Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Dysk SSD - nasz nowy szybszy stary Mac

• Please log in to reply
3950 replies to this topic

#1726 Levy

Levy
  • 658 posts
  • SkądPuławy

Posted 28 November 2012 - 00:33

Czy w sytuacji, gdy zamontuje w komputerze dwa dyski, SSD na system i HDD na dane, komputer będzie "wyłączał" HDD jeśli nie będę jakiś czas z tych danych korzystał. Da się ustawić, żeby tak było? Wtedy komputer pracowałby ciszej i zużywał mniej prądu, a w razie potrzeby dostęp do danych byłby zapewniony.

#1727 erykszolc

erykszolc
  • 58 posts
  • SkądKalisz

Posted 28 November 2012 - 07:32

Czy w sytuacji, gdy zamontuje w komputerze dwa dyski, SSD na system i HDD na dane, komputer będzie "wyłączał" HDD jeśli nie będę jakiś czas z tych danych korzystał. Da się ustawić, żeby tak było? Wtedy komputer pracowałby ciszej i zużywał mniej prądu, a w razie potrzeby dostęp do danych byłby zapewniony.

W moim mini tak się dzieje :) Ustawiasz oszczędzanie energii na "usypiaj dyski twarde gdy jest to możliwe" i wioooo ;)

#1728 grzes_l

grzes_l
  • 3397 posts
  • SkądGdynia

Posted 28 November 2012 - 11:07

Macie jakieś doświadczenia z przenoszeniem softu i danych (jakieś 700 G i więcej), z jednego dysku na dwa (SSD + HD)? Rozmyślam by Miniacza rozbudować o SSD i ze starego iMaca wszystko zrzucić. Czy Migration Assistant daje radę? Time Machine? Co z partycją Bootcampową? Widzę sporo wyzwań i chętnie bym się dowiedział od kogoś doświadczonego.

#1729 GIZIU

GIZIU
  • 923 posts
  • SkądWarszawa

Posted 28 November 2012 - 11:27

W moim przypadku Time Machine (My Book Studio) dał mega pupy bo asystent migracji nie wykrył na nim nic. Dobrze że wykrył starą seryjną 500gb z której przeniosłem system i wszystkie ustawienia na SSD.

#1730 grzes_l

grzes_l
  • 3397 posts
  • SkądGdynia

Posted 28 November 2012 - 11:34

Ale Ty masz teraz tylko SSD prawda? Czy model SSD który wybrałeś jest wart zainteresowania (bo rozumiem że przeorałeś rynek)?

#1731 liroyek

liroyek
  • 530 posts
  • Skądslask

Posted 28 November 2012 - 11:36

U mnie padł właśnie dysk OCZ vertex4 (mam go od lipca) Trochę dziwny objaw, system go widzi ale jako "tylko do odczyty" (z niego osx nie startuj) nie można podzielić partycji itp bo zawiesza system, wczoraj pojechał na serwis :(

#1732 grzes_l

grzes_l
  • 3397 posts
  • SkądGdynia

Posted 28 November 2012 - 11:37

To jest niestety problem z SSD. Dlatego nie odważę się mieć tylko SSD na sprzęcie, na którym jednak dość dużo robie radosnej twórczości.

#1733 GIZIU

GIZIU
  • 923 posts
  • SkądWarszawa

Posted 28 November 2012 - 11:41

Ale Ty masz teraz tylko SSD prawda? Czy model SSD który wybrałeś jest wart zainteresowania (bo rozumiem że przeorałeś rynek)?

Teraz mam SSD + 1TB. Przeorałem to za dużo powiedziane, 830 i Vertex 4 to najpopularniejsze dyski, wybrałem 830 bo jest tańszy i podobno mniej awaryjny. Dziś przyjdzie taśma od Virgin71 to go wsadzę do obudowy. Seryjna 500GB będzie na backup najważniejszych rzeczy.

#1734 grzes_l

grzes_l
  • 3397 posts
  • SkądGdynia

Posted 28 November 2012 - 11:53

A cały soft (w sensie oprogramowanie i system) zmieścił Ci się na SSD?

#1735 GIZIU

GIZIU
  • 923 posts
  • SkądWarszawa

Posted 28 November 2012 - 12:00

Tak, sam system to ~16GB, spokojnie zmieściłbym się na 64GB ;)

#1736 liroyek

liroyek
  • 530 posts
  • Skądslask

Posted 28 November 2012 - 12:30

ja tez na ssd mam tylko system i programy, wszystkie materialy na zwyklych talerzowcach :) ale jak teraz padl mi ten ssd i musialem na zwyklym odpalic system to masakra normalnie, wszystko tak wolno sie uruchamia :P

#1737 RiQ

RiQ

• 2567 posts
  • SkądWrocław

Posted 28 November 2012 - 12:32

dlatego też "dużo radosnej twórczości" trzymam na zewnętrznym dysku.

#1738 grzes_l

grzes_l
  • 3397 posts
  • SkądGdynia

Posted 28 November 2012 - 14:59

No i jeszcze pytanko (z lenistwa, bo pewnie było w tym wątku, ale czytałem go bez uwagi, dopóki nie przyszło zapotrzebowanie), zamontowanie SSD w Mini (nowym ale zdaje się różnice są nikłe) wymaga jakiegoś specjalnego "uchwytu"? Chodzi o dołożenie drugiego dysku, a nie zamiast starego.

#1739 GIZIU

GIZIU
  • 923 posts
  • SkądWarszawa

Posted 28 November 2012 - 15:08

Nic nie potrzeba. Wsadzasz SSD na dół, a na niego HDD. Potrzebujesz tylko taśmy do podłączenia (dostępna u Virgin71). Na YT jest masa filmów.

#1740 virgin71

virgin71

• 12562 posts
  • SkądWrocław

Posted 28 November 2012 - 18:21

Ja mam zamiar kupić optibaya i SSD do A1260 - sprzedajesz? :)

Sprzedaję:) Myślę, że tanio. Jak z dyskiem, to jeszcze taniej:)

@laza, ja mam w starszym modelu Vertex2. Polecam. SATA3 wolałem nie dawać.
@Levy, 500GB w moim mini się usypia jak z niego się nie korzysta.
@grzes_l, Samsung 830 i 840 są generalnie ok. Lepszy jest 830 teoretycznie, nowszy 840. Natomiast co do migracji, to asystent pyta co chcesz przenieść. Dajesz wtedy wszystko poza danymi w postaci filmów itp. niestety wtedy przenosisz je ręcznie, więc łatwiej chyba od razu je przenieść i migrować bez zabawy w opcje.
Grześ, mam i taśmę i dysk. Jak będziesz brać dysk i taśmę, to coś tam pogadamy o cenie:)

#1741 adi3124

adi3124
  • 531 posts
  • SkądGdynia

Posted 29 November 2012 - 23:07

Dobra panowie! wcześniej pisałem o kłopocie z OCZ Agility III, tak więc po problemach z nim douczyłem się i kupiłem samsunga 830 series 128gb, dodatkowo wleciał nowy ram 4gb 667mhz, dla pewności zainstalowany od nowa system 10.6.8 - oryginalny nowy, aktualizacje zrobione no i sprzęt czasem laguje... dzieje się to głównie przy oglądaniu filmów w VLC oraz przeglądaniu internetu w safari, zmieniłem na firefoxa i o ile na początku płynnie działało to teraz jest istna tragedia, 3-4 karty z youtube i komputer stoi a wiatraki szaleją, nawet byle galeria typu picassa zaczyna wieszać całą przeglądarkę... dodam że hardware test czy naprawa uprawnień ani żadne resety pram itp nic nie dają. Czy jest opcja na przyśpieszenie czy po prostu to już taki urok że po 4 latach muszę pozbyć się mojego kochanego macbooka pro i kupić następce? :cry:

#1742 Therioon

Therioon
  • 4281 posts
  • SkądZ brzucha:)

Posted 29 November 2012 - 23:15

E tam, ja mam kilka razy gorszy sprzęt od Ciebie (taki jak z podpisu) i mnie nic nie laguje

#1743 virgin71

virgin71

• 12562 posts
  • SkądWrocław

Posted 30 November 2012 - 09:02

Ja mam jeszcze gorszy sprzęt niż Therioon i też nic nie laguje.

#1744 Sergionex

Sergionex
  • 147 posts
  • SkądŁódź

Posted 01 December 2012 - 12:36

Po instalacji SSD w miejsce Super Drive mam dziwną przypadłość - iMac co jakiś czas głośno "cyka" - tak jakby dysk HD, jednak bardzo głośno. Np odpalam jakiś program: "cyk", klikam na maila: "cyk", nic nie robię: "cyk" - zaczyna mnie to dość mocno irytować i nie mogę dojść do źródła tego dźwięku :/ Najpewniej to dysk HD, jednak głośność jest na tyle wysoka, że mnie to niepokoi. Ponowię też pytanie o prędkości an Vertex 4 @ iMac 24" C2D początek 2009 - ZAPIS 111 MB/sek, odczyt 133 MB/sek - czy to nie za mało??? Komputer znacznie przyspieszył, jednak myślałem, że nawet na SATA II będzie szybciej...

#1745 bercow

bercow
  • 618 posts

Posted 01 December 2012 - 12:48

Cykanie dysku, to jak wyrok :D Dzis, albo za rok, ale ten czas sie zbliza....

#1746 Sergionex

Sergionex
  • 147 posts
  • SkądŁódź

Posted 01 December 2012 - 12:57

Cykanie dysku, to jak wyrok :D Dzis, albo za rok, ale ten czas sie zbliza....

Dysk był wymieniany w czerwcu tego roku, ma przepracowane zaledwie 2300h - cykanie pojawiło się po wymianie SD na dysk SSD - czy to może mieć jakiś związek? :/

#1747 cidik

cidik
  • 317 posts

Posted 01 December 2012 - 13:02

A nie jest to przypadkiem seria z akcji serwisowego... Zadzwoń do Appla, może się kwalifikuje....

#1748 Sergionex

Sergionex
  • 147 posts
  • SkądŁódź

Posted 01 December 2012 - 13:08

Poprzedni fabryczny dysk nabawił się bad sectora i powodował problemy z kompem - w tym z uruchomieniem. Został wymieniony na nowy w trakcie trwania ORO w iSource. W trakcie pisania tego posta też był ten dźwięk dochodzący jakby z tyłu komputera "krygh" - krótkie, głośne... EDIT: Dodam, że ów dźwięk rozlega się raz na kilka czasem kilkanaście minut - czasem ewidentnie podczas kliknięcia myszką w jakiś element, co ciekawe nie na tym dysku tylko np na wiadomości w programie pocztowym, który jest na SSD...

#1749 krzys.pe

krzys.pe
  • 72 posts

Posted 01 December 2012 - 17:20

jeśli komputer chodzi codziennie przez większość dnia to jaki dysk wyjdzie mniej awaryjnie : ssd czy hdd?

#1750 Jotek

Jotek
  • 557 posts

Posted 01 December 2012 - 19:26

Podstawowy dysk mam już wymieniony na Samsunga 830, 256 GB, działa pięknie, Trim włączony. Chciałem zrezygnować z SuperDrive na rzecz drugiego SSD 256 lub 512 GB na dane – tak się zakochałem w ciszy z powodu braku dysku mechanicznego. ... ale cholera napotkałem na problem.

Obudowa została zakupiona w CSOP. Drugi dysk został wstawiony do obudowy FW i tam sformatowany (Mac OS X extended journaled) przetestowany zapis odczyt i Disk Utility nie wykazał błędów. Potem zamontowałem w obudowie i następnie w komputerze. Komputer wykrył dysk, wynegocjował prędkość połączenia na 6 Gb. Niestety na dysku nie mogę nic zapisać, nic z niego odczytać. Przy próbie zapisu wyskakuje "unexpected error -50". Niestety ani system ani google nie są pomocne.

Wyjęty i włożony ponownie do obudowy zewnętrznej FW czy USB działa poprawnie.
Jakikolwiek dysk mechaniczny włożony w obudowę z CSOP zamiast SuperDriva działa.
Na próbe włożyłem OCZ Vertex Agility 3 i system w ogóle go nie zobaczył...

Kwestia obudowy zastępczej? Kwestia kabelka łączącego tą obudowę z płytą główną? może zamówić w OWC?

komputer to MBP 15" 2.2 GHz late 2011, model 8.2

Będę zobowiązany za sugestie dt. rozwiązania problemu.

takie wyjaśnienie problemu znalazłem na OWC:

"Testing has demonstrated that Apple factory hardware does not reliably support a 6G (6Gb/s) Solid State Drive or Hard Disk Drive in the optical bay of 2011 MacBook Pros (ModeI ID8,1; 8,2; 8,3). If your OWC Data Doubler bundle comes with a 6G drive, you should ONLY install that drive in the main drive bay and utilize the Data Doubler to re-task your existing drive or install a new 3G SSD or HDD in the optical bay. PRE-2011 models can utilize a 6G drive in the optical bay, but will do so at a reduced 3G (3Gb/s) speed."

... ale chciałbym wierzyć, że to problem z przejściówką! :-)

2 user(s) are reading this topic

0 members, 2 guests, 0 anonymous users