Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

MP3 z Apple Music lub iTunes Match

• Please log in to reply
4 replies to this topic

#1 xedo

xedo
  • 8 posts

Posted 18 March 2016 - 20:01

Witam,

subskrybuję Apple Music i chciałem pobraną muzykę zapisać > przekonwertować do formatu MP3 po to by móc odtwarzać pobrane utwory w samochodzie, gdzie nie mogę odtwarzać ACC ani niczego innego poza MP3.

Okazało się, że nie można ich przekonwertować ponieważ są zabezpieczone. W celu konwersji wyczytałem, że trzeba zasubskrybować iTunes Match i wtedy pliki są bez zabezpieczeń DRM.

Moje pytanie brzmi czy rzeczywiście po zasubskrybowaniu Match'a będę mógł również przekonwertować utwory pobrane przez Apple Music czy tylko te które zgram z płyt?

Jeśli tak to czy w zasadzie Match nie wystarczyłby mi bez Apple Music - chyba on również daje możliwość pobierania utworów bez potrzeby subskrybowania obu na raz w dodatku bez zabezpieczeń DRM.

Czy dobrze myślę?

Proszę o pomoc ponieważ nie chciałbym wyrzucić nie potrzebnie 25€

Pozdrawiam serdecznie.

#2 OleYek

OleYek

• 17478 posts

Posted 18 March 2016 - 22:22

Utworów z AppleMusic NIE DA się w żaden sposób użyć gdzie indziej. iTunes Match jest to backup Twoich utworów w chmurze. Jak masz te utwory na dysku, to po co Ci Match? Match umożliwia słuchanie na innych urządzeniach TYLKO i WYŁĄCZNIE tego co masz w iTunes. Nie ma możliwości słuchania innej muzyki. Od tego jest Apple Music.

• Alex885 likes this
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.
PDAClub.pl - Wortal i forum miłośników technologii Mobilnych
CyfrowyJa.pl - Wszystko o Smartwatch, Smartband, Activity Tracker i gadżetach

#3 xedo

xedo
  • 8 posts

Posted 23 March 2016 - 10:55

Witam,

dziękuję za odpowiedź.

Czytam, że posiadając subskrypcję iTunes Match cytat: "wszystkie utwory zidentyfikowane w iCloud są odtwarzane w formacie AAC 256 kb/s bez zabezpieczeń DRM"

Więc czy będę mógł przekonwertować utwory do formatu MP3?

Ja mam te utwory w iTunes - pobrałem poprzez AppleMusic, są więc na moim komputerze, widzę je w eksploratorze windows.

Kiedy próbuję je przekonwertować wyskakuje komunikat, że nie można przekonwertować utworów zabezpieczonych DRM stąd moje pytanie.

Czytałem, że wtedy można pobrać muzykę w dowolnym innym formacie pod warunkiem posiadania już tych utworów w iTunes.

#4 OleYek

OleYek

• 17478 posts

Posted 23 March 2016 - 12:18

Nie, mylisz pojęcia. AppleMusic to usługa streamingu muzyki jak Spotify czy Deezer z możliwością pobrania muzyki w trybie offline. Nie jest to Twoja muzyka i nie wchodzi ona w zasób biblioteki lokalnej, więc ponieważ jest zabezpieczona DRM i wymaga aktywnego AppleMusic nie da jej się użyć z iTunes Match. iTunes match działa wyłącznie z tym co sam dodałeś do lokalnej biblioteki iTunes z własnego dysku.
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.
PDAClub.pl - Wortal i forum miłośników technologii Mobilnych
CyfrowyJa.pl - Wszystko o Smartwatch, Smartband, Activity Tracker i gadżetach

#5 xedo

xedo
  • 8 posts

Posted 28 March 2016 - 12:58

OK, dziękuję za odpowiedź.

Zatem zarówno Apple Music jak iTunes Match jest dla mnie bezużyteczne i szkoda pieniędzy.

Lepiej pobierać muzykę z innych zasobów w lepszej jakości jak np. FLAC i robić z nią co się komu podoba.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users