziękuję za pomoc
Napisano 11 lipca 2013 - 13:10
Napisano 11 lipca 2013 - 13:37
Dysk i Optibay już zamówiłem, teraz zastanawiam się nad samodzielnym zamontowaniem wszystkiego z pomocą wskazówek na Ifixit, mam tylko pytanie o postawienie systemu - kupiłem komputer z 10.8.4 nie wiem jak instalowanym czy z płyty czy upgradowanym na innym apple ID - po prostu jest system i tyle - nigdzie na kompie nie ma instalki do systemu. Zrobiłem sobie pen drive'a za pomocą apple recovery i teraz mam pytanie czy przy stawianiu systemu z tego pen drive'a i ściąganiu plików z internetu - z tego co czytałem ponad 4GB dancyh komputer poprosi o moje Apple ID a jeśli tak to co się stanie - jak pisałem na moim Apple ID nie mam kupionego Mountain Liona, czy może system zainstaluje się ot tak po prostu o nic nie pytając? Carbon Copy Cloner który mi ktoś tutaj polecał przenosi wszystko po prostu a czytałem że najlepsze efekty są przy stawianiu systemu od zera stąd pytanie.
Zawsze możesz nagrać obraz z ML 10.8.4 i z niego zrobić świeżą instalkę. Nie musisz nagrywać go na płytę
Oczywiście nie będzie to w pełni legalne ale wybór należy do ciebie.
Napisano 11 lipca 2013 - 16:02
Zawsze możesz nagrać obraz z ML 10.8.4 i z niego zrobić świeżą instalkę. Nie musisz nagrywać go na płytę
Oczywiście nie będzie to w pełni legalne ale wybór należy do ciebie.
Ale jak nagrać obraz systemu który mam zainstalowany? Bo nie bardzo rozumiem? Skąd ten obraz mam niby wziąć? Bo nie masz na myśli pliku ściągniętego z jakichś torrentów? Co jak co ale system chciałbym mieć jednak legalny.
Napisano 11 lipca 2013 - 16:11
Sciagasz instalke normalnie z Mac App Store o ile nie masz juz jej w katalogu Aplikacje...Ale jak nagrać obraz systemu który mam zainstalowany? Bo nie bardzo rozumiem? Skąd ten obraz mam niby wziąć? Bo nie masz na myśli pliku ściągniętego z jakichś torrentów? Co jak co ale system chciałbym mieć jednak legalny.
Napisano 11 lipca 2013 - 16:24
Napisano 11 lipca 2013 - 17:26
No tak ale wtedy płacę 17 Euro czy jakoś tak - komputer kupiłem używany z zainstalowanym systemem 10.8.4 i instalki nigdzie znaleźć nie mogę a wiem , bo czytałem jak się ma ten plik nazywać. Sugerujesz że podczas ściągania na moje apple ID mogę ściągnąć instalkę nie kupując jej jeśli tylko ściągam ją spod systemu 10.8.4? Bo nie do końca rozumiem?Sciagasz instalke normalnie z Mac App Store o ile nie masz juz jej w katalogu Aplikacje...
Napisano 11 lipca 2013 - 17:55
Napisano 11 lipca 2013 - 19:07
Użytkownicy przeglądający ten temat: 3
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych
-
Google (1)