Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Jak przyspieszyć Wi-Fi na starym Macbooku?

• Please log in to reply
14 replies to this topic

#1 .piotrek

.piotrek
  • 71 posts

Posted 05 April 2016 - 20:01

Mam Macbook Pro 2011 late z kartą sieciową obsługującą standard N i antenę odbierającą 5GHz. 
Przeczytałem w sieci, że teoretycznie ten komputer jest w stanie wyciągnąć 300 Mbit/s.

Mam internet 300 Mb/s, router D-Link 850L który skonfigurowałem w poniższy sposób.
abc2%20copy.jpg
abc1%20copy.jpg

Niestety SpeedTest.pl cały czas mi pokazuje wyniki rzędu 130-150 Mb/s.

Ustawienia próbowałem skopiować z tej strony:
http://www.yourdaily...ok-pro-or-imac/

Edited by .piotrek, 05 April 2016 - 20:12.

#2 anx239

anx239
  • 679 posts
  • SkądWrocław

Posted 05 April 2016 - 20:45

A jak podepniesz się kablem do routera to jaką masz prędkość w Speedtest ?

Mac mini i7   -   Mac mini i5   -   MacBook Air 13"   -   Apple Watch 3 Nike (42 mm + 38 mm)

iPhone 7 Plus   -   iPhone 6S   -  iPhone SE   -   iPad Air   -   iPod 5 Video   -   iPod Shuffle   -   Qnap TS-453Be

#3 .piotrek

.piotrek
  • 71 posts

Posted 05 April 2016 - 20:52

Śmieszna sprawa bo dopiero się przeprowadziłem i mam tylko jeden kabel wpinający router do gniazdka. Technik zapewnił mnie, że powinno być 300. W ofercie mają jeszcze 600. Faktem jest to, że jak usiadłem bliżej routera (1m) to już jest 170 Mb. Nie mniej jednak wydaje mi się, że przy odpowiednich ustawieniach da się wycisnąć więcej. Tylko niestety kompletnie się na tym nie znam.

Edited by .piotrek, 05 April 2016 - 20:54.

#4 anx239

anx239
  • 679 posts
  • SkądWrocław

Posted 05 April 2016 - 20:55

Sprawdź po kablu.

Na WiFi N 300 Mb od dostawcy raczej nie przejdzie.

Mac mini i7   -   Mac mini i5   -   MacBook Air 13"   -   Apple Watch 3 Nike (42 mm + 38 mm)

iPhone 7 Plus   -   iPhone 6S   -  iPhone SE   -   iPad Air   -   iPod 5 Video   -   iPod Shuffle   -   Qnap TS-453Be

#5 .piotrek

.piotrek
  • 71 posts

Posted 05 April 2016 - 21:02

Zastanawia mnie co praktycznie jest nie tak. Teoretycznie kupiłem router obsługujący taką prędkość, dostawca (powinien) dostarczać internet z taką prędkością, komputer powinien obsługiwać taką prędkość. Tak więc kupie jutro kabel i sprawdzę jak hula na kablu. 

#6 chico

chico
  • 201 posts
  • Skąd127.0.0.1

Posted 06 April 2016 - 06:13

Zastanawia mnie co praktycznie jest nie tak. Teoretycznie kupiłem router obsługujący taką prędkość, dostawca (powinien) dostarczać internet z taką prędkością, komputer powinien obsługiwać taką prędkość. Tak więc kupie jutro kabel i sprawdzę jak hula na kablu. 

Chyba nie wierzysz w to co piszesz? Absolutnie żaden dostawca nie zagwarantuje takiej prędkości po WiFi. To, że na routerze jest napisane 300 Mbps full n, nie oznacza, że taką prędkość w praktyce dostaniesz. Tym bardziej jak dostawca może wpłynąć na zaśmiecenie eteru w Twojej okolicy(kuchenki mikrofalowe, zbrojenia, elektroniczne nianie i inne pierdoły działające głównie w pasmie 2,4GHz, na 5GHz drastycznie spada zasięg). 

Pełna prędkość tylko i wyłącznie po kablu. Dodatkowo zakładając, że speedtest do którego robisz test jest na tyle szybki, aby wysycić łącze >0,5Gbps, bo chyba nie sądzisz, że w danym momencie tylko Ty wykonujesz test? Serwery w większości przypadków stoją max na łączu 1 Gbps, więc znajdzie się kilku takich jak Ty użytkowników i macie tę rurkę do podziału między sobą(łącze do serwera). Pomijam fakt, że po drodze na którymś routerze może być przypchane łącze(co jest najczęściej niezależne od Twojego ISP). Tego się nie da w magiczny sposób przeskoczyć.

--

iP11Pro/AIR2/MBP13 Mid-2017

#7 .piotrek

.piotrek
  • 71 posts

Posted 06 April 2016 - 07:46

No właśnie się nie znam ale router ma max 867 Mb/s po WiFi (może 300 by było z AC?)
Na korytarzu mam pociągnięty światłowód, na którym dostawca gwarantuje 600 Mb/s. Budynek jest nowy i jeszcze mało osób w nim mieszka także zakłóceń jest mało.
W paśmy 2.4 leci tylko 80 Mb/s, w paśmie 5 leci 170Mb/s. Zastanawiam się nad tym, czy jak 
zmniejszę ofertę do 200 MB/s to czy będę miał to samo co teraz czy nagle się okaże, że będę miał 1/3 w ogóle wolniejszy internet. Nie wiem w jakim stopniu predkosc internetu zalezy od dostawcy, a w jakim stopniu ogranicza mnie sprzet i co ewentualnie mozna z tym zrobic.

Chyba nie wierzysz w to co piszesz? Absolutnie żaden dostawca nie zagwarantuje takiej prędkości po WiFi. To, że na routerze jest napisane 300 Mbps full n, nie oznacza, że taką prędkość w praktyce dostaniesz. Tym bardziej jak dostawca może wpłynąć na zaśmiecenie eteru w Twojej okolicy(kuchenki mikrofalowe, zbrojenia, elektroniczne nianie i inne pierdoły działające głównie w pasmie 2,4GHz, na 5GHz drastycznie spada zasięg). 

Pełna prędkość tylko i wyłącznie po kablu. Dodatkowo zakładając, że speedtest do którego robisz test jest na tyle szybki, aby wysycić łącze >0,5Gbps, bo chyba nie sądzisz, że w danym momencie tylko Ty wykonujesz test? Serwery w większości przypadków stoją max na łączu 1 Gbps, więc znajdzie się kilku takich jak Ty użytkowników i macie tę rurkę do podziału między sobą(łącze do serwera). Pomijam fakt, że po drodze na którymś routerze może być przypchane łącze(co jest najczęściej niezależne od Twojego ISP). Tego się nie da w magiczny sposób przeskoczyć.

#8 chico

chico
  • 201 posts
  • Skąd127.0.0.1

Posted 06 April 2016 - 09:04

No właśnie się nie znam ale router ma max 867 Mb/s po WiFi (może 300 by było z AC?)
Na korytarzu mam pociągnięty światłowód, na którym dostawca gwarantuje 600 Mb/s. Budynek jest nowy i jeszcze mało osób w nim mieszka także zakłóceń jest mało.
W paśmy 2.4 leci tylko 80 Mb/s, w paśmie 5 leci 170Mb/s. Zastanawiam się nad tym, czy jak 
zmniejszę ofertę do 200 MB/s to czy będę miał to samo co teraz czy nagle się okaże, że będę miał 1/3 w ogóle wolniejszy internet. Nie wiem w jakim stopniu predkosc internetu zalezy od dostawcy, a w jakim stopniu ogranicza mnie sprzet i co ewentualnie mozna z tym zrobic.

Wiele z Twoich niewiadomych rozwiąże się jeśli podepniesz się kablem i wykonasz kilka testów i tu nie mam na myśli tylko speedtest.net ale również ściągania i to np wielosesyjnego(np: ftp.icm.edu.pl). Wtedy z grubsza przetestujesz przepustowość sieci. 

--

iP11Pro/AIR2/MBP13 Mid-2017

#9 Murgal

Murgal
  • 911 posts

Posted 06 April 2016 - 10:51

Do takich prędkości potrzebujesz AC i mocnego routera. I tak się ciesz że 170 idzie. 

Macbook Pro 15" 2018 i7 2.6/560X/32GB/512GB | iPhone 11 Pro MAX | AW V 44mm | iPad Pro 12.9 WiFi+Cell 3gen | HomePod | AirPods 

#10 douglas

douglas
  • 613 posts

Posted 06 April 2016 - 12:28

Dokładnie, te przepustowości to już rejony ac. Te prędkości podawane w ruterach są raczej czysto teoretyczne - może do osiągnięcia w laboratoryjnych warunkach przy odpowiedniej konfiguracji sprzętowej (karty i anteny) ale nie w "realu".

#11 .piotrek

.piotrek
  • 71 posts

Posted 06 April 2016 - 18:52

No więc po kablu na speedtest.pl wychodzi 345 Mb/s. Co ciekawe to więcej niż deklaruje dostawca.
D-Link pisze, że mój router (DIR-850L) leci 300 Mb/s na 2.4Ghz i 867 na 5 GHz (przypuszczam, że w AC).

W narzędziach sieciowych mam napisane szybkość łącza: 300 Mb/s.

Teraz pytanie mam takie wartości przy ustawieniach modemu: 802.11 Mode, Wi-Fi Channel, Channel Width oraz pewnie kilka o których nie wiem.
Ktoś wie jak to dopasować do mojego Maca? Od razu mówię, że nie zależy mi na pełnych 300 Mb/s ale fajnie by było osiągnąć chociaż 200-250.

Tutaj mam dodatkowe informacje z "informacji o systemie"

Bieżące informacje o sieci:

Tryb PHY: 802.11n

BSSID: 54:b8:0a:23:67:0a

Kanał: 36,1

Kod kraju: PL

Typ sieci: Infrastruktura

Zabezpieczenia: WPA/WPA2 Personal

Sygnał / szum: -40 dBm / -87 dBm

Szybkość transmisji: 300

Indeks MCS: 15

Edited by .piotrek, 06 April 2016 - 18:49.

#12 anx239

anx239
  • 679 posts
  • SkądWrocław

Posted 07 April 2016 - 17:03

To co mówi producent o szybkości WiFi zwykle warto podzielić na pół. Niestety.

#13 .piotrek

.piotrek
  • 71 posts

Posted 07 April 2016 - 17:16

Ale ja sie pytam jak ustawic router... chyba jest roznica w predkosci ?

#14 anx239

anx239
  • 679 posts
  • SkądWrocław

Posted 07 April 2016 - 18:37

Bieżące informacje o sieci:

Tryb PHY: 802.11n

BSSID: 54:b8:0a:23:67:0a

Kanał: 36,1

Kod kraju: PL

Typ sieci: Infrastruktura

Zabezpieczenia: WPA/WPA2 Personal

Sygnał / szum: -40 dBm / -87 dBm

Szybkość transmisji: 300

Indeks MCS: 15

Masz "zestawioną" szybkość na 300 Mb. Ale transfer rzeczywisty taki nie będzie. Proste.

#15 .piotrek

.piotrek
  • 71 posts

Posted 07 April 2016 - 19:13

Masz "zestawioną" szybkość na 300 Mb. Ale transfer rzeczywisty taki nie będzie. Proste.

Dobrze ale chcialem sie dowiedziec jakie ustawienia odpowiadają za prędkość w tym konkretnym przypadku. Np. w międzyczasie dowiedziałem się z sieci, że kanały można jakoś testować i wybrać najlepszy, że im większa szerokość kanału tym większa prędkości i po 20 MHz nie ma szans uzyskać dużych wyników itd... Coś tam pogrzebałem i zwiększył się transfer o 30 Mb/s.
Jeśli się ktoś zna to proszę o opinie jakie wartości za co odpowiadają i co ewentualnie można zmienić z auto na konkretną wartość. 

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users