Dysk SSD - nasz nowy szybszy stary Mac
Napisano 15 września 2012 - 07:28
Poniżej zapis i odczyt u mnie:
Napisano 15 września 2012 - 07:57
Jakiś czas temu kupiłem dysk ssd, a dokładnie Corsair Force GT 120GB. Posiadam MacBooka Pro Early 2011, więc obsługa SATA III powinna działać bez problemu.
Niestety w testach wychodzi, że jedynie odczyt dysku pochodzi o prędkości zadeklarowanych przez producenta. Zapis jest o wiele słabszy niestety.
Znacie na to jakieś lekarstwo?
Coś jest nie tak, ja mam Corsair Force GT 240GB i na swoim MacBook Pro midl 2010 z sata II ten sam test mi pokazuje zapis 190-200MB i odczyt na takim samym poziomie. Dysk spisuje się super. Żadnych problemów. Ocz Vertex 3 to był koszmar jeżeli chodzi o awarie(3 razy wysiadł (w tym raz wymieniony na inną sztukę)) a ten Korsarz spisuje się świetnie. Wniosek jest prosty, to nie kontroler jest problemem, a firmy które nie potrafią sobie poradzić z problemami technicznymi. Przepraszam jeśli trochę odskoczyłem ze swoimi przemyśleniami od twojego problemu.
Napisano 15 września 2012 - 08:54
Odnalazłem Twoje wyniki 98/125. Wychodzi z tego, że to skok około 2,5x w zapisie i około 3,5x w odczycie (obecnie mam około 35/35). Zatem nie wiem czy jest sens wydawać 2x więcej za 2x mniejszy dysk SSD przy uzysku szybkości około 3x.Ja więcej poczytałem i do MB Black z 2007r kupiłem Vertex 2 120GB . Działa OK ale ze względu na SATA1 szału nie ma.
Napisano 15 września 2012 - 08:55
Coś jest nie tak, ja mam Corsair Force GT 240GB i na swoim MacBook Pro midl 2010 z sata II ten sam test mi pokazuje zapis 190-200MB i odczyt na takim samym poziomie.
No właśnie, tylko w czym leży problem? Robiłeś jakieś update'y? Dysku lub systemu.
A czy warto się przesiadać z powolnego ale pojemnego VW Transportera, na małe ale 3x szybsze ferrari? Tu decyzja należy do Ciebie.Odnalazłem Twoje wyniki 98/125. Wychodzi z tego, że to skok około 2,5x w zapisie i około 3,5x w odczycie (obecnie mam około 35/35). Zatem nie wiem czy jest sens wydawać 2x więcej za 2x mniejszy dysk SSD przy uzysku szybkości około 3x.
Napisano 15 września 2012 - 09:07
Natomiast Korsarz zachowuje się tak jak pisałem wcześniej. Bez rewelacji w działaniu i cenie.
Kolaga, który pytał o SF. Wystrzegać się, na każdym komputerze.
Napisano 15 września 2012 - 09:26
Biorąc pod uwagę cenę i pojemność raczej nie warto. Poza tym jak wyżej przestrzegają przed SF a np. Vertex 2 (który stosunkowo jest najbardziej opłącalny) w sieci nie ma pochlebnych opinii. Nie pytam się o preferencję, pytam się o sens przy sprzęcie z SATA1 bo przy SATA3 to już inna dyskusja...A czy warto się przesiadać z powolnego ale pojemnego VW Transportera, na małe ale 3x szybsze ferrari? Tu decyzja należy do Ciebie.
Napisano 15 września 2012 - 09:30
Biorąc pod uwagę cenę i pojemność raczej nie warto. Poza tym jak wyżej przestrzegają przed SF a np. Vertex 2 (który stosunkowo jest najbardziej opłącalny) w sieci nie ma pochlebnych opinii. Nie pytam się o preferencję, pytam się o sens przy sprzęcie z SATA1 bo przy SATA3 to już inna dyskusja...
Ale sam piszesz, że po zmianie dostaniesz 3krotnego wzrostu prędkości. Nikt inny niż ty sam nie odpowie Tobie co jest ważniejsze dla Ciebie. Czy wzrost prędkości czy pojemność. Ja sobie poradziłem z tym montująć drugi dysk zamiast dvd. Mam i prędkość i pojemność.
Napisano 15 września 2012 - 09:41
Napisano 15 września 2012 - 13:19
Czy jako developer(mam do czynienia z wielką ilością malutkich plików, bardzo rzadko z dużymi plikamy graficznymi) zauważę odczuwalną różnicę pomiędzy dwoma Samsungami 830 128GB podpiętymi w RAID0 a jednym samsungiem 128GB. Pytam o wrażenia użytkownika, dostęp do plików, edytcja ich etc. ??Dwa samsungi 830 w RAID0 pod ML.
---------- Wpis dodano o 13:25 ---------- Poprzedni wpis dodano o 13:06 ----------
Postanowiłem, zebrać kilka postów do porównania Samsung 830 vs Vertex 4
modele Samsunga 830 mają 7mm.
Montowałem ostatnio taki w swoim MBP 2011 i spokojnie pasuje do szyn montażowych.
Różnica jest taka, że nie styka on się z obudową z powodu mniejszych wymiarów natomiast utrzymywany jest w miejscu za pomocą wkręcanych w obudowę dysku śrub (bolców), które nachodzą na otwory szyn montażowych.
Róznicy w użytkowaniu nie ma absolutnie żadnej niezależnie czy jest to 7mm czy 9,5mm
... boska cisza, żadnej temperatury, nie sądziłem, że to może być taki efekt.
U mnie procek przy "nic-nie-robieniu" ma 42 stopnie. Laptop zimny. Wiatrak włącza się bardzo rzadko i tylko wtedy, gdy robię coś wymagającego przez dłuższy czas
...
Ze swojej strony polecam wszystkim Samsungi 830. Mój duet raidowy śmiga już kilka miesięcy bez problemu, a obaw przed SSD było przed zakupem mnóstwo.
A tak a'propo tego jaki dysk wybrać polecam artykuł: [url=http://pclab.pl/art49914.html]OCZ Vertex 4 128 GB – test rywala modeli Crucial M4 i Samsung 830 :: PCLab.pl[/url]
Vertex 4 rozważam go zamiast Samsunga z dwóch powodów:
- 5 lat gwarancji vs 3 lata Samsung,
- po ostatnim firmware update dostał niesamowitego "kopa"
[url=http://www.purepc.pl/pamieci_masowe/test_ocz_vertex_4_128_gb_i_256_gb_nowy_firmware_daje_kopa]Test OCZ Vertex 4 128 GB i 256 GB - Nowy firmware daje kopa! | PurePC.pl[/url]
Natomiast co do kontrolera, to ostatnio wyszła ciekawostka na ten temat:
"Ostatnie produkty firmy OCZ sygnowane logiem "Indilinx Infused",
czyli dyski z serii Octane, Vertex 4 czy Agility 4 tak naprawdę nie zawierają w sobie kontrolerów Indilinx.
Zamiast nich na płytkach PCB zamontowane zostały układy Marvell sterowane autorskim firmware."
źródło - [url=http://www.purepc.pl/pamieci_masowe/prawdziwy_kontroler_indilinx_w_dyskach_ocz_juz_niebawem]Prawdziwy kontroler Indilinx w dyskach OCZ juz niebawem... | PurePC.pl[/url]
Kontroler M4 jest stabilniejszy, więc na SATA 2lepiej brać M4, bo i tak ponad możliwości SATA 2 nie przeskoczysz. Dla SATA 3, lepszy jest S830, ze względu na szybszy kontroler.
W ramach sprostowania, Vertex 4 działa już dobrze, ale część dostępnych na rynku dysków ma stary firmware i trzeba go uaktualnić.
Vertex 2 nie był na SF i działa świetnie - każdemu na SATA II, dysk ze złączem SATA II, mogę polecić Vertex 2 - sam używam.
Vertex 3 to syf.
[URL="http://itunes.apple.com/us/app/blackmagic-disk-speed-test/id425264550?mt=12"]Disk Speed Test[/URL]
Ciekawy test. Szczególnie pobór prądu w idle. Sprawdziłem i faktycznie - Samsung 830 jest strasznie oszczędny, Vertex 4 wręcz przeciwnie. Także do laptopów Samsung wydaje się nadal bezkonkurencyjny.
Do iMaca obojętnie, Vertex 4 ma sporo wyższy zapis, jednak Samsung jest już sprawdzonym sprzętem, nie ma z nim kłopotów. Dużej różnicy między nimi nie odczujesz (jeśli w ogóle).
---------- Wpis dodano o 14:19 ---------- Poprzedni wpis dodano o 13:25 ----------
Podsumowując:
Podobno pobór prądu przy SSD jest bez znaczenia dla laptopów.
Dla małych plików także bez znaczenia jest RAID lub model dysku.
Zatem wybieram Samsunga bo jest sprawdzony.
Teraz pytanie: Gdzie kupić Samsunga z najnowszym firmwarem za rozsądną cenę?
Napisano 15 września 2012 - 15:45
Odnalazłem Twoje wyniki 98/125. Wychodzi z tego, że to skok około 2,5x w zapisie i około 3,5x w odczycie (obecnie mam około 35/35). Zatem nie wiem czy jest sens wydawać 2x więcej za 2x mniejszy dysk SSD przy uzysku szybkości około 3x.
Napisano 15 września 2012 - 19:50
No tak tylko nie wiem który - głównie mi chodzi o cenę, bezawaryjność i gwarancję. Wydajność schodzi na ostatni plan ze względu że to SATA1 i pewnie nawet nie będzie między nimi różnic...Ja przed przesiadką na Vertex 2 SSD miałem wyniki 75/75 zatem poprawa widoczna ale nie oszałamiająca. Za to Ty jak sie przesiądziesz to wpadniesz w zachwyt Ale wiadomo wybór należy do Ciebie. Jak bym kupował bez zastanowienia!
EDIT:
OK decyzja zapadła ale nie wiem co wybrać, w moim przedziale mam 3 dyski:
1. OCZ Vertex 2 120GB - 285zł
2. OCZ Solid 3 120GB - 299zł
3. Kingston V200 128GB - 299zł
wszystkie 36m-cy gw.
Doradzicie co kupić?
Napisano 15 września 2012 - 19:56
Napisano 16 września 2012 - 08:54
Napisano 16 września 2012 - 09:27
Napisano 16 września 2012 - 12:16
Napisano 16 września 2012 - 12:40
Napisał lookash;
No właśnie, tylko w czym leży problem? Robiłeś jakieś update'y? Dysku lub systemu.
Nie, nie robiłem. Mam na dysku firmware 1.3.3. Mam dwie takie sztuki, drugi dysk jest pod Win7 i też spisuje się bez zarzutu.
Mam na vertex 4 o pojemności 128GB, obecnie 85GB danych w tym windows na parallels - odczyt zapis bez zmian tj.: 410/500. Dysk używam od ponad 2 miesięcy bez włączonych pseudo trim enabler pod OS.
Napisano 16 września 2012 - 13:41
Napisano 16 września 2012 - 18:42
Napisano 16 września 2012 - 18:47
Cześć,
mam kolejny problem. Zainstalowałem w moim Mac'u dysk SSD Crucial M4 128GB, instalacja na czysto ML + wszystkie updat'y + pakiet iLife. Mam taki problem, że ładowanie baterii kończy się na 99%, pozostały czas do naładowania 0:00 (istat pro pokazuje "unkown"). Lampka na wtyczce od zasilacza świeci się na pomarańczowo. Dodam, że robiłem kilkukrotnie resety SMC i PRAM. Po odłączeniu zasilacza wartość naładowania baterii pokazuje 100%. Po ponownym podłączeniu lampka jest zielona przez kilka sekund, i następnie zmienia się na pomarańczową, stan naładowania 99% i tak w kółko.
Macie jakieś pomysły? Już myślałem, żeby wsadzić stary dysk, bo nic na nim nie ruszałem.
To nie problem dysku tylko baterii
Masz włączony na tym dysku Trim?
Napisano 16 września 2012 - 18:58
czyli chyba nie mam?
---------- Wpis dodano o 19:58 ---------- Poprzedni wpis dodano o 19:50 ----------
po którymś z kolei resecie bateria się naładowała do 100% i jest zielona lampka ciekawe czy już będzie dobrze.
Therioon - ten TRIM lepiej włączyc czy nie?
Napisano 16 września 2012 - 19:48
Napisano 16 września 2012 - 20:35
Napisano 16 września 2012 - 20:40
A to Cię nie zrozumiałem z tego co wiem, to te Cruciale maja kontroler Marvell-a. Mam jeszcze drugiego Cruciala identycznego, robi za systemowy w PC na Windows 7. Nigdy nie było z nim żadnych problemów. Dziś wymieniłem w Maczku i myślałem, że oś nie tak z ta baterią, ale póki co wszystko wróciło do normy. Ten Crucial ma wolniejsze transfery, ale i tak na wielu forach go polecają jako niezawodny.
No właśnie dobrze wiedzieć, a masz trim włączony w windows 7 Sprawdzałeś?
Napisano 17 września 2012 - 09:04
A to Cię nie zrozumiałem z tego co wiem, to te Cruciale maja kontroler Marvell-a. Mam jeszcze drugiego Cruciala identycznego, robi za systemowy w PC na Windows 7. Nigdy nie było z nim żadnych problemów. Dziś wymieniłem w Maczku i myślałem, że oś nie tak z ta baterią, ale póki co wszystko wróciło do normy. Ten Crucial ma wolniejsze transfery, ale i tak na wielu forach go polecają jako niezawodny.
Bo jest niezawodny, ale jak już się dowiedzieliśmy, warto zaktualizować FW.
Napisano 17 września 2012 - 10:17
A czy nie ma problemów już z FW 000F w tym Crucialu? Bo wiem, że coś takiego się przewijałoBo jest niezawodny, ale jak już się dowiedzieliśmy, warto zaktualizować FW.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 3
0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych