Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Dysk SSD - nasz nowy szybszy stary Mac

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3950 odpowiedzi w tym temacie

#976 darekpoznan

darekpoznan
  • 201 postów

Napisano 28 czerwca 2012 - 10:34

Skuszony ceną na Amazonie kupiłem do mego MacBook Pro Early 2008 (ostatni przed unibody) Samsunga 830 256GB. Z racji tego, że mam SATA I osiągi są następujące: zapis 124MB/s, zaś odczyt 131 MB/s Zamiast SuperDrive'a zamontowałem zatokę Optibay PATA(ATAPI)-SATA kupioną na eBay i wsadziłem dotychczas posiadanego hybrydowego Seagate XT (sprzedawca z USA, ale paczka z Chin - dotarła w ciągu 7-miu dni od zakupu). Część katalogów użytkownika - za wyjątkiem Bibliotek i Aplikacji przeniosłem na dysk HDD i porobiłem symlinki do katalogów na HDD. Generalnie jestem b. zadowolony ze zmiany, ale w nieregularnych odstępach czasu pojawia się piłeczka plażowa (zauważam to ok. 1-4 razy na dzień) - system zamraża się na kilkanaście sekund, choć kursorem można poruszać swobodnie. Nie wiem jaka może być tego przyczyna - wykluczam: RAM - bo przez 4 lata nie było żadnych problemów (mam 2 x 2GB Corsair), System - zainstalowany na nowo na SSD wraz z wszystkimi aplikacjami, konflikt z HDD - bo zanim dotarła kieszeń był zamontowany tylko SSD, uszkodzenie SSD - sprawdzony status SMART i na okoliczność błędów, firmware jest najnowszym dostępnym, Preferencje Oszczędzania energii - zarówno włączenie, jak i wyłączenie nic nie zmienia. Czy mieliście podobny problem - szukam rozwiązania.

#977 EMU

EMU
  • 2 372 postów

Napisano 28 czerwca 2012 - 10:42

bo ma gorszą marżę pewnie. takie są realia... ja się przymierzam do kingstona, ludzie używają i nie narzekają normalne dyski, w testach wychodzą przyzwoicie, różnicy nie da się sensownie sprawdzić po za syntetycznymi testami.

Miałem 3 ssd Kingstona 2 padły....

#978 domeen

domeen
  • 270 postów
  • Skądja to znam?

Napisano 28 czerwca 2012 - 10:56

Miałem 3 ssd Kingstona 2 padły....

trzeci też padnie - daj mu jeszcze trochę czasu :)

na dobicie Kingstona V100 dodam tylko, że nawet kopia TimeMachine robiona na no dysku HDD w czasie gdy w środku MBP pracował ów Kingston miała błędy i nie dało się z niej odzyskać systemu. Gdyby nie druga kopia na dysku sieciowym w firmie stracił bym kilka lat pracy, a tak straciłem "tylko" dane z ostatnich kilku miesięcy.
Generalnie z dyskami SSD, a szczególnie tymi najtańszymi - trzeba uważać. Skąpy 2 razy traci.

#979 EMU

EMU
  • 2 372 postów

Napisano 28 czerwca 2012 - 10:57

nie padnie 3 bo go sprzedałem na allegro:) Cieszę się Samsungiem 830:)

#980 slv

slv
  • 25 postów

Napisano 28 czerwca 2012 - 10:58

trzeci też padnie - daj mu jeszcze trochę czasu :)

Generalnie z dyskami SSD, a szczególnie tymi najtańszymi - trzeba uważać. Skąpy 2 razy traci.

o, tu się podpiszę obiema rękoma też. Kupić dysk nie sprawiający kłopotów. Bo potem nie dość, że straci się dane, to i tak trzeba będzie kupić drugi dysk....

#981 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 28 czerwca 2012 - 11:06

slv, z TRIM tak jest na OSX z każdym dyskiem, jak z tym M4 na viście.

#982 slv

slv
  • 25 postów

Napisano 28 czerwca 2012 - 11:51

Skuszony ceną na Amazonie kupiłem do mego MacBook Pro Early 2008 (ostatni przed unibody) Samsunga 830 256GB.
Z racji tego, że mam SATA I osiągi są następujące: zapis 124MB/s, zaś odczyt 131 MB/s

Część katalogów użytkownika - za wyjątkiem Bibliotek i Aplikacji przeniosłem na dysk HDD i porobiłem symlinki do katalogów na HDD.

