Byłem w "imad", w którym twierdzą, że są jedynym autoryzowanym serwisem w Polsce. Tam dostałem informacje, że baterii nie da się samej wymienić, tylko z dodatkowymi podzespołami. Czyżby próbowali mnie wkręcić w dodatkowe koszta?
iMad zdecydowanie nie jest jedynym autoryzowanym serwisem Apple. Aż trudno mi uwierzyć, że otrzymałeś taką informację. Bardziej obstawiam jakieś niezrozumienie po Twojej stronie.
Jeśli chodzi o wymianę baterii, to zasadniczo informacja o wymianie większego modułu jest prawidłowa, ale z jednym istotnym zastrzeżeniem. Jeżeli jedynym uszkodzeniem komputera jest zużycie baterii, to wymiana całego topcase odbywa się w specjalnej, zryczałtowanej cenie, znacznie niższej, niż gdyby chcieć wykonać taką samą wymianę, ale spowodowaną jakimś innym uszkodzeniem. To wynika z polityki Apple w tym zakresie. Nie znam aktualnej ceny dla tego modelu, ale w moim poprzednim MBP 2015 kosztowało to swego czasu w okolicach 950 zł.
Natomiast, niewykluczone, że u Ciebie uszkodzenie wykracza poza samo zużycie baterii, bo to dziwne, że po podpięciu do zasilania, komputer nie reaguje. W takiej sytuacji, naprawa faktycznie może być nieopłacalna, ale żeby to stwierdzić, należy przeprowadzić rzetelną diagnozę. Skontaktuj się z Serwis.me lub innym autoryzowanym serwisem.
Edited by Mikołaj Maciejko, 13 December 2022 - 09:23.