Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Aktywacja, zapomniane Apple ID

• Please log in to reply
10 replies to this topic

#1 Gamer009

Gamer009
  • 3 posts

Posted 01 April 2016 - 09:38

Witam

Posiadam iPhone 5S, na którym są 2 różne AppleID - jedno do aktywacji oraz iCloud, natomiast drugie do sklepu AppStore. Ponieważ nie korzystam z usługi iCloud, a tamto ID miało posłużyć tylko do aktywacji i później z niego nie korzystałem, zapomniałem kompletnie danych potrzebnych do jego odzyskania. Po przywróceniu systemu okazało się, że jest potrzebna ponowna aktywacja. Dowiedziałem się, na Apple Forums, że w takich sytuacjach, jako zabezpieczenie przed próbą aktywacji kradzionego telefonu, potrzebny jest dowód zakupu. Na szczęście go posiadam. Czy w takim razie wystarczy to do odblokowania iPhone'a.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za wskazówki

#2 nie_lubie_jablek

nie_lubie_jablek
  • 2947 posts

Posted 01 April 2016 - 09:45

Wystarczy dzwoń na infolinie Apple i ci pomogą - mam nadzieje że jest to pierwotny dowód zakupu np od operaotra komórkowego czy pierwotnego sprzedawcy Apple. Na pewno nie załatwią tego od ręki sprawa może potrwać kilka dni na weryfikację dokumentów. 

#3 Gamer009

Gamer009
  • 3 posts

Posted 01 April 2016 - 10:16

Dzięki, myślę, że jak się przejdę do salonu Apple to będzie ok. Pozdrawiam

#4 nie_lubie_jablek

nie_lubie_jablek
  • 2947 posts

Posted 01 April 2016 - 10:20

W Polsce nie ma salonów Apple. 

#5 OleYek

OleYek

• 17478 posts

Posted 01 April 2016 - 11:00

Dzięki, myślę, że jak się przejdę do salonu Apple to będzie ok. Pozdrawiam

Tylko przez infolinię to załatwisz, i tylko posiadając dowód zakupu tego urządzenia od oficjalnego dystrybutora Apple. FV z komisu czy innego pana Józka nie wystarczy. A swoją drogą do aktywacji telefonu nie jest potrzebne konto AppleID tym bardziej, że masz drugie, więc ewidentnie coś ściemniasz. Na szczęście mocno weryfikują osobę i telefon zanim odblokują.

Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.
PDAClub.pl - Wortal i forum miłośników technologii Mobilnych
CyfrowyJa.pl - Wszystko o Smartwatch, Smartband, Activity Tracker i gadżetach

#6 Gamer009

Gamer009
  • 3 posts

Posted 01 April 2016 - 22:50

Nie ściemniam, akurat jest potrzebna aktywacja, bo to drugie jest tylko do apek. Ale dzięki za zainteresowanie. Oczywiście nie z komisu Pozdrawiam.

#7 Katarzyna Dominiak

Katarzyna Dominiak
  • 2 posts

Posted 10 September 2016 - 14:22

Niestety, mam ten sam problem tyle, że telefon kupiony był w komisie a ja otrzymałam go w prezencie od męża. Działał do momentyu kiedy nie zmieniłam dzisiaj operatora przechodząc do innej sieci. Włozyłam kartę i dopiero zaczął sie problem, bo wychodzi na to, że nie pamietam danych icloud. Wpisałam swoje dane ale wyskakuje mi zapis, że nie jest to to konto z ktorego konfigurowano telefon :-(. Szukałam informacji w internecie i znalazłam tylko taką, że muszę otrzymac te dane od poprzedniego właściciela. Nie znam się na iPhonach, to mój pierwszy i możliwe, że odpalając go po raz pierwszy konfigurowałam zakładając konto o innej nazwie jak obecnie, bo jakiś czas temu robiłam reset wracając do ustawień fabrycznych (telefon szwankował) i najwyraźniej zakładałam kolejny raz konto icloud. tak jak napisałam wyżej nie przywiązywałam wagi do tego konta nie znając działania iPhone. gdybym wiedziała, że to może mieć takie skutki w ogóle bym tego nie zakładała. Czy ktoś mi pomoże jak aktywować telefon (kartę) w takiej sytuacji??? czy w ogóle jest to możliwe???

Ps. Ten kto pomyśli, że mam kradziony telefon (bo widziałam na tym forum takie uwagi w tym temacie) to niech powstrzyma się od udzielania rad bo jestem uczciwym człowiekiem i najzwyczajniej w świecie potrzebuję pomocy.

#8 fryto

fryto
  • 349 posts

Posted 10 September 2016 - 15:43

Nie ściemniam, akurat jest potrzebna aktywacja, bo to drugie jest tylko do apek. Ale dzięki za zainteresowanie. Oczywiście nie z komisu Pozdrawiam.

Po co komu dwa konta na jednym telefonie, jedno do apek a drugie do aktywacji? hmm debilizm

• satmar likes this

 iPhone 16 Pro  MacBook Air M2  Apple Watch Ultra 2  AirPods Pro 2 

#9 pedros

pedros
  • 1392 posts
  • SkądWAW, PL

Posted 10 September 2016 - 20:10

Po co komu dwa konta na jednym telefonie, jedno do apek a drugie do aktywacji? hmm debilizm

Dlaczego debilizm? Ja mam tak na firmowym iPhone skonfigurowane. Jedno konto do AppStore a drugie do iCloud.

#10 bee3

bee3
  • 3841 posts

Posted 11 September 2016 - 23:29

Niestety, mam ten sam problem tyle, że telefon kupiony był w komisie a ja otrzymałam go w prezencie od męża. Działał do momentyu kiedy nie zmieniłam dzisiaj operatora przechodząc do innej sieci. Włozyłam kartę i dopiero zaczął sie problem, bo wychodzi na to, że nie pamietam danych icloud. Wpisałam swoje dane ale wyskakuje mi zapis, że nie jest to to konto z ktorego konfigurowano telefon :-(. Szukałam informacji w internecie i znalazłam tylko taką, że muszę otrzymac te dane od poprzedniego właściciela. Nie znam się na iPhonach, to mój pierwszy i możliwe, że odpalając go po raz pierwszy konfigurowałam zakładając konto o innej nazwie jak obecnie, bo jakiś czas temu robiłam reset wracając do ustawień fabrycznych (telefon szwankował) i najwyraźniej zakładałam kolejny raz konto icloud. tak jak napisałam wyżej nie przywiązywałam wagi do tego konta nie znając działania iPhone. gdybym wiedziała, że to może mieć takie skutki w ogóle bym tego nie zakładała. Czy ktoś mi pomoże jak aktywować telefon (kartę) w takiej sytuacji??? czy w ogóle jest to możliwe???

Ps. Ten kto pomyśli, że mam kradziony telefon (bo widziałam na tym forum takie uwagi w tym temacie) to niech powstrzyma się od udzielania rad bo jestem uczciwym człowiekiem i najzwyczajniej w świecie potrzebuję pomocy.

Wracając do ustawień fabrycznych na "starym" koncie iCloud nie włączyłabyś nowego bez wyłączenia starego.
Dla telefonu z komisu pozostaje jeszcze procedura przypomnienia hasła pytaniami zabezpieczającymi.

A jak masz w ręku zablokowanego iP i brak wiarygodnego (dla Apple) dokumentu nabycia tego konkretnego egzemplarza iP - to masz cegłę (bo tak działa i tak ma działać to zabezpieczenie). W przeciwnym przypadku działalność komisowa byłaby dodatkowo pralnią iCloud-a (tak jak teraz dość często jest pralnią VAT na fakturze marża 0%)

Edited by bee3, 11 September 2016 - 23:31.

Pomogłem ?   -  Lubię to 

#11 Katarzyna Dominiak

Katarzyna Dominiak
  • 2 posts

Posted 12 September 2016 - 07:40

W którymś momencie pojawiły mi się pytania i to były moje pytania więc już nie wiem o co chodzi...mam nauczkę na przyszłość. Po dwóch dniach spędzonych przy próbach odpalenia telefonu złożyłam broń i właściwie pogodziłam się z faktem, że jedynie mogę go wyrzucić do kosza :-(. Przy kolejnym iPhone będę już o niebo mądrzejsza :-) Z innej strony muszę przyznać, że Apple doskonale dba o bezpieczeństwo danych swoich użytkowników i mimo mojego bólu szacunek dla ich działalności w tym zakresie.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users