Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Wbudowana klawiatura przestaje reagować | pro retina 2015

• Please log in to reply
2 replies to this topic

#1 Karol Grabowski

Karol Grabowski
  • 18 posts
  • SkądTorun, Poland, Poland

Posted 07 April 2016 - 09:55

Hej,

wczoraj nagle przestały działać wszystkie klawisze poza klawiszem włączania we wbudowanej klawiaturze mojej nowej retiny 13". POmyślałem, że jest to może jakieś przywieszenie, pozamykałem wszystkie aplikacje i zaczeło działac. Zacząłem robić cos innego i za chwile problem powrócił. Co gorsze przy restartowaniu komputera problem też wystepował, więc nie byłem w stanie wpisać hasła. Próbowałem kilka razy zresetować komputer, potem wszystkie znalezione przeze mnie kombinacje resetowania i przytrzymania alt albo shift, albo wciśnięciu jednocześnie cmd, alt P i R, albo trzymaniu po włączeniu itp. itd. Zero reakcji. Nagle zaczeło działać jak zostawiłem laptopa na chwile w spokoju. Spróbowałem zaktualizować system ale po zainstalowaniu i restarcie znowu nie mogłem wpisać hasła. Znowu zostawiłem na chwile laptopa i na ekranie logowania pojawiła się informacja, że jeżeli mam problem z wpisaniem hasła to mam zrestartować kompa. Zrobiłem to bez większych nadziei ale po restarcie faktycznie pojawiło sie okienko w którym miałem do wyboru trzy opcje, np. że nie pamiętam hasła, albo własnie, że nie działa klawiatura. Po wybraniu tej opcji mac poprosił mnie o wpisanie hasła do FIleVault. Klawiatura zadziałała, hasło wpisałem, wszystko się udało i mogłem się zalogować do kompa. Zacząłem coś oglądać i w trakcie zauważyłem, że klawiatura znowu nie działa (więc to raczej nie jest żaden skrót klawiaturowy który coś przełącza). Postanowiłem obejrzeć video do końca i po jakimś czasie klawiatura znowu działała. 

Poczytałem w necie ale żadna porada nie pomogła. Nie są włączone klawisze myszy co było kilka razy sugerowane, nie jest włączony nawet skrót który aktywuje tą opcje. W ustawieniach klawiatury nie znalazłem nic podejrzanego. Nie próbowałem tylko podłączenia klawiatury zewnętrznej (dziś ją będę miał) i tych wszystich NVRAM, SCM czy innych diagnostycznych narzędzi które mi się przewineły przed oczami podczas szukania rozwiązania. Nie chciałem tego robić bez sprawnej cały czas klawiatury zewnętrznej. Nie próbowałem też postawienia systemu od nowa co chciałbym zrobić w ostateczności. Planuje udać się do iDreamu i zapytac o pomoc, ale wolałbym tez nie rozstawać się z kompem jesli da się problem naprawić softwarowo. 

Macie jakieś doświadczenia z takim problemem? Jakieś wskazówki co sprawdzić? Dodam jeszcze tylko, że komputer nie był nigdy zalany, upuszczony ani nic w tym stylu. Problem też nigdy nie pojawił się wcześniej. Nie instalowałem przed tym żadnych nowych programów.

#2 Karol Grabowski

Karol Grabowski
  • 18 posts
  • SkądTorun, Poland, Poland

Posted 14 April 2016 - 21:15

Nie udało mi się naprawić problemu, oddałem go do Applowego serwisu. Jako, że laptop był jeszcze na gwarancji to nic nie zapłaciłem. W serwisie wymienili klawiature, touchpad, dolną część obudowy i baterię(!) na nowe i problem ustąpił. 

#3 bee3

bee3
  • 3841 posts

Posted 14 April 2016 - 22:20

...W serwisie wymienili klawiature, touchpad, dolną część obudowy i baterię(!) na nowe i problem ustąpił. 

Co się dziwisz ? :) - w Retinach to jest jedna część (dolna obudowa z klawiaturą, gładzikiem i baterią)

Pomogłem ?   -  Lubię to 

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users