Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Jak wysłać wszystkie zdjęcia do iCloud?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2 odpowiedzi w tym temacie

#1 idolw

idolw
  • 56 postów

Napisano 28 marca 2016 - 18:39

Dodałem do aplikacji Zdjęcia na Mac zdjęcia. W sumie mam ich prawie 10,000 sztuk (część była wcześniej, dziś doszło może 4,000). 

Program przez kilka godzin wysyłał, aż zakończył pracę i wyświetlił komunikat:

• 9818 zdjęć, 135 wideo
  • Uaktualnione przed chwilą
  • 1924 rzeczy tylko na tym Macu
  • Nie można wysłać 591 rzeczy

Czyli do szczęścia brakuje mi 2,500 fotek i filmów, które mam na Macu i chcę mieć w chmurze.

Tylko jak to zrobić???

Umiem namierzyć tych 591 rzeczy, których nie da się wysłać - można zrobić album inteligentny i 5 sekund je zobaczyć. Myślałem, że są to zdjęcia, których nie dodałem do pliku biblioteki a jedynie zmapowałem ich lokalizację na dysku, ale nie - każde z nich trzeba eksportować i żadne nie ma pliku powiązanego w Finderze. No to dlaczego nie da się wysłać???

No i co z pozostałymi 1400 zdjęć tylko na tym Macu - jak je w ogóle odnaleźć, żeby zacząć diagnozować problemy?

Z góry dzięki za ewentualną pomoc.

Załączone pliki

#2 idolw

idolw
  • 56 postów

Napisano 29 marca 2016 - 09:09

Udało mi się rozwiązać problem 1400 zdjęć tylko na tym Macu wykorzystując dodatkowy album z parametrem "powiązane" - okazało się, że te 1400 zdjęć on sobie tylko zmapował, a nie wgrał do biblioteki. Skasowałem ze Zdjęć i ponownie dodałem z zewnętrznego dysku.

Teraz mam kolejny problem - przestał wysyłać i mówi Brak miejsca na Macu - 2165 rzeczy do wysłania

Po kliknięciu w napis Brak miejsca na Macu otwierają się Preferencje -> iCloud i mówi mi Ten Mac nie jest już uaktualniany; ma za mało miejsca na dysku, aby przechowywać na nim zoptymalizowane wersje zdjęć i wideo

No dobrze, ale:

• ja mam ponad 3GB na dysku dostępne;
  • te 2165 rzeczy są już w bibiiotece, zatem po wysłaniu ich do chmury powinna nastąpić optymalizacja ich rozmiaru i miejsca będzie jeszcze więcej;

Z uwolnieniem większej ilości miejsca na dysku mam problem.

Czy ktoś miał podobne problemy?

No dobra, wygląda, że po uwolnieniu dodatkowych 1,5GB miejsca zaczęło to powoli wysyłać. Czyli z jakiegoś powodu potrzebuje więcej miejsca tylko po to, żeby wysłać już zapisane pliki i je następnie zmniejszyć  :wacko:

#3 idolw

idolw
  • 56 postów

Napisano 29 marca 2016 - 14:12

Update:

Po powolnym wgraniu zdjęć do chmury, mój plik z biblioteką zdjęć zmniejszył się z 12 GB do niecałych 6 GB - komputer w magiczny sposób zmniejszył rozmiar zdjęć pozostających na dysku.

W ramach bonusu dołożyłem mu kolejne 3 GB pilnując, żeby nie zejść poniżej 4 GB wolnego miejsca na dysku. Komputer dzielnie wysyła do chmury.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych