Dysk SSD - nasz nowy szybszy stary Mac
Napisano 28 września 2011 - 13:49
Napisano 28 września 2011 - 14:00
Napisano 29 września 2011 - 17:56
Napisano 29 września 2011 - 18:00
Napisano 29 września 2011 - 18:04
Napisano 29 września 2011 - 18:06
Napisano 29 września 2011 - 18:08
Zobacz na iFixit.comPanowie czy w nowym 27 calowym iMacu sa jakies plomby, ktore musze zerwac przy wymianie dysku?
Ten standardowy wyprowadza mnie z rownowagi i powaznie mysle nad wsadzeniem SSD jeszcze przed uplynieciem gwarancji.
masz tam instrukcje jak wymienić dysk w niemal każdym Macu wraz z dokładnymi zdjęciami
Napisano 29 września 2011 - 18:09
Napisano 29 września 2011 - 18:18
Wymiana akurat jest banalna, robilem to w 24W iMacu plomb nie ma, ale trzeba rozebrać prawie całość - a nie jest takie proste i zawsze mogą zostać ślady "nie autoryzowanej ingerencji" tak to chyba określa ładnie serwis. No jeszcze problem z czujnikiem temperatury... Poszukaj na forum jest kilka tematów w tej bolesnej kwestii wymiany ssd
A serwis mam na szczescie Apple, a oni nie szukaja dziury w calym.
No nic trza wydac kase na SSD
Napisano 29 września 2011 - 18:21
Napisano 29 września 2011 - 18:22
Obejście: ponoć działa zwarcie dwóch z kabelków, których to już googluj
Napisano 29 września 2011 - 18:24
Można też wyciszyć wiatrak programowokucyk, ale w modelu 27 cali dodano czujnik temperatury dysku podpisnany do PINÓW HDD, nie na "gąbkę" do obudowy - a w SSD nie ma tych pinów. Skutek - wentylator HDD chodzi na max.
Napisano 29 września 2011 - 18:25
rozwiązaniem problemów z wolnym miejscem jest posiadać NAS server. i wtedy nawet 64GB ci wystarczy. chcesz na lokalnym dysku przechowalnie plikow zrobic?Ja się przesiadłem z SSD na dysk 7200. Jest wolniej, ociężalej, bateria dostała po dupie. Ale 64 czy 128 GB to jednak za mało, wolę mieć wolniej ale dużo miejsca i czekam na spadek cen SSD 512
Napisano 29 września 2011 - 18:27
Napisano 29 września 2011 - 18:30
Ja planuje wsadzić SSD 120/128GB zamiast Super Drive na system i aplikacje. Oraz 1TB dysk na time machine SSD, biblioteki muzyki, zdjęć i wideo, oraz pliki instalacyjne programów itp.rozwiązaniem problemów z wolnym miejscem jest posiadać NAS server. i wtedy nawet 64GB ci wystarczy. chcesz na lokalnym dysku przechowalnie plikow zrobic?
Napisano 29 września 2011 - 18:39
Nie wiem czy ktokolwiek ma te egzotyczne dyski. Torqx już nie są produkowane, Torqx 2 używają kontrolera Phison, który sam w sobie jest jedną wielką egzotyką, Torqx TRB używają natomiast JMicron, który raczej dobrych opinii nie ma.
Po co ładować się w takie wynalazki, skoro za podobne pieniądze można mieć coś na SandForce, Indilinx czy Intele, albo Samsungi (Samsung robi mnóstwo na rynki OEM, np HP, Dell czy Apple i zwłaszcza te nowe SSD serii 470 mają bardzo dobre opinie)?
Acz z tych dwóch (Torqx 2 i TRB) wybrałbym TRB z kontrolerem JMicron 616, bo przynajmniej jest to w miarę popularny kontroler i znacznie usprawniony w stosunku do starego 612, kontroler Toshiby w niektórych dyskach Apple też ma wspólną architekturę z JMicron, jeśli już szukamy plusów.
Widzę też, że mało kto szukając dysków SSD patrzy w przyszłość i jak się one będą zachowywać za np. rok, bo przecież Mac OS X nie obsługuje TRIM dla dysków firm trzecich! Otóż obecnie są 3 opcje:
1. kupować Maki z dyskami Apple, dzięki czemu mamy oficjalną obsługę TRIM
2. kupować dyski na kontrolerach SandForce, bo te udowodniły, że radzą sobie bez TRIM w systemie (sam mam, potwierdzam)
3. hackować Mac OS X, by uaktywnić TRIM - zapewne wielu to zrobiło i powie Ci, zrób to samo, ale nie wiem czy ktokolwiek rzetelnie zweryfikował bezpieczeństwo takiego rozwiązania, mówimy o patchowaniu rozszerzenia jądra odpowiedzialnego za komunikację z dyskiem!
Jak ja to "włączyłem" dla mojego Vertexa 2, to komputer zwolnił, "beach ball" była na porządku dziennym, bez owego TRIM natomiast dysk działa rewelacyjnie.
Dodam, że jak już dojdzie do degradacji wydajności SSD, a system TRIM nie wspomaga, jedyne wyjście to wymazanie takiego SSD (secure erase).
Sam sobie odpowiedz czy warto i na czym Ci zależy.
Koniec końców zdecydowałem się na Intel S320 SSD 80GB SATA 3Gb, działam na nim dopiero 2 dzień i już nie wyobrażam sobie powrotu do HDD. Generalnie największy szok był przy pierwszym uruchomieniu systemu... kilka sekund i boom. No i ta cisza... do której jak na razie nie mogę się przyzwyczaić.
Napisano 29 września 2011 - 18:59
---------- Wpis dodano o 18:59 ---------- Poprzedni wpis dodano o 18:51 ----------
kucyk, ale w modelu 27 cali dodano czujnik temperatury dysku podpisnany do PINÓW HDD, nie na "gąbkę" do obudowy - a w SSD nie ma tych pinów. Skutek - wentylator HDD chodzi na max.
dzieki za info bede googlowal, ale i tak chyba wsadze go zamiast napedu
co do dysku to albo nowa adata
ADATA S510 SSD 120GB 2.5" SATA-300 : AS510S3-120GM-C - Komplett
albo agility 3
http://komplett.ie/K...0G/default.aspx
albo vertex 3
OCZ Vertex 3 Series - Solid state drive - 120 GB - : VTX3-25SAT3-120G - Komplett
choc nie sadze aby byl sens pakowac sie w vertexa
Napisano 29 września 2011 - 19:06
Można też wyciszyć wiatrak programowo
Poproszę link, o ile wiem nie można, ale jak się mylę przyznam się do błędu
OK, sam podaję link i przyznaję się do błędu:
http://www.hddfancontrol.com/
Napisano 29 września 2011 - 19:25
ale link, ze mozna zamiast napedu wsadzic czy jak? bo nie wiem czy mnie pytaszPoproszę link, o ile wiem nie można, ale jak się mylę przyznam się do błędu
---------- Wpis dodano o 19:25 ---------- Poprzedni wpis dodano o 19:06 ----------
btw
Install SSD iMac 2011 How-To
bede czytal i nie wiem czy nie zrobie raid0 z dwoch 120gb bo 120gb to bedzie troche za malo do mac os i bootcampa
ok z tego co widze to w nowym imacu ssd montuje sie pod napedem i jest jeden slot sata wolny na plycie wiec nie trzeba nic odlaczac, ekstra
Napisano 29 września 2011 - 19:30
Co Cię skłoniło do wyboru tego Intela?Koniec końców zdecydowałem się na Intel S320 SSD 80GB SATA 3Gb, działam na nim dopiero 2 dzień i już nie wyobrażam sobie powrotu do HDD. Generalnie największy szok był przy pierwszym uruchomieniu systemu... kilka sekund i boom. No i ta cisza... do której jak na razie nie mogę się przyzwyczaić.
Napisano 29 września 2011 - 20:04
agility i ta adata to async nand, vertex 3 to sync nand, roznice sa kolosalne
HARDOCP - Introduction - NAND Flash Faces Off - Synchronous vs. Asynchronous
kabelek juz zamowiony (z usa lol nie klepia tego gdzies blizej?)
fajnie, ze w 27 calowym nowym maku SSD wchodzi pod naped wiec nic sie nie traci
mam tylko jedno pytanie
czy posiadajac SSD+HDD bede mogl postawic bootcampa na drugim dysku? czy bootcamp musi lezec na tym samym dysku na ktorym jest Mac OS, orientuje sie ktos?
Napisano 29 września 2011 - 20:41
Napisano 29 września 2011 - 22:44
Fakt, Kingstony HyperX są naprawde świetne
Powiedziałbym lepsze niż Intele hehe Tylko szkoda, że Kingston nie ma narzędzia do SSD, tak
jak ma Intel- ToolBox
@simonek świetny wybór ;]
Jeszcze tylko upgrade z 2 do 8GB ram i mój MBP.... posłuży mi jeszcze dłuuugie lata:). Dodam jeszcze, choć to mały offtop, że jako ktoś kto wcześniej zastanawiał się nad najmniejszym MBA, uważam, że starszy model MBP plus dysk SSD i dużo ram to zdecydowanie lepsze rozwiązanie niż MBA. Wychodzi chyba bardziej użytecznie - SuperDrive ew. drugi dysk, czytnik kart SD i FW, większy ekran, dłużej na baterii, szybszy procesor, możliwość modyfikacji i chyba przede wszystkim duuużo taniej, koniec offtop'a:).
Napisano 30 września 2011 - 06:23
Dodam jeszcze, choć to mały offtop, że jako ktoś kto wcześniej zastanawiał się nad najmniejszym MBA, uważam, że starszy model MBP plus dysk SSD i dużo ram to zdecydowanie lepsze rozwiązanie niż MBA. Wychodzi chyba bardziej użytecznie - SuperDrive ew. drugi dysk, czytnik kart SD i FW, większy ekran, dłużej na baterii, szybszy procesor, możliwość modyfikacji i chyba przede wszystkim duuużo taniej, koniec offtop'a:).
Air nie kupuje się dla wydajności a rozmiarów i wagi, więc te zalety MBP, o których piszesz (SD, ekran itp) są wtedy akurat wadą, to taki mój OT
Daj znać jak ów Intel będzie się spisywał za pól roku, jestem ciekaw.
I nie zapomnij uaktualnić FW, bo zostaniesz z dyskiem o pojemności 8MB bez danych
Napisano 30 września 2011 - 06:43
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych