Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Dysk SSD - nasz nowy szybszy stary Mac

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3950 odpowiedzi w tym temacie

#2951 666

666

Mac Pro doctor

• 2 401 postów

Napisano 09 marca 2014 - 12:45

Popularność testera blackmagic wynika chyba tylko z tego że jest ładny a posiadacze dysków na pcie widzą duże liczby.
Dobrego testera na OSX nie znalazłem

Już myślałem, że wszyscy rozsądni opuścili to miejsce i zostali sami pożal-się-boże-eksperci ;)

Jedyny obecnie godny uwagi, uniwersalny benchmark dyskowy pod OS X to Quickbench od Intecha, ale jak to z dobrym softem bywa - płatny.
Blackmagic ma ładny GUI, ale jest użyteczny tylko dla ludzi zajmujących się obróbką video. To żadna tajemnica, producent pisze o tym wszędzie gdzie się da.

#2952 Sim1

Sim1
  • 329 postów

Napisano 09 marca 2014 - 13:26

A ja polecam jedyny godny uwagi HyperBench, reszta się nie nadaje. Problem jak to z dobrym softem taki, że jest niedostępny bo go nie napisano jeszcze.
Albo będziemy tu konkretnie rozmawiać albo każdy będzie swoje mądrości pisał. Blackmagic jest powszechny i pozwala operować jedną (uproszczoną) wartością, dając proste porównanie a nie super dokładny wynik. Jeśli wyniki są przekłamywane znacznie i w jakiś konkretny sposób (w zależności od danych używanych do testów lub kontrolerów dysków) to chciałbym usłyszeć i nie odezwę się więcej, bo z faktami nie dyskutuję ;).

#2953 666

666

Mac Pro doctor

• 2 401 postów

Napisano 09 marca 2014 - 14:00

wyniki są przekłamywane znacznie i w jakiś konkretny sposób (w zależności od danych używanych do testów lub kontrolerów dysków) to chciałbym usłyszeć i nie odezwę się więcej, bo z faktami nie dyskutuję ;).

Jak już wspomnia łem, producent wszystko wyjaśnia. Dla leniwych link.
TL;DR: Używa porcji danych od 1GB wzwyż, co samo w sobie jest już wybiórcze, dodatkowo są to dane nieskompresowane co jest również jednostronne, ponieważ SSD z kontrolerami stosującymi wewnętrzną kompresję wypadają tu gorzej niż mechaniczne.

Ten program jest dobry do oceny przydatności dysku czy macierzy pod kątem odczytu/zapisu nieskompresowanego materiału video. Co zresztą jest pokazane poniżej tych pięknych, cukierkowych zegarków. Tyle, że 90% ludzi widzi tylko zegarki...

Co do Quickbencha, to wydaj 15$ i sam się przekonaj - jeśli potrzebujesz takiego programu, albo czekaj aż napiszą Twojego "Uberbencha" ;)

#2954 Sim1

Sim1
  • 329 postów

Napisano 09 marca 2014 - 15:04

Ok, czyli wg ulotki: 1. Operacje zapisu/odczytu odbywają się z wykorzystaniem cache'u dysku i należy wybierać opcję 5GB by zredukować jego wpływ (zakłamanie na plus wyników) 2. Kwestia danych ciężko kompresowalnych grozi jedynie pokazywaniem zbyt niskich wyników (czyli nie koloruje rzeczywistości a wręcz przeciwnie) gdy kompresja wewnętrzna kontrolera staje się dodatkowym narzutem czasowym. Ad 1. Tak chyba wygląda całość dostępu do dysku w systemie, jak dla mnie dość reprezentatywna operacja w stosunku do codziennej aktywności dysku. Ad 2. Wcześniejsze wersje (przed 2.1) zapisujące dane typu same zera pozwalały pokazywać kosmiczne wyniki przy pomiarach w przypadku SSD. Aktualne wersje to skorygowały. Czyli wystarczy prowadzić testy z opcją 5GB by uzyskiwać wyniki całkiem bliskie realizmu i nadające się do porównań. Inne benchmarki pokazują transfery w zależności od rozmiaru zapisywanego/czytanego bloku (różnią się znacznie dla 1 dysku) ale system używając dysku jak rozumiem operuje zawsze 1 rozmiarem bloku (jakoś związanym z rozmiarem clustra, chyba w filesystemie appla clustry nadal występują). Pytanie więc po co mi wiedza o różnych prędkością kiedy chciałbym wiedzieć jak szybko system i pisze i czyta?

#2955 666

666

Mac Pro doctor

• 2 401 postów

Napisano 10 marca 2014 - 10:05

Po prostu benchmark sworzony do symulacji określonych warunków daje rezultaty odpowiednie tylko dla tych warunków. Stąd biorą się np opinie, że SSD 1TB w nMP nie osiąga tych 1.2GB/s podawanych przez Apple, tylko ~900MB/s jakie wychodzą w Blackmagic czy też zdziwienie, że dyski na SF mają nagle po 120MB/s tam gdzie producent podaje 500MB/s. Bliskie realizmu to nie jest, a może inaczej: jest, ale dla takiego, a nie innego rodzaju danych - czyli nie do końca obiektywnie.

#2956 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 10 marca 2014 - 10:22

A może właśnie chodzi o to by zweryfikować to co podają producenci? SF podawał optymistyczne dane dla danych, które łatwo się kompresują, a w realnych warunkach właśnie to było nierzeczywiste. Niezależnie od wad BleckMagic trzeba przyznać, że duże ilości niekompresowalnych danych to jest dobra próbka do testu SSD.

#2957 shade

shade
  • 48 postów
  • Skąd3city

Napisano 12 marca 2014 - 21:32

szybkie pytanie na które nie mogę znaleźć odpowiedzi: Czy jest różnica czy ssd pójdzie do optibaya czy w miejsce hdd? wymieniam dysk w laptopie znajomej, ale poprzedni 1tb hdd nie mieści się w optibayu

#2958 zakino

zakino

• 10 510 postów

Napisano 12 marca 2014 - 21:42

szybkie pytanie na które nie mogę znaleźć odpowiedzi:

Czy jest różnica czy ssd pójdzie do optibaya czy w miejsce hdd?
wymieniam dysk w laptopie znajomej, ale poprzedni 1tb hdd nie mieści się w optibayu

Zależy jakie masz sata w miejsu napędu.

#2959 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 12 marca 2014 - 23:04

wymieniam dysk w laptopie znajomej, ale poprzedni 1tb hdd nie mieści się w optibayu

W sensie, że jest zbyt wysoki?

#2960 niula

niula
  • 662 postów
  • SkądPoznań / Dublin

Napisano 14 marca 2014 - 14:03

Witam, mam iMaca Late 2013 27". Mam możliwość zakupu za około €200 - 512GB SSD z macbooka retina (uszkodzony ekran - powód sprzedaży na części). Z otwarciem i upgrade poradzę sobie bez problemu, mam nawet oryginalna taśmę APPLE dwustronna :), pytanie tylko czy ta kość będzie działać z iMac?

#2961 Paprochwbody

Paprochwbody
  • 462 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 14 marca 2014 - 20:17

No tak, tylko jak ty to w iMacu połączysz? Nie ma, z tego co wiem przejściówek...

#2962 niula

niula
  • 662 postów
  • SkądPoznań / Dublin

Napisano 14 marca 2014 - 21:45

Myślałem ze te dyski ssd co są w iMacach late 2013 to te same co w retina. Czytałem nawet ze jak sie zamówi iMaca tylko z dyskiem ssd (nie fusion czy zwykły hdd) to brak w takim imacu sata. Slot dla ssd jest identyczny jak w retina, a na Macrumors ludzie rożnie piszą. Znalazłem na ebay taki dysk z retiny i gość pisze ze działa z imac late 2013 i retina. Ale wolałem zasięgnąć rady na polskim forum. Problem w tym, ze to stosunkowo nowe komputery i mało kto otwiera je z obawy przed utrata gwarancji. Powiedzmy ze mnie ten problem nie dotyczy ;)

- - - Połączono posty - - -

P.S. Ale przeciez przejściówki na sata jak najbardziej są. Jednak nie to chciałem osiągnąć. Chciałbym zostawić 1tera hdd (oryginalny) + 512sdd, a jak mnie najdzie ochota to może zrobić 1.5 tera fusion. Jak użyje przejściówki to będę musiał wywalić oryginalny 1tera hdd bo w tych imacach można tylko jeden sata dysk podłączyć.

#2963 666

666

Mac Pro doctor

• 2 401 postów

Napisano 14 marca 2014 - 22:39

Ale wolałem zasięgnąć rady na polskim forum.

...:lol:

Wracając do sedna sprawy: PCIe SSD z Retiny będzie jak najbardziej pasował do iMaca Late 2013. Możesz brać, cena jest dobra, a podejrzanie dobra. Na amerykańskim eBayu kosztuje 599$.

#2964 niula

niula
  • 662 postów
  • SkądPoznań / Dublin

Napisano 15 marca 2014 - 18:25

P R Z E S T R O G A

Dysk z rMBP nie pasuje do iMaca 27" Late 2013. Kupiłem dzisiaj kość 512GB, rozczłonkowałem iMaca i "lipton" :

([ATTACH=CONFIG]20708[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]20709[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]20710[/ATTACH]

nie wiem czy widać to dokładnie na trzecim zdjęciu, ale nacięcie na kości jest lekko przesunięte. Co mogę zrobić z tą pamięcią, macie jakieś sugestie??? - Najlepszym rozwiązaniem byłaby jakaś obudowa na thunderbolcie. Jak byście coś znaleźli to proszę o linki.
Pytałem na zagranicznych forach i śmiem twierdzić, że byłem pionierem tej operacji :) - jedyna zaleta hehe.

#2965 Sim1

Sim1
  • 329 postów

Napisano 15 marca 2014 - 19:14

Coś takiego?
http://www.amazon.co...etina enclosure
Generalnie na stronę OWC trzebaby zaglądnąć czy coś ciekawego jest.

#2966 tumpio

tumpio

SERWIS

• 6 245 postów

Napisano 15 marca 2014 - 19:18

Trudno jest wepchnąć SATA do PCIe ;) - kupiłeś dysk z retiny z 2012 roku - pasowałby jak pisze 666 z następnego rocznika.

#2967 niula

niula
  • 662 postów
  • SkądPoznań / Dublin

Napisano 15 marca 2014 - 19:29

Trudno jest wepchnąć SATA do PCIe ;) - kupiłeś dysk z retiny z 2012 roku - pasowałby jak pisze 666 z następnego rocznika.

Cholera, a czy można to w takim razie jakoś podłączyć zamiast HDD oryginalneg. Czy potrzebny jest jakiś adapter???

#2968 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 15 marca 2014 - 19:30

Retina używała 2 różnych rodzajów modułów.
Jak się wpisze w Google symbol sd5sl2-512g-1205e ze zdjęcia to można wywnioskować, że to jest SATA czyli nie jest to moduł do late 2013 tylko do modeli z 2012 roku. Z tego powodu nie pasuje do iMac late 2013 prawdopodobnie.

Twój iMac ma jeszcze standardowy interfejs SATA więc można użyć adaptera: Apple 2012 MACBOOK PRO Retina A1398 MC975 MC976+macbook air MD224 MD223 MD231 MD232 ssd to 3.5 SATA Adapter card - Sintech adapter card and test tool

#2969 tumpio

tumpio

SERWIS

• 6 245 postów

Napisano 15 marca 2014 - 19:45

Poszukaj przejściówki tu - produkują same płytki do nich - tylko trzeba użyć patentu aby go na stałe zamontować.

#2970 niula

niula
  • 662 postów
  • SkądPoznań / Dublin

Napisano 15 marca 2014 - 19:50

Czy taki adapter będzie dobry?
Sata Adapter FOR Macbook AIR Retina 2012 SSD MD224 MD223 MD231 MD232 MC975 MD976 | eBay

Co byście zrobili na moim miejscu -mam w sumie dwie opcje:

- Kupić obudowę zewnętrzną na usb 3.0 i włożyć do niej tą kość SSD 512MB, pozostawiając w komputerze HDD 1 TB
- Kupić adapter i w kompie umieścić na sata SSD, wywalając HDD 1TB z kompa do jakiejś obudowy 3.5"

#2971 tumpio

tumpio

SERWIS

• 6 245 postów

Napisano 15 marca 2014 - 19:56

Wybierz szobie coś z tych kart : Retina do SATA

Sprowadzam od nich karty - są w bardzo dobrej jakości.

#2972 niula

niula
  • 662 postów
  • SkądPoznań / Dublin

Napisano 15 marca 2014 - 19:57

Wybierz szobie coś z tych kart : Retina do SATA

Dzięki, już znalazłem
2012 MACBOOK Pro A1398 MC975+Air MD231-232 ssd to SATA Adapter [PA5025G] - $19.99 : sintech pc adapter world shop

#2973 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 15 marca 2014 - 20:25

Coś takiego na eBay znalazłem: Adaptateur Sata Pour SSD Macbook PRO Retina A1398 MC975 MC976 | eBay

Zaleta - łatwy transport do PL bez dodatkowych opłat celnych bo w obrębie EU.

#2974 niula

niula
  • 662 postów
  • SkądPoznań / Dublin

Napisano 15 marca 2014 - 20:39

OK bardzo dziękuje Wam za pomoc. Szkoda tylko, ze sam nie ruszyłem mózgownicą wcześniej. Czyli wg Was najlepszym wyjściem z tej sytuacji będzie zakup konwertera, wyjęcie oryginalnego dysku hdd z iMaca i umieszczenie w jego miejscu tego ssd w konwerterze?

#2975 tumpio

tumpio

SERWIS

• 6 245 postów

Napisano 15 marca 2014 - 20:56

Zaleta - łatwy transport do PL bez dodatkowych opłat celnych bo w obrębie EU.

Na elektronikę cło jest zerowe - tylko VAT.

(...)Czyli wg Was najlepszym wyjściem z tej sytuacji będzie zakup konwertera, wyjęcie oryginalnego dysku hdd z iMaca i umieszczenie w jego miejscu tego ssd w konwerterze?

Albo zakup ramki np. na USB3 i mieć dużego pendrive :-)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 10

0 użytkowników, 10 gości, 0 anonimowych