Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Dysk SSD - nasz nowy szybszy stary Mac

• Please log in to reply
3950 replies to this topic

#2001 michaelandro

michaelandro
  • 13 posts

Posted 04 February 2013 - 15:01

Mam nadzieję, że wrzucam mój post w dobrym miejscu.... Po wymianach SSDków w moich komputerach z Windowsami przyszedł czas na mojego MacBooka Pro (early 2011). Kupiłem Plextora M5Pro 512 (mam bardzo dobre doświadczenia z SSDkami Plextora na PC i stąd wybór). Chciałem zachować wszystkie dane więc przerzuciłem wszystko Ghostem- z tym, że poprzedni dysk miał 320GB. Problem polega na tym, że Ghost nie chciał utworzyć większej partycji niż poprzednia- system widzi obecnie dysk 512, ale dostępnych mam tylko 320GB. W jaki sposób mogę to zwiększyć lub zmienić? Czy coś muszę jeszcze zmienić w systemie by w pełni wykorzystać szybkość nośnika?

#2002 virgin71

virgin71

• 12562 posts
  • SkądWrocław

Posted 04 February 2013 - 15:24

Może i w PC plextor był ok, ale się nadziałeś, o czym możesz przeczytać wcześniej. Natomiast możesz rozszerzyć partycję w narzędziach dyskowych. Co nie zmienia faktu, że kopia ghostem jest bez sensu. Wszystko masz wcześniej i szkoda czasu to kopiować/wklejać po raz kolejny.

#2003 michaelandro

michaelandro
  • 13 posts

Posted 04 February 2013 - 15:34

Czy mogę zapytać, dlaczego nadziałem się na Plextora? Kiedyś twierdziłeś, że oni robią na kostkach microna, ale robią tylko na Toshibie, więc to chyba nie to...
[URL="http://www.plextor-digital.com/index.php/en/M5-Pro/m5-pro.html"]http://www.plextor-digital.com/index.php/en/M5-Pro/m5-pro.html[/URL]
No i dlaczego kopia Ghostem jest bez sensu...? Wybacz moje pytania- ale przejrzałem jakieś 80 stron tego wątku i nie znalazłem odpowiedzi- dlatego pytam. Na forach pecetowych fajnie są zebrane takie wiadomości- może i tu można by się pokusić o coś takiego..

#2004 Pogo

Pogo
  • 42 posts

Posted 04 February 2013 - 17:06

Zamierzam kupić jutro dysk SSD o pojemności 120GB do Maca mini i pytanie do Was czy lepszym wyborem będzie Samsung 840 czy OCZ Vertex 3? Vertex ma lepsze wskaźniki odczytu i zapisu, ale czytałem też, że Samsung jeśli chodzi o dyski SSD jest najlepszą firmą na rynku. Jakie jest Wasze zdanie?

#2005 DanielF

DanielF
  • 5746 posts
  • SkądSiedlce

Posted 04 February 2013 - 17:18

OCZ Vertex 3 - wróć kilka stron wcześniej poczytaj i sam sobie odpowiedz

#2006 Pogo

Pogo
  • 42 posts

Posted 04 February 2013 - 17:57

Przewertowałem ze 20 stron i nie szczerze to niezbyt wiele znalazłem na ten temat. Ale chyba zdecyduję się na tego Vertexa

#2007 michaelandro

michaelandro
  • 13 posts

Posted 04 February 2013 - 18:01

Ja wiem, że świat Mac'a jest nieco inny, ale nie spodziewałem się aż takich różnic ;) Vertex 3 (podobnie jak Agility) ma opinię jednego z najbardziej usterkowych dysków i porównywanie go do Samunga 840 to moim zdaniem nieporozumienie.. i tu nie ma znaczenia, że jest to Mac... No chyba, że się mylę..

#2008 DanielF

DanielF
  • 5746 posts
  • SkądSiedlce

Posted 04 February 2013 - 18:02

ile można powtarzać o tym dziadowskim sandforce i jego awaryjności, myśl raczej o: vertex 4, samsung 830, 840 Pro

#2009 roger1801

roger1801
  • 508 posts

Posted 04 February 2013 - 22:24

A ja się chciałem spytać Was odnośnie dysku samsunga 840pro. Mam zamiar kupić 2 takie dyski, jeden do PC (windows 7) a drugi do maca (z podpisu). I tu pojawia się pytanie, czy nie będzie problemu z prędkościami, czy nie będzie komplikacji z dyskiem jeśli zainstaluje na macu przez bootcampa win7? I czy do PC to tez jest dobry wybór??

#2010 GregoryMc

GregoryMc
  • 125 posts

Posted 05 February 2013 - 09:29

Hej, mam pytanie: zamontowałem dysk SSD do swojego mac mini 2012 jako główny dysk, a zwykły HDD pozostawiłem na swoim miejscu jako dodatkowy.Zainstalowałem system na nowo, dane przywróciłem z Time machine. Jednak dane odczytu i zapisu nowego dysku są mocno rozczarowujące: Odczyt: 175MB/s, Zapis: 105MB/s. Ten dysk SSD to OCZ Solid 3 z mojego poprzedniego komputera PC. Oczywiście format plików ustawiłem na Mac OS Extended. Zwykły dysk talerzowy ma odczyt: 80MB/s, zapis 75MB/s. Myślałem że będzie większa różnica, tym bardziej że pod PC ten dysk pracował szybciej. Jakieś sugestie w czym tkwi problem?

#2011 sancruz3

sancruz3
  • 2436 posts

Posted 05 February 2013 - 10:07

A co polecicie z dyskow SSD 120GB? Zastanawiam sie pomieszy Sandisk 120GB zwyklym nie Extremem a Kingston Hyper X 3K. Macie jakies lepsze propozycje? Dysk bedzie siedzial w Sony Vaio F.

#2012 michaelandro

michaelandro
  • 13 posts

Posted 05 February 2013 - 10:08

Ja jeszcze pomęczę o ten mój problem partycji mniejszej niż rzeczywista przestrzeń (dysk SSD 512-zawartość przenoszona Ghostem z dysku 320) kiedy usiłuję ją zwiększyć pokazuje mi się komunikat jak w poniższym obrazku. Co jest nie tak? [ATTACH=CONFIG]13578[/ATTACH]

#2013 sancruz3

sancruz3
  • 2436 posts

Posted 05 February 2013 - 10:17

A ja się chciałem spytać Was odnośnie dysku samsunga 840pro. Mam zamiar kupić 2 takie dyski, jeden do PC (windows 7) a drugi do maca (z podpisu). I tu pojawia się pytanie, czy nie będzie problemu z prędkościami, czy nie będzie komplikacji z dyskiem jeśli zainstaluje na macu przez bootcampa win7? I czy do PC to tez jest dobry wybór??

A jaki mialby byc problem? seria Pro to wzmocniony 830. Albo 830 albo 840 ale roznica w cenie jest spora a transfer ciut wyzszy. Co prawda jak mozna zauwazayc samsung ma rzeczywiste transfery podane a nie jak wiekszosc producentow liczby z kosmosu gdzie pisza ze zapis 510 a ledwo osiaga 200...

Dlateog wyzej dalem zapytanie o dyski SSD 120GB bo 240GB i wiecej wybiore zawsze Samsunga. Ale 120GB samsunga nie ma rewelacji a zapewne sa inne szybsze dyski.

#2014 PeO

PeO
  • 97 posts

Posted 06 February 2013 - 00:32

Zasadziłem jak mi tu kazali Samsunga 840 Pro Macbook pro końcówka 2008 unibody, procesor C2D 2,4, 8GB Ramu 1067, sata II system od pojawienia się pierwszego koloru na ekranie po tym dziwnym dźwięku od napędu na SL odpalił się i załadował safari z stroną apple po 11 sekundach!!!, na ML odpalił się i safari po 25 z wrażenia prawie spadłem ze stołka. Nie wiem czy nie wrócę do SL ....Dla porównania lion teraz na HDD Hitaczi potrzebuje 1:32. Ale coś chyba mam z dyskiem walnięte.... W weekend instaluje Całego Adobe na tym waszym SSD w przyszłym tygodniu będę się nad nim znęcał pracując. Pierwsze wrażenie mnie poraziło. Pozdrawiam i dzięki za temat bardzo mi pomógł.

#2015 RiQ

RiQ

• 2567 posts
  • SkądWrocław

Posted 06 February 2013 - 07:47

coś chyba jest nie tak bo u mnie ML się uruchamia raczej bliżej tych 11s niż 25

#2016 virgin71

virgin71

• 12562 posts
  • SkądWrocław

Posted 06 February 2013 - 09:34

840 Pro jest drogi, a jest to 830 w nowej obudowie. W tych realiach najlepszym dyskiem w swojej cenie, jest Vertex4.

#2017 sancruz3

sancruz3
  • 2436 posts

Posted 06 February 2013 - 12:40

coś chyba jest nie tak bo u mnie ML się uruchamia raczej bliżej tych 11s niż 25

Tez sie zgodze bo na retinie co prawda na Sata 3 ML wstaje tez te 11 sekund.

- - - Połączono posty - - -

840 Pro jest drogi, a jest to 830 w nowej obudowie. W tych realiach najlepszym dyskiem w swojej cenie, jest Vertex4.

Ano, pisalem ze 840 Pro ma tylko ciut wieksze transfery. Ale samsung podwyzyl ceny 830 ostatnio bo mozna bylo ja wyrwac za 699 zloty za 250 a teraz juz prawie 900zloty...

Co do dyskow ssd na Sand Force mnie to jakos nie przekonuje, zrazily mnie poczatkowe problemy wiadomo, ze juz je wyeliminowano ale w dyskach samsunga trasfery sa rzeczywiste a u konkurencji bywa to 5 przez 10 co innego w sppecyfikacji co innego w rzeczywistosci bo jak pisac ze zapis 510 jak ledgo do 170 dochodzi to 120 mam na HDD od WD sprzed 3 lat

#2018 PeO

PeO
  • 97 posts

Posted 06 February 2013 - 14:40

Kupiłem samsunga 840 Pro bo był dostępny na juz nie kosztował dużo i jest ładny :) 830 nie było...Restartowałem tylko raz przed updejtem ML potem już poszedłem spac... SL przed updejtem ładował się dłużej ale to jak załadował się po ściągnięciu aktualizacji zrobiło na mnie ogromne wrażenie nigdy nie odpalił mi się system tak szybko dlatego chce potestować prace w środowisku adobe i w ML którego teraz mam i w SL bo SL jest bardziej dedykowany do mojego procesora niż ML choć piękny jak djabli kusi ale bardziej mi zalerzy na czasie w jakim wypuści pliki do druku czy rendery

#2019 sancruz3

sancruz3
  • 2436 posts

Posted 06 February 2013 - 23:04

Kupiłem samsunga 840 Pro bo był dostępny na juz nie kosztował dużo i jest ładny :) 830 nie było...Restartowałem tylko raz przed updejtem ML potem już poszedłem spac... SL przed updejtem ładował się dłużej ale to jak załadował się po ściągnięciu aktualizacji zrobiło na mnie ogromne wrażenie nigdy nie odpalił mi się system tak szybko dlatego chce potestować prace w środowisku adobe i w ML którego teraz mam i w SL bo SL jest bardziej dedykowany do mojego procesora niż ML choć piękny jak djabli kusi ale bardziej mi zalerzy na czasie w jakim wypuści pliki do druku czy rendery

Kurcze nie patrzcie na to jak szybko laduja sie system na SSD a tym co potrafi zrobic pozniej podczas pracy, ile obsluzy aplikacji w jednym czasie oraz jaka bedzie mial wydajnosc podczas pracy. Z tym startowaniem systemu to jak by patrzec w ile sie samochod rozpedza do setki a nie patrzymy ile mozna nim pojechac maxymalnie ;)

#2020 dorian

dorian
  • 311 posts
  • SkądLublin

Posted 06 February 2013 - 23:46

Kurcze nie patrzcie na to jak szybko laduja sie system na SSD a tym co potrafi zrobic pozniej podczas pracy, ile obsluzy aplikacji w jednym czasie oraz jaka bedzie mial wydajnosc podczas pracy. Z tym startowaniem systemu to jak by patrzec w ile sie samochod rozpedza do setki a nie patrzymy ile mozna nim pojechac maxymalnie ;)

Pełna zgoda. U mnie z reguły komputery idą spać, rzadko są zamykane/restartowane. Więc jakie ma znaczenie, że system wstaje np. 15 a nie 30 sekund?

#2021 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8114 posts

Posted 06 February 2013 - 23:54

U mnie ML ładuje się w 9s :D (System instalowany w połowie listopada)

Oczywiście SAMSUNG SSD 830 :)

#2022 PeO

PeO
  • 97 posts

Posted 07 February 2013 - 00:18

znaczenie ma takie że jak system wstaje 5 razy szybciej to PS również szybciej się uruchomi z ID szybciej załaduje linki do PS z ID wypuści szybciej PDF z z AF szybciej zrobi render to że system sie odpala szybciej jest właśnie dla mnie nadzieją że z resztą jesli chodzi o zapis i odczyt linów do zapisu w wersji finalnej będzie szybciej... :) Bez Adobe system jest dla mnie jedynym wyznacznikiem co i jak się zmieniło - ale jeśli to nie jest jasne i trudne do wydedukowania mogę robić przypisy ;)

#2023 virgin71

virgin71

• 12562 posts
  • SkądWrocław

Posted 07 February 2013 - 08:26

@up, dokładnie. Odpalanie systemu jest po prostu wyznacznikiem krotności poprawy pracy dysku.

#2024 sancruz3

sancruz3
  • 2436 posts

Posted 07 February 2013 - 09:36

znaczenie ma takie że jak system wstaje 5 razy szybciej to PS również szybciej się uruchomi z ID szybciej załaduje linki do PS z ID wypuści szybciej PDF z z AF szybciej zrobi render to że system sie odpala szybciej jest właśnie dla mnie nadzieją że z resztą jesli chodzi o zapis i odczyt linów do zapisu w wersji finalnej będzie szybciej... :) Bez Adobe system jest dla mnie jedynym wyznacznikiem co i jak się zmieniło - ale jeśli to nie jest jasne i trudne do wydedukowania mogę robić przypisy ;)

Moze masz tak w PS bo ja w Logicu jak odpalam to nawet potrafi sie ladowac jeden prjekt na SSD minute bo laduje kilkaddziesiat wtyczek i sampli. Wiec jak widac nie do konca ma sie to do tego jak szybko system wstaje. Jest jeszcze tak istotna informacja podwana przez producentow jako IOPS tu masz wszystko ladnie wytlumaczone bo ja tego lepiej bym nie zrobil:

IOPS - Wikipedia, the free encyclopedia

Nie zapominaj ze dysk ma inna odczytyti zapisy w zaleznosci o wielosci plikow, wiec start systemu to jedno a praca z aplikacjami to 2gie.

- - - Połączono posty - - -

@up, dokładnie. Odpalanie systemu jest po prostu wyznacznikiem krotności poprawy pracy dysku.

Nie do konca bo mozesz miec odczyty po 400MB a zapis na poziomie 150 wiec przy zapisie bedzie tak jak na dobrym HDD chyba, ze masz wysoka liczbe IOPS to bedzie juz szybciej bo talerzowce do 100IOPS osiagaja.

#2025 Maxavelli

Maxavelli
  • 1040 posts

Posted 07 February 2013 - 12:30

Zamowilem u kolgei virgin71 polecony przez niego OCZ Vertex 4 128 GB do mojego mini min 2011.

I teraz tak - mam plan spiac go w logiczny wolumin Fusion Drive by nie bawic sie w zonglowanie danych miedzy dyskami. Czy ktos robil juz taki zabieg? Czy znaczenie ma czy instalujemy system na swiezo czy przywracamy z Time Machine? Czy jest roznica ktory dysk zostanie wpiety do kotrego gniazda sata na plycie glownej mini?

Korzystal bede z tej instrukcji: Creating your own Fusion Drive | Other World Computing Blog

3 user(s) are reading this topic

0 members, 3 guests, 0 anonymous users