Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Dysk SSD - nasz nowy szybszy stary Mac

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3950 odpowiedzi w tym temacie

#3226 kmita

kmita
  • 131 postów

Napisano 14 grudnia 2014 - 11:30

Dla rozwiania paru watpliwosci:

Wrzucaielm i wrzucam do komputerow od MacBookow white nie unibody po Macbooki Pro Unibody wszelkie dyski samsunga: 830, 830 Pro, 840 Evo - dzialaja poprawnie wszystko na wlaczonym Trim. 

Co do kopi systemu bo, ktos tutaj zadal pytanie mozna zarobic Time Machine na zewnetrzny dysk wpiac nowy mniejszy i wrzucic spowrotem system o ile miejsca nam wystarczy. 

Tak samo potwierdzam poprawne dzialanie dyskow OWC w komputerach apple retina do 2013 oraz Transcend. Aktualnie uzytkuje JetDrive 725 960Gb bez wlaczonego TRIM i dziala. 

Dyski OWC dla zainteresowanych nie polecaja wlaczanie TRIM gdyz psuje to ich dyski gdyz kontroler SF w nich ma radzic sobie sam i nie potrzebuje wsparcia TRIM softowego. 

Przy wyborach dyskow najlepiej kupic dyski z pamieciami Synchronicznymi tak dla informacji oraz patrzec na jak mozliwie najwieksza ilosc IOPS a nie tylko na same transfery dysku.

Peace V

@Sancruz3 a czy ten komputery działały z Yosemite?

Macbook Pro 15"

#3227 sancruz3

sancruz3
  • 2 436 postów

Napisano 15 grudnia 2014 - 09:59

Oczywiscie na 10.10.1 

Macbook Pro z 2011 jak i Mac Mini z 2011. Reszta ze wzgledow na wiek nie dostala tej mozliwosci. 

Polecam takze dyski firmy Mushkin na kosciach Synchronicznych. 

W tym tygodniu bede testowal nowego Transcenda z seri 370.

#3228 tuksiarz

tuksiarz
  • 1 postów

Napisano 16 grudnia 2014 - 19:02

Cześć,

Dysk Toshiba Q Series Pro do Maca Mini mid 2012 raczej polecacie czy raczej nie? :)

#3229 sancruz3

sancruz3
  • 2 436 postów

Napisano 16 grudnia 2014 - 21:22

Cześć,

Dysk Toshiba Q Series Pro do Maca Mini mid 2012 raczej polecacie czy raczej nie? :)

Dzisiaj do MacMini Mid 2011 i5/8GB/HD3000 wsadzilem Transcend 370 250GB. Polecam bardzo fajnie smiga bez wlaczonego TRIM. Tak samo Samsungi 840 Evo i 850. 
Jesli chcesz inny dobry dysk to Mushkin.

http://www.skapiec.p...8/comp/11137289

#3230 Sinngel

Sinngel
  • 19 postów

Napisano 22 grudnia 2014 - 18:00

@duchu, nie potrzebujesz żadnych przejściówek. Zastanów się nad dyskiem 120GB, bo cena 650~700zł względem 400 za 60GB jest bardziej korzystna. Mam dysk OCZ Vertex 2, jak większość moich klientów z dyskami SSD i jest to dysk godny polecenia. Nie mam zwrotów. Warto zainstalować system na czysto przy zmianie HDD->SSD. Stary dysk możesz spokojnie włożyć do obudowy na USB i korzystać z niego jak z zewnętrznego.

Mam kilka pytań.

1.Czy wystarczy dla Macbooka Pro 3.1 (z Core 2 Duo 2,4 Ghz,2x2 GB DDR2 667,Nvidia 8600GT) dysk SSD 50G OCZ Vertex II

2.Czy muszę dzielić dysk na partycję jak np w Linuksie,czy zostawić pusty dysk sformatowany tak jak wyszedł z fabryki (mój Assus Maxius VI Hero   ma taką opcję)

3.Czy Yosemite będzie miał w sobie wszystkie niezbędne sterowniki podobnie jak Linux czy nowe wersje Windy,czyli W7,W8.1

4.Czy po instalacji bedę musiał instalować jakieś sterowniki np sieć,audio,czy grafiki?

Jeśli chodzi o ustawienia to mogę wszystko skonfigurować od nowa.Maka mam kilka dni i dzisiaj kupiłem do niego RAM 2x2 GB,oraz wczoraj przygotowałem botujący pendrive z Yosemite.Po co zalecacie robiebienie Backupu?

Pytam bo chciałbym się dobrze przygotować do instalacji.Jako głównego komputera używam PC na nowoczesnych podzespołach np Core i7 7447K w/w płyta główna,dobre pamięci,zasilacz i Grafika Nvidii.Macbooka traktuje jako ciekawostkę i jako dodatkowy mobilny laptop.

#3231 darekpoznan

darekpoznan
  • 201 postów

Napisano 22 grudnia 2014 - 18:36

Mam kilka pytań.

1.Czy wystarczy dla Macbooka Pro 3.1 (z Core 2 Duo 2,4 Ghz,2x2 GB DDR2 667,Nvidia 8600GT) dysk SSD 50G OCZ Vertex II

2.Czy muszę dzielić dysk na partycję jak np w Linuksie,czy zostawić pusty dysk sformatowany tak jak wyszedł z fabryki (mój Assus Maxius VI Hero   ma taką opcję)

3.Czy Yosemite będzie miał w sobie wszystkie niezbędne sterowniki podobnie jak Linux czy nowe wersje Windy,czyli W7,W8.1

4.Czy po instalacji bedę musiał instalować jakieś sterowniki np sieć,audio,czy grafiki?

Jeśli chodzi o ustawienia to mogę wszystko skonfigurować od nowa.Maka mam kilka dni i dzisiaj kupiłem do niego RAM 2x2 GB,oraz wczoraj przygotowałem botujący pendrive z Yosemite.Po co zalecacie robiebienie Backupu?

Pytam bo chciałbym się dobrze przygotować do instalacji.Jako głównego komputera używam PC na nowoczesnych podzespołach np Core i7 7447K w/w płyta główna,dobre pamięci,zasilacz i Grafika Nvidii.Macbooka traktuje jako ciekawostkę i jako dodatkowy mobilny laptop.

Ad.1 OCZ Vertex II będzie jak najbardziej OK, ale minimalna pojemność to IMHO 120 - 128 GB (system zajmuje "na czysto" ok. 9 GB). Sam jakiś czas temu miałem w identycznym modelu Plextor 5S 120 GB.

Ad.2 Dysk musisz sformatować przy instalacji Yosemite do systemu plików Mac OS Extended (kronikowany). Nie wydzielaj partycji (cały dysk jako jedna partycja). W przyszłości jeśli chciałbyś zainstalować Windows jako drugi system używasz programu systemowego Yosemite o nazwie Asystent Boot Camp - wtedy zaproponuje on i sam wydzieli nowa partycję z dysku bez utraty danych.

Ad.3 Tak, wszystkie sterowniki są wbudowane (nie spotkałem jeszcze urządzenia wymagającego ich instalacji - no chyba, że masz jakieś egzotyczne urządzenia…)

Ad.4 Patrz pkt. powyżej.

#3232 Sinngel

Sinngel
  • 19 postów

Napisano 22 grudnia 2014 - 18:55

Ad.1 OCZ Vertex II będzie jak najbardziej OK, ale minimalna pojemność to IMHO 120 - 128 GB (system zajmuje "na czysto" ok. 9 GB). Sam jakiś czas temu miałem w identycznym modelu Plextor 5S 120 GB.

Ad.2 Dysk musisz sformatować przy instalacji Yosemite do systemu plików Mac OS Extended (kronikowany). Nie wydzielaj partycji (cały dysk jako jedna partycja). W przyszłości jeśli chciałbyś zainstalować Windows jako drugi system używasz programu systemowego Yosemite o nazwie Asystent Boot Camp - wtedy zaproponuje on i sam wydzieli nowa partycję z dysku bez utraty danych.

Ad.3 Tak, wszystkie sterowniki są wbudowane (nie spotkałem jeszcze urządzenia wymagającego ich instalacji - no chyba, że masz jakieś egzotyczne urządzenia…)

Ad.4 Patrz pkt. powyżej.

Wielkie dzięki za wyczerpującą odpowiedź.Obecnie mam Yosemite,który zaktualizowałem przez App Store.Działa wszystko ale zbyt wolno z powodu klasycznego dysku 5400 obr/mn oraz zbyt małej ilości RAM.Teraz mam 2x1GB,ale dzisiaj wyszło do mnie 2x2 GB.Czyli muszę pomyśleć o dysku 120 GB.Są ale SATAIII.Mój Macbook raczej nie wykorzysta możliwości takiego dysku,ale i tak będzie o wiele szybciej.Kamień z serca mi spadł z tym że system sam oprogramuje mojego Maka.Kiedyś chciałem instalować Mac OS na PC,ale wiele było z tym kombinacji.

Czy na pewno nie wystarczy 50 GB?Jeżeli z programami system zajmie 20 lub nawet 25 GB,to na dane wystarczy ta reszta chyba,jeśli laptopa nie używa sie do trzymania jakichś dużych plików?

Użytkownik Sinngel edytował ten post 22 grudnia 2014 - 20:22

#3233 sancruz3

sancruz3
  • 2 436 postów

Napisano 22 grudnia 2014 - 20:18

Kup Sata III, przeciez bedzie dzialal normalnie tylko nie na max swoich mozliwosci. Obetnie Ci transfery i tyle. 

Hacintosh to nie temat na to forum ;) 

#3234 666

666

Mac Pro doctor

• 2 401 postów

Napisano 22 grudnia 2014 - 20:49

Sinngel, spacja Ci szwankuje chyba ;)

OCZ nie kupuj, to chłam, chyba że za darmo dostałeś/dostaniesz.

Użytkownik 666 edytował ten post 22 grudnia 2014 - 20:50

mac-pro.pl

Serwis i (roz)budowa stacji roboczych Apple
Masz problem z Makiem Pro? Brakuje mu mocy?

Pisz lub dzwoń: 501211594

#3235 Sinngel

Sinngel
  • 19 postów

Napisano 22 grudnia 2014 - 21:22

Mam Vertex 4 i Vertex 2.Nie mam zastrzeżeń.Vertex 4 nie miał sobie równych jak go kupowałem rok temu.Nie chodzi tylko o same transfery,ale ilość IOPS.Trochę szkoda mi wydawać kasę na nowy dysk.Myślałem o wykorzystaniu tego Vertex 2 50GB.Mam go obecnie w laptopie Toshiba,a na nim Elementary OS,który razem z programami zajmuje jakieś 5 GB.Na partycję systemową przydzieliłem 15GB i wystarcza aż nadto.Reszta na pliki.Mak bedzie mi służył jako dodatkowy sprzęt mobilny i wideotelefon.Ma świetną kamerkę i wbudowany mikrofon,ale szybkością musi chociaż zbliżyć się do Linuksa,bo jak narazie jest bardzo daleko w tyle.

#3236 zakino

zakino

• 10 510 postów

Napisano 23 grudnia 2014 - 09:54

Ty nie masz ale 100 innych osób może mieć ;) Lepiej coś sprawdzonego/

NIE pomagam przez PW. Mogę co najwyżej pogawędzić.

Follow me on Instagram jacobswitek
Follow me on Twitter zakino4

#3237 666

666

Mac Pro doctor

• 2 401 postów

Napisano 23 grudnia 2014 - 11:55

Mam Vertex 4 i Vertex 2.Nie mam zastrzeżeń.Vertex 4 nie miał sobie równych jak go kupowałem rok temu.Nie chodzi tylko o same transfery,ale ilość IOPS.Trochę szkoda mi wydawać kasę na nowy dysk.Myślałem o wykorzystaniu tego Vertex 2 50GB.Mam go obecnie w laptopie Toshiba,a na nim Elementary OS,który razem z programami zajmuje jakieś 5 GB.Na partycję systemową przydzieliłem 15GB i wystarcza aż nadto.Reszta na pliki.Mak bedzie mi służył jako dodatkowy sprzęt mobilny i wideotelefon.Ma świetną kamerkę i wbudowany mikrofon,ale szybkością musi chociaż zbliżyć się do Linuksa,bo jak narazie jest bardzo daleko w tyle.

Taa, Vertexy nie miały sobie równych także w awaryjności i procencie zwróconych egzemplarzy... Ale każdemu wg potrzeb ;)

P.S. Zacznij używać spacji po znakach przestankowych (tylko nie przed), bo tego się nie da czytać.

mac-pro.pl

#3238 Sinngel

Sinngel
  • 19 postów

Napisano 23 grudnia 2014 - 13:00

Co Wy macie wszyscy,syndrom polonisty?

http://marekjuraszek.pl/uncategorized/a-to-ciekawe-cos-o-mozgu.html

#3239 zakino

zakino

• 10 510 postów

Napisano 23 grudnia 2014 - 15:24

Lol... 

Nie ale mamy syndrom przestrzegania regulaminu.

#3240 sancruz3

sancruz3
  • 2 436 postów

Napisano 23 grudnia 2014 - 17:56

Ciekawe czy na drodze kazdy z nas tutaj przestrzega w pelni przepisow i jezdzi przeipsowo, w pasach i zawsze wlancza kierunek i nie przejezdza na pomaranczowym...

Sa jakies granice bycia pedantem

#3241 siwy49

siwy49
  • 2 postów

Napisano 23 grudnia 2014 - 18:37

Zakupiłem taki dysk - SSD SAMSUNG 840 EVO 250GB SATA 3 MZ-7TE250BW.

Posiadam - MacBook Pro (15-calowy, koniec 2008 r.) - na You Tube znalazłem dwa filmy o montażu dysku SDD:

Która opcja jest lepsza?

Osobiście wydaje mi się iż z pierwszego linku – stary dysk chciałbym zachować jako dysk do przechowywania np. zdjęć itp.

Na dysku SSD chciałbym postawić system wraz z programami typu Photoschop, IIlustrator itd., nie wiem czy moje rozumowanie jest poprawne, może ktoś z Was pomoże.

Tak na marginesie: mam w dwóch slotach pamięć po 2GB czy można je zastąpić 4GB i czy to BIOS obsłuży?

Pozdrawiam.

www.eugeniuszszymanski.pl

#3242 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 26 grudnia 2014 - 19:04

Ja mam troche inne pytanie odnośnie SSD, gdyż u mnie pokazuje żywotność SSD na poziomie 95% z kolei dokładniejszy raport wygląda tak jak w załączniku. Może ktoś się do tego jakoś odnieść? 

Załączone pliki

#3243 666

666

Mac Pro doctor

• 2 401 postów

Napisano 28 grudnia 2014 - 20:52

Wszystko OK seb. Wykorzystałeś 156 cykli P/E z ok. 3000 (MLC). Nawet jak ta liczba dojedzie do 3000 to nie będzie automatycznie oznaczać, że SSD jest do wyrzucenia.

Teraz pomnóż sobie czas w jakim wykorzystałeś te 156 cykli razy 19 i liczba jaka Ci wyjdzie będzie przybliżonym czasem jaki ten SSD ma przed sobą.

mac-pro.pl

#3244 Pabeleos

Pabeleos
  • 6 postów
  • SkądWawka

Napisano 30 grudnia 2014 - 13:45

Na moim Macbook Pro 15 MID 2010 ( I5 2.4) już oddanym w ręce kolejnego zadowolonego użytkownika, miałem taką konfigurację :

na system Intel 120 seria 330  : odczyt był na poziomie 200 MB/s zapis 100 MB/s

System działał naprawdę szybko i sprawnie, żadnych problemów.

w zatokę DVD trafił Intel 240 seria 520 ( teraz można kupić za około 400 PLN oem-a)  odczyt 260 MB/s zapis 220 MB/s

Cisza spokój i to raczej wszystko co można za rozsądną kasę wycisnąć z SATA II, nie martwiąc się że zaraz padnie..

Pozdrawiam

#3245 anx239

anx239
  • 679 postów
  • SkądWrocław

Napisano 03 stycznia 2015 - 14:21

Ostatnio za grosze (100 zł) wpadł mi w ręce dysk Intel 320 Series o pojemności 120 GB.

Wymieniłem w Macbook-u Pro mojej Córki stary OCZ Agility 3 60 GB.

Różnica całkiem spora w wynikach jak i w codziennym użytkowaniu.

OCZ miał zapis.odczyt 60/170 a Intel 130/260.

Mimo, że dysk dostałem używany to jestem zadowolony.

Mac mini i7   -   Mac mini i5   -   MacBook Air 13"   -   Apple Watch 3 Nike (42 mm + 38 mm)

iPhone 7 Plus   -   iPhone 6S   -  iPhone SE   -   iPad Air   -   iPod 5 Video   -   iPod Shuffle   -   Qnap TS-453Be

#3246 zakino

zakino

• 10 510 postów

Napisano 03 stycznia 2015 - 15:20

To tak jakby przejść z jednej dziurawej rynny pod drugą dziurawą... ;) Ciekawe kiedy będą pierwsze problemu.

#3247 anx239

anx239
  • 679 postów
  • SkądWrocław

Napisano 03 stycznia 2015 - 19:48

To tak jakby przejść z jednej dziurawej rynny pod drugą dziurawą... ;) Ciekawe kiedy będą pierwsze problemu.

To do mnie?

Rozwiń proszę temat, dyski SSD Intel 320 to jakaś lipa? Po prostu nie wiem.

Mac mini i7   -   Mac mini i5   -   MacBook Air 13"   -   Apple Watch 3 Nike (42 mm + 38 mm)

iPhone 7 Plus   -   iPhone 6S   -  iPhone SE   -   iPad Air   -   iPod 5 Video   -   iPod Shuffle   -   Qnap TS-453Be

#3248 zakino

zakino

• 10 510 postów

Napisano 03 stycznia 2015 - 19:55

Jeżeli dobrze kojarzę to były z nimi problemy (kernel panic, słaba wydajność) chyba, że coś pomyliłem.

#3249 tommy73

tommy73
  • 443 postów
  • SkądChełm, PL

Napisano 03 stycznia 2015 - 22:26

Zakupiłem taki dysk - SSD SAMSUNG 840 EVO 250GB SATA 3 MZ-7TE250BW.

Posiadam - MacBook Pro (15-calowy, koniec 2008 r.) - na You Tube znalazłem dwa filmy o montażu dysku SDD:

1. https://www.youtube....h?v=aCLENHnvfmk

2. https://www.youtube....h?v=eLTTt8SI2rM

Która opcja jest lepsza?

Osobiście wydaje mi się iż z pierwszego linku – stary dysk chciałbym zachować jako dysk do przechowywania np. zdjęć itp.

Na dysku SSD chciałbym postawić system wraz z programami typu Photoschop, IIlustrator itd., nie wiem czy moje rozumowanie jest poprawne, może ktoś z Was pomoże.

Tak na marginesie: mam w dwóch slotach pamięć po 2GB czy można je zastąpić 4GB i czy to BIOS obsłuży?

Pozdrawiam.

Według supportu appla max Ramm to 2x2 Gb:

http://support.apple...iewlocale=pl_PL,

Tu więcej: 

http://www.everymac....pgrade-ram.html

Actual Maximum RAM

Officially, Apple only supports 4 GB of RAM in the "Late 2008/Unibody" MacBook Pro models. Initial tests at the time these models shipped from site sponsor Other World Computing and the always excellent BareFeats demonstrated that they were capable of stably supporting 6 GB of RAM with one 2 GB module and one 4 GB module. It was possible to install 8 GB of RAM as well, but the system was not stable and it was not recommended to install 8 GB of RAM. 

However, some time after OWC and BareFeats published their findings, other third-parties reported that these models are capable of stably supporting 8 GB of RAM. In detailed follow up testing, OWC was able to confirm that the "Late 2008" models are capable of supporting 8 GB of RAM, but if -- and only if -- they have been upgraded to run Mac OS X 10.6 "Snow Leopard" and have Boot ROM Version MBP51.007E.B05. Note that you may be required to manually update the firmware for the update to work properly. Earlier versions of the operating system (OWC tested running Mac OS X 10.6.6) and earlier Boot ROM versions are not supported.

To keep life interesting, although the "Early 2009" MacBook Pro Unibody -- the MacBook Pro "Core 2 Duo" 2.66 15" (Unibody) -- also officially supports 4 GB of memory, OWC discovered that this model actually supports a full 8 GB of memory (up from an unofficial 6 GB on the model it replaced) regardless of the operating system installed.

OWC wie co robi, zaufaj im : )

Taniej jest po prostu zakupić zewnętrzny napęd DVD jeśli NAPRAWDĘ potrzebujesz.

Użytkownik tommy73 edytował ten post 03 stycznia 2015 - 22:31

#3250 Szymon Domagalski

Szymon Domagalski
  • 5 postów

Napisano 12 stycznia 2015 - 13:21

Panowie (i Panie? :)

pytanie o mój kejs. Jaki SSD do tego maczka:

2gxk22s.png

pełna specyfikacja w załączniku --> http://we.tl/kSWNXnlkcu

Będę wdzięczny za propozycje. Ważne, żeby dobrze chodził, koszt nie jest tak istotny. :)

Pozdr

Szymon

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych