Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Dysk SSD - nasz nowy szybszy stary Mac

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3950 odpowiedzi w tym temacie

#2901 FishBB

FishBB
  • 1 244 postów
  • SkądPOLAND

Napisano 26 lutego 2014 - 06:36

Dzięki JerryEvo! Czyli mogę zamawiać SSD :) wolałem się zapytać najpierw bo różne opinie słyszałem, że z 4 godzin bateria wytrzymywała tylko 2, albo że MBP co chwile się grzał itp.

#2902 Gregory

Gregory

• 2 732 postów
  • Skądᴧ̊

Napisano 26 lutego 2014 - 09:47

Czy ktoś odpalił TRIM na 10.9.2 i może podpowiedzieć jak po aktualizacji to zrobił?

Tak jak zwykle, czyli tym: Chameleon SSD Optimizer.
Albo ręcznie, edytując plik IOAHCIBlockStorage, jak ktoś lubi...

#2903 clarnet

clarnet
  • 291 postów
  • SkądŻory

Napisano 26 lutego 2014 - 11:50

Dzięki za odpowiedź Nie korzystałem dotychczas z żadnego programu (obawy przed enablerami) i robiłem to w terminalu kopiuj/wklej Aczkolwiek nie mogę znaleźć teraz właściwych komend dla 10.9.2 a nie chcę zwalić systemu Link który miałem już nie działa. Możesz podać jakieś źródło lub link? Jeśli się uda to z góry dziękuję

#2904 rusinu

rusinu
  • 372 postów
  • Skądwa-wa

Napisano 27 lutego 2014 - 00:08

Jaki masz system i jaką kartę SATA3?

#2905 Michal1980

Michal1980
  • 89 postów

Napisano 27 lutego 2014 - 00:42

Tak, jak napisałem wyżej - Mavericks (najnowszy). Producenta karty nie znam.

#2906 Michal1980

Michal1980
  • 89 postów

Napisano 27 lutego 2014 - 00:59

Dzień dobry, pytanie dotyczy Maca Pro 3.1 i pracy z dyskiem SSD. Dysk SSD (Samsung 840 EVO) jest zamontowany w specjalnej kieszeni w miejscu drugiego (dolnego) napędu optycznego. Podpięty jest do zasilania i drugim kablem, do specjalnej karty PCI-e eSata3 + SATA3 6Gb/s, włożonej do slotu PCI x16. W czterech standardowych kieszeniach mam włożone zwykłe dyski twarde. Wszystko działa prawidłowo, Mac widzi dysk SSD itp. Zainstalowałem na nim system Mavericks. Teraz pojawia się problem. Chodzi o bootowanie systemu z dysku SSD. Po włączeniu komputera, pojawia się białe tło i symbol folderu ze znakiem zapytania. I koniec, nic więcej się nie dzieje. Po włączeniu komputera i przytrzymaniu klawisza ALT, pojawia się dysk SSD oraz dysk Recovery. Wybierając SSD włączam system komputera. Jak zrobić, aby system ładował się z SSD sam, bez ręcznego wybierania poprzez wciśnięcie klawisza ALT? Dodam, że w System Preferences/Startup Disk, mam do wyboru tylko jeden dysk - SSD. Wciskając przycisk Restart lub Target Disk Mode... komputer restartuje się, ale nadal nie chce bootować. Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam!

#2907 edwa

edwa
  • 880 postów
  • SkądGdańsk, PL

Napisano 27 lutego 2014 - 09:02

A to nie jest tak, że bootowalny dysk powinien być tam gdzie ten właściwy, a nie w optibay? Wydaje mi się, że na jednym z zagranicznych forów też ktoś miał podobny problem i jak przełożył w miejsce właściwe dla dysku to mu ruszyło.

#2908 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 27 lutego 2014 - 09:09

Pomyliłeś z laptopem tematy - w MacPro tylko miejsce jest wykorzystane, a dysk jest podpięty do karty.

#2909 Michal1980

Michal1980
  • 89 postów

Napisano 27 lutego 2014 - 09:19

Zgadza się. Dysk SSD musi być w dodatkowej kieszeni. Aby wykorzystać jego maksymalną prędkość muszę podłączyć go do karty PCI SATA. Wkładając w standardową kieszeń, będzie pracował tylko w SATA 2.

#2910 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 27 lutego 2014 - 09:21

Dzień dobry,
pytanie dotyczy Maca Pro 3.1 i pracy z dyskiem SSD.
Dysk SSD (Samsung 840 EVO) jest zamontowany w specjalnej kieszeni w miejscu drugiego (dolnego) napędu optycznego.
Podpięty jest do zasilania i drugim kablem, do specjalnej karty PCI-e eSata3 + SATA3 6Gb/s, włożonej do slotu PCI x16. W czterech standardowych kieszeniach mam włożone zwykłe dyski twarde.
Wszystko działa prawidłowo, Mac widzi dysk SSD itp. Zainstalowałem na nim system Mavericks.

Teraz pojawia się problem.

Chodzi o bootowanie systemu z dysku SSD.
Po włączeniu komputera, pojawia się białe tło i symbol folderu ze znakiem zapytania lub logo Firewire. I koniec, nic więcej się nie dzieje.
Po włączeniu komputera i przytrzymaniu klawisza ALT, pojawia się dysk SSD oraz dysk Recovery. Wybierając SSD włączam system komputera.
Jak zrobić, aby system ładował się z SSD sam, bez ręcznego wybierania poprzez wciśnięcie klawisza ALT?

Dodam, że w System Preferences/Startup Disk, mam do wyboru tylko jeden dysk - SSD. Wciskając przycisk Restart lub Target Disk Mode... komputer restartuje się, ale nadal nie chce bootować.

Bardzo proszę o pomoc.

Pozdrawiam!

Najwyraźniej karta sata nie jest bootowalna.
Zamień miejscami jakiś dysk z tych 4 portów i na pewno pójdzie.

#2911 Michal1980

Michal1980
  • 89 postów

Napisano 27 lutego 2014 - 09:47

Sprzedawca twierdzi, że jest bootowalna. Czy jest jakiś sposób, aby to ostatecznie sprawdzić? Poza tym, tak jak napisałem wyżej: Dysk SSD musi być w dodatkowej kieszeni. Aby wykorzystać jego maksymalną prędkość muszę podłączyć go do karty PCI SATA. Wkładając w standardową kieszeń, będzie pracował tylko w SATA 2.

#2912 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 27 lutego 2014 - 10:00

Skoro ręcznie możesz wymusić boot to znaczy, że bootowalna to ona jest. Szukałem w necie i nie znalazłem informacji o tego typu problemie. Dobrze byłoby ustalić co to za kartę dokładnie masz - może da się coś w necie wyszukać wtedy.

#2913 Michal1980

Michal1980
  • 89 postów

Napisano 27 lutego 2014 - 10:06

OK, rozwiązałem problem! Opis poniżej: Karta SATA musi być włożona w slot oznaczony numerem 1. Do tej pory w numerze 1 miałem włożoną kartę graficzną, a kartę SATA włożyłem w port nr 2. Po zamianie komputer bootuje z SSD.

#2914 mredone

mredone
  • 62 postów

Napisano 28 lutego 2014 - 13:36

Witam. Panowie wiem, że najlepiej samsungi ssd itd. Mam w moim MBPro SSd Samsunga nie ma zastrzeżeń. Pytanie dotyczy Goodram C50 64GB. Mogę mieć takiego za 150zł nowego z 3letnią gwarancją. Ma on wejść do Macbooka 4.1 mojej żony. Nigdzie nie mogę znaleźć info jak zachowuje się ten dysk w macach. Może ktoś miał jakieś przygody z tymi dyskami? Ew. Czy ktoś posiadał Samsung Thin 64gb SATA MLC. Czy jest coś wiadomo o nich?

#2915 remkey

remkey
  • 24 postów

Napisano 02 marca 2014 - 22:31

RE: MBP Retina late 2013 Pytanie: czy w tym modelu MBP istnieje możliwość wymiany (w przyszłości) dysku SSD na większy? Czy też jest tak jak z pamięcią RAM - zmienić jej ilości raczej (łatwo) nie będzie można.

#2916 zakino

zakino

• 10 510 postów

Napisano 02 marca 2014 - 22:54

RE: MBP Retina late 2013

Pytanie: czy w tym modelu MBP istnieje możliwość wymiany (w przyszłości) dysku SSD na większy?
Czy też jest tak jak z pamięcią RAM - zmienić jej ilości raczej (łatwo) nie będzie można.

Będzie można tylko,że na razie nie ma dysków dostępnych a jak będą to będą mega drogie...

#2917 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 02 marca 2014 - 23:03

Tylko teoretyczna - jak ktoś zaoferuje dyski SSD z interfejsem i złączem takim jak użyte w tym modelu.

#2918 picik

picik
  • 288 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 03 marca 2014 - 12:30

Panowie,
Przeczytałem wątek i wiem, że wybieram samsunga.
Pytanie co powinienem wybrać, żeby nie przepłacić, ale też kupić najlepszy z dostępnych.

830 ?
840 EVO ?
840 PRO ?

Tutaj jest tani 840 EVO PROMOCJA 7 DNIOWA !! SAMSUNG 840 EVO 120GB ! NOWY (4020045809) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
ale ma SATA3, którego nie ma mój macbook. Czy to nie będzie overkill ?
Czy lepiej dorzucić kilka PLN i w ogóle wziąć wersje PRO ?
Czy lepiej oszczędzić i kupić 830, bo z 840 i tak nic więcej nie wyciągnę ?

Mam macbooka pro mid2010 15".
Na dysku ma stać tylko system. HDD będzie na kablu lub zamiast superdrive'a.

Dziękuję
P

#2919 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 03 marca 2014 - 12:36

Zapoznaj się z: http://myapple.pl/ja...we-pytania.html

#2920 remkey

remkey
  • 24 postów

Napisano 03 marca 2014 - 22:07

Będzie można tylko,że na razie nie ma dysków dostępnych a jak będą to będą mega drogie...

Tylko teoretyczna - jak ktoś zaoferuje dyski SSD z interfejsem i złączem takim jak użyte w tym modelu.

Dzięki za odpowiedź. W tej chwili muszę wybrać pomiędzy większym RAMem albo większym dyskiem. I chyba pójdę w RAM - będę od czasu do czasu pracował z bazami danych w wirutalizacji, więc wydaje mi się, że to nie będzie zła decyzja. Najwyżej odchudzę bibliotekę mediów tzw. rozrywkowych i za np. 2 lata odświeżę komputer wymieniając dysk. Mam nadzieję, że będzie takich ludzi na tyle dużo, że dyski nie będą kosztowały mega drogo i będą w ogóle dostępne.

#2921 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 03 marca 2014 - 22:09

Zawsze możesz wesprzeć się zewnętrznym dyskiem. Zewnętrznym RAMem się nie wesprzesz.

#2922 radziu

radziu
  • 28 postów

Napisano 03 marca 2014 - 22:44

mam iMac'a 27 (mid 2009) z HDD 1TB, zapragnąłem wymienić go na SSD, najprawdopodobniej będzie to: Samsung 840 EVO 250GB. Dziś byłem w serwisie Cortlanda i dowiedziałem się, że wymiana to koszt 200zł netto ale lepiej żebym się zastanowił bo to i tak dobrze chodzić nie będzie. czyli zdecydowałem się sam wymienić dysk. Czy może mi ktoś doradzić jaki i gdzie kupić sensor temperatury, który trzeba dołożyć żeby wiatraczki poprawnie chodziły? Czy oprócz tego sensora potrzebuję coś jeszcze dokupić?

#2923 tumpio

tumpio

SERWIS

• 6 245 postów

Napisano 03 marca 2014 - 23:18

Mam te czujniki. Jak jesteś zainteresowany zapraszam na PW.

(...) Czy oprócz tego sensora potrzebuję coś jeszcze dokupić?

Tak... dysk + ramka montażowa na 3,5".

#2924 Quuba777

Quuba777
  • 979 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 04 marca 2014 - 17:18

Albo programem można szum wiatraków wyregulować- HDD Fan Control. Sam korzystam.

#2925 Matthew20

Matthew20
  • 20 postów

Napisano 04 marca 2014 - 21:35

mam iMac'a 27 (mid 2009) z HDD 1TB, zapragnąłem wymienić go na SSD, najprawdopodobniej będzie to: Samsung 840 EVO 250GB.

Dziś byłem w serwisie Cortlanda i dowiedziałem się, że wymiana to koszt 200zł netto ale lepiej żebym się zastanowił bo to i tak dobrze chodzić nie będzie. czyli zdecydowałem się sam wymienić dysk.

Czy może mi ktoś doradzić jaki i gdzie kupić sensor temperatury, który trzeba dołożyć żeby wiatraczki poprawnie chodziły? Czy oprócz tego sensora potrzebuję coś jeszcze dokupić?

Witam!

Rozumiem, że zastosowanie czujników temperatury jest konieczne tylko w przypadku iMaca?

Reasumując, moje pytanie do osób, które wymieniały już dysk. Czy oprócz dysku SSD i śrubokrętów jest coś jeszcze dodatkowego potrzebne do wymiany? Oglądałem wiele filmów i z tego co widziałem ramke montażową przekłada się z dysku HDD?

Czekam na odpowiedź!

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych