Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Problem z dyktowaniem na Apple Watch

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
21 odpowiedzi w tym temacie

#1 AAnd88

AAnd88
  • 36 postów

Napisano 18 marca 2016 - 00:58

Witajcie!

Mam problem: od pewnego czasu (kwestia kilku dni) przestało mi działać dyktowanie na Apple Watch. Zawsze wszystko działało bez problemu – obecnie po włączeniu dyktowania zegarek nie zapisuje ani słowa. Sprawdzałem i w Wiadomościach, i w Messengerze. Dodam, że mikrofon zdaje się działać normalnie, bo testowałem nagrania dźwiękowe z poziomu AW i działają. Rozłączyłem AW z iPhonem i połączyłem ponownie – to też nic nie dało. Ktoś z Was miał podobny problem? Jakieś pomysły? Zastanawiam się, czy to wina software'u, czy może jednak coś z hardwarem nawaliło.

Będę wdzięczny za pomoc!

#2 sevecc

sevecc
  • 773 postów
  • SkądWłocławek

Napisano 18 marca 2016 - 06:35

Jake soft masz na iPhone? Jeśli ostatnią betę 9.3 to tu może być odpowiedź.

iPhone 13 Pro Max /  Watch S4 / MacBook Pro 2020 / iPad Air 4th gen.

#3 Shrek

Shrek
  • 1 329 postów

Napisano 18 marca 2016 - 12:57

Ostatnia beta 6 i 7 rozwaliła temat dyktowania, więc czekamy na kolejne wydanie, mam na dwóch ten sam kłopot.

• Q_ba_d lubi to
 Only Apple 

#4 Q_ba_d

Q_ba_d
  • 165 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 18 marca 2016 - 15:34

Ma ten sam problem mimo ze żadnej bety nie testuje oprogramowanie na iPhone 9.2.1 znalazł ktoś jakaś tego przyczynę lub sposób by to rozwiązać?

#5 Shrek

Shrek
  • 1 329 postów

Napisano 18 marca 2016 - 16:00

Też bym sobie życzył rozwiązania, działało u mnie wybitnie dobrze na iP6S z iOS 9.3 beta 4, 5 razem z OS 2.2 beta 4 i 5 na AW i od 6 i 7 na obu urządzeniach przestało, stąd wiążę to z betami 6 i obecną. Próbowałem instalować pełną, nie przez OTA, nie ma różnicy. Nie cofnę się do v5 na 3 dni przed prawdopodobną premierą 9.3 albo przynajmniej wersją 9.3GM, nie mam na to ani czasu ani ochoty, mam nadzieję, ze to chwilowe i rozwiążą, bo to jedna z ważniejszych funkcjonalności AW jak dla mnie, na równi z rozmowami, nawet bym powiedział.

 Only Apple 

#6 tmb

tmb
  • 119 postów

Napisano 20 marca 2016 - 22:03

Kilka dni temu dyktowanie przestało u mnie działać samo z siebie, bez wyraźnego powodu. Robiłem restarty i Apple Watcha (42 mm), i iPhone'a (6S Plus), włączanie/wyłącznie BT i trybu samolotowego - bez rezultatu. Bez rezultatu również włącz/wyłącz Siri, włącz/wyłącz dyktowanie, Hey Siri, itd. Nawet posunąłem się do rozłączenia i ponownego odtworzenia zegarka - wciąż to samo. Nagrywa wiadomości, ale ich nie rozpoznaje w postaci tekstu (pojawia się komunikat "Błąd dyktowania na Apple Watch"). Co ciekawe, to samo się stało na Apple Watchu mojej żony (38 mm) sparowanym z iPhonem 6S. I nawet jeśli coś poprzestawiałem u siebie w ustawieniach (choć to mało prawdopodobne), to żona na pewno niczego nie ruszała. Pozostaje czekać, aż samo wróci (czy nie może to być jakiś błąd serwerów nie realizujących żądań z Apple Watcha)? Chyba że ktoś ma jakieś genialne rozwiązanie - ja wszystkie swoje pomysły już zużyłem.

Nie mam żadnej bety nigdzie, wszystko ma najnowszą wersję iOS/Watch OS.

Użytkownik tmb edytował ten post 20 marca 2016 - 22:03

#7 Shrek

Shrek
  • 1 329 postów

Napisano 20 marca 2016 - 22:37

Myślę, że to może mieć związek z serwerami Apple i połączeniami w jakiś sposób, z przetwarzaniem, bo od jakiegoś czasu, mniej więcej tego samego, kiedy zanikła możliwość dyktowania, zaczęły się problemy z synchronizacją zdjęć, poczty, logowaniem iCloud na maku itp. Nie są to ciągłe problemy ale pojawiają się, w różnym czasie, momentach i objawy są różne. Włączam komputer, woła hasło do iCloud celem synchronizacji, podaję działa, ale zdjęcia wiszą i nie odświeża mi nowych w bibliotece na maku, a zrobionych na iPhonie, po kilku godzinach nagle się pojawiają, potem mail wisi, jest ikona braku synchronizacji lub błędu serwera, resetuję komputer i zaczyna działać. Usypiam, włączam i woła hasło i tak w koło. To nie ma związku z komputerem, iPhonem i zegarkiem na raz, tylko serwerami Apple wg mnie i to samo dotyczy się tego dyktowania, ale to tylko moje przypuszczenie. Jutro może się okazać sądny dzień, albo wszystko wróci do normy, ale nie :)

 Only Apple 

#8 Shrek

Shrek
  • 1 329 postów

Napisano 21 marca 2016 - 20:38

Nie wiem jak Wam niektórym, ale mi zaczęło działać dyktowanie i już "samopisze ..." jak zwał tak zwał, zatem mamy raczej wyjaśnienie, że to kwestia serwerowa bardziej, jak softowa, bo nie aktualizowałem jeszcze do finalnej wersji ani iOS ani AW, ani nawet maka, dalej na betach jestem.

 Only Apple 

#9 Q_ba_d

Q_ba_d
  • 165 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 21 marca 2016 - 21:42

U mnie nadal samopisać nie chce.... Mimo iż nadal 9.2.1... Ktoś jeszcze ma podobny problem?

#10 tmb

tmb
  • 119 postów

Napisano 21 marca 2016 - 22:29

Po aktualizacji iOS do 9.3 i Watch OS do 2.2 dyktowanie nadal nie działa. 

#11 Q_ba_d

Q_ba_d
  • 165 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 22 marca 2016 - 06:37

U mnie zegarek nawet nie pokazuje możliwości aktualizacji do 2.2, wiec chyba pozostaje aktualizacja z poziomu komputera.... Ale skoro nawet to nie pomaga to ktoś ma jeszcze jakies pomysły? Zmiany i dodawanie języków tez nie pomagają tak jak i włączenie siri

Użytkownik Q_ba_d edytował ten post 22 marca 2016 - 06:37

#12 Shrek

Shrek
  • 1 329 postów

Napisano 22 marca 2016 - 10:18

U mnie zegarek nawet nie pokazuje możliwości aktualizacji do 2.2, wiec chyba pozostaje aktualizacja z poziomu komputera.... Ale skoro nawet to nie pomaga to ktoś ma jeszcze jakies pomysły? Zmiany i dodawanie języków tez nie pomagają tak jak i włączenie siri

Z ciekawości zapytam, jak chcesz to zrobić z poziomu komputera? Ja mam 2.2 betę 7 i też nie ma aktualizacji do finalnej wersji, na iP i maku błyskawicznie wszystko poszło a AW został na becie.

• Q_ba_d lubi to
 Only Apple 

#13 iDefender

iDefender
  • 53 postów

Napisano 22 marca 2016 - 12:55

Aktualizację do WatchOS 2.2 pokazuje dopiero iOS 9.3
Przeszedłem to na dwóch iPhone'ach. na 9.2.1 nie pokazywało w ogóle aktualizacji do WatchOS 2.2

• Q_ba_d lubi to

#14 Q_ba_d

Q_ba_d
  • 165 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 22 marca 2016 - 15:37

Aktualizację do WatchOS 2.2 pokazuje dopiero iOS 9.3
Przeszedłem to na dwóch iPhone'ach. na 9.2.1 nie pokazywało w ogóle aktualizacji do WatchOS 2.2

Na 2.2 wróciło dyktowanie na Apple Watch? Co do postu kolegi wyżej jeżeli przez iTunes sie Apple Watch nie da zaktualizować to przepraszam za moja pomyłkę ale to miałem na myśli.

Użytkownik Q_ba_d edytował ten post 22 marca 2016 - 15:37

#15 pablissimo

pablissimo
  • 77 postów
  • SkądTomaszów Lubelski, PL

Napisano 22 marca 2016 - 16:10

U mnie po aktualizacji nadal wielkie nic...

#16 Bebis

Bebis
  • 62 postów
  • SkądPoznań

Napisano 22 marca 2016 - 16:38

Witam.
Tez miałem problem z dyktowaniem ale po wielu próbach resetowania zegarka i iPhona wkońcu problem rozwiązałem.
1. Włącz Siri na telefonie
2. Włącz Hey Siri na telefonie
3. Ja skonfigurowałem jeszcze Hey Siri bo poprzednio tego nie robiłem
4. Włącz Hey Siri na zegarku (w ustawieniach na zegarku nie na iPhonie)
5. Podyktuj tekst SMS na zegarku - powinno zadziałać
6. Wyłącz Hey Siri na zegarku
7. Wyłącz Siri na telefonie
8. Dyktowanie powinno dalej działać - przynajmniej u mnie działa.

Powodzenia

#17 pablissimo

pablissimo
  • 77 postów

Napisano 22 marca 2016 - 17:09

Witam.
Tez miałem problem z dyktowaniem ale po wielu próbach resetowania zegarka i iPhona wkońcu problem rozwiązałem.
1. Włącz Siri na telefonie
2. Włącz Hey Siri na telefonie
3. Ja skonfigurowałem jeszcze Hey Siri bo poprzednio tego nie robiłem
4. Włącz Hey Siri na zegarku (w ustawieniach na zegarku nie na iPhonie)
5. Podyktuj tekst SMS na zegarku - powinno zadziałać
6. Wyłącz Hey Siri na zegarku
7. Wyłącz Siri na telefonie
8. Dyktowanie powinno dalej działać - przynajmniej u mnie działa.

Powodzenia

no niestety u mnie nie zadziałało

#18 tmb

tmb
  • 119 postów

Napisano 22 marca 2016 - 18:11

Uf, u mnie już działa. Włączyłem na telefonie Siri, przytrzymałem koronkę na zegarku, uruchomiła się Siri, powiedziałem dwa słowa, zostały rozpoznane i potem już wszędzie zaczęło działać. Nie wiem, czy to przypadek, ale już jest OK.
O, widzę, że coś podobnego zrobił @bebis, więc to pewnie jest metoda.

Użytkownik tmb edytował ten post 22 marca 2016 - 18:25

• pablissimo lubi to

#19 pablissimo

pablissimo
  • 77 postów

Napisano 22 marca 2016 - 18:22

Wow działa !!! Czyli najpierw trzeba zagadać do siri a dopiero pózniej dyktować :) wielkie dzięki

#20 Q_ba_d

Q_ba_d
  • 165 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 22 marca 2016 - 18:57

U mnie tez zadziałało po instrukcji Bebis

#21 AAnd88

AAnd88
  • 36 postów

Napisano 24 marca 2016 - 21:43

Dzięki wszystkim za różne pomysły i porady. U mnie w końcu dyktowanie zaczęło samo działać, ale odniosłem wrażenie, że mikrofon gorzej łapie. Wyprowadźcie mnie z błędu, jeśli się mylę, ale wydaje mi się, że w cichym pomieszczeniu generalnie nie trzeba było nigdy podkładać zegarka pod twarz, żeby zanotował, co się mówi. Mam wrażenie (ale mogę się mylić, bo nigdy się na tym specjalnie nie skupiałem), że wystarczyło np. trzymać rękę na oparciu fotela i wszystko też ładnie łapał. Tymczasem teraz łapał bardzo w kratkę. Zadzwoniłem na infolinię Apple, razem z konsultantem 40 minut walczyłem, żeby wszystko wróciło do normy, ale ostatecznie zasugerował, żebym zaniósł zegarek do serwisu, co też zrobiłem. Aktualnie czekam na diagnozę i zobaczymy, co z tego wyniknie.

Dodam, że z wersji beta nie korzystam, a problemy nie zaczęły się w okolicy jakiejś aktualizacji, więc ja stawiam na problemy z mikrofonem.

#22 AAnd88

AAnd88
  • 36 postów

Napisano 30 marca 2016 - 23:56

Może kogoś zainteresuje, jak skończyła się moja sprawa. Z serwisu iMad zegarek przesłano do centrum serwisowego Apple. Gwarancja została rozpatrzona pozytywnie i dostałem zupełnie nową kopertę. Teraz wszystko działa bez zarzutu. Wielki plus dla Apple za wymianę na nową kopertę zamiast naprawiania mojego egzemplarza.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych