Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Dysk SSD - nasz nowy szybszy stary Mac

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3950 odpowiedzi w tym temacie

#1526 asek

asek
  • 25 postów

Napisano 16 października 2012 - 11:23

jezeli chcecie pewny dysk to polecam SAMSUNGa 830 ma wersje 128 GB. Używam go od 3 lub 4 miesiecy i nic niepokojącego nie zauważyłem. Mam na nim system, programy i inne smieci ktore używam na codzień. Może nie jest tani ale na pewno pewny i szybki

#1527 ciasteczkowy666

ciasteczkowy666
  • 187 postów

Napisano 16 października 2012 - 12:52

jezeli chcecie pewny dysk to polecam SAMSUNGa 830 ma wersje 128 GB. Używam go od 3 lub 4 miesiecy i nic niepokojącego nie zauważyłem. Mam na nim system, programy i inne smieci ktore używam na codzień. Może nie jest tani ale na pewno pewny i szybki

Wyróżnienie moje:)

#1528 djksyy

djksyy
  • 272 postów
  • SkądCzęstochowa

Napisano 16 października 2012 - 16:22

Noszę się z zamiarem zakupu dysk OCZ 128GB Vertex 4 SSD 2,5 FVAT GW 5 Lat PL (2688020892) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. do MacBook'a PRO 13 MID 2010
Czy ktoś mógłby się podzielić uwagami na temat tego dysku?
Jak się sprawuje?
Czy są jakieś problemy?
Jak duży jest skok wydajnościowy?
Z góry dziękuję za pomoc :)

#1529 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 17 października 2012 - 08:21

Noszę się z zamiarem zakupu dysk OCZ 128GB Vertex 4 SSD 2,5 FVAT GW 5 Lat PL (2688020892) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. do MacBook'a PRO 13 MID 2010
Jak się sprawuje?
Czy są jakieś problemy?

Przeczytaj kilka stron wstecz. Samsung ma niższe zużycie energii, a vertex4 5 lat gwarancji. Pytanie na czym komu bardziej zależy.

#1530 kris77

kris77
  • 31 postów

Napisano 17 października 2012 - 08:39

Jak się sprawuje?
Czy są jakieś problemy?

Mój post z kilku stron wstecz:

Tydzień z dyskiem SSD Vertex4 w MacBook Unibody Mid 2010 - wrażenia użytkownika, a nie onanisty sprzętowego.
Za poradą virgin71 kupiłem do swojego MacBooka z 8 GB RAM dysk SSD Vertex4 128 GB. Wybrałem ten model, bo w momencie kupna był najtańszy z proponowanej na forum trójki, czyli Vertex4, Crucial M4 i Samsung 830, a do tego ma najdłuższą gwarancję. Dysk miał już firmware 1.5 więc produkcja w miarę świeża. Po zamontowaniu dysku zainstalowałem system 10.8 z pendrive i po restarcie szok - o *urwa, jak szybko. Pojawia się logo Apple, kółko postępu ładowania wskakuje na chwilę (może ze 2 sekundy) i już jest pulpit. Uruchomienie iTunes czy Safari - ikonka nawet nie zdąży podskoczyć w Docku bo programy są już uruchomione. Wszelkie operacje na dysku twardym to jest moment. Kumpel który ma swój sklep i serwis komputerowy określa to tak: "to tak, jakbyś miał w komputerze 128 GB RAM". Do tej pory nie uświadczyłem żadnych zwiech, blokad z kręcącą się piłeczką plażową - wszystko działa jak rakieta. Mój MacBook jest szybkoreagowny (responsywny) jak nigdy.
Pewnie nie napisałem niczego odkrywczego, po prostu wszystko działa jak trzeba. A nawet lepiej...
Nie wrzucam zrzutów ekranowych Blackmagic Disk Speed Test bo ich nie robiłem. Wolę użytkować niż testować i sprawdzać. Pewnie zabrzmi to dziwnie, ale do dziś nie wiem czy mój Nikon D300S ma jakieś bad pixele na matrycy. Jeśli czegoś nie widzę, to zakładam że tego nie ma.

#1531 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 17 października 2012 - 09:24

Generalnie do MB, który jedzie na baterii, to SM bardziej się opłaca - ceny są bardzo zbliżone (420 vs. 430zł [z wysyłką podaję]).

#1532 sancruz3

sancruz3
  • 2 436 postów

Napisano 17 października 2012 - 09:39

Bo to bardzo dobry dysk na kontrolerze Samsunga a nie jak reszta na Sandy Force, ktory byl swojego czasu awaryjny. Ja Mam w swoim MBPR pamieci Samsunga 256gb czyli prawde mowiac jest to wsadzona 830 bez obudowy do nowej Retiny. Posiadam go rownierz w takiej konfiguracji Intel i7 + Asus P8Z77V-Pro Thunderbold + SSD Samsung 830 256GB wszystko smiga na Sata na kontrolerze Intela bo marvelowski jest wolniejszy i wiecej niz 350MB/s nie chce puscic a na Intelu Zapis 408 odczyt 460 wszystko na 10.8.2 testowane na Blackmagic Speed Test.

Polecam rownierz dyski Intela bardzo dobre konstrukcje

#1533 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 17 października 2012 - 09:54

Polecam rownierz dyski Intela bardzo dobre konstrukcje

Ale teraz są tylko na SF niestety. Fajne były przy sata2.

#1534 eloszki

eloszki
  • 996 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 18 października 2012 - 00:22

Chciałbym zapytać jak wygląda instalacja systemu kiedy w fabrycznie nowym macbook pro 13 podmienie dyski przed pierwszym uruchomieniem komputera? Wkładam ssd samsung 830 a stary wyrzucam. Czy to jest do zrobienia?

#1535 blazejchwiecko

blazejchwiecko
  • 45 postów
  • SkądKraków, Poland

Napisano 18 października 2012 - 08:59

Jest do zrobienia. Musisz mieć ML na pendrive'ie i zainstalować system z niego.

#1536 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 18 października 2012 - 09:06

Wkładasz sm830, klikasz na starcie cmd+r i jedziesz z neta całą instalację. Nie potrzebujesz żadnego pendrajwa.

#1537 blazejchwiecko

blazejchwiecko
  • 45 postów
  • SkądKraków, Poland

Napisano 18 października 2012 - 13:21

Jak kupi nowego MacBooka to ściągnie mu z internetu bez podawania Apple ID?

#1538 EMU

EMU
  • 2 372 postów

Napisano 18 października 2012 - 13:32

kilka dobrych miesięcy używam już samsunga 830 w wersji 256GB i wyniki dalej doskonałe!

Dołączona grafika

#1539 eloszki

eloszki
  • 996 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 18 października 2012 - 14:15

Wkładasz sm830, klikasz na starcie cmd+r i jedziesz z neta całą instalację. Nie potrzebujesz żadnego pendrajwa.

Czy jesteś pewien w 100%. Przed pierwszym uruchomieniem zmienię dyski.
Na jakiej podstawie komputer będzie wiedział CO i skąd ma ściągnąć?

Proszę o wyjaśnienie.

#1540 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 18 października 2012 - 14:52

Jak kupi nowego MacBooka to ściągnie mu z internetu bez podawania Apple ID?

Tak.

---------- Wpis dodano o 15:52 ---------- Poprzedni wpis dodano o 15:45 ----------

Czy jesteś pewien w 100%. Przed pierwszym uruchomieniem zmienię dyski.
Na jakiej podstawie komputer będzie wiedział CO i skąd ma ściągnąć?

Na 100%, robiłem to już wiele razy.
Na jakiej podstawie co i skąd? 1. Apple zdefiniowało w tym komputerze (efi) że ma z neta brać partycję recovery. Natomiast recovery sprawdza w necie, że komputer był od początku z Lionem, dlatego instalacja się mu należy (jak się nie należy, czyli stary komputer, to zapyta o Apple ID).

Proszę o wyjaśnienie.

0 zaufania w dzisiejszych czasach.

#1541 eloszki

eloszki
  • 996 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 18 października 2012 - 15:51

Dzięki. Jako ciekawostkę dodam, że w ciągu nudnego dnia pozwoliłem sobie zadzwonić do apple z tą sprawą. Czego się dowiedziałem - a jest wesoło. - Wymiana na dysk SSD innego producenta niż te które są nie montowane w fabrykach jest UWAGA niemożliwa (co jak myślę dokładnie pokazuje powstałe 154 strony tematu :) ) - Apple po wymianie dysku na inny niż ten, który wraz z komputerem opuścił fabrykę ma pełne prawo do odrzucenia gwarancji w razie jakichkolwiek problemów z każdą rzeczą w komputerze (tutaj nie mam pojęcia w końcu jak to jest) - Co do systemu (już o dziwo po owocnej wymianie dysku :P ) to najpierw muszę przypisać najnowszy system operacyjny do mojego konta (czyli muszę pierwszy raz uruchomić komputer i zrobić pełna instalację na starym dysku ) , w innym wypadku zainstaluję się tylko wersja systemu operacyjnego która jest przypisana do ID ( w moim przypadku LION) ; na pytania : a co ma zrobić nowy użytkownik i jaki system mu zostanie zainstalowany - > brak odpowiedzi i wytłumaczenia.

#1542 aw2012

aw2012
  • 54 postów

Napisano 18 października 2012 - 17:29

Mylisz się kolego,wymiana dysku i pamięci ram nie powoduje utraty gwarancji a co do systemu możesz wgrać sobie jaki chcesz byle własny , zakupiony.

#1543 eloszki

eloszki
  • 996 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 18 października 2012 - 17:34

Przytoczyłem tylko wypowiedź pracownika apple. Co do gwarancji że zostaje bardzo się ciesze. Dzięki za pomoc.

#1544 aw2012

aw2012
  • 54 postów

Napisano 18 października 2012 - 17:50

Nie ma za co , sam wymieniałem dysk HDD na SSD i pamięć ram,więc zapytałem o to Apple w UK gdzie mieszkam i odpowiedź była taka że mogę to zrobić więc to zrobiłem, A tak na upartego no to mogą mieć rację ,ponieważ "osprzęt nie jest fabryczny" i w sądzie mogą podnieść taką kwestię.O czym ja tu piszę? Niech ci sprzęt działa długo i bezawaryjnie!

#1545 ciasteczkowy666

ciasteczkowy666
  • 187 postów

Napisano 18 października 2012 - 21:58

Ciekawe. Jeszcze w modelach 2011 procedura wymiany pamięci i dysku była dokładnie opisana w User Guide. W MBP 2012 ta informacja znikła z całym User Guide.

Apple - Support - Manuals

A co do gwarancji - zawsze można zamienić pamięć i dysk na fabryczne przed oddaniem do serwisu.

#1546 rudy211

rudy211
  • 360 postów
  • SkądKraków, Poland

Napisano 19 października 2012 - 08:02

Na amazon.com była wczoraj świetna promocja jeśli chodzi o ssd samsung 830 256GB, cena ok. 140$. Szkoda, że nie wysyłali tego do Polski :/

#1547 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 19 października 2012 - 08:55

Na amazon.com była wczoraj świetna promocja jeśli chodzi o ssd samsung 830 256GB, cena ok. 140$. Szkoda, że nie wysyłali tego do Polski :/

Po co poruszać znów wątek o US, gdzie wiadomo, że cena jest bez VAT...
Dodatkowo takie ceny, gdzie nie ma wysyłki do PL, to zazwyczaj oferty sklepów, gdzie dysk jest wyciągany z komputera itp. Niestety na Amazonie nie tylko amazon sprzedaje.

- Apple po wymianie dysku na inny niż ten, który wraz z komputerem opuścił fabrykę ma pełne prawo do odrzucenia gwarancji w razie jakichkolwiek problemów z każdą rzeczą w komputerze (tutaj nie mam pojęcia w końcu jak to jest)

Bzdura! Przecież w instrukcji obsługi swojego komputera masz opisane jak możesz sobie sam wymienić dysk i ram.

- Co do systemu (już o dziwo po owocnej wymianie dysku :P ) to najpierw muszę przypisać najnowszy system operacyjny do mojego konta (czyli muszę pierwszy raz uruchomić komputer i zrobić pełna instalację na starym dysku ) , w innym wypadku zainstaluję się tylko wersja systemu operacyjnego która jest przypisana do ID ( w moim przypadku LION) ; na pytania : a co ma zrobić nowy użytkownik i jaki system mu zostanie zainstalowany - > brak odpowiedzi i wytłumaczenia.

Bzdura! Widać to norma na tej infolinii. Komputer, który docelowo został wypuszczony z Lionem po ID komputera będzie mieć Liona i nie potrzeba do tego ID! Ten komputer jest razem z systemem i iLife.
Jak dasz cmd+r na czystym dysku, to stanie się tak, jak wcześniej napisałem. Odpali się recovery i wgra liona (przerabiałem to wiele razy). Po pierwszym uruchomieniu, w App Store będą ponadto czekać aplikacje iLife do zainstalowania.

#1548 darekpoznan

darekpoznan
  • 201 postów

Napisano 19 października 2012 - 08:56

spróbuj poszukać na amazon.co.uk - o ile pamiętam zakupy powyżej 25 funtów wysyłają do Polski gratis

#1549 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 19 października 2012 - 09:25

spróbuj poszukać na amazon.co.uk - o ile pamiętam zakupy powyżej 25 funtów wysyłają do Polski gratis

Nie przebijają allegro, a nawet mojej oferty niestety. Kiedyś mieli super promocję, więc warto tam zaglądać co jakiś czas. Ew. czekać na black friday, na pewno jakieś ssd będą w tym roku.

#1550 Tomek777

Tomek777
  • 164 postów

Napisano 20 października 2012 - 19:20

Wybaczcie mi kompletny brak rozeznania w temacie... mam Macbooka pro 13 z polowy 2012. Chcialbym wymienic w nim dysk na 128ssd. Czy demontujac dysk optyczny moge wlozyc w jego miejsce stary dysk ddr i przechowywac na nim np filmy czy inne dane?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 8

0 użytkowników, 8 gości, 0 anonimowych