Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Dysk SSD - nasz nowy szybszy stary Mac

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3950 odpowiedzi w tym temacie

#2601 666

666

Mac Pro doctor

• 2 401 postów

Napisano 03 października 2013 - 18:46

1. Włączyć TRIM jeśli nie jest włączony 2. Przestać przywiązywać nadmierną wagę do benchmarków

#2602 Therioon

Therioon
  • 4 281 postów
  • SkądZ brzucha:)

Napisano 03 października 2013 - 19:12

1. Włączyć TRIM jeśli nie jest włączony
2. Przestać przywiązywać nadmierną wagę do benchmarków

Niestety to prawda TRIM to podstawa

#2603 szymek2327

szymek2327
  • 20 postów

Napisano 07 października 2013 - 12:44

Proszę o pomoc i zaproponowanie SSD poj. 180 - 250 do MBP 17" DualCore 3.06 8GB RAM model chyba 2010. Szukam stabilnego dysko o dobrym stosunku ceny do jakości (INTEL OCZ...). Pracuję na Szopie na RAWach 30GB. Duże ilości. Dysk będzie podłączony na miejscu zwykłego, Wiem wiem....było było ale wątek 261 stron...Z góry dziękuję ludziom dobrej woli za 3 typy....

#2604 Therioon

Therioon
  • 4 281 postów
  • SkądZ brzucha:)

Napisano 07 października 2013 - 13:16

Bierz jakiegoś samsunga np z serii evo, chociaż 840 pro też jest ok Albo plextora omawianego już w tym poście

#2605 Skora

Skora
  • 70 postów
  • SkądŚwinoujście

Napisano 08 października 2013 - 21:19

Trochę czasu spędziłem na czytaniu tego tematu :-) i stąd moje pytanie. Widzę że polecacie często dyski Samsunga 840 pro, lub tez tak jak odpowiedź, wyżej Plextora. Ja posiadam już dysk SSD Intela seria 330 240GB, grubośc 9,5mm, i stąd moje watpliwości, czy ten dysk będze prawidłowo współpracował z Mac mini 2012 i5 2,5GHz 500HDD 16GB ? Czy da się go zamontować jako drugi dysk do minimaca, czy musi być grubość 7 mm ? Czy zestawy do podłączenia drugiego dysku (u virgin71) są kompatybilne z dwoma rodzajami grubości dysków ? Na Maca przesiadłem się dopiero około 3 mc temu, i zbiegło sie to również z brakiem czasu aby przy nowym sprzęcie posiedzieć, więc jeszcze nie jest za bardzo zawalony aplikacjami. I w związku z tym jest okazja wrzucić dodatkowy dysk SSD i od nowa wgrać system bez większych stresów o dane w komputerze :-) Wiem że trochę dużo tych pytań, ale może już ktoś to "przerabiał" i jest w temacie. Dzięki

#2606 lenson

lenson
  • 34 postów

Napisano 09 października 2013 - 13:50

Witam serdecznie, Przewaliłem prawie wszystkie wiadomości, i niestety nie uzyskałem satysfakcjonującej odpowiedzi, stąd zgłaszam się z prośbą o rozwiązanie moich wątpliwości i z góry dziękuje :) Sprawa wygląda następująco: Posiadam MBP "13-calowy, początek 2011 r." z 4GB ramu 1333Mhz Mam już go 2 lata, i troche zaczął mulić. Uzbierałem troche kasiory i chciałbym go rozbudować, W pierwszej kolejności myślałem nad zakupem ramu 8gb 1666Mhz i do tego SSD Pytania: 1. Czy moj MBP obsłuży taką częstotliwość ramu ? 2. Co lepiej kupić ? 2x4GB czy 1x8GB czy może postawić na 2x8GB ? 3. Jaki dysk SSD ? (Obecnie posiadam HDD 320GB z czego mam zajęte może z 200GB nie czyszcząc go od 2 lat.) więc pytanie czy jest sens kupować 256GB czy lepiej 128GB i wmontować dysk w miejsce superdrive lub po prostu nosic zewnętrzny (większość plikow trzymam w chmurach) ? 4. Czy dysk SSD Samsung 840 PRO będzie odpowiednim wyborem ? Czy na dzień dzisiejszy polecacie coś innego ? :) <- ten dysk był polecany 6 miesięcy temu, przez taki okres mogło się coś zmienić :) Oraz pytanie, czy wgl jest potrzebny mi dysk SSD ? Jestem normalnym uzytkownikiem komputera, troche programuje, troche w iphoto sobie układam zdjęcia, ale zbyt wiele filmow nie obrabiam (czasami jakies tam amatorskie zabawy) w photoshopie tez nie siedze godzinami (czasami zdjecie sobie poprawie). Ramu powiem, ze brakuje więc wiem, że muszę go dokupić, jednak co myślicie o tym SSD ? Jak wygląda w praktyce współpraca pomiędzy SSD a HDD ? Czy problemowym jest miec system z programami na jednym dysku pliki na drugim ? czy nie ma to znaczenia ?

#2607 sancruz3

sancruz3
  • 2 436 postów

Napisano 09 października 2013 - 18:36

Witam serdecznie,

Przewaliłem prawie wszystkie wiadomości, i niestety nie uzyskałem satysfakcjonującej odpowiedzi, stąd zgłaszam się z prośbą o rozwiązanie moich wątpliwości i z góry dziękuje :)

Sprawa wygląda następująco:

Posiadam MBP "13-calowy, początek 2011 r." z 4GB ramu 1333Mhz

Mam już go 2 lata, i troche zaczął mulić. Uzbierałem troche kasiory i chciałbym go rozbudować,
W pierwszej kolejności myślałem nad zakupem ramu 8gb 1666Mhz i do tego SSD

Pytania:
1. Czy moj MBP obsłuży taką częstotliwość ramu ?
2. Co lepiej kupić ? 2x4GB czy 1x8GB czy może postawić na 2x8GB ?
3. Jaki dysk SSD ? (Obecnie posiadam HDD 320GB z czego mam zajęte może z 200GB nie czyszcząc go od 2 lat.) więc pytanie czy jest sens kupować 256GB czy lepiej 128GB i wmontować dysk w miejsce superdrive lub po prostu nosic zewnętrzny (większość plikow trzymam w chmurach) ?
4. Czy dysk SSD Samsung 840 PRO będzie odpowiednim wyborem ? Czy na dzień dzisiejszy polecacie coś innego ? :) <- ten dysk był polecany 6 miesięcy temu, przez taki okres mogło się coś zmienić :)

Oraz pytanie, czy wgl jest potrzebny mi dysk SSD ? Jestem normalnym uzytkownikiem komputera, troche programuje, troche w iphoto sobie układam zdjęcia, ale zbyt wiele filmow nie obrabiam (czasami jakies tam amatorskie zabawy) w photoshopie tez nie siedze godzinami (czasami zdjecie sobie poprawie).

Ramu powiem, ze brakuje więc wiem, że muszę go dokupić, jednak co myślicie o tym SSD ?
Jak wygląda w praktyce współpraca pomiędzy SSD a HDD ? Czy problemowym jest miec system z programami na jednym dysku pliki na drugim ? czy nie ma to znaczenia ?

1. Onetnie do taktowania na plycie czyli do 1333mhz wiec nie ma sensu kupowac 1600mhz bo nic Ci to nie da a na rynku sa przeciez pamieci SODIMM DDR 1333mhz wiec nie wiem po co kabinujesze…!
2. Patrzac przyszlosciowo jesli nie nie szkoda Ci wydac na 2ga kosc takiej samej sumy to wez 2x8 jak nie to bierz 1x8 napewno lepsze i logiczne rozwiazanie jesli bedziesz chcial potem rozbudowac do 16gb
3. Taki jaki Ci starczy zalezy ile danych potrzebujesz na system jesli system z aplikacjami nie liczac danych zajmnie ci z 60GB to po co ci 256gb zawsze mozesz na usb 3.0 podpiac staty dysk i tak transferowac dane ja tak robie. U mnie jest gorzej bo 256gb seryjne juz nie przestaje wsytarczac i czas wrzucic 480gb - same aplikacje tyla zajmuja wiec sam widzisz wszystko zaley od tego co robisz ja dane 3mam na dysku zewnetrznym oraz na serverze w chmurze
4. Mozesz smialo brac Samsunga robia dobre dyski jak i transfery maja zgodne ze specyfikacjami

Ostatnie pytanie:

nas sie nie pytaj bo to tak samo czy potrzebne Ci sa buty do biegania jak nie biegasz a normalnie chodzisz po dworze :) ja mam wszedzie SSD i nie wroce juz na HDD w przypadku dysku systemowego bo czlowiek przyzwyczaja sie do luxusu jak sie to mawia,

Mysle, ze to co napisalem troche Ci rozjasni sytuacje. Jesli masz wolnych srodkow 1000zl i chcesz je koniecznie wpakowac w laptopa to wpakuj ;) ja wrzucam bo to moje narzedzie pracy oraz glowny komputer za pomoca ktorego robie wszystko i wszystki steruje wiec troche inaczej jest to postrzegane

Peace V

ale SSD moim zdaniem jak najbardziej warto

#2608 lenson

lenson
  • 34 postów

Napisano 09 października 2013 - 19:40

1. Onetnie do taktowania na plycie czyli do 1333mhz wiec nie ma sensu kupowac 1600mhz bo nic Ci to nie da a na rynku sa przeciez pamieci SODIMM DDR 1333mhz wiec nie wiem po co kabinujesze…!
2. Patrzac przyszlosciowo jesli nie nie szkoda Ci wydac na 2ga kosc takiej samej sumy to wez 2x8 jak nie to bierz 1x8 napewno lepsze i logiczne rozwiazanie jesli bedziesz chcial potem rozbudowac do 16gb
3. Taki jaki Ci starczy zalezy ile danych potrzebujesz na system jesli system z aplikacjami nie liczac danych zajmnie ci z 60GB to po co ci 256gb zawsze mozesz na usb 3.0 podpiac staty dysk i tak transferowac dane ja tak robie. U mnie jest gorzej bo 256gb seryjne juz nie przestaje wsytarczac i czas wrzucic 480gb - same aplikacje tyla zajmuja wiec sam widzisz wszystko zaley od tego co robisz ja dane 3mam na dysku zewnetrznym oraz na serverze w chmurze
4. Mozesz smialo brac Samsunga robia dobre dyski jak i transfery maja zgodne ze specyfikacjami

Ostatnie pytanie:

nas sie nie pytaj bo to tak samo czy potrzebne Ci sa buty do biegania jak nie biegasz a normalnie chodzisz po dworze :) ja mam wszedzie SSD i nie wroce juz na HDD w przypadku dysku systemowego bo czlowiek przyzwyczaja sie do luxusu jak sie to mawia,

Mysle, ze to co napisalem troche Ci rozjasni sytuacje. Jesli masz wolnych srodkow 1000zl i chcesz je koniecznie wpakowac w laptopa to wpakuj ;) ja wrzucam bo to moje narzedzie pracy oraz glowny komputer za pomoca ktorego robie wszystko i wszystki steruje wiec troche inaczej jest to postrzegane

Peace V

ale SSD moim zdaniem jak najbardziej warto

Dzieki wieeelkie za odpowiedz ! :)
1. Raczej nie kombinuje, tylko ze pamiec 1600 jest po prostu szybsza i chciałem się dowiedzieć, czy jest mozliwosc takowej wpakowania, czy tez np szybkosc ta jest niezauwazalna w normalnej pracy
2. O kości pytam dlatego, ze tez juz ktos kiedys wypowiadajacy sie na forum pisal, ze majac 2 kosci po 4GB chodzi to sprawniej, stąd moje pytanie odnosnie kosci :)
3. Sam folder programy w informacjach wyswietla się wielkość ~15GB więc nie jest to dużo, najwięcej miejsca zajmuje mi pewnie przechowywanie plikow na komputerze ktore de fakto są w chmurze :P czytaj ich synchronizacja :) Przecież one tez fizycznie są na kompie.
4. Co do Samsunga, chcialem się upewnić czy moj MBP wykorzysta w 100% potencjał tego dysku czy serial sata się zgadza itp :))

A co do SSD, tak czytam i czytam. Co to jest ten TRIM ? I dlaczego powinien byc włączony / wyłączony ? :)

#2609 Skora

Skora
  • 70 postów
  • SkądŚwinoujście

Napisano 10 października 2013 - 09:23

Pewnie Ci to pomoże :-)
Jak przyspieszyć dysk SSD w Windows 7. Włączamy funkcję TRIM w Windows 7. benchmark.pl

#2610 sancruz3

sancruz3
  • 2 436 postów

Napisano 10 października 2013 - 10:25

Dzieki wieeelkie za odpowiedz ! :)
1. Raczej nie kombinuje, tylko ze pamiec 1600 jest po prostu szybsza i chciałem się dowiedzieć, czy jest mozliwosc takowej wpakowania, czy tez np szybkosc ta jest niezauwazalna w normalnej pracy
2. O kości pytam dlatego, ze tez juz ktos kiedys wypowiadajacy sie na forum pisal, ze majac 2 kosci po 4GB chodzi to sprawniej, stąd moje pytanie odnosnie kosci :)
3. Sam folder programy w informacjach wyswietla się wielkość ~15GB więc nie jest to dużo, najwięcej miejsca zajmuje mi pewnie przechowywanie plikow na komputerze ktore de fakto są w chmurze :P czytaj ich synchronizacja :) Przecież one tez fizycznie są na kompie.
4. Co do Samsunga, chcialem się upewnić czy moj MBP wykorzysta w 100% potencjał tego dysku czy serial sata się zgadza itp :))

A co do SSD, tak czytam i czytam. Co to jest ten TRIM ? I dlaczego powinien byc włączony / wyłączony ? :)

1. 1333 a 1600 nie odczujesz tego najwieksze wydajnosci mozna zauwazyc z DDR na DDR3 z taktowania 800mhz na 1333 albo na 1600 gdzie masz magistrale szybsza 2 krotnie. Wiec bierz 1333mhz tak jak fabryka daje :)

2. Mozesz wsadzic 2 kosci bedziesz mial juz spokoj w przyszlosci oraz ta swiadomosc, ze juz wiecej nie wycisniesz z tego kompa jak bedziesz potrzebowal a bedzie to oznaka jak braknie mocy, ze potrzeba przesiasc sie na cos mocniejszego

3. Chmura swoje zjada to normalne jesli uzywasz typu dropbox itp. Dlatego dla mnie jedyne sensowen rozwiazanie chmury jest kupie sobie wlasnego NAS i tam postawienie serwera z wlasna chmura wtedy nic Ci nie zjada i wszystko smiga a dostep do danych masz wszedzie tam gdzie masz polaczenie z internetem.

Do codziennej pracy wiekszosci wystarcza te 120GB SSD. Nie wiem co przechowujesz na dysku systemowym ja tak jak Ci mowie mam zainstalowane same programy na ktorych pracuje a reszta danych na zewnetrznym dysku 7200 obrotow na usb 3.0 jest podpieta

4. Wejdz w jablko nacisnij " O TYM MACU" i wejdz w urzadzenia gdzie pisze SATA tam bedziesz mial podana przepustowosc sata jak masz: SATA 1,5Gb to sata 1 Sata 3gb to Sata 2 i Sata 6gb to Sata 3. Jesli masz 3gbbity to masz sata 2 a wiec transfery max do 300mega osiagniesz z dysku wiec i tak w pelni nie wykorzystasz mozliwosci owego dysku ktory chcesz kupic wiec wtedy mozesz smialo brac cos ze zwyklej seri Samsunga albo celowac w tansze EVO o wiekszej pojemnosci za podobna kase - nie wiem jak teraz sie ksztaltuja ceny dyskow samsunga strzelalem wiec lepiej sprawdz bo masz serie 840, 840 Pro i teraz ta nowa EVO

#2611 lenson

lenson
  • 34 postów

Napisano 10 października 2013 - 12:30

[ATTACH=CONFIG]17526[/ATTACH] Więc prawdopodobnie 840 pro będzie w pełni wykorzystany :))

#2612 sancruz3

sancruz3
  • 2 436 postów

Napisano 10 października 2013 - 12:45

Dokladnie wiec mozesz spokojnie ladowac szybkie dyski ja bym nadal pozostal przy Samsungu 840 EVO mysle ze 240GB wersja powinna Ci wystarczyc bo za dobra kase mozna je kupic teraz

#2613 lenson

lenson
  • 34 postów

Napisano 10 października 2013 - 12:59

Samsung 2.5'' SSD 840 Evo 250GB (Serial ATA3) Basic 7mm - Sprzęt komputerowy - Ceneo lider - Saturion.pl
czyli ten model będzie najlepszy dla mnie ? :))

Ps a jakiej firmy ram polecasz ? :))

#2614 zakino

zakino

• 10 510 postów

Napisano 10 października 2013 - 13:21

Ps a jakiej firmy ram polecasz ? :))

http://myapple.pl/ja...o-maca-101.html

#2615 sancruz3

sancruz3
  • 2 436 postów

Napisano 10 października 2013 - 13:47

http://myapple.pl/ja...o-maca-101.html

Dokladnie ale nie robiac dalszgo offtopa napomkne Ci tutaj jeszcze, ze nie da sie trafic z ramem co innego moge polecac a moze Ci to nie wspolpracoac z komputerem bo tak tez bywa, jak ktos powiedzial kiedys czasami najprostsze rozwiazania sa najlepszymi ;) i tego sie trzeba 3mac w przypadku ramu do Maca

A co do dysku tak dokladnie ten nie ma co wrzucac drozszego z serii Pro szkoda kasy moim zdaniem chyba, ze bedziesz nie wiadomo co robil i czego wymagal a tak nie jest przeciez :)

#2616 jasmin.nowak123

jasmin.nowak123
  • 4 postów

Napisano 10 października 2013 - 21:13

Swoją drogą to fascynujące, jak bardzo poprawiła się technologia. Kiedyś dyski były mega wolne, teraz praca z SSD to sama przyjemność, praktycznie zerowa responsywność. Do tego wyeliminowano praktycznie problem krótkiej żywotności. Jaram się!

#2617 zakino

zakino

• 10 510 postów

Napisano 10 października 2013 - 22:59

...Jaram się!

Mam przynieść szufelkę i miotełkę?

#2618 sancruz3

sancruz3
  • 2 436 postów

Napisano 11 października 2013 - 06:47

Mam przynieść szufelkę i miotełkę?

A tam kolega chcial miec poscika wiecej wybaczmy mu to :)

#2619 AbuOsman

AbuOsman
  • 113 postów
  • SkądMazowsze

Napisano 11 października 2013 - 11:39

A tam kolega chcial miec poscika wiecej wybaczmy mu to :)

Koleżanka ;)

#2620 Skora

Skora
  • 70 postów
  • SkądŚwinoujście

Napisano 11 października 2013 - 13:01

No to jak będzie z tym dyskiem Intela 9,5 mm, wcisnę go do mini czy nie ? :-) Musiałem sam sobie odpowiedzieć na to pytanie :-) znalazłem sprzedawcę tych taśm do drugiego dysku, który wreszcie udzielił mi odpowiedzi, i zapewniał że z dyskiem o grubości 9,5mm nie będzie problemów. Więc może komuś się ta wiadomość przyda.

#2621 tomek...

tomek...
  • 59 postów

Napisano 18 października 2013 - 07:55

A gdzie znalazłeś istniejącego sprzedawcę taśm? Pozdrawiam Tomek

#2622 Skora

Skora
  • 70 postów
  • SkądŚwinoujście

Napisano 19 października 2013 - 20:49

Ja kupiłem tutaj : Mac mini A1347 2011/2012 drugi twardy dysk SSD/HD (3619521836) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

Jeszcze spróbuj napisać do "virgin71" -gdzieś tu czytałem że sprzedaje coś takiego (mi niestety nie odpisał) więc nie wiem czy to aktualne.

#2623 kicha1011

kicha1011
  • 9 postów
  • SkądPłońsk, PL

Napisano 20 października 2013 - 15:36

Pytanie kieruję do użytkowników maców mini z dyskami SSD 500GB. Jakie dyski polecacie? Jak zamienić HDD na SSD? Czego będę potrzebować? Czy może lepiej oddać do np. MacLife i niech oni to zrobią? Interesuje mnie pojemnośc 500, 512 GB. Jak z instalacją systemu na nowym dysku? No i oczywiście jak z ceną ;) Posiadam Mac'a Mini Mid 2011

#2624 zakino

zakino

• 10 510 postów

Napisano 20 października 2013 - 19:18

Pytanie kieruję do użytkowników maców mini z dyskami SSD 500GB. Jakie dyski polecacie? Jak zamienić HDD na SSD? Czego będę potrzebować? Czy może lepiej oddać do np. MacLife i niech oni to zrobią? Interesuje mnie pojemnośc 500, 512 GB. Jak z instalacją systemu na nowym dysku? No i oczywiście jak z ceną ;) Posiadam Mac'a Mini Mid 2011

To już jest lenistwo...

#2625 Skora

Skora
  • 70 postów
  • SkądŚwinoujście

Napisano 20 października 2013 - 20:57

[ATTACH=CONFIG]17680[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]17681[/ATTACH] Dzisiaj walczyłem z wymianą dysku, system przywróciłem z Time Machine (około 100GB) jak na razie taka różnica między HDD a SSD (w tej chwili TM pracuje w tle)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 7

0 użytkowników, 7 gości, 0 anonimowych