Generalnie jestem b. zadowolony ze zmiany, ale w nieregularnych odstępach czasu pojawia się piłeczka plażowa (zauważam to ok. 1-4 razy na dzień) - system zamraża się na kilkanaście sekund, choć kursorem można poruszać swobodnie.
Nie wiem jaka może być tego przyczyna - wykluczam:
uszkodzenie SSD - sprawdzony status SMART i na okoliczność błędów, firmware jest najnowszym dostępnym,
Czy mieliście podobny problem - szukam rozwiązania.

Ja odpukać nie miałem tego typu problemu. Najgorsze, że to jest nieregularne.
Jak szukać ? Nie wiadomo do końca. Wykluczać kolejne możliwości.
Pytanie czy to dysk, czy to laptop. No i oczywiście punkt styku obu tych urządzeń.

#1 Ja bym sobie napisał pewnie jakiś skrypcik i cały dzień coś zapisywał (sic ! tak, też bym się bał o trwałość SSD - dlatego podchodzę do tej technologii na tym etapie rozwoju jak pies do jeża....).
#2 podłączyłbym do innego komputera - maka
#3 podłączyłbym do innego komputera - pc-ta
#4 tak się jeszcze nie bawiłem, ale może można odpalić np Knoppixa na MBP ? - to też bym odpalił

To tak w skrócie :)
Nie znam za bardzo OSXa, przyznam szczerze, że wziąłem go tak jak jest i jakoś nie w głowie mi było grzebać w OSie. A przecież tam jest klon BSD, więc dużo można by tam pogrzebać...

Szukać czegoś na styku kontroler sata<> dysk

#983 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 28 czerwca 2012 - 13:34

Generalnie jestem b. zadowolony ze zmiany, ale w nieregularnych odstępach czasu pojawia się piłeczka plażowa (zauważam to ok. 1-4 razy na dzień) - system zamraża się na kilkanaście sekund, choć kursorem można poruszać swobodnie.

Ten problem bł omawiany, ale nie pamiętam gdzie i czym był spowodowany:)
Jedna istotna rzecz. Samsung oficjalnie informuje, że ich dysk wspiera tylko SATA3 i SATA2. Także możliwe, że tu leży problem. Przy SATA 1 w komputerze polecam brać VERTEX 2.

#984 Olivia

Olivia
  • 716 postów
  • SkądKraków

Napisano 28 czerwca 2012 - 18:25

Albo samsung 470. On jest na SATA II. Niepowienien z I się gryźć.

#985 slv

slv
  • 25 postów

Napisano 01 lipca 2012 - 09:02

S8300, ładna cena

zobaczcie, przypadkiem trafiłem

SAMSUNG 256GB 830 Series SSD - 2.5" SATA-III.. | Ebuyer.com

to na obecny kurs funta (5,2896) daje 793,39pln brutto. Rozważam zakup. Nie ma niestety 512GB
Chętni ?

#986 Netor

Netor
  • 31 postów

Napisano 01 lipca 2012 - 12:59

Przy okazji zakupów dysku (Samsung 830 oczywiście) z UK, dokładnie z amazonu, chciałbym zapytać jak jest z tą 3 letnią gwarancją? Można wtedy w razie problemów z dyskiem oddać go do najbliższego serwisu Samsunga w Polsce? Czy zostaje tylko odsyłka do UK?

#987 bartekr

bartekr
  • 61 postów

Napisano 01 lipca 2012 - 12:59

zobaczcie, przypadkiem trafiłem

SAMSUNG 256GB 830 Series SSD - 2.5" SATA-III.. | Ebuyer.com

to na obecny kurs funta (5,2896) daje 793,39pln brutto. Rozważam zakup. Nie ma niestety 512GB
Chętni ?

Moj juz jedzie, tez mnie bardzo ucieszyla ta cena i nie zastanawialem sie nawet 5 minut nad zakupem :)

#988 slv

slv
  • 25 postów

Napisano 01 lipca 2012 - 13:02

Moj juz jedzie, tez mnie bardzo ucieszyla ta cena i nie zastanawialem sie nawet 5 minut nad zakupem :)

a w jaki sposób kupiłeś ? Transport bezpośredni czy przez kogoś ? Wolałbym bezpośrednio, ale ebuyer nie mają transportu do Polski

#989 Shrek

Shrek
  • 1 329 postów

Napisano 01 lipca 2012 - 13:09

Powiedzcie mi, bo przymierzam się do wyjęcia SuperDrive i wadzenia HDD, który mam po wymianie na SSD, Czy jeśli on robi tylko jako dodatkowy dysk, to pracuje cały czas, kręcą się talerze i słychać go, tak jak był jako główny? BO nie ukrywam, teraz jest genialnie cicho, żadnej temperatury, szmeru nawet, chciałbym aby tak pozostało, ale archiwum bez konieczności targania ze sobą wszędzie zewnętrznego, to fajna rzecz. On będzie się kręcił non-stop czy zaczyna działać jak jest potrzebny, znaczy zaczynamy czytać/zapisywać na nim?

#990 slv

slv
  • 25 postów

Napisano 01 lipca 2012 - 13:30

Powiedzcie mi, bo przymierzam się do wyjęcia SuperDrive i wadzenia HDD, który mam po wymianie na SSD,
Czy jeśli on robi tylko jako dodatkowy dysk, to pracuje cały czas, kręcą się talerze i słychać go,
tak jak był jako główny? BO nie ukrywam, teraz jest genialnie cicho, żadnej temperatury, szmeru
nawet, chciałbym aby tak pozostało, ale archiwum bez konieczności targania ze sobą wszędzie
zewnętrznego, to fajna rzecz.

On będzie się kręcił non-stop czy zaczyna działać jak jest potrzebny, znaczy zaczynamy
czytać/zapisywać na nim?

tak na szybko poszukałem. Oczywiście nie będzie to prawdopodobnie załatwiane jednym kliknięciem...

Disk never sleeps in Mac OS X - how to fix it. | Jacken's Blog

ale patrząc dalej np.
How to Put an External Hard Drive to Sleep in OS X | eHow.com

wychodzi, że można ustawić timeout na każdy dysk. Pod warunkiem, że nic po nim nie grzebie

#991 Shrek

Shrek
  • 1 329 postów

Napisano 01 lipca 2012 - 14:43

No to da się, jeśli to ma być np partycja 120GB TM, a reszta na bibliotekę iTunes i kilka innych archiwów, które czytane będą kiedy będzie potrzeba, można liczyć, że będzie spał bez kręcenia. Fajnie. Kieszeń i obudowa zewnętrzna na napęd DVD razem 170zł i mam pełne rozwiązanie. Już jedzie :)

#992 slv

slv
  • 25 postów

Napisano 01 lipca 2012 - 15:02

No to da się, jeśli to ma być np partycja 120GB TM, a reszta na bibliotekę iTunes i kilka innych
archiwów, które czytane będą kiedy będzie potrzeba, można liczyć, że będzie spał bez kręcenia.

Fajnie. Kieszeń i obudowa zewnętrzna na napęd DVD razem 170zł i mam pełne rozwiązanie. Już jedzie :)

No nie do końca. Wystarczy jakiś proces, który systemowo sobie grzebał po dysku. Nie wiadomo ile takich procesów chodzi w systemie. Dlatego pewnie się da, ale trzeba będzie indywidualnie grzebać. Choćby iStat. Grzebie po dysku. Trzeba go wyłączyć. Itd

#993 Shrek

Shrek
  • 1 329 postów

Napisano 01 lipca 2012 - 15:08

iStat nie używam, zresztą pogrzebać można, najważniejsze, że się da, szkoda, że nie ma jakiegoś jednego narzędzia, które załatwiałoby sprawę, no ale ważne, że będzie można. Nie miałoby sensu przesiadanie się, i rozbudowywanie o wbudowanie HDD, gdyby miał on nonstop szumieć jak do tej pory, żrąc prąd i robiąc hałas. Z dwojga złego, wolałbym wpinać kabelek USB kiedy mi potrzeba i samemu decydować, że ma pracować jak dotąd. Dla tego szukam informacji, zanim to wmontuję, jak się nie uda, syn będzie szczęśliwy, bo mu powiększę wbudowaną pamięć do 1TB tym sposobem, a jemu nie przeszkadza, że chodzi, jeden chodzi, drugi nie zmieni nic, poza zwiększeniem pojemności :)

#994 bartekr

bartekr
  • 61 postów

Napisano 01 lipca 2012 - 19:32

a w jaki sposób kupiłeś ? Transport bezpośredni czy przez kogoś ? Wolałbym bezpośrednio, ale ebuyer nie mają transportu do Polski

Bezposrednio, ale mieszkam w londynie, sorry ze nie dodalem wczesniej :)

#995 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 02 lipca 2012 - 07:17

Samsung mi nie przyjmował dysku z Amazonu w PL, więc odsyłałem do Amazonu (miałem talerzowego 500GB). Na szczęście koszt nie jest powalający. Czas już bardziej. Coś za coś, jak zawsze.

#996 mkruszynski

mkruszynski
  • 39 postów
  • SkądOstrowiec Św.

Napisano 03 lipca 2012 - 16:53

[/COLOR]"Nie masz GUID, bo jedziesz na G5, czyli masz tablicę "Apple". O ile pamiętam, to trzeba sprawdzić oprogramowanie dysku, bo sata 3 czasem świrują po podłączeniu do sata 1. W specyfikacji dysku SM 830, jest napisane, że jest kompatybilny z SATA 2. " Hm mówisz, że moje kochane G5 iMac 2.1Ghz chyba 2006r ma sata1? wtyki się zgadzają Czyli mam sata 1? Dysk nowy, zainstalowany raz obraz systemu i raz system z oryginalnej płyty OS X 10.5 . To samo, raz się włączy raz nie. Straciłem nadzieję chyba muszę sprzedać SSD i zainstalować jakieś mi tu leży nowe WD 500GB hm. Komputer po uruchomieniu na SSD pracuje bajecznie, Flasch dysku najnowszy. Będę wdzieczny za jakieś porady MK iMac G5 2.1, 2.5RAM SSD Samsung 830series 6gb/s 64GB. OS X 10.5.8. Ufff

#997 ad1981

ad1981
  • 2 postów

Napisano 03 lipca 2012 - 17:27

Mam pytanie od posiadaczy iMaca, MacBooka Pro lub Macbooka Air. Jakie dyski SSD Apple wsadza oryginalnie do tych komputerów?? Chodzi mi o firme, i parametry odczyt, zapis i ew. IOPs. Testował to ktoś tutaj??

#998 sancruz3

sancruz3
  • 2 436 postów

Napisano 04 lipca 2012 - 08:23

Mam pytanie od posiadaczy iMaca, MacBooka Pro lub Macbooka Air. Jakie dyski SSD Apple wsadza oryginalnie do tych komputerów?? Chodzi mi o firme, i parametry odczyt, zapis i ew. IOPs. Testował to ktoś tutaj??

iMac = Seagate oraz inni producenci zalezy co kupia najtaniej
Macbook Pro = Hitachi oraz inne pascia zalezy od modelu ale potem juz Seagate na 7200 obrotow
Macbook Air to tu masz tzw. pamiec polprzewodnikowan czyli kosci pamieci na plycie wlutowane na stale niby.

Transfery sa rozne w zaleznosci o predkosci dyskow oraz od dyskow.

Kazdy testuje jak skupi to co mu wsadza a i tak wiekszosc osob zmienia teraz na SSD bo talerze przestaly byc oplacalne i szybkie.

#999 Olivia

Olivia
  • 716 postów
  • SkądKraków

Napisano 04 lipca 2012 - 08:45

Ale SSD są od Samsunga albo Toshiby. Podobno Samsungowe są szybsze...

#1000 sancruz3

sancruz3
  • 2 436 postów

Napisano 04 lipca 2012 - 10:08

Ale SSD są od Samsunga albo Toshiby. Podobno Samsungowe są szybsze...

Nie podobno a tak jest. Samsung lepszy tylko pytanie co nam sie trafi

Ale zawsze mozna wziasc starsza konfiguracje i upchac tam 2 dyski ssd samsunga 830 po 128gb i wiemy co nam siedzi w srodku i jakie ma osiagi.

Ja po zakupie pierwszego MBP pierwsze co to kupilem pamieci Kingstona Xyper X 2x4Gb a nastepnie wsadzilem dysk WD Caviar Black 7200 320GB a nastepnie Wrzucilem Samsunga 640GB 7200rpm i wtedy nastapila cisza a wydajnosc taka sama jak w WD ale 2 razy wiecej miejsca ciszej i bez wibracji, ktore WD wytwarzaja.

Szkoda, ze Samsung oddal swoj dzial dysko HDD Seagate. Ciekawe co to zmieni tak naprawde. Osobiscie po testach i zanim ceny dysko poszy do gory uwazam ze dyski talerzowe Samsunga FR3 500GB,1TB,1.5TB byly naprawde szybkimi tanimi dyskami bo za 190 zloty mielismy juz 1Tera od Samsunga a za WD tego samego z takimi samymi parametrami a nawet co sie okazalo w testach ciut wolniejszego trzeba bylo zaplacic 400zloty czyli 2 razy wiecej.

Aktualnie mam 3 dyski:
1xWD Caviar Black 16MB 500GB SATA 2
1xWD Caviar Black 16MB 1TB SATA 2
1 x Seagate 500GB 16MB SATA 2 - tylko odpalany do tygodniowego Backupu

Wszystkie dyski pracuja bez najmniejszego problemu. Jak i transfery sa zadowalajace ale na system polecam cos z SSD np. owego Samsunga 830.

Nie ma co sie pchac w dyski co maja SATA 3 co prawda wszystkie nowe teraz juz obsluguja SATA 3 ale co to daje jak dysk ten ze wzgledu na wolne transfery nie wykorzystuje w pelni SATA2 wiec nie ma co sie spodziewac fajerwerkow.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 4

0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych