Witajcie, czy apple music ma taką opcję jak spotify ma connect?

Apple Music (spotify connect)
Napisano 05 kwietnia 2016 - 22:56
Napisano 13 kwietnia 2016 - 22:42
Nie każdy używa Spotify - nie każdy wie, czym jest Spotify Connect. Może więc opisz krótko - o co Ci chodzi?
Napisano 15 kwietnia 2016 - 14:55
Spotify Connect czyli przesyłanie dźwięku np. do głośników. Coś na wzór przesyłania przez Bluetooth. Jeśli używasz sprzętu Apple wykorzystaj natywne AirPlay. Obie funkcje opierają się o WiFi. Problem jednak w tym że nie wszystko obsługuje AirPlay. Prędzej bym nawet powiedział że mniejsza część sprzetu grającego (zwłaszcza ta tańsza) nie posiada tej funkcji.
MacBook Pro 16" 2019 / iPhone Xs / Apple Watch S4 / Apple TV 4 / AirPods
Napisano 15 kwietnia 2016 - 15:05
Odnośnie Spotify Connect - Niektóre urządzenia jak na przykład amplitunery Onkyo czy konsole Playstation ale także wiele innych mają klienta Spotify, którego można obsługiwać za pomocą telefonu. Dzięki temu słuchamy muzyki na naszym zestawie audio, na porządnych kolumnach i sterujemy tym w wygodny sposób.
Obawiam się, że nic podobnego dla Apple Music nie ma, a już na pewno nie jest to dostępne na znaczącej liczbie urządzeń Audio.
Napisano 15 kwietnia 2016 - 18:58
Coraz częściej można zetknąć się ze sprzętem audio obsługującym AirPlay. Niemniej Spotify wciąż przewodzi. Faktem jest że Apple Music samo w sobie nie ma czegoś takiego jak Spotify Connect ale sądzę że domyślnie Apple nic takie nie wdrażało gdyż mają w końcu natywne AirPlay. Zatem zbędne byłoby tworzenie czegoś bardzo podobnego.
Napisano 15 kwietnia 2016 - 20:30
Obawiam się, że nic podobnego dla Apple Music nie ma, a już na pewno nie jest to dostępne na znaczącej liczbie urządzeń Audio.
Jak to nie ma?! AirPlay, które jest znacznie dłużej niż Spotify i jest o wiele lepsze niż ograniczony SC i każdy producent w swojej ofercie ma amplitunery z AirPlay. Mój ma np. AirPlay i BT a nie ma Spotify bo po co... Spotify wypycham po AirPlay bądź BT. Spotify Connect jest ograniczone tylko do jednej aplikacji a AirPlay nie ma żadnych ograniczeń, możesz po tym wypchnąć spotify, Am, YT, Safari czy każdą inną aplikację jaką masz na smartfonie czy komputerze...
- kristof461 lubi to
PDAClub.pl - Wortal i forum miłośników technologii Mobilnych
CyfrowyJa.pl - Wszystko o Smartwatch, Smartband, Activity Tracker i gadżetach
Napisano 16 kwietnia 2016 - 08:42
Jak to nie ma?! AirPlay, które jest znacznie dłużej niż Spotify i jest o wiele lepsze niż ograniczony SC i każdy producent w swojej ofercie ma amplitunery z AirPlay. Mój ma np. AirPlay i BT a nie ma Spotify bo po co... Spotify wypycham po AirPlay bądź BT. Spotify Connect jest ograniczone tylko do jednej aplikacji a AirPlay nie ma żadnych ograniczeń, możesz po tym wypchnąć spotify, Am, YT, Safari czy każdą inną aplikację jaką masz na smartfonie czy komputerze...
Nie do końca jest tak cudownie - jeśli nie używasz iTunes, nie możesz streamować dźwięku na więcej niż jedno urządzenie jednocześnie. Na OSX możesz to obejść zewnętrznymi aplikacjami, ale na iOS już nic nie zrobisz. Spotify Connect nie ma z tym problemu. Ma to znaczenie jeśli masz kilka głośników w całym domu.
Nie wnikam, który jest lepszy - po prostu Airplay też ma ograniczenia, których do końca nie rozumiem, bo technicznie jest to możliwe jeśli przez iTunes się da.
Napisano 16 kwietnia 2016 - 09:46
Nie do końca jest tak cudownie - jeśli nie używasz iTunes, nie możesz streamować dźwięku na więcej niż jedno urządzenie jednocześnie. Na OSX możesz to obejść zewnętrznymi aplikacjami, ale na iOS już nic nie zrobisz. Spotify Connect nie ma z tym problemu. Ma to znaczenie jeśli masz kilka głośników w całym domu.
Na Windowsie też obejdziesz, aczkolwiek sam mam kilka głośników, ale generalnie nie zdarzyło mi się, żebym chciał wysyłać do więcej niż jednego zestawu na raz. Jest to trochę ekstremalny przypadek, więc trudno to w kategoriach użyteczności jako wadę traktować.
Nie wnikam, który jest lepszy - po prostu Airplay też ma ograniczenia, których do końca nie rozumiem, bo technicznie jest to możliwe jeśli przez iTunes się da.
Wysyłąnie po BT też ma ograniczenia, jednakże AirPlay jest najbardziej wszechstronny, bo nie ogranicza się do systemu, czy aplikacji czy też dźwięku tylko, bo przecież wideo też po AirPlay wyślesz...
Autor się pytał o odpowiednik Spotify Connect i ubeolewał, ze nie ma, a tu jest i to znacznie lepszy

Napisano 16 kwietnia 2016 - 15:08
Autor pytał ale na razie my dyskutujemy a on się za bardzo do tej rozmowy nie włącza Jednak zwróćcie uwagę na jedną rzecz. Nie bez kozery pytałem czy używa sprzętu Apple gdyż jak wiemy Apple Music jest też na Androidzie. To automatycznie wyklucza AirPlay jako funkcję na wyłączność dla sprzętu Apple (oczywiście mówię o wysyłaniu nie odbieraniu audio-wideo). Dlatego być może pytał o coś co jest wbudowane w aplikacje. No ale dopóki się nie wypowie wiele wiedzieć nie będziemy
Napisano 16 kwietnia 2016 - 15:21
Autor pytał ale na razie my dyskutujemy a on się za bardzo do tej rozmowy nie włącza
Jednak zwróćcie uwagę na jedną rzecz. Nie bez kozery pytałem czy używa sprzętu Apple gdyż jak wiemy Apple Music jest też na Androidzie. To automatycznie wyklucza AirPlay jako funkcję na wyłączność dla sprzętu Apple (oczywiście mówię o wysyłaniu nie odbieraniu audio-wideo). Dlatego być może pytał o coś co jest wbudowane w aplikacje. No ale dopóki się nie wypowie wiele wiedzieć nie będziemy
Dlaczego na wyłączność? Przecież AirPlay działa zarówno na dużym Windowsie jak i HTC wypuścił Androida z AirPlay...
Napisano 16 kwietnia 2016 - 15:27
Co ty mówisz? O HTC nie wiedziałem. Windowsa pominąłem nie wiem w sumie czemu. Ale czy przypadkiem na Windowsie działa ale tylko z poziomu iTunes? OK skoro mówimy o Apple Music to iTunes jest wymagany.
Napisano 16 kwietnia 2016 - 16:19
Co ty mówisz? O HTC nie wiedziałem. Windowsa pominąłem nie wiem w sumie czemu. Ale czy przypadkiem na Windowsie działa ale tylko z poziomu iTunes? OK skoro mówimy o Apple Music to iTunes jest wymagany.
Co do HTC to chociażby było info u nas: http://myapple.pl/po...erajacy-airplay
A co do WIndowsa, to jest kupa aplikacji, które pozwalają Ci wypchnąć po AirPlay praktycznie wszystko z Windowsa, bez potrzeby używania iTunes. Ja tak swego czasu Deezera wypuchałem z windy po AirPlay...
Napisano 16 kwietnia 2016 - 18:20
Umknął mi ten artykuł o HTC. A co do Windowsa to mówimy już o aplikacjach firm trzecich.
Napisano 16 kwietnia 2016 - 18:44
Napisano 16 kwietnia 2016 - 19:10
No ok ale producenci głośników dołączają od razu AirPlay. A skoro mówimy o instalowaniu i używaniu aplikacji firm trzecich to żaden stream jest tak naprawdę przeszkodą.
Napisano 24 kwietnia 2016 - 12:00
witajcie ponownie, zapomniałem o tym wątku z racji, że przez pierwsze pare dni nikt nie odpisywał, do rzeczy: mam macbooka air, iphone i mam tez starego laptopa z windowsem, którego podłączam przez hdmi do tv i głośników i chciałbym sterować muzyką np na macbooku albo iphone, ale żeby leciała na windowsie, rozumiem, że nie da rady na apple music? dodatkowo, jak przez airplay zmieniać muzykę np na macbooku przy użyciu iphone?
Napisano 24 kwietnia 2016 - 13:03
Z tego co wiem (choć mogę się mylić) Macbook sam w sobie nie może odbierać sygnału AirPlay. Może go jedynie nadawać. Odbiornikiem takiego sygnału jest chociażby Apple TV. Nie oznacza to jednak że nie da się tego obejść bo chyba są programy (pewnie płatne) dzięki którym Macbook staje się odbiornikiem.
Co do pierwszego pytania i muzyki na Windows. Apple ma aplikację dzięki której nasz iPhone staje się pilotem. Zresztą sama aplikacja nazywa się "Remote". Współpracuje ona z iTunes zatem nie ma znaczenia czy używamy komputera Mac czy Windows. Niestety nie wiem czy aplikacja ta nie obsługuje jedynie utworów z kolekcji domowej a więc tych bez zabezpieczeń DRM. Może to oznaczać że nie obsłuży Apple Music.
Napisano 24 kwietnia 2016 - 13:35
dzięki za odpowiedź, chyba niestety zostaje mi używanie w tym celu spotify i jego opcji spotify connect:( a szkoda
Napisano 24 kwietnia 2016 - 18:26
Tudzież wystarczy mieć AppleTv albo kupić coś takiego: https://cyfrowyja.pl...od-tp-link.html i można wypychać AM z MacBooka lub iPhone bez potrzeby podłączania komputerów do zestawu.
Napisano 25 kwietnia 2016 - 17:47
Wystarczy ale to kosztuje. Co prawda TP Link jak i Apple TV 3 gen drogie nie są ale skoro ktoś ma stary sprzęt to próbuje go jakoś wykorzystać.
Napisano 25 kwietnia 2016 - 19:48
Wydaje mi się, że więcej kosztują rachunki za prąd trzymając odpalony komputer żeby posłuchać muzyki, niż chociażby taki TP-Link. A i leży taki otwarty laptop i świeci, a to włączyć trzeba, odpalić aplikację na nim, Później go wyłączać. Dla zasady można wykorzystywać stary sprzęt, ale czy to jest tanie i ergonomiczne rozwiązanie? Na pewno nie.
Napisano 26 kwietnia 2016 - 11:28
Masz rację. Jeśli jeszcze dojdzie chęć poszerzenia ekosystemu Apple to Apple TV będzie jak znalazł.
Napisano 26 kwietnia 2016 - 21:07
TO ja sie podłącze z pytaniem.
Mam na ampli i Spotify Connect i Airplay, jeżeli gram muze ze SC lub Airplay na ampli to jest to streamowane z mojego telefonu czy ampli sam zassysa muzyke a apka na iphonie tylko steruje?
pozdrawiam
Napisano 26 kwietnia 2016 - 21:26
Streamowane. Nie wiem jak jest ze SC
- 4motion lubi to
Napisano 27 kwietnia 2016 - 07:16
- 4motion lubi to
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych