Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Dysk SSD - nasz nowy szybszy stary Mac

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3950 odpowiedzi w tym temacie

#2826 666

666

Mac Pro doctor

• 2 401 postów

Napisano 18 stycznia 2014 - 16:46

zniechęciłem się do TLC.

Może spróbuj najpierw zrozumieć różnicę między TLC a MLC? Zwłaszcza w wymiarze praktycznym. Na papierze wszystko wygląda inaczej. Żywotność SSD z TLC przy średnim zapisie codziennym 10GiB to ponad 10 lat.

#2827 mikro123

mikro123
  • 1 274 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 18 stycznia 2014 - 17:35

@666 ja słyszałem, że 214 lat wytrzyma wgrywając na niego 10GB dziennie: LINK.
Tak jak pisałem chyba wcześniej - nie wierzę, że w normalnym użytkowaniu TLC będzie gorsze, ale się zniechęciłem i poza tym wszyscy polecili mi Plextora.

@RBB narzędzia mam (sam często rozkręcam iPody i je naprawiam) i potrzebuję tylko tej taśmy. Nie da się dostać jej samej? Bo właściwie ramka na dysk jest w Maku patrząc na ifixit, więc potrzebuję jedynie tej taśmy. Jak ona dokładnie się nazywa?

#2828 RBB

RBB
  • 1 371 postów

Napisano 18 stycznia 2014 - 17:56

@mikro123
Mac Mini Flex Cable | eBay

#2829 mikro123

mikro123
  • 1 274 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 18 stycznia 2014 - 18:19

@RBB dzięki. Na allegro znalazłem taką taśmę za 150zł. Szczerze mówiąc myślałem, że będzie to łatwiej dostępne i nie droższe niż 50zł. W takim razie zdecyduję się może na zamianę dysk HDD na SSD. Wszystko i tak mam na dysku zewnętrznym, a system zajmuje mi około 90GB czyli miałbym spokojnie 30GB zapasu. Ostatnie pytanie chyba - Plextor M5S ma 9,5mm grubości, a wszystkie inne dyski 7mm, na pewno wejdzie do mini w miejsce HDD?

#2830 RBB

RBB
  • 1 371 postów

Napisano 18 stycznia 2014 - 19:06

Plextor M5S ma 9,5mm grubości, a wszystkie inne dyski 7mm, na pewno wejdzie do mini w miejsce HDD?

Do late 2012 na 100%, też mam tylko ssd w środku a hdd wyleciał na zewnątrz. Siedzi w kieszeni i tylko czasem go podpinam.

#2831 666

666

Mac Pro doctor

• 2 401 postów

Napisano 18 stycznia 2014 - 23:43

nie wierzę, że w normalnym użytkowaniu TLC będzie gorsze, ale się zniechęciłem i poza tym wszyscy polecili mi Plextora.

Zniechęciłeś się ponieważ? Chodzi mi generalnie o nieuleganie mitom i "urban legendom" tylko o zrozumienie co jak działa, a co za tym idzie podejmowanie świadomych decyzji. 3 posty temu szukałeś kogoś, kto potwierdzi Twój wcześniej wstępnie podjęty wybór Kingstona HyperX. Kolejne 3 posty wystarczyły, żeby przekonać Cię że Plextor jest lepszy. Zero konkretów, tylko czyjeś subiektywne opinie. Nie lepiej wyrobić sobie własną? Wspomniany tu Virgin71 też swego czasu wciskał tutaj wszystkim Goodramy, a po jakimś czasie pisał, że nie może ich polecić bo to "value RAM"...

#2832 kuba0205

kuba0205
  • 30 postów

Napisano 19 stycznia 2014 - 07:32

Cześć Chce zamienić w swoim mac'u mini late 2012 i7 dysk na ssd. Czy jak zamienię dysk i po uruchomieniu pustego dysku po wciśnięciu command+ R bez problemowo pobierze mi OS X 10.9.1 ? Czy mam się jakoś przygotować do tej przesiadki wcześniej ? Pozdrawiam Kuba I Jeszcze jedna kwestia. Czy jak już go rozbiorę radzicie wymienić od razu pastę termo przewodzącą na procku ? słyszałem że jest tam troszkę z nią problem mały...

#2833 DanielF

DanielF
  • 5 746 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 19 stycznia 2014 - 10:38

Na wszelki wypadek polecam abyś zrobił bootowalny pendrive.

#2834 mikro123

mikro123
  • 1 274 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 19 stycznia 2014 - 10:57

@666 tak jak powiedziałeś, HyperX był wstępnym wyborem. Poczytałem recenzje, HyperX wypadał świetnie, ale był testowany na Windowsie, a nie Maku. Wielu użytkowników tutaj zjechało SandForce, który podobno nie działa idealnie na Maku. Ogólnie decyzję podjąłem wybierając HyperXa i Plextora M5S. Oba w recenzjach wypadały świetnie, ale czekałem na opinię jak współgrają z Mac OS. Kiedy wiele osób poleciło Plextora byłem już na 100% pewny swojego wyboru. Co do różnicy między TLC i MLC wiem jaka jest doskonale i mówię, że Samsunga 840 EVO nie odrzuciłem jedynie przez to, bo głównym powodem była ich premiera - bodajże wrzesień 2013, więc jest to stosunkowo nowy dysk, ktory może ma jakiś ukryty defekt (oczywiście w to też wątpię). Wydaje mi się, że Plextor M5S będzie dobry wyborem, ale chciałem jeszcze się dowiedzieć jakiego Ty dysku używasz? Zauważyłem tylko jedno przeglądając i rozmawiając z wieloma osobami - każdy ma zupełnie inną opinię i dyski ssd potrafią wywołać ogromny flame. PS. czy dyski SSD zwalniają po zapchaniu ich np. w 75%? Niektórzy mówią, że odczyt i zapis gwałtowni spada, ale przecież dane nie powinny mieć takiego negatywnego wpływu na pamięć flash?

#2835 Paf

Paf
  • 8 094 postów

Napisano 19 stycznia 2014 - 15:00

Kupiłem dziś w komputroniku Samsunga Evo za 350 zł. Klonuje właśnie partycje, jak poustawiam wszystko podzielę się wrażeniami. Ps. w komputroniku gdy pytałem o Evo i M5S zdecydowanie doradzano mi samsunga. Edit. Sklonowałem partycje z systemem. Włączyłem TRIM. I jestem w Mega SZOKU. Mac uruchamia się w 8-9 sekund. Programy odpalają się błyskawicznie. Nie myślałem że aż tak bardzo będzie widać różnicę. Planowałem sprzedaż i zakup innego laptopa ale widzę że jeszcze zainwestuje w ram i długo się nie pozbędę mojego Maczka :]

#2836 Matthew20

Matthew20
  • 20 postów

Napisano 22 stycznia 2014 - 18:01

- - - Połączono posty - - -

Kupiłem dziś w komputroniku Samsunga Evo za 350 zł. Klonuje właśnie partycje, jak poustawiam wszystko podzielę się wrażeniami.
Ps. w komputroniku gdy pytałem o Evo i M5S zdecydowanie doradzano mi samsunga.

Edit.
Sklonowałem partycje z systemem. Włączyłem TRIM. I jestem w Mega SZOKU.
Mac uruchamia się w 8-9 sekund. Programy odpalają się błyskawicznie. Nie myślałem że aż tak bardzo będzie widać różnicę.
Planowałem sprzedaż i zakup innego laptopa ale widzę że jeszcze zainwestuje w ram i długo się nie pozbędę mojego Maczka :]

Sam jestem również zainteresowany dokupieniem dysku SSD i ramu (2x8GB) ale to dopiero po gwarancji

Mam do Ciebie pytanie, czy wymieniałeś sam dysk czy w serwisie? Wymiana z tego co przeglądałem poradniki jest dość prosta, zarówno ramu jak i dysku. I kolejne pytanie odnośnie TRIM, włączyłeś TRIM normalnie w terminalu w macu? Czy w jakiś inny sposób? I przez co kopiowałeś dane, wiem, że jest kilka sposobów, dlatego chciałem wiedzieć jaki wybrałeś. Piszesz również o 8-9sekundach, załóżmy że jest to nawet 10sekund to i tak super wynik, masz dużo zainstalowanych programów? Wiadomo, że ma to spore znaczenie, ja np. na swoim MBP 13'3 2012mid mam teraz tylko jakies 40gb wolnego (mam tradycyjny dysk HDD 500GB) i włącza się w około 1minute, więc jeśli jest tak jak piszesz to różnica kolosalna. I jeszcze ostatnie pytanie, używasz programów Final Cut Pro/Photoshopa/Aperture i jeśli tak to czy odczuwasz dużą różnice w szybkości uruchamiania? Podejrzewam, że tak, ale prosiłbym, żebyś opisał jak najwięcej możesz.

#2837 Shrek

Shrek
  • 1 329 postów

Napisano 23 stycznia 2014 - 19:36

Właśnie odebrałem MBP 2012 z serwisu Cortland, w Poznaniu, zapakowali mi świeżo kupionego nowego SSD 500GB Samsunga 840 EVO i wyniki są takie, że szok. Poprzedni 830 128 miał 250/400, A-Data 256 380/450, a ten bije na łeb, ma sterowniki nowe, poprawiona wersja jakaś, 1250 zł i pozamiatane, to fruwa, nie szybko chodzi. Dodam, że w poniedziałek komp mi się nie uruchomił po wygaszeniu, więc korzystając z okazji, że już jest na naprawie kupiłem tego S840 i przy odbiorze mi wsadzili na miejscu, naprawa gwarancyjna wymiana płyty głównej, upaliła się trwała 24h, to już mnie ścięło z nóg, to tak na marginesie. Tak samo miałem ostatnio z zawiasem w MBA 2012 żony, 24h i mi zrobili, jak ktoś chciałby ponarzekać na ten oddział Cortlandu, to chyba nie mogę pozwolić :) To jest obsługa.

#2838 deha21

deha21
  • 384 postów

Napisano 23 stycznia 2014 - 21:20

Zamówiłem sobie właśnie SSD OCZ Agility 3 120GB i chciałbym wrzucić go do mojego iMaca 27" i7 z 2009 r. Szukałem optibay żeby umieścić zamiast SuperDriva. Znalazłem jednak tylko modele optibay które są rzekomo do MacBooka. Czy będą pasować do mojego iMaca?

Na przykład to: Kieszeń OPTIBAY SATA Macbook Pro + Obudowa USB DVD (3889340733) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

#2839 Paf

Paf
  • 8 094 postów

Napisano 23 stycznia 2014 - 22:05

- - - Połączono posty - - -

Sam jestem również zainteresowany dokupieniem dysku SSD i ramu (2x8GB) ale to dopiero po gwarancji

Mam do Ciebie pytanie, czy wymieniałeś sam dysk czy w serwisie? Wymiana z tego co przeglądałem poradniki jest dość prosta, zarówno ramu jak i dysku. I kolejne pytanie odnośnie TRIM, włączyłeś TRIM normalnie w terminalu w macu? Czy w jakiś inny sposób? I przez co kopiowałeś dane, wiem, że jest kilka sposobów, dlatego chciałem wiedzieć jaki wybrałeś. Piszesz również o 8-9sekundach, załóżmy że jest to nawet 10sekund to i tak super wynik, masz dużo zainstalowanych programów? Wiadomo, że ma to spore znaczenie, ja np. na swoim MBP 13'3 2012mid mam teraz tylko jakies 40gb wolnego (mam tradycyjny dysk HDD 500GB) i włącza się w około 1minute, więc jeśli jest tak jak piszesz to różnica kolosalna. I jeszcze ostatnie pytanie, używasz programów Final Cut Pro/Photoshopa/Aperture i jeśli tak to czy odczuwasz dużą różnice w szybkości uruchamiania? Podejrzewam, że tak, ale prosiłbym, żebyś opisał jak najwięcej możesz.

1. Wymieniałem sam. Ifixit.com i do przodu.
2. Trim enabler w google.
3. Carbon Copy coś tam.
4. Co mam zainstalowane ? 2 odtwarzacze do filmów, iwroka, Diablo 3, Starcrafta 2, Haeart Of Stone, Spotify, iPhoto, iMovie, TeamSpeaka, Gimpa, Onyxa, AppCleanera, Paralles Desktop, Napi Projekt i jeszcze ze 2-3 programy.
5. Wolnego mam około 20 giga. Mam trochę zdjęć, muzyki i filmów.
6. Nie używam tych programów więc Ci w tym nie pomogę.

#2840 DanielF

DanielF
  • 5 746 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 23 stycznia 2014 - 22:19

@deha21
gratuluję wyboru, dokup paczkę chusteczek, abyś się mógł w nie wypłakać i nerwosol.
Zapytasz czemu?
- milion postów, trylion odpowiedzi, piardylion DO MAKA NIE KUPOWAĆ NIC NA SANDFORCE i masz babo placek...

łączę się z Tobą w bólu i zapalam świeczkę [*] dla kolejnej ofiary sandforce

#2841 deha21

deha21
  • 384 postów

Napisano 23 stycznia 2014 - 22:41

@deha21
gratuluję wyboru, dokup paczkę chusteczek, abyś się mógł w nie wypłakać i nerwosol.
Zapytasz czemu?
- milion postów, trylion odpowiedzi, piardylion DO MAKA NIE KUPOWAĆ NIC NA SANDFORCE i masz babo placek...

łączę się z Tobą w bólu i zapalam świeczkę [*] dla kolejnej ofiary sandforce

Dziękuje za współczucie. Widzę, jednak że ludzie używają ten dysk na Makach. Nie o to pytałem jednak, chodzi mi o kieszeń optibay.
P.S. Szukałem coś na temat tego dysku na forum i nic nie było konkretnego. Owszem, jest ten temat jak zbiorczy ale nie sądzę żeby komuś się chciało szukać tego na 285 stronach.

#2842 GRZECHO

GRZECHO
  • 229 postów
  • SkądGdynia

Napisano 23 stycznia 2014 - 23:12

Dla mających dylemat z wyborem dysku - samsung 840 Pro 128GB zamontowany w mac mini late 2012 i5 w czerwcu 2013r. - po 7 miesiącach intensywnego użytkowania przemielił parędziesiąt TB danych (bez włączonego trim) na dzień dzisiejszy odczyt 450 MB/s zapis 495MB/s (Disk Speed Test). [ATTACH=CONFIG]19899[/ATTACH]

#2843 Shrek

Shrek
  • 1 329 postów

Napisano 23 stycznia 2014 - 23:46

Dla mających dylemat z wyborem dysku - samsung 840 Pro 128GB zamontowany w mac mini late 2012 i5 w czerwcu 2013r. - po 7 miesiącach intensywnego użytkowania przemielił parędziesiąt TB danych (bez włączonego trim) na dzień dzisiejszy odczyt 450 MB/s zapis 495MB/s

I to jest właśnie to, co też napisałem powyżej o S830Pro, teraz S 840 EVO każda wielkość już teraz jest na prawdę z wysokiej półki i po 2 latach 128, która działa do dziś w takim samym stanie od zakupu, to jest też świetny wynik i nie sądzę, że to coś zmieniło, tym bardziej, że jest GW 5 lat. 0 Stresu.
Ja nie żałuję ani złotówki wydanej na ten sprzęt, a ktoś jak się zastanawia, to bez sensu, to na prawdę działa i jest świetnym produktem. A-Data, którą mam 256 też się okazuje rok już i 0 zwolnienia, problemu, jak kupiony nowy hula i też mogę z czystym sumieniem polecić do Maków.

#2844 Paf

Paf
  • 8 094 postów

Napisano 24 stycznia 2014 - 00:05

I to jest właśnie to, co też napisałem powyżej. S 840 EVO każda wielkość już teraz jest na prawdę z wysokiej półki i po 2 latach 128, która działa do dziś w takim samym stanie od zakupu, to jest też świetny wynik i nie sądzę, że to coś zmieniło, tym bardziej, że jest GW 5 lat. 0 Stresu.
Ja nie żałuję ani złotówki wydanej na ten sprzęt, a ktoś jak się zastanawia, to bez sensu, to na prawdę działa i jest świetnym produktem. A-Data, którą mam 256 też się okazuje rok już i 0 zwolnienia, problemu, jak kupiony nowy hula i też mogę z czystym sumieniem polecić do Maków.

On pisze o PRO a Ty o EVO. Są różnice między tymi dyskami.

#2845 Shrek

Shrek
  • 1 329 postów

Napisano 24 stycznia 2014 - 01:21

Tak, o 128 też pisałem o Pro tyko źle napisałem sory. O 512 już EVO., ale różnicy ja nie widzę. Z czystym sumieniem mogę polecać.

#2846 Walendziak

Walendziak
  • 3 postów
  • SkądPleszew

Napisano 24 stycznia 2014 - 14:27

Jaki dysk polecacie do Macbooka mid 2010? Stary będzie włożony w miejsce napędu (250 gb). 120 gb spokojnie mi wystarczy.

#2847 Paf

Paf
  • 8 094 postów

Napisano 24 stycznia 2014 - 18:56

Jaki dysk polecacie do Macbooka mid 2010? Stary będzie włożony w miejsce napędu (250 gb). 120 gb spokojnie mi wystarczy.

Ja pie... tak trudno ostaniach 10 stron przeczytać ?
Kolejny pan wygodny i ...
Do wyboru masz 3
-Plextora M5S
-Samsunga Evo 840
-Samsunga Pro 840
Wszystkie wady i zalety tych dysków opisane w tym temacie.

#2848 deha21

deha21
  • 384 postów

Napisano 24 stycznia 2014 - 21:16

Kupiłem dysk na SandForce. Ktoś wyżej mi to wypomniał, że źle zrobiłem. Poczytałem na zagranicznych forach tematy związane z użytkowaniem dysku z SandForcem w Makach. Generalnie opinie są podzielone, jednym działa dobrze (w zadzie z mojego researchu wynika, że większości), inni narzekają. Mój dysk to OCZ Agility 3 120GB, będzie działał ze Snow Leopardem i na kablu SATA 3GB/s. Mam związku z tym parę pytań, mam nadzieję, że mi pomożecie uzyskać odpowiedź. Możecie odpisać "prawda/fałsz". 1. Podobno dyski z SF działają wolniej przy nieskompresowanych danych. 2. Jeśli ktoś będzie szyfrował pliki (np. Apple FileVault) powinien unikać SF bo w przypadku kradzieży (i podpięcia do innego kompa?) dane zostaną skasowane. 3. Podobno firma OCZ ma dobre wsparcie swoich dysków (firmware, update itp.). Co tak na prawdę "robi" SandForce? Czytając kilkanaście stron tego tematu, nie znalazłem nic konkretnego. A wybaczcie, ale prawie 300 stron nie chce mi się po prostu czytać.

#2849 DanielF

DanielF
  • 5 746 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 24 stycznia 2014 - 21:21

1. Zamrażanie systemu 2. Nieprawidłowe rozpoznawanie szybkości dysku zamiast sata 3 masz sata 1 3. Nieprzewidziany i szybki pad dysku 4. Problemy przy rozpoznawaniu dysku i instalacji systemu To tak dobra firma, że przez reklamacje sandforca zbankrutowali i wykupiła ich Toshiba. A Twój model przeszedł już do legendy pod względem awaryjności. Na tym dysku nawet zaświadczenia ze szczepienia psa sąsiada z 98 roku bym nie trzymał ale co kto lubi.

#2850 deha21

deha21
  • 384 postów

Napisano 25 stycznia 2014 - 10:30

Czy każdy model z SandForcem będzie miał takie problemy czy zależy na jaki się trafi?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 5

0 użytkowników, 5 gości, 0 anonimowych