Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Dysk SSD - nasz nowy szybszy stary Mac

• Please log in to reply
3950 replies to this topic

#3176 sancruz3

sancruz3
  • 2436 posts

Posted 28 October 2014 - 08:13

Nie mogłem edytować. Zdaje się, że trzeba mieć taki zestaw, żeby w miarę bezpiecznie operacje przeprowadzić:

iFixit Store Europe | Mac Mini Dual Hard Drive Kit

prawie 30 eurosi z przesyłką. To już chyba lepiej dać 200zł i uniknąć ryzyka.

edit:

Znalazłem jeszcze taki dysk za 70zł więcej:

Samsung :: 250GB 2,5 SATA SSD Seria 840 EVO 7mm

Ma trochę lepsze parametry od tego Cruciala. Co sądzicie?

Do rozkrecenia MM wystarczy jeden srubokret... Jedz do castoramy i kup sobie srubokret z wymiennymi koncowkami albo pare natanszych srubokretow gwaizdowych i tyle po co wydawac 200 zl na co co kupimy za 20zl pod domem...

Co do syku to kosztuje 479zl a nie 70zl. Samsung to samsung mozna brac w ciemno. Mam uzywam i nie zmieniam tyle w temacie.

#3177 sancruz3

sancruz3
  • 2436 posts

Posted 28 October 2014 - 08:14

Przeczytałem ten teamat a także ten : http://myapple.pl/fo...powe-pytania i juz sam nie jestem pewien...

Mój MBP to - MacBook Pro 15-inch/Mid 2009/2.53GHz Intel Core 2 Duo/4GB RAM/ HDD 500GB/NVIDIA GeForce 9400M/OS X Yosemite

Chcę wymienic moje HDD na SSD, ale jakie ? Nie znalazłem info o SSD Intela, a mam okazje kupic w dobrej cenie taki dysk :

Intel 240GB 530 Series SSD UltraSlim 7mm Solid State Drive - SSDSC2BW240A401

Co o nim możecie powiedzieć ?

Dziala jak kazdy dysk SSD. Wlalbym jednak samsunga wziasc i tak. Intel mnie cos nie przekonuje ze swoimi SSD samsung aktualnie jest Pioneerem w dyskach mozna powiedziec. Najwiecej sie sprzedaje ich dyskow bo sa naprawde bardzo dobre!

#3178 DanielF

DanielF
  • 5746 posts
  • SkądSiedlce

Posted 28 October 2014 - 09:17

http://www.benchmark...t/intel-ssd-530 To sandforce - a miliard postów nie kupować nic na sandforce...

#3179 Mateusz1

Mateusz1
  • 20 posts

Posted 28 October 2014 - 09:45

Witam Wszystkich. Poczytałem trochę tego tematu i już na prawdę wszystko mi się pomieszało. Może ktoś był by tak dobry żeby mi podpowiedzieć. Jestem posiadaczem macbooka unibody mid 2010. Planuję go trochę przyspieszyć, dlatego zwiększam RAM do 4gb i planuję zakup jakiegoś dysku SSD. Jaki dysk będzie najodpowiedniejszy dla tego modelu? Skłaniam się póki co do samsunga ssd 840 120GB. Czy to będzie dobry wybór? Jeżeli już podepnę dysk to jakie kroki należy dalej podjąć? Czy ten cały TRIM jest w tym modelu konieczny? Proszę o porady bo na prawdę już nie mam głowy do tego wszystkiego :)

#3180 JanekPawelski

JanekPawelski
  • 83 posts
  • SkądPoznań, Poland

Posted 28 October 2014 - 14:25

Czy takie dysk: http://www.morele.ne....a-120g-534804/ nadaje się do MacBooka Pro 13" mid 2010? Chodzi tu o kompatybilnośc nie o mega przyspieszneienie, bo stary dysk umarł.

I pytanie takie, czy jest możliwość wymontowania superdriva tylko poto aby mieć lżejszy komputer. Nie potrzebuje dodatkowego dysku a te kilkaset gram mniej by się przydały

#3181 DanielF

DanielF
  • 5746 posts
  • SkądSiedlce

Posted 28 October 2014 - 14:43

Kolego czytałeś 2 posty wyżej mój post? Nic na sandforce

#3182 zeton

zeton
  • 55 posts
  • SkądBedford/UK

Posted 28 October 2014 - 21:25

http://www.benchmark...t/intel-ssd-530 To sandforce - a miliard postów nie kupować nic na sandforce...

WIELKIE DZIEKI !!!

Co do SSD to ktory polecicie z tej strony:

http://www.scan.co.u...i-(240gb-360gb)

Tylko z tej strony kupuje w UK, bo maja lepsze ceny niz na ebay i nie ma problemu z gwarancja :) Nie robie nic specjanego na nim, do uzytku codziennego, ale szybkosc uruchamiania, szybkosc dostepu do applek czy programow byla by przydatna ;)

#3183 zeton

zeton
  • 55 posts
  • SkądBedford/UK

Posted 31 October 2014 - 00:38

Nie moge edytowac, wiec dopisuje ze wybralem : [h=1]Crucial CT512MX100SSD1 512GB MX100[/h] Wygraly - cena/wydajność/pojemność :)

#3184 sancruz3

sancruz3
  • 2436 posts

Posted 31 October 2014 - 07:55

Kolego czytałeś 2 posty wyżej mój post? Nic na sandforce

Czasami czytanie sprawia trudnosci...

Temat walkowany od bardzo dawna i kazdy pisze, zeby unikac SF i brac najlepiej Samsunga bo sie spisuja naprawde rewelacyjnie. Zreszta Jablka w wiekszosci siedza na amsungach czasami nieszczesna Toshiba sie trafi.

#3185 mig_piano

mig_piano
  • 62 posts
  • SkądŁódź [PL]

Posted 01 November 2014 - 18:23

Jaki dysk SSD będzie najlepszy dla MacBook Pro 13", mid-2010? W tej chwili posiadam oryginalny dysk Hitachi HTS545032B9SA02 o pojemności 320GB Jednak wykorzystuję około 100GB więc SSD mógłby być 120GB. Zależy mi aby komputer przyspieszył a dysk działał bezproblemowo (TRIM?)

#3186 zeton

zeton
  • 55 posts
  • SkądBedford/UK

Posted 01 November 2014 - 18:49

Można brać MX100 512. Z tą ceną za 1GB trudno o coś lepszego. Trochę tych dysków u moich klientów działa i póki co bez problemów. Jakoś mam większe zaufanie do producentów dysków, którzy robią swoje własne NANDy, ale to może tylko efekt placebo ;)

Placebo, czy nie, też uważam to za dobry pomysł. Crucial od dawna produkuje swoje kości i nigdy się na nich nie zawiodłem - czytaj nikt mi tego nie reklamuje. Ich SSD od dawna się sprawdzają, co najwyżej mieli problemy z prędkościami, ale to kwestia stosowania swojego kontrolera, a nie używanie SandForce.

Między innymi te dwie wypowiedzi przekonaly mnie do SSD Crucial MX100. O wiele tansze od innych, a rownież dobre, sadzac po opiniach :) Wiec po co przeplacac za inne ?

#3187 666

666

Mac Pro doctor

• 2401 posts

Posted 01 November 2014 - 18:50

Najlepszy bez dwu zdań będzie Samsung 850 Pro 1TB. Warto również poczytać wątek, w którym się pisze, i nie, nie trzeba czytać wszystkich 213 stron. Wystarczy ostatnich 5-10.
  • Marriu-4088b2fcfa and tumpio like this

#3188 macmomento

macmomento
  • 1 posts

Posted 01 November 2014 - 18:58

Czy taki Samsung będzie działać bez problemu ze starszymi Makami? Mam podobnie jak kolega @starymisio maka z 2010 roku.

#3189 zeton

zeton
  • 55 posts
  • SkądBedford/UK

Posted 01 November 2014 - 21:53

Czy taki Samsung będzie działać bez problemu ze starszymi Makami? Mam podobnie jak kolega @starymisio maka z 2010 roku.

a Dlaczego nie ? Skoro wszyscy znawcy tematu pisza ze samsung bedzie najlepszy...

Poczytaj tez to - http://myapple.pl/fo...powe-pytania

#3190 zeton

zeton
  • 55 posts
  • SkądBedford/UK

Posted 01 November 2014 - 22:24

Najlepszy bez dwu zdań będzie Samsung 850 Pro 1TB.
Warto również poczytać wątek, w którym się pisze, i nie, nie trzeba czytać wszystkich 213 stron. Wystarczy ostatnich 5-10.

Pewnie masz racje, ale cena jest bardziej niz bardzo zaporowa, za ten dysk wolaja wiecej niz ja dalem za mojego MBP :)

Ja jestem zwyklym uzytkownikiem, i kupilem za 110Ł w dodatku z pojemnoscia 512GB, wiec nie widze sensu przeplacac, czasem nawet kilkakrotnie za cos co "moze" bedzie dla mnie lepsze :)

Za samsunga 840PRO 256GB musze zaplacic 125Ł, a za 110Ł kupilem Crucial MX100 512GB o ktorym sam wspominales, wiec taniej i wiecej u rownie dobrego producenta, ktory na dodatek ma swoje NANDy...

Ja nie widze sensu przeplacania, tym bardziej ze jak dla mnie zwyklego uzytkownika, wazniejsza jest pojemnosc, roznicy w dostepie/predkosci pewnie nie zauwaze, ale w portfelu widze ja wyraznie na korzysc mojej kieszeni i w moim MBP na korzysc wiekszego miejsca do zapisu :)

To moze mi ktos napisze, dlaczego ja zwykly kowalski mam wybrac Samsung (masowy kopier/producent wszystkiego na swiecie) a nie SSD Crucial MX100 512GB (ktory, glownie tym sie zajmuje i nie kopiuje nikogo i ma swoje NANDy) slucham ???

#3191 666

666

Mac Pro doctor

• 2401 posts

Posted 01 November 2014 - 22:54

Pewnie masz racje, ale cena jest bardziej niz bardzo zaporowa, za ten dysk wolaja wiecej niz ja dalem za mojego MBP :)

Pytanie było:

Jaki dysk SSD będzie najlepszy

a nie najtańszy ;) A skoro misio stary i chyba leniwy bo czytać wątku mu się nie chce, to jakie pytanie taka odpowiedź.

P.S. Nie wiem jaką krzywdę wyrządził Tobie lub Twojej rodzinie Samsung, ale spieszę poinformować, że produkuje własne NANDy chyba nawet dłuźej niż Micron (czyli Crucial).

#3192 zeton

zeton
  • 55 posts
  • SkądBedford/UK

Posted 01 November 2014 - 23:34

A skoro misio stary i chyba leniwy bo czytać wątku mu się nie chce, to jakie pytanie taka odpowiedź.

hehe, masz racje

P.S. Nie wiem jaką krzywdę wyrządził Tobie lub Twojej rodzinie Samsung, ale spieszę poinformować, że produkuje własne NANDy chyba nawet dłuźej niż Micron (czyli Crucial).

Zadnej krzywdy ani mnie ani nikomu z rodziny nie zrobil, poprostu jak na masowego kopiera/producenta wszystkiego na swiecie, to ma ssd nie proporcjonalnie drogie w stosunku do innych swoich produktow...

#3193 666

666

Mac Pro doctor

• 2401 posts

Posted 02 November 2014 - 15:48

Zadnej krzywdy ani mnie ani nikomu z rodziny nie zrobil, poprostu jak na masowego kopiera/producenta wszystkiego na swiecie, to ma ssd nie proporcjonalnie drogie w stosunku do innych swoich produktow...

Zależy na co patrzysz: 120GB 840 EVO kosztuje +/- tyle co MX100 o tej samej pojemności. 840 PRO to wyższa półka, na innych komponentach, więc i cenę ma wyższą. Przeciętnemu użytkownikowi wystarczy EVO i MX100, ci którzy mają zamiar wykorzystywać SSD np na disk cache przy obróbce video powinni raczej skłaniać się w stronę 840 PRO.

#3194 zeton

zeton
  • 55 posts
  • SkądBedford/UK

Posted 02 November 2014 - 16:41

Zależy na co patrzysz: 120GB 840 EVO kosztuje +/- tyle co MX100 o tej samej pojemności. 840 PRO to wyższa półka, na innych komponentach, więc i cenę ma wyższą.

To prawda, sa w mniej wiecej tej samej cenie, u mnie oba ok 60Ł, ale juz 840 EVO 250GB kosztuje ok 100Ł, jest juz drozszy od MX100 256GB ktory mozna kupic za ok 80Ł, nie wspominajac o wiekszych, bo te juz sie roznia sporo, np za Samsunga 840 EVO 500GB trzeba dac ok 170Ł, a za MX100 512GB ok 130Ł. O PRO nie pisze bo to juz wyzsza polka.

Poza tym mysle, ze przy wyborze pojemnosc dysku tez ma znaczenie. I zwykly kowalski raczej na tym sie skupi..

Przeciętnemu użytkownikowi wystarczy EVO i MX100, ci którzy mają zamiar wykorzystywać SSD np na disk cache przy obróbce video powinni raczej skłaniać się w stronę 840 PRO.

Wielkie dzieki ! Takiej odpowiedzi caly czas szukalem, wydedukowalem ja sam czytajac w necie rozne artykuly, ale teraz ma info od speca ;)

I wszystko jasne !!!

#3195 mig_piano

mig_piano
  • 62 posts
  • SkądŁódź [PL]

Posted 02 November 2014 - 19:34

Dziękuję za poradę w kwestii dysku. Skusiłem Się na Samsunga 850 PRO. Na tę chwilę (po zainstalowaniu Mavericks i kilkukrotnym uruchamianiu) mogę powiedzieć, że dysk jest szybki i chodzi płynnie … niestety nie ma sprzętowej obsługi TRIM, na co liczyłem. Gdyby ktoś zakupił Crucial MX100 niech da znać czy obsługuje TRIM. ;)

#3196 zeton

zeton
  • 55 posts
  • SkądBedford/UK

Posted 02 November 2014 - 20:56

Ja kupilem Crucial MX100 512GB, powinien przyjsc na dniach, jak go zamontuje to dam znac.

#3197 666

666

Mac Pro doctor

• 2401 posts

Posted 02 November 2014 - 21:36

Dziękuję za poradę w kwestii dysku.
Skusiłem Się na Samsunga 850 PRO.
Na tę chwilę (po zainstalowaniu Mavericks i kilkukrotnym uruchamianiu) mogę powiedzieć, że dysk jest szybki i chodzi płynnie …
niestety nie ma sprzętowej obsługi TRIM, na co liczyłem.
Gdyby ktoś zakupił Crucial MX100 niech da znać czy obsługuje TRIM. ;)

Obsługa jest software'owa (w driverze AHCI).
Tylko SSD z firmware Apple mają TRIM OOTB.
W innych trzeba włączyć ręcznie. Po update systemu z reguły się wyłącza, więc trzeba pamiętać o ponownym włączeniu.
Jak? Na pewno znajdziesz :)

#3198 virgin71

virgin71

• 12562 posts
  • SkądWrocław

Posted 03 November 2014 - 23:58

Dlatego ja też polecam Plextory. GarbageCollector jest wspaniałym rozwiązaniem w tych dyskach. Praktycznie ucina rozmowę o TRIM. Wprawdzie, przy obróbce video, pewnie wybrałbym 850Pro, ale do wszystkich innych zastosowań, obstawiam Plextora. Szczególnie patrząc na jego aktualną cenę.

#3199 gustawf

gustawf
  • 1 posts
  • SkądWarszawa, Polska

Posted 04 November 2014 - 12:06

Samsung 850 Pro 1TB - ogólnie jestem bardzo zadowolony, brakuje jedynie usługi TRIM

#3200 666

666

Mac Pro doctor

• 2401 posts

Posted 05 November 2014 - 14:54

Dlatego ja też polecam Plextory. GarbageCollector jest wspaniałym rozwiązaniem w tych dyskach. Praktycznie ucina rozmowę o TRIM.
Wprawdzie, przy obróbce video, pewnie wybrałbym 850Pro, ale do wszystkich innych zastosowań, obstawiam Plextora. Szczególnie patrząc na jego aktualną cenę.

Nic z tych rzeczy. Wprowadzasz ludzi w błąd.
GC i TRIM to nie to samo. Jedno drugiego nie zastępuje tylko uzupełnia (TRIM uzupełnia GC).
http://www.thessdrev...n-ssd-primer/2/

Samsung 850 Pro 1TB - ogólnie jestem bardzo zadowolony, brakuje jedynie usługi TRIM

Włącz sobie.

3 user(s) are reading this topic

0 members, 3 guests, 0 anonymous